Jump to content

Τελικα Τι Ακριβως Χρειαζεται Ενα Ενυδρειο?


Recommended Posts

Αφορμη του θεματος σταθηκε η ερωτηση του φιλου ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ σε αυτο το θεμα:

http://www.aquazone.gr/forums/topic/97759-eheim-surface-skimmer-350/

Μια δικη μου προς τον Μαριο (Discus ) για να λιγοστεψουμε τις αλγες, με προτροπη στο θεμα του FOTISGT

http://www.aquazone.gr/forums/topic/78371-diy-upflow-algae-scrubber/?hl=santamonica

Για καλυτερη διαχυσει του διοξειδιου στο ενυδρειο με ενα θεμα κατασκευης του Κωστα ( rastafarian )

και, και, και, και.

Βεβαια ολα αυτα συντεινουν για μια καλη λειτουργεια του ενυδρειου μας.

Το θεμα βεβαια ειναι οτι πολλα απ αυτα τα εξαρτηματα ειτε ειναι εργοστασιακα η diy μπαινουν μεσα στο ενυδρειο.

Μας καταλαμβανουν καποιο χωρο και πολλες φορες εχουν ενα ασχημο αισθητικο αποτελεσμα.

Ενας αλλος παραγωντας ειναι τα χρηματα που θα χρειαστουν γι αυτα τα υλικα.

Τελικα τι ακριβως χρειαζεται ενα ενυδρειο?

Link to comment
Share on other sites

Ολα αυτα Μητσο ειναι τα εξτρα! Το πας δηλαδη ενα βημα παραπερα για να εισαι εσυ πιο ωραιος και να κανεις το κατι παραπανω! Το ενυδρειο χρειαζεται ενα φιλτρο και πολλη αγαπη και φροντιδα!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Όπως είπαν και οι προηγούμενοι,

Αγάπη, φροντίδα και υπομονή.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπη, προσοχη και διαθεση για εξέλιξη στα όρια του εφικτού.

Link to comment
Share on other sites

Ανοχή της συζύγου, όλα τα άλλα έρχονται μόνα τους…….. :cigar:

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Έχω δοκιμάσει σχεδόν τα περισσότερα από τα gudgets της αγοράς. Κάποια στιγμή το ενυδρείο μου είχε περισσότερα καλώδια και σωληνάκια από την εντατική του Ευαγγελισμού !!!!!

Τα ξήλωσα όλα και ηρέμησα !!!!

Για μένα το ενυδρείο θέλει απλά συχνές αλλαγές νερού και καλά φίλτρα.

Keep it simple !!!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημερα στην παρεα. Ομορφο θεμα που μπορει να οδηγησει σε μια εποικοδομητικη κουβεντα. Η γνωμη μου ειναι, οπως ειπωθηκε οτι το καλυτερο ειναι τακτικες αλλαγες νερου, σωστο φιλτρο και επιβλεψη. Βεβαιως μπορει καποιες στιγμες να βρεθουμε σε εκτακτες περιπτωσεις οπου καποιο απο τα εξτραδακια που συζηταμε θα μας λυσει τα χερια. Δεν κανουμε κακο πιστευω να εχουμε καποια, αλλα ειναι και

αλλοι παραγοντε (οικονομικο, αιθητικο κομματι), που πολλοι τα λαμβανουμε υπ' οψιν μας.

Link to comment
Share on other sites

Αν εξαιρέσουμε τα βασικά τότε σχεδόν δεν υπάρχουν όρια στο ενυδρείο.

Κάνει ο κάθε ένας αυτό που του ευχαριστεί και τον γεμίζει είτε αυτό είναι ένα απλό λυτό ενυδρείο είτε ένα ενυδρείο που αν ανοίξεις από κάτω το ντουλάπι θα το ζήλευε και ο james bond.

Link to comment
Share on other sites

Αναλογα το επιπεδο του χομπυστα...

Υπαρχουν καποια που τωρα ξεκινηνουν ή ειναι χρονια στο χωρο και κουραστικαν ή θελουν να "ξεφυγουν" για λιγο ή να μαζεψουν δυναμης για το μελλον. Αυτη η κατηγορια χρειαζεται και θελει κατι απλο, λιτο και σχετικα φθηνο, ολα αυτα γιατι ισως δεν εχει τις γνωσεις, δεν ξερει εαν του αρεσει σαν χομπυ/ασχολια και απλα θελει να το δοκιμασει, εκει παει με γνωμονα να γινει σωστα αλλα φθηνα, ο χομπυστας που κανει "διαλειμα" και οι λογοι θα αναφερθουν πιο κατω. Σε αυτο το επιπεδο ο βασικος εξοπλισμος ειναι οτι πρεπο, δηλαδη ενα φιλτρο καλο(ροη-λιτρα-καδο), θερμοστατη, φωτισμος "μαμα", το βασικο σετ με τα υγρα τεστ.

Παμε μετα στο επιπεδο του εξοικειωμενου χομπυστα. Ειναι αυτος-η που εχει καποια χρονια ενα ενυδρειο και θελει να το παει λιγο παραπερα, εχει διαβαση για φυτα-κοραλλια και ψαρια, θελει τον παραπανω εξοπλισμο, αλλα προσοχη! Θα παρει οτι μονο χρειαζεται, τιποτα περισσοτερο, ξερει οτι θα δωσει το κατι παραπανω και ξερει καποια ρισκα, θα προτημισει να παει σε DIY μονο εαν ειναι ευκολο και ισως εαν βρει και φυσικη βοηθεια απο καποιον αλλον χομπυστα. Ο εξτρα εξοπλισμος που θα προτημισει θα ειναι στο φωτισμο, ενα μεγαλητερο φωτιστηκο που να καληπτει τις οποιες αναγκες εχουν τα πιο δυσκολα φυτα ή κοραλλια, τα φιλτρα του θα γινουν ισως δυο για μεγαλητερη βιολογια και ευκολια στον καθαρισμο, καποια ζουμια οπω λιπασματα-αμινοξεα ή τυρφη για blackwater, θα προσθεση στα τεστ καποιες παραμετρους πιο εξιδεικευμενες οπως πχ. Φωσφορικων-σιδηρου-ασβεστειου-μαγνησιου-kh/gh. Εδω να πω οτι μπορει να παει και σε μπουκαλα Co2 με βασικο εξοπλισμο και φυσικα με drop checker για να μετραει τα επιπεδα διοξυδιου...

Στο τελος φτανουμε στο επιπεδο του σκληροπυρινηκου χομπιστα, του ψαροκαμενου, αