Jump to content

Κοινωνικό 450 Λίτρα, Πρώτη Μου Προσπάθεια :)


mpampir

Recommended Posts

Γενική κατηγορία ενυδρείου :  Κοινωνικό, φυτεμένο, με ξύλα

Γενικές Πληροφορίες
Διαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ):151x51x66
Συνολικά Λίτρα: 450
Sump (λίτρα): Δεν έχει


Οργανισμοί
Φυτά: Διάφορα αλλά δεν ξέρω τα ονόματά τους, 3 ανούμπιες σίγουρα, τα άλλα είναι από το ΙΚΕΑ, εκτός από το ψηλό φύκι.
Ψάρια: 9 Αγγελόψαρα (koi, blush, zebra, platinum), 11 Bronze corydoras, 1 red tail botia, 1 Ghost Knifefish, 2 ancistrus sp, 1 crown tail Betta
Άλλα είδη: 1 πεταλίδα.

Διακοσμητικά υλικά
Φόντο: τον καταπληκτικό φυστικί τοίχο μου J
Πέτρες: Ελάχιστες στον βυθό ώστε να σχηματιστεί λόφος στο χαλίκι
Ξύλα:
4 κομμάτια ξύλα, τα 2 πολύ μεγάλα, ενώ τα άλλα 2 μικρότερα τοποθετημένα στην κορυφή των μεγάλων.
Υπόστρωμα: όχι
Βυθός: JBL Manado

Φωτισμός
Πηγές φωτισμού : 2 * 54 Watt, αυτές που είχε μέσα το Rio 400
Διάρκεια φωτισμού : 12 ώρες καθημερινά (8:30 με 20:30 συνήθως)

Υποστήριξη οργανισμών 
Φίλτρανση: juwel bioflow 8 με αντλία 1000 λτ/ώρα (συνόδευε το ενυδρείο κατά την αγορά), Υλικά : siporax 1 λίτρο, και 500 ml mini, 3 ειδών σφουγγάρι, υαλοβάμβακα και purigen (1 βαζάκι)
Θέρμανση/ Ψύξη: 300 watt θερμοστάτης Juwel, 20.000 ΒΤU air condition ακριβώς από πάνω, ικανό να ρίξει την θερμοκρασία νερού κάτω από 20 βαθμούς (με αρχική θερμοκρασία περιβάλλοντος 38!!!)
Λίπανση: flourish απλό και flourish excel/iron/nitrogen/trace/potacium 2 φορές την εβδομάδα, στην ενδεικτική για τα λίτρα μου δοσολογία
Παροχή CO2: όχι
Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις: αγοράστηκε και θα τοποθετηθεί άμεσα χρονοδιακόπτης για τα φώτα. Έχει τοποθετηθεί αεραντλία για την δημιουργία κουρτίνας στο πίσω μέρος του ενυδρείου, Αυτόματη ταΐστρα juwel, 
Διατροφή: Άπειρες τροφές του εμπορίου, από σπιρουλίνα μέχρι σκουλίκια, και flakes μέχρι granoules micro.

Παράμετροι
pH: 6,8 - 7 (strips)
Γενική σκληρότητα (GH): 7-10 (strips)
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ): 10 (strips)
Αμμωνία (ΝΗ3): 0 (υγρό)
Νιτρώδη (ΝΟ2): 0 (strips)
Νιτρικά (ΝΟ3): 0 - 10 (strips)
Φωσφορικά (PΟ4): Δεν έχω κάνει τέστ
Μέση Θερμοκρασία (°C): 26 με 28 βαθμοί

Συντήρηση
Αλλαγές νερού: 40% - 45% 2 φορές την εβδομάδα,
Προετοιμασία νερού/πρόσθετα: seachem prime / seachem Stabilizer
Άλλες ρουτίνες συντήρησης: καθαρισμός υλικών φίλτρου 1 φορά την εβδομάδα, καθαρισμός τζαμιών όποτε παραταϊζω τους γλείφτες και το ρίχνουν στο σορολόπ!.

Φωτογραφίες:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/8488488/Aquarium/Rio400(1).jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/8488488/Aquarium/Rio400(2).jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/8488488/Aquarium/Rio400(3).jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/8488488/Aquarium/Rio400(4).jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/8488488/Aquarium/Rio400(5).jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/8488488/Aquarium/Rio400(6).jpg

 

Καλησπερίζω την παρέα,

 

καταρχάς θα ήθελα να ανοίξω με ένα ευχαριστώ προς όλους εσάς, που με τις γνώσεις και την υπομονή σας, βοηθάτε και εμάς που είμαστε νέοι στο άθλημα. :) Νέος λοιπόν στον κόσμο των ενυδρείων, τουλάχιστον στην πραγματική τους μορφή, και όχι σε μορφή γυάλας (που ως παιδάκι είχα και γω). 

 

Η σύγχρονη (τουλάχιστον) ιστορία μου, ξεκινά τον Νοέμβρη του 13 που πήρα για το γραφείο (μαζί με τους συναδέλφους) ένα ενυδρείο 12 λίτρων. Το Πάσχα του 14, μιας και πλέον στο γραφείο μόνο εγώ τα φρόντιζα, αποφάσισα να τα πάρω σπίτι (τα 2 που είχαν επιζήσει). Στον δρόμο σταμάτησα σε ένα Pet Shop και τους πήρα ένα μεγαλύτερο ενυδρείο, 30 λίτρων αυτή την φορά. Στο δίμηνο είχα πάρει ένα ΕΗΕΙΜ 126pro (126 λίτρα), ενώ αρχές ιούνη  πήρα και το μεγάλο (rio 400), το οποίο όμως στήθηκε τέλος ιούλη με ψάρια. Στην κατοχή μου ήρθε πρόσφατα και ένα Custom Made 182 λίτρων με sump στην πλάτη 40 λίτρων (οπότε καθαρά λίτρα 142), το οποίο μετά απο ένα καλό καθάρισμα που μου έβγαλε την πίστη, είναι έτοιμο για εικαστικές παρεμβάσεις και αργότερα χρήση.

 

Το πιο παλιό μου ψάρι, είναι ο Μπάμπης, το πορτοκαλί αγγελόψαρο, το οποίο επέζησε τα πέτρινα χρόνια του 12αριού, που με την πιο έμπειρη πλέον ματιά μου, θεωρώ θαύμα που είναι ακόμα ζωντανό. Ακολουθεί ένα επίσης πολύπαθο corydoras, ο Σβίγγος ο οποίος αγοράστηκε λίγες βδομάδες μετά τον Μπάμπη. Γενικότερα, έχω την τάση με την κοπέλα μου να ονοματίζουμε όλα τα ψάρια μας, οπότε αν με ακούσετε να μιλάω για τον Τρικοτσίδη, τον Στραβοκάνη, τον Χλώμια, την Σαρδέλα , τον Πέτρο, τον Γιόχαν, τον Φράνς, τον Πειναλέοντα, τους Μελλοθάνατους, την Χιονούλα, την Ροδούλα, τα Σβιγγάκια, τον Μαύρο (ή αλλιώς Snake Eyes), τον Αραπίτσο και τον Απόπατο  μην σας φανεί περίεργο!! :Ρ

 

Όπως φαίνεται και στην φόρμα παρουσίασης που συμπλήρωσα παραπάνω, μερικά ψάρια (όπως το Ghost knifefish, το Bottia και ο μονομάχος) δεν φαίνεται να ταιριάζουν στο ενυδρείο, αλλά είναι αγορασμένα όταν χωρίς να καταλαβαίνω τις επιπτώσεις αγόραζα ψάρια που μου κάναν εντύπωση. Πλέον όμως τα έχω συμπαθήσει απίστευτα, και δεν υπάρχει περίπτωση να τα διώξω, ειδικά με την συμπεριφορά που δείχνουν όλα μαζί. Θα προτιμήσω να στήσω και 2ο και 3ο ενυδρείο αν χρειαστεί (και δω αλλαγμένες συμπεριφορές) παρά να τα αφήσω σε κάποιο πετ σοπ. Μέχρι σήμερα πάντως δεν υπάρχουν περιπτώσεις "τσαμπουκάδων" και ακόμα και τα πιο αδύναμα ψάρια όπως ο μονομάχος ή τα 3 πολύ μικρά αγγελόψαρα (το ένα φανταστείτε είναι ακόμα διάφανο) δεν έχουν προβλήματα. Μάλιστα ο ghost ήταν η αιτία που αγόρασα και τόσο μεγάλο ενυδρείο, καθώς μπορεί να φτάσει τα 50 εκατοστά!!!! (Υ.Γ. Μένω σε 49 τετραγωνικά σπίτι, ήταν μεγάλη θυσία χώρου το 450άρι!)

 

Απο προβλήματα δεν φαίνεται να έχω κάποια στο ενυδρείο, εκτός του οτι παρόλο τον βόσπορο απο ζουμιά που ρίχνω, δεν φαίνεται να μου ευδοκιμούν τα φυτά. Βέβαια δεν είμαι και ο καλύτερος κηπουρός, ούτε έχω υπομονή, αλλά θεωρούσα οτι σε 3 βδομάδες που τα έχω θα είχαν φουντώσει λίγο. Ειδικά το "γκαζόν" που έχουμε στον βυθό, όλο αποτυχία είναι... Είχα βάλει 10  κουπάκια, τσουρομαδήθηκαν όλα. Κάτι ψευτομπαλώματα μείναν, τα οποία και περιμένω να ευδοκιμήσουν, ψιλομάταια βέβαια, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!

 

Αυτό που με έκανε ιδιαίτερα χαρούμενο χτες, ήταν το γεγονός οτι 2 απο τα Αγγελόψαρά μου (ο Μπάμπης και ο Πειναλέων) έκαναν ζευγάρι, και γέννησαν αυγά πάνω σε μια ανούμπια! Προφανώς κάποιο απο τα δύο δεν είναι αρσενικό, (δεν θα το αντέξω να είναι ο Μπάμπης το θηλυκό, έχω να φάω κάζο.... ) αλλά όπως θα δείτε και στην φώτο που έβαλα πάνω, περιφρουρούν και τα δύο τα αυγά και τα προσέχουν, έχοντας δημιουργήσει μια ζώνη προστασίας απο τα υπόλοιπα περίπου 50 εκατοστά... Μακάρι να τα καταφέρουν και να βγάλουν μικρούλια, παρόλο που απο ότι διαβάζω είναι πολύ δύσκολο να καρποφορήσει η πρώτη τους προσπάθεια. Τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχουν φάει τα αυγά, κάτι είναι και αυτό!!!

 

Αυτή λοιπόν ήταν η μικρή (ή όχι και τόσο μικρή παρουσίαση) του δικού μου ενυδρείου. Θα με χαροποιούσε ιδιαίτερα αν μου λέγατε την άποψή σας για το στήσιμο, αν σας αρέσει, και κυρίως, αν κάτι που είδατε δεν το θεωρείτε σωστό και πρέπει να το διορθώσω. Κάθε παρατήρηση καλοδεχούμενη, άλλωστε γιαυτό δεν δείχνουμε τα καμάρια μας? :)

 

ευχαριστώ για την φιλοξενία, 

 

Μπάμπης 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλως ηρθες και καλη αρχη σου ευχομαι.Μπραβο σου Μπαμπη για την αγαπη που εδειξες για τα ζωντανα σου.

Μου αρεσει πολυ τι στησιμο που εχεις κανει και ιδιαιτερα η αμμος που εχεις βαλει. Καλη αρχη και παλι λιγο διαβασμα και θα εισαι αρχηγος :thumbsu:

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηρθες στο φορουμ.

Ομορφο το ενυδρειο σου αλλα με λαθη.

Το ξερεις και εσυ οτι καποια ψαρια που εχεις δεν μπορουν να ζησουν μαζι.Και ξεκιναω απο το Ghost knifefish που πρεπει να φυγει πρωτο.Το ψαρι αυτο ειναι νυχτοβιο και επιθεται στα ψαρια το βραδυ με αποτελεσμα να τους τρωει τα ματια..το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να το βγαλεις για να μη δεις τα υπολοιπα ψαρια σου σε αυτη τη κατασταση.

Ψαρακια μη περιμενεις να δεις απο τα αυγα με τα ψαρια που εχεις μεσα..θα στα τρωνε τα αλλα και ειδικα το knifefish και το bottia που εχεις.

Αεραντλια και φυτα δεν πανε μαζι,η αεραντλια σου διωχνει το co2 απο το νερο σου που το χρειαζονται τα φυτα σου για να φωτοσυνθετουν.

Τις ανουμπιες τις εχεις φυτεψει?Αν ναι βγαλτες και δεστες πανω στα ξυλα,ετσι θα σου σαπισουν.

Τα γρασιδια που εχεις βαλει ειναι πολυ απαιτητικα φυτα και ειναι λογικο να μη σου πανε,ο φωτισμος σου ειναι ελαχιστος και χωρις καλο φωτισμο και παροχη co2 απο μπουκαλα δεν γινετε να πανε δυστυχος.

Με συγχωρεις αν σε απογοητευσα αλλα επρεπε να στα πω..:)

Αααα και κατι ακομα,γλυφτες δεν υπαρχουν,ειναι μια ονομασια που εχουν δωσει τα πετσοπ σε ολα τα αλγοφαγα και ειναι λαθος.:)

Link to comment
Share on other sites

+1 στον απο πανω μου! :D

Κατα τα αλλα,πολυ ωραιο για πρωτο ενυδρειο και απ'οτι βλεπω εχεις ορεξη για διαβασμα και εχεις ηδη ριξει αρκετο..... :)

Ωραια λιτρα και μπραβο σου που τα εδωσες για να κρατησεις τα ψαρακια που εχεις.....προσοχη στο knifefish....δεν ξερω αν μπορει να μπει σε ενυδρειο μονο του.....θελει εξισου μεγαλο ενυδρειο γιατι μεγαλωνει πολυ και γινεται πολυ επιθετικο........

Ωραια παρουσιαση!

Καλως ηρθες στο φορουμ!

Υ.Γ. Σου ευχομαι κι εγω ο Μπαμπης να μην ειναι το θυληκο!!!! :D :D :D

Έγινε επεξεργασία - georgerocks
Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνησω με τα παιδια για τα ψαρια και το γρασιδι ! Φαινεσαι ομως συνηδειτοποιημενος και αυτο ειναι καλο!

Το ενυδρειο σου ετσι φαινεται ομορφο αλλα δεν θα παραμεινει ετσι. Στην πλατη, τα 3 πλατυφυλλα τα αραιωνεις λιγο μεταξυ τους και το αριστο μπροστα το πας πισω στην θεση της ανουμπιας που ειναι αριστερα πισω. Η ανουμπια θελει δεσιμο σε πετρα ή ξυλο!

Καλη συνεχεια σου ευχομαι και ολα θα παρουν τον δρομο τους. Μην απελπιζεσαι, το καλοκαιρι παντα ειναι δυσκολη περιοδος για στησιμο γιατι τα φυτα οπως και ολοι οι οργανισμοι ζοριζονται απο την ζεστη.

Αν ο Μπαμπης ειναι το κοι, νομιζω πως ειναι το αρσενικο.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με ολους τους παραπάνω και θα συμπληρώσω οτι το μανίσιο φιλτρο σου δε σε καλύπτει. Έχεις σκεφτει να κάνεις κάτι με αυτο, να πας δηλαδή σε ενα μεγάλο εξωτερικό;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και πάλι :)

ευχαριστώ όλους σας για τα καλά σας λόγια, είναι ωραίο να ξέρω οτι το ενυδρειάκι μου δεν φαίνεται και άσχημα ^^. Πιο πολύ όμως θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις παρατηρήσεις που έχετε, και που ουσιαστικά αυτό ήταν που ζητούσα περισσότερο, καθώς μέσα απο αυτές θα μάθω και θα βελτιωθώ! Μαζεύοντας λοιπόν τα παραπάνω θα προσπαθήσω να αιτιολογήσω / δικαιολογήσω τις επιλογές μου, και τις αλλαγές που ήδη έκανα. Ξεκινάμε λοιπόν:

Αλλαγές που έγιναν:

* Κλείσιμο Αεραντλίας κατά τις ώρες που το ενυδρείο είναι "ξύπνιο"

Δεν ήξερα οτι η αεραντλία μπορεί να χαλάσει τα φυτά (με την ευρύτερη έννοια το "χαλάσει"), και μετά την επισήμανσή σας, διάβασα και θεωρώ οτι έχετε δίκιο. Βέβαια η παρουσία της ήταν πιο πολύ διακοσμητική, και για ψυχολογικούς λόγους, καθώς θεωρούσα οτι είναι καλό να υπάρχει περισσότερη διατάραξη στην επιφάνεια, και να σπάει το επιφανειακό φαινόμενο του νερού σε περισσότερα απο 1 σημεία. Ήδη είχα σηκώσει την αντλία να στέλνει το νερό στην επιφάνεια, κάνοντας τον χαρακτηριστικό κυματισμό, οπότε τώρα απλά κατά την διάρκεια των φώτων και της μέρας κλείνω την αεραντλία, και την νύχτα την ανάβω σε αρκετά μικρή ένταση. Ως φαινόμενο Placebo, ήδη βλέπω πιο πράσινα και ζωηρά τα φυτά μου, κάτι που προφανώς δεν ισχύει μέσα σε 1 μέρα :ΡΡΡ

* Έβγαλα το Ghost και το Bottia απο το 450άρι

Δυστυχώς με πολύ βαριά καρδιά, τα έριξα πάλι στο 126άρι.... Σήμερα το πρωί δεν βρίσκαμε με τίποτα την ροδούλα, ένα αγγελόψαρο στο μέγεθος νυχιού (διάφανο ακόμα) και θεωρήσαμε με την κοπέλα μου οτι φαγώθηκε από τα μεγάλα, μιας και σε κάποια φάση το είχε πιέσει λίγο ο Μαύρος. Δεν ήθελα να πιστέψω οτι το έφαγαν, αλλά δεν το βρίσκαμε πουθενά στο ενυδρείο, με αποτέλεσμα να ξεστήσουμε τα ξύλα αλλά και πάλι δεν βρέθηκε. Έτσι σχετικά εύκολα απο την ψαροπιάστρα κοπελιά, μεταφέρθηκαν στο άλλο ενυδρείο.

Άδικα όμως καθώς κατά τον καθαρισμό του φίλτρου που ακολούθησε, βρέθηκε σφηνωμένη (και νεκρή) η ροδούλα μέσα στο φίλτρο. Είχε χωρέσει ανάμεσα στην έξοδο της αντλίας, και τα κενά της τρύπας του πλαστικού... :/ Κλάμα η Εύα για το Ροδούλι της, στεναχώρια εγώ για την απομόνωση των 2 μεγάλων... (και για το μικρό φυσικά) :-/ Εν το μεταξύ το 126άρι το έχω κάνει σαν τον καραγκιόζη, με πέτρες, καρύδες, ξύλα, και ότι άλλο είχα καθαρό και πρόχειρο για να κάνω κρυψώνες στο Knife και το bottia. Ευτυχώς, εδώ και 1 μήνα το κράταγα στρωμένο (εκεί είχα πριν τα βάλω στο 450άρι), με το φίλτρο σε λειτουργία (jbl 705) και έριχνα και κουβά νερό ως αλλαγή απο το 450 1 φορά την εβδομάδα να έχουν να τρων τα βακτηρίδια.

Το 126άρι θα χρειαστεί να το φτιάξω ιδανικό για αυτά τα δύο, αλλά πληρώνομαι σε 15 μέρες και μέχρι τότε δεν έχω σίελο (σάλιο ντε!!!), οπότε θα πρέπει να περιμένουν τα δύσμοιρα. Επίσης θα χρειαστώ ιδέες για το στήσιμό του, ειδικά απο κανέναν αμερικανό ;)

* Εσωτερικό Φίλτρο bioflow 8 με αντλία 1000 lt/h

Το συγκεκριμένο έχει χωρητικότητα υλικών 8 λίτρα και ροή 1000 λίτρα/ώρα. Σε αυτό έχω 4 σφουγγάρια XL της Juwel (πράσινο (στενές τρύπες), μπλέ ανοιχτό (μέτριες τρύπες), και 2 μπλέ (μεγάλες τρύπες). Επίσης 1 σειρά απο 4 φύλλα XL υαλοβάμβακα πάλι της Juwel. Αυτά για τον μηχανικό καθαρισμό. Στο κέντρο του φίλτρου έχω 2 λίτρα ciporax και ciporax mini (1 λίτρο απο το καθένα), γιατί ο συνδυασμός τους μου έκανε εξαιρετική οικονομία χώρου. Το puriGen το έβγαλα καθώς δεν φαίνεται να έκανε δουλειά.... (θα ακολουθήσει ερώτηση στο τέλος περι τούτου)

Τώρα, απο άποψη απόδοσης, δεν φαίνεται ακόμα και όταν είχα τα bottia και Knife fish μέσα να μασάει μία. Η ροή είναι ίσως και υπερβολική στο ενυδρείο, ενώ τα νιτρικά μου είναι 0, σε σημείο που (ύστερα απο παρότρυνση) χρειάζεται για τα φυτά να συμπληρώνω nitrogen. Και αυτό, με το χέρι μου να είναι ιδιαίτερα απλόχερο σε τροφή!!! (αφού πεινάνε τα χοντρούλικα, δεν γίνεται να μην τους ρίχνω!).

Αλλαγές νερού βέβαια κάνω συχνά, γύρω στο 40% 2 φορές την εβδομάδα, με καθαρισμό του φίλτρου 1 φορά την εβδομάδα. Ίσως να βοηθάει πολύ αυτό, δεν ξέρω, πάντως δεν φαίνεται να έχω πρόβλημα.

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο όμως, τα ψαράκια μου είναι σχετικά μικρά ακόμα. Σκέφτομαι κάποια στιγμή, να πάω στο υπέρτατο "κτήνος" που μου έχουν προτείνει, το fluval FX5 αν και σήμερα είδα οτι κυκλοφόρησε και το FX6 (http://www.amazon.com/Fluval-Fx6-Aquarium-Canister-Filter/dp/B00BJQ50HC) και ίσως όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά μου πάω προς τα κει. Τέτοια φίλτρα σε βγάζουν μια ζωή, οπότε όταν αγοραστεί, θα αγοραστεί κάποιο που δεν θα αλλαχτεί ποτέ, και θα υπερκαλύπτει τις ανάγκες μου για το συγκεκριμένο ενυδρείο (τέτοιο που είναι , μέχρι και 4 τέτοια ενυδρεία καλύπτει άνετα!! :Ρ).

* Φυτά

Καταρχάς να πω οτι απο όσα διάβασα, δεν θα ήθελα να μπλέξω με φιάλες CO2 όσο δεν είμαι σε θέση να κατανοήσω τα πάντα γύρω απο αυτές. Ειδικά με τα ψαράκια μου μέσα, δεν υπάρχει περίπτωση να βάλω "για να μάθω". Έχω διαβάσει οτι με ένα απλό λάθος, σε 2 ώρες μπορείς να χάσει ενυδρείο, οπότε δεν το διακινδυνεύω. Γιαυτό και τους ρίχνω τόσα ζουμιά μέσα, ώστε να αναπληρώσω αυτή την έλλειψη. Ίσως ο φόβος μου να είναι υπερβολικός, αλλά δεν με πήραν και τα χρόνια, μόλις μάθω αρκετά και φτάσω σε ένα επίπεδο να ελέγχω εγώ το ενυδρείο, αντί να με πηγαίνει αυτό, τότε αρχίζω να μπαίνω και σε πιο βαθιά νερά. ;)

Επίσης όσο είχα μέσα τα νυκτόβια ψάρια, δεν θεωρούσα σωστό να τιγκάρω σε φως και να τα στρεσάρω. + οτι το δικό μου είναι το μοντέλο με τις 2 λάμπες, οπότε θα πρέπει για να βάλω το κατάλληλο φως (διάβασα οτι θέλω 0,8 με 1 watt / λίτρο) πρέπει να προσθέσω άλλο ένα φωτιστικό (108 watt) + ανακλαστήρες στις 4 (παλιές και νέες) λάμπες, κάτι που επίσης δεν είμαι σε θέση να κάνω αυτή την στιγμή οικονομικά.

Οπότε έχω μέσα τα φυτάκια αυτά, προσπαθώ να κάνω ότι καλύτερο μπορώ, και απο κει και πέρα προχωράω με μικρά βήματα που θα απαιτούνται ανάλογα την πορεία τους. Το γκαζόν απο τώρα ξεγραμμένο το χω, αλλά όσο αντέχει, το αφήνω. Τις ανούμπιες, τις έχω δοκιμάσει στο χώμα μου, το οποίο είναι εξαιρετικά ελαφρύ (manado) και ευάερο, και δεν φαίνεται να τους δημιουργεί πρόβλημα στις ρίζες. Τις μεγάλες μάλιστα τις έχω με τις μισές ρίζες μέσα, μισές έξω απο τον βυθό, και με έλεγχο που έκανα μετά απο 2-3 βδομάδες φυτέματος, δεν παρουσίαζαν διαφορές μέσα με έξω. Αν δω οτι έχουν πρόβλημα, θα πάμε στο plan B, με πετρούλες ή ξύλο.

Λοιπά νέα του ενυδρείου:

Περί γέννας :

τα 2 angel fish συνεχίζουν να κάνουν εξαιρετική δουλειά στο ντάντεμα των αυγών, και κανένα ψάρι δεν πλησιάζει την περιοχή (ούτε το Bottia ή το Ghost όσο ήταν μέσα). Μόνη εξαίρεση ο μεγάλος ancistrus (είδες, δεν τον είπα γλείφτη τώρα!!!), ο οποίος όσες φορές είναι προς το τζάμι εκεί κοντά τρώει ξύλο αλλά τα αγνοεί. Παραδόξως όμως δεν πάει στα αυγά, αλλά τρώει την άλγη απο το τζάμι εκεί κοντά. Μερικά αυγά είναι άσπρα, αλλά τα τρώνε (διάβασα οτι είναι μέσα στην διαδικασία τους, τα άσπρα δεν είναι τα γονιμοποιημένα, οπότε τα τρώνε να κάνουν χώρο στα υπόλοιπα), ενώ τα καφετιά τα "αερίζουν" συνεχώς με τα πτερύγιά τους. Σήμερα παρατήρησα οτι και τα δύο με μανία καθαρίζουν τα γειτονικά φυτά, κάτι που (πάλι σύμφωνα με ότι διάβασα) σε μερικά εικοσιτετράωρα θα εκκολαφτούν τα αυγά, οπότε και κάνουν χώρο για τους γόνους σε παρακείμενα φυτά. Μακάρι να τα καταφέρουν :)

Μονομάχος :

Έχει πλέον ξετσουτσουρέψει και κινείται σε όλο το μήκος σχεδόν του ενυδρείου. Είναι συνεχώς στην επιφάνεια όμως, και το μόνο που φαίνεται απο αυτόν είναι το φουντωτό κάτω μέρος του, που ξεπροβάλει απο το μαύρο πλαίσιο του juwel. Θα αφαιρούσα νερό, αλλά αν αρχίσει να μου κάνει ορατές άσπρες γραμμές απο τα άλατα θα ξενερώσω, οπότε κρατάω την στάθμη πιο ψηλά απο το πλαίσιο. Έχει μάθει και τρώει σκουλικάκια απο το δάχτυλο, και δεν φοβάται καθόλου. :)

Χλώμιας :

Έτσι έχω ονομάσει ένα απο τα bronze corydoras που τελευταία βάλαμε στο ενυδρείο. Όταν πήγε να τον πιάσει η απόχη στο Pet Shop έπαθε κοκομπλόκο και γύρισε τούμπα, χάνοντας τελείως το χρώμα του (πιο λευκός και απο αλμπινο έγινε!!!). Επειδή όμως τον λυπηθήκαμε, τον πήραμε με την Εύα σπίτι μπας και τον σώσουμε, μαζί με τα άλλα 2 corydoras που είχε το pet shop. Αν και στην αρχή τον έπαιρνε η δυνατή ροή, και μια τον βρίσκαμε στο πλάι, μια όπως να ναι πάνω στα ξύλα, μια κάθετα σφηνωμένο στα φύτα κτλ, πλέον έχει αρχίσει να κινείται μαζί με τα υπόλοιπα και έχει ανακτήσει μέρος του χρώματός του. Τρώει κανονικά, και φαίνεται να έχει προσαρμοστεί πλήρως. Κάτι μου λέει οτι την γλύτωσε ο μάγκας :)

Ερώτηση:

Επειδή τα ξύλα μου είναι σχετικά πολλά, και με αρκετά μεγάλη επιφάνεια επαφής με το νερό, και φρέσκα σχετικά, μου κιτρινίζουν πολύ γρήγορα το νερό, με αποτέλεσμα να μην έχω την επιθυμητή αισθητική διαύγεια, κάτι που μου αρέσει πολύ στα ενυδρεία. Διάβασα οτι η κιτρινίλα είναι Τανίνες, και οτι δεν ενοχλεί τα ψάρια, αλλά αυτό δεν την κάνει πιο ευχάριστη στην όψη, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια. Προσπάθησα με Purigen να την αποβάλω, γιατί φοβήθηκα οτι ο άνθρακας θα δεσμεύσει συστατικά απο τα λιπάσματα που ρίχνω στα φυτά. Παρά τις διαβεβαιώσεις απο το Pet Shop οτι θα κάνει καταπληκτική δουλειά, ομολογώ οτι εκτός απο μια μικρή, ίσως Placebo συνδρομή, δεν είδα κάτι ουσιαστικό.

Εσείς τι λέτε? υπάρχει κάτι δοκιμασμένο που μπορώ να κάνω και να μην επηρεάσει τα φυτά και τα λιπάσματά τους? Να σημειωθεί οτι σήμερα που έβγαλα το Purigen (είχα βάλει σε κάλτσα 1 βαζάκι ολόκληρο) ήταν χρώματος πράσινου, κάτι που μου λέει οτι μάλλον τράβαγε και αυτό τα λιπάσματα. Το είχα μέσα περίπου 5 μέρες. Προσπάθησα να το ξεπλύνω με χλωρίνη (όπως γράφουν οι οδηγίες του), αλλά δεν φαίνεται να το πέτυχα οπότε και μου παραμένει σε αυτό το λαχανί χρώμα που χει πάρει. Δεν το έβαλα πάλι μέσα, μιας και δεν είμαι πλέον σίγουρος οτι δεν επηρεάζει τα λιπάσματα. Για πείτε εσείς που ξέρετε τα πολλά, καμιά άλλη εναλλακτική έχω?

Αυτά λοιπόν, κάτι μου λέει οτι ήρθε η ώρα για ΖzZzzZzZ και σαλάκια στο μαξιλάρι !!!! Καλή σας νύχτα φίλτατοι!

Υ.Γ. 1 : Ναι, ο Μπάμπης είναι ο Πορτοκαλί Koi

Υ.Γ. 2 : Μην άγχεστε, η απογοήτευση έρχεται όταν δεν έχεις τίποτα άλλο να δοκιμάσεις. Πείτε μου εσείς τα στραβά, και για την ψυχολογία μου κανένα πρόβλημα !! ;)

Link to comment
Share on other sites

Φιλε μου καλημερα. Ωραιο , αναλυτικο και τεραστιο το ποστ σου. Προφανως καλα εκανες και εβγαλες τους ταραξιες απο το ενυδρειο. Θα σου πω για τα ξυλα. Οι τανινες και τα αλλα που βγαζουν κανουν μονο καλο στο ενυδρειο. Τωρα για γην κιτρινιλα, αν δεν σου αρεσει με συχνες αλλαγες θα αραιωσει και οσο παλαιωνουν τα ξυλα θα σταματησουν να βγαζουν. Αν βαζες λιπασματα ο ανθρακας θα τα ρουφιξει οοολα... κανε υπομονη ολα θα στρωσουν. Καλη συνεχεια.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και πάλι :)

ευχαριστώ όλους σας για τα καλά σας λόγια, είναι ωραίο να ξέρω οτι το ενυδρειάκι μου δεν φαίνεται και άσχημα ^^. Πιο πολύ όμως θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις παρατηρήσεις που έχετε, και που ουσιαστικά αυτό ήταν που ζητούσα περισσότερο, καθώς μέσα απο αυτές θα μάθω και θα βελτιωθώ! Μαζεύοντας λοιπόν τα παραπάνω θα προσπαθήσω να αιτιολογήσω / δικαιολογήσω τις επιλογές μου, και τις αλλαγές που ήδη έκανα. Ξεκινάμε λοιπόν:

Αλλαγές που έγιναν:

* Κλείσιμο Αεραντλίας κατά τις ώρες που το ενυδρείο είναι "ξύπνιο"

Δεν ήξερα οτι η αεραντλία μπορεί να χαλάσει τα φυτά (με την ευρύτερη έννοια το "χαλάσει"), και μετά την επισήμανσή σας, διάβασα και θεωρώ οτι έχετε δίκιο. Βέβαια η παρουσία της ήταν πιο πολύ διακοσμητική, και για ψυχολογικούς λόγους, καθώς θεωρούσα οτι είναι καλό να υπάρχει περισσότερη διατάραξη στην επιφάνεια, και να σπάει το επιφανειακό φαινόμενο του νερού σε περισσότερα απο 1 σημεία. Ήδη είχα σηκώσει την αντλία να στέλνει το νερό στην επιφάνεια, κάνοντας τον χαρακτηριστικό κυματισμό, οπότε τώρα απλά κατά την διάρκεια των φώτων και της μέρας κλείνω την αεραντλία, και την νύχτα την ανάβω σε αρκετά μικρή ένταση. Ως φαινόμενο Placebo, ήδη βλέπω πιο πράσινα και ζωηρά τα φυτά μου, κάτι που προφανώς δεν ισχύει μέσα σε 1 μέρα :ΡΡ Kλειστην τελειως. Δεν υπαρχει λογος να την κρατας απο την στιγμη που εχεις φυτα.

* Έβγαλα το Ghost και το Bottia απο το 450άρι

Δυστυχώς με πολύ βαριά καρδιά, τα έριξα πάλι στο 126άρι.... Σήμερα το πρωί δεν βρίσκαμε με τίποτα την ροδούλα, ένα αγγελόψαρο στο μέγεθος νυχιού (διάφανο ακόμα) και θεωρήσαμε με την κοπέλα μου οτι φαγώθηκε από τα μεγάλα, μιας και σε κάποια φάση το είχε πιέσει λίγο ο Μαύρος. Δεν ήθελα να πιστέψω οτι το έφαγαν, αλλά δεν το βρίσκαμε πουθενά στο ενυδρείο, με αποτέλεσμα να ξεστήσουμε τα ξύλα αλλά και πάλι δεν βρέθηκε. Έτσι σχετικά εύκολα απο την ψαροπιάστρα κοπελιά, μεταφέρθηκαν στο άλλο ενυδρείο. Πολυ καλα εκανες και τα εβγαλες! Η θα μενανε αυτα ή τα σκαλαρια και τα υπολοιπα ψαρια.

Άδικα όμως καθώς κατά τον καθαρισμό του φίλτρου που ακολούθησε, βρέθηκε σφηνωμένη (και νεκρή) η ροδούλα μέσα στο φίλτρο. Είχε χωρέσει ανάμεσα στην έξοδο της αντλίας, και τα κενά της τρύπας του πλαστικού... :/ Κλάμα η Εύα για το Ροδούλι της, στεναχώρια εγώ για την απομόνωση των 2 μεγάλων... (και για το μικρό φυσικά) :-/ Εν το μεταξύ το 126άρι το έχω κάνει σαν τον καραγκιόζη, με πέτρες, καρύδες, ξύλα, και ότι άλλο είχα καθαρό και πρόχειρο για να κάνω κρυψώνες στο Knife και το bottia. Ευτυχώς, εδώ και 1 μήνα το κράταγα στρωμένο (εκεί είχα πριν τα βάλω στο 450άρι), με το φίλτρο σε λειτουργία (jbl 705) και έριχνα και κουβά νερό ως αλλαγή απο το 450 1 φορά την εβδομάδα να έχουν να τρων τα βακτηρίδια. Χλωμο το βλεπω να εμεινε ενεργη η βιολογια μετα απο ενα μηνα χωρις τροφη γαι τα βακτηρια .

Το 126άρι θα χρειαστεί να το φτιάξω ιδανικό για αυτά τα δύο, αλλά πληρώνομαι σε 15 μέρες και μέχρι τότε δεν έχω σίελο (σάλιο ντε!!!), οπότε θα πρέπει να περιμένουν τα δύσμοιρα. Επίσης θα χρειαστώ ιδέες για το στήσιμό του, ειδικά απο κανέναν αμερικανό ;) Για το 126αρι δεν ειναι να μενουνε για καιρο εκει. Το ενυδρειο ειναι μικρο.

* Εσωτερικό Φίλτρο bioflow 8 με αντλία 1000 lt/h

Το συγκεκριμένο έχει χωρητικότητα υλικών 8 λίτρα και ροή 1000 λίτρα/ώρα. Σε αυτό έχω 4 σφουγγάρια XL της Juwel (πράσινο (στενές τρύπες), μπλέ ανοιχτό (μέτριες τρύπες), και 2 μπλέ (μεγάλες τρύπες). Επίσης 1 σειρά απο 4 φύλλα XL υαλοβάμβακα πάλι της Juwel. Αυτά για τον μηχανικό καθαρισμό. Στο κέντρο του φίλτρου έχω 2 λίτρα ciporax και ciporax mini (1 λίτρο απο το καθένα), γιατί ο συνδυασμός τους μου έκανε εξαιρετική οικονομία χώρου. Το puriGen το έβγαλα καθώς δεν φαίνεται να έκανε δουλειά.... (θα ακολουθήσει ερώτηση στο τέλος περι τούτου)

Τώρα, απο άποψη απόδοσης, δεν φαίνεται ακόμα και όταν είχα τα bottia και Knife fish μέσα να μασάει μία. Η ροή είναι ίσως και υπερβολική στο ενυδρείο, ενώ τα νιτρικά μου είναι 0, σε σημείο που (ύστερα απο παρότρυνση) χρειάζεται για τα φυτά να συμπληρώνω nitrogen. Και αυτό, με το χέρι μου να είναι ιδιαίτερα απλόχερο σε τροφή!!! (αφού πεινάνε τα χοντρούλικα, δεν γίνεται να μην τους ρίχνω!).

Αλλαγές νερού βέβαια κάνω συχνά, γύρω στο 40% 2 φορές την εβδομάδα, με καθαρισμό του φίλτρου 1 φορά την εβδομάδα. Ίσως να βοηθάει πολύ αυτό, δεν ξέρω, πάντως δεν φαίνεται να έχω πρόβλημα.

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο όμως, τα ψαράκια μου είναι σχετικά μικρά ακόμα. Σκέφτομαι κάποια στιγμή, να πάω στο υπέρτατο "κτήνος" που μου έχουν προτείνει, το fluval FX5 αν και σήμερα είδα οτι κυκλοφόρησε και το FX6 (http://www.amazon.com/Fluval-Fx6-Aquarium-Canister-Filter/dp/B00BJQ50HC) και ίσως όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά μου πάω προς τα κει. Τέτοια φίλτρα σε βγάζουν μια ζωή, οπότε όταν αγοραστεί, θα αγοραστεί κάποιο που δεν θα αλλαχτεί ποτέ, και θα υπερκαλύπτει τις ανάγκες μου για το συγκεκριμένο ενυδρείο (τέτοιο που είναι , μέχρι και 4 τέτοια ενυδρεία καλύπτει άνετα!! :Ρ).

* Φυτά

Καταρχάς να πω οτι απο όσα διάβασα, δεν θα ήθελα να μπλέξω με φιάλες CO2 όσο δεν είμαι σε θέση να κατανοήσω τα πάντα γύρω απο αυτές. Ειδικά με τα ψαράκια μου μέσα, δεν υπάρχει περίπτωση να βάλω "για να μάθω". Έχω διαβάσει οτι με ένα απλό λάθος, σε 2 ώρες μπορείς να χάσει ενυδρείο, οπότε δεν το διακινδυνεύω. Γιαυτό και τους ρίχνω τόσα ζουμιά μέσα, ώστε να αναπληρώσω αυτή την έλλειψη. Ίσως ο φόβος μου να είναι υπερβολικός, αλλά δεν με πήραν και τα χρόνια, μόλις μάθω αρκετά και φτάσω σε ένα επίπεδο να ελέγχω εγώ το ενυδρείο, αντί να με πηγαίνει αυτό, τότε αρχίζω να μπαίνω και σε πιο βαθιά νερά. ;)

Επίσης όσο είχα μέσα τα νυκτόβια ψάρια, δεν θεωρούσα σωστό να τιγκάρω σε φως και να τα στρεσάρω. + οτι το δικό μου είναι το μοντέλο με τις 2 λάμπες, οπότε θα πρέπει για να βάλω το κατάλληλο φως (διάβασα οτι θέλω 0,8 με 1 watt / λίτρο) πρέπει να προσθέσω άλλο ένα φωτιστικό (108 watt) + ανακλαστήρες στις 4 (παλιές και νέες) λάμπες, κάτι που επίσης δεν είμαι σε θέση να κάνω αυτή την στιγμή οικονομικά.

Οπότε έχω μέσα τα φυτάκια αυτά, προσπαθώ να κάνω ότι καλύτερο μπορώ, και απο κει και πέρα προχωράω με μικρά βήματα που θα απαιτούνται ανάλογα την πορεία τους. Το γκαζόν απο τώρα ξεγραμμένο το χω, αλλά όσο αντέχει, το αφήνω. Τις ανούμπιες, τις έχω δοκιμάσει στο χώμα μου, το οποίο είναι εξαιρετικά ελαφρύ (manado) και ευάερο, και δεν φαίνεται να τους δημιουργεί πρόβλημα στις ρίζες. Τις μεγάλες μάλιστα τις έχω με τις μισές ρίζες μέσα, μισές έξω απο τον βυθό, και με έλεγχο που έκανα μετά απο 2-3 βδομάδες φυτέματος, δεν παρουσίαζαν διαφορές μέσα με έξω. Αν δω οτι έχουν πρόβλημα, θα πάμε στο plan B, με πετρούλες ή ξύλο. Τα φυτα που εχεις δεν ειναι και τοσο δυσκολα, εκτος απο την κουμπα, για να χρειαστεις κι αλλες λαμπες.

Λοιπά νέα του ενυδρείου:

Περί γέννας :

τα 2 angel fish συνεχίζουν να κάνουν εξαιρετική δουλειά στο ντάντεμα των αυγών, και κανένα ψάρι δεν πλησιάζει την περιοχή (ούτε το Bottia ή το Ghost όσο ήταν μέσα). Μόνη εξαίρεση ο μεγάλος ancistrus (είδες, δεν τον είπα γλείφτη τώρα!!!), ο οποίος όσες φορές είναι προς το τζάμι εκεί κοντά τρώει ξύλο αλλά τα αγνοεί. Παραδόξως όμως δεν πάει στα αυγά, αλλά τρώει την άλγη απο το τζάμι εκεί κοντά. Μερικά αυγά είναι άσπρα, αλλά τα τρώνε (διάβασα οτι είναι μέσα στην διαδικασία τους, τα άσπρα δεν είναι τα γονιμοποιημένα, οπότε τα τρώνε να κάνουν χώρο στα υπόλοιπα), ενώ τα καφετιά τα "αερίζουν" συνεχώς με τα πτερύγιά τους. Σήμερα παρατήρησα οτι και τα δύο με μανία καθαρίζουν τα γειτονικά φυτά, κάτι που (πάλι σύμφωνα με ότι διάβασα) σε μερικά εικοσιτετράωρα θα εκκολαφτούν τα αυγά, οπότε και κάνουν χώρο για τους γόνους σε παρακείμενα φυτά. Μακάρι να τα καταφέρουν :)Καλο ειναι τα ψαρια σου να εκπαιδευονται στις γεννες αλλα απο την στιγμη που εχεις κι αλλα ψαρια μεσα πολυ δυσκολο να δεις ψαρακια. Με το που θα κολυμπησουν ελευθερα τα μικρα θα φαγωθουν. Καλυτερα να κρατησεις το 126αρι σαν γεννηστρα.

Μονομάχος :

Έχει πλέον ξετσουτσουρέψει και κινείται σε όλο το μήκος σχεδόν του ενυδρείου. Είναι συνεχώς στην επιφάνεια όμως, και το μόνο που φαίνεται απο αυτόν είναι το φουντωτό κάτω μέρος του, που ξεπροβάλει απο το μαύρο πλαίσιο του juwel. Θα αφαιρούσα νερό, αλλά αν αρχίσει να μου κάνει ορατές άσπρες γραμμές απο τα άλατα θα ξενερώσω, οπότε κρατάω την στάθμη πιο ψηλά απο το πλαίσιο. Έχει μάθει και τρώει σκουλικάκια απο το δάχτυλο, και δεν φοβάται καθόλου. :)Εδω δεν το συζηταω, το ψαρι πρεπει να φυγει αμεσα. Το ενυδρειο και οι συγκατοικοι ειναι ακρως ακαταλληλοι. Μεγαλο υψος για το κακομοιρη και δυνατη ροη φιλτρου. Ψαρια που ισως να του επιτεθουν και ισως κι εκεινος να ανταποδωσει.

Χλώμιας :

Έτσι έχω ονομάσει ένα απο τα bronze corydoras που τελευταία βάλαμε στο ενυδρείο. Όταν πήγε να τον πιάσει η απόχη στο Pet Shop έπαθε κοκομπλόκο και γύρισε τούμπα, χάνοντας τελείως το χρώμα του (πιο λευκός και απο αλμπινο έγινε!!!). Επειδή όμως τον λυπηθήκαμε, τον πήραμε με την Εύα σπίτι μπας και τον σώσουμε, μαζί με τα άλλα 2 corydoras που είχε το pet shop. Αν και στην αρχή τον έπαιρνε η δυνατή ροή, και μια τον βρίσκαμε στο πλάι, μια όπως να ναι πάνω στα ξύλα, μια κάθετα σφηνωμένο στα φύτα κτλ, πλέον έχει αρχίσει να κινείται μαζί με τα υπόλοιπα και έχει ανακτήσει μέρος του χρώματός του. Τρώει κανονικά, και φαίνεται να έχει προσαρμοστεί πλήρως. Κάτι μου λέει οτι την γλύτωσε ο μάγκας :)Μια χαρα θα γινει αλλα θελει κοπαδακι. Παρε τουλαχιστον αλλα 6-7 μιας και εχεις χωρο.

Ερώτηση:

Επειδή τα ξύλα μου είναι σχετικά πολλά, και με αρκετά μεγάλη επιφάνεια επαφής με το νερό, και φρέσκα σχετικά, μου κιτρινίζουν πολύ γρήγορα το νερό, με αποτέλεσμα να μην έχω την επιθυμητή αισθητική διαύγεια, κάτι που μου αρέσει πολύ στα ενυδρεία. Διάβασα οτι η κιτρινίλα είναι Τανίνες, και οτι δεν ενοχλεί τα ψάρια, αλλά αυτό δεν την κάνει πιο ευχάριστη στην όψη, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια. Προσπάθησα με Purigen να την αποβάλω, γιατί φοβήθηκα οτι ο άνθρακας θα δεσμεύσει συστατικά απο τα λιπάσματα που ρίχνω στα φυτά. Παρά τις διαβεβαιώσεις απο το Pet Shop οτι θα κάνει καταπληκτική δουλειά, ομολογώ οτι εκτός απο μια μικρή, ίσως Placebo συνδρομή, δεν είδα κάτι ουσιαστικό. Με τις συχνες αλλαγες θα φυγει η σκουριλα!

Εσείς τι λέτε? υπάρχει κάτι δοκιμασμένο που μπορώ να κάνω και να μην επηρεάσει τα φυτά και τα λιπάσματά τους? Να σημειωθεί οτι σήμερα που έβγαλα το Purigen (είχα βάλει σε κάλτσα 1 βαζάκι ολόκληρο) ήταν χρώματος πράσινου, κάτι που μου λέει οτι μάλλον τράβαγε και αυτό τα λιπάσματα. Το είχα μέσα περίπου 5 μέρες. Προσπάθησα να το ξεπλύνω με χλωρίνη (όπως γράφουν οι οδηγίες του), αλλά δεν φαίνεται να το πέτυχα οπότε και μου παραμένει σε αυτό το λαχανί χρώμα που χει πάρει. Δεν το έβαλα πάλι μέσα, μιας και δεν είμαι πλέον σίγουρος οτι δεν επηρεάζει τα λιπάσματα. Για πείτε εσείς που ξέρετε τα πολλά, καμιά άλλη εναλλακτική έχω?

Αυτά λοιπόν, κάτι μου λέει οτι ήρθε η ώρα για ΖzZzzZzZ και σαλάκια στο μαξιλάρι !!!! Καλή σας νύχτα φίλτατοι!

Υ.Γ. 1 : Ναι, ο Μπάμπης είναι ο Πορτοκαλί Koi

Υ.Γ. 2 : Μην άγχεστε, η απογοήτευση έρχεται όταν δεν έχεις τίποτα άλλο να δοκιμάσεις. Πείτε μου εσείς τα στραβά, και για την ψυχολογία μου κανένα πρόβλημα !! ;)

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν βάζεις τον μονομάχο μόνο στο 30λιτρο? Με κανά ξυλάκι και φυτάκι θα είναι άρχοντας!!

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν βάζεις τον μονομάχο μόνο στο 30λιτρο? Με κανά ξυλάκι και φυτάκι θα είναι άρχοντας!!

και το 30άρι και το 12άρι τα χάρισα σε 2 φίλους μου, λόγω τρελής έλλειψης χώρου. αλλιώς θα ταν ήδη μέσα :)

βέβαια μια χαρά είναι στο μεγάλο, έχει βρει τα σημεία, του για να αράζει, αν και όλη την ώρα σουλατσάρει με τα αγγελόψαρα :)

Link to comment
Share on other sites

Το ενυδρείο σου είναι αρκετά μεγάλο. Αν έχεις και αρκετες κρυψώνες ίσως να είναι εντάξει. Θα πρέπει να έχεις το νού σου όμως μήπως και ενοχλήσει άλλα ψάρια ή μήπως τον ενοχλήσουν....

Ακόμα δεν γνωρίζω αν το μεγάλο ύψος και η ροή είναι πρόβλημα γι' αυτόν (λόγω του ότι πρέπει να ανεβαίνει στην επιφάνεια για αέρα) ή αν μπορεί να συνυπάρξει για πολύ καιρό με αγγελόψαρα..

Έγινε επεξεργασία - mary74
Link to comment
Share on other sites

υπενθύμιση ερώτησης απο το μακροσκελές μου ποστ (που μπορεί να μην έφτασε κάποιος μέχρι εκεί



Ερώτηση:


Επειδή τα ξύλα μου είναι σχετικά πολλά, και με αρκετά μεγάλη επιφάνεια επαφής με το νερό, και φρέσκα σχετικά, μου κιτρινίζουν πολύ γρήγορα το νερό, με αποτέλεσμα να μην έχω την επιθυμητή αισθητική διαύγεια, κάτι που μου αρέσει πολύ στα ενυδρεία. Διάβασα οτι η κιτρινίλα είναι Τανίνες, και οτι δεν ενοχλεί τα ψάρια, αλλά αυτό δεν την κάνει πιο ευχάριστη στην όψη, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια. Προσπάθησα με Purigen να την αποβάλω, γιατί φοβήθηκα οτι ο άνθρακας θα δεσμεύσει συστατικά απο τα λιπάσματα που ρίχνω στα φυτά. Παρά τις διαβεβαιώσεις απο το Pet Shop οτι θα κάνει καταπληκτική δουλειά, ομολογώ οτι εκτός απο μια μικρή, ίσως Placebo συνδρομή, δεν είδα κάτι ουσιαστικό.



Εσείς τι λέτε? υπάρχει κάτι δοκιμασμένο που μπορώ να κάνω και να μην επηρεάσει τα φυτά και τα λιπάσματά τους? Να σημειωθεί οτι σήμερα που έβγαλα το Purigen (είχα βάλει σε κάλτσα 1 βαζάκι ολόκληρο) ήταν χρώματος πράσινου, κάτι που μου λέει οτι μάλλον τράβαγε και αυτό τα λιπάσματα. Το είχα μέσα περίπου 5 μέρες. Προσπάθησα να το ξεπλύνω με χλωρίνη (όπως γράφουν οι οδηγίες του), αλλά δεν φαίνεται να το πέτυχα οπότε και μου παραμένει σε αυτό το λαχανί χρώμα που χει πάρει. Δεν το έβαλα πάλι μέσα, μιας και δεν είμαι πλέον σίγουρος οτι δεν επηρεάζει τα λιπάσματα. Για πείτε εσείς που ξέρετε τα πολλά, καμιά άλλη εναλλακτική έχω?



Link to comment
Share on other sites

Σου εχουμε ηδη απαντησει!

πιο συχνές αλλαγές απο 2 φορές την βδομάδα?

btw, στο 126άρι, εδώ και 3 μήνες που λειτουργούσε με δυό ξύλα μέσα, με αλλαγές ίδιας συχνότητας , δεν είχα αποτελέσματα... :/ Οπότε έχω εγκαταλείψει αυτού του είδους ελπίδες, και γιαυτό στράφηκα προς τα χημικά.

Link to comment
Share on other sites

Yπομονη! Το ξυλο βγαζει ακομη τανινες! Θα φυγει!

Link to comment
Share on other sites

και το πρώτο μου ιστορικό ασθένειας ...

πριν τρεις μέρες βρήκαμε άσπρα σημάδια πάνω στα corydoras (μερικά απο αυτά) , σε διάφορα σημεία του σώματός τους, και πολύ ισχνά όμοια σημάδια και σε 2 αγγελόψαρα. Απο ότι ψάξαμε, 99% είναι ich και 1% velvet καθώς αυτά τα δύο μοιάζουν πολύ. Ακολουθώντας τις οδηγίες που βρήκαμε στο Internet, αρχικά ανεβάσαμε την θερμοκρασία στους 30-31 βαθμούς , και απο το αλάτι που είχα σπίτι (για ενυδρεία, αυτό με την aloe) έριξα όλο το μπουκαλάκι. Κάτι που μου έκανε το ενυδρείο μπλέ... η δοσολογία πάντως τόσο έγραφε για τα λίτρα μου +/- μερικά γραμμάρια).

Επειδή η συγκεκριμένη λύση αποτελεί λύση "χωρίς φάρμακα" και δεν εμπεριέχει κινδύνους σύμφωνα πάντα με ότι διαβάζω, πήγα την επόμενη μέρα στο Pet Shop και αγόρασα το EXIT της Esha (http://www.eshalabs.eu/europe/products/esha-exit.html) το οποίο και χρησιμοποιώ εδώ και 2 μέρες. Η θερμοκρασία παραμένει ψηλά, για να boostaroume τον κύκλο του ick παρόλο που δεν το αναφέρει το ΕΧΙΤ στην συσκευασία του, και σταμάτησα τις αλλαγές νερού (έκανα 2 την βδομάδα) και θα τις αρχίσω μετά το πέρας της θεραπείας περίπου σε 4 μέρες απο σήμερα. Προσέχω πολύ νιτρικά και αμμωνία, κάνοντας καθημερινά τεστ, και μπορώ να πω οτι μέχρι στιγμής η βιολογία έχει παραμείνει αμετάβλητη (λογικό, καθώς το νερό είναι μόνο 4-5 ημερών).

Προληπτικά, κάνω και στο δεύτερο ενυδρείο θεραπεία, καθώς δεν ξέρω αν το μικρόβιο υπήρχε πριν την μεταφορά του knife Και του bottia στο νέου τους σπίτι (το οποίο και δεν τους αρέσει καθόλου απο ότι φαίνεται).

Στα corydoras φαίνεται να έχει υποχωρήσει η ασπρίλα απο τα πτερύγια και το σώμα τους, εκτός απο ένα που παρουσίαζε έντονο "σπυράκι", και όχι απλό άσπρισμα σε σημείο. Πλέον και σε αυτό το ανάγλυφο του "σπυριού" έχει μειωθεί σημαντικότατα, και φαντάζομαι θα εξαφανιστεί πλήρως αύριο ή μεθαύριο.

Το φάρμακο θα το συνεχίσω για τουλάχιστον 4 μέρες αφότου δω το τελευταίο σημάδι πάνω σε ψάρι, ώστε να είμαι 1000% σίγουρος οτι δεν υπάρχει ζωντανό στέλεχος του στο νερό.

ταυτόχρονα, ένα τάισμα την ημέρα γίνεται με σπιρουλίνα βουτηγμένη σε σκόρδο, γιατί 2-3 απο τα Αγγελόψαρα αφόδευαν διαφανή μεμβράνη κατά καιρούς. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αλλά θέλω να είμαι σίγουρος οτι το πεπτικό τους σύστημα είναι οκ, και δεν έχουν κάποιο βακτηρίδιο.

Ερώτηση

Το Ich, αφήνει κάποια κουσούρια στα ψάρια? Στην βιβλιογραφία του δεν αναφέρεται κάτι σχετικό, αλλά επειδή αποτελεί σχετικά κοινή ασθένεια, εμπειρικά έχετε παρατηρήσει κάτι?

Link to comment
Share on other sites

Τα corries είναι πολύ ευαίσθητα στο αλάτι . Ελπίζω να μην έχεις κάποιο πρόβλημα. Αν περάσει το ick δεν υπάρχει κάποιο κουσούρι που να μένει στα ψάρια.

Link to comment
Share on other sites

t80323.jpg

ωχ... δεν το είχα διαβάσει αυτό για τα corry... 100 ml έριξα (απο το παραπάνω κουτάκι) στα 450 λίτρα, πιο λίγο απο ότι έλεγε ως συνιστώμενη ποσότητα. Τα corry δεν φαίνεται να αντέδρασαν άσχημα, 3 μέρες τώρα μέσα (πάμε για 4η) και δεν παρουσίασαν διαφορετική συμπεριφορά, μόνο είναι λίγο νωχελικά, αλλά αυτό το απέδωσα στην αύξηση της θερμοκρασίας, καθώς οι 30 βαθμοί δεν είναι κάτι που τους αρέσει.

με άγχωσες τώρα!

Link to comment
Share on other sites

Μην αγχώνεσαι, από τη στιγμή που είναι μικρή η δόση και βλέπεις ότι δεν αντιδρούν άσχημα τα ψαράκια, δεν θα έχεις πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Ειδες για να μην ρωτας εδω και να διαβαζεις κατι αοριστο στο ιντερνετ!

Την διατροφη με την σπιρουλινα κανε την για 4 ημερες, αποκλειστικα με σπιρουλινα!

Αν και καλο ειναι να μην ταιζεις αυτες τις μερες!

Link to comment
Share on other sites

καθαρά για λόγους εγκυκλοπαιδικούς, γιατί δεν κάνει να τα ταΐζω τώρα?

*την σπιρουλίνα δεν την συμπαθούν και πολύ, θα είναι σαν να τα αφήνω νηστικά! Βέβαια, το πρωί τους ρίχνω σπιρουλίνα βουτηγμένη σε σκόρδο, και το απόγευμα την κανονική τους τροφή, και αυτή σε σκόρδο. Την σπιρουλίνα μου την πρότειναν ως κάτι που γενικότερα τους κάνει καλό, το σκορδόζουμο που βουτάω τις τροφές είναι αυτό που αν υπάρχει παράσιτο θα το σκοτώσει. Γιαυτό και δεν είμαι τόσο αυστηρός στην σπιρουλίνα. Είναι λάθος αυτό που κάνω?

Link to comment
Share on other sites

Η σπιρουλινα γενικα βοηθαει την χλωριδα του εντερου. Σε συνδυασμο με το σκορδοζουμο κανει καλη δουλεια. Δεν ειναι απαραιτητο οτι υπαρχει παρασιτο.

Οταν ομως κανεις αυτη δουλεια, καλο ειναι να μην ταιζεις πρωτεινουχες τροφες! Αυτο το εκανα οταν ειχα δισκους. Τεσσερις μερες μονο σπιρουλινα με σκορδοζουμο!

Απο την στιγμη που στρεσσαρεις τα ψαρια φερνοντας τα στα ορια τους για το ick αν τα βαλεις και στην διαδικασια να διεκδικησουν τροφη θα στρεσσαριστουν ακομη πιο πολυ. Ειναι βασικα ο ιδιος λογος που δεν ταιζουμε την πρωτη μερα εισαγωγης στο ενυδρειο.

Εκτος αυτου, σε μερικες ασθενειες παρασιτικες, δεν ταιζουμε για να μην δωσουμε τροφη στο παρασιτο!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...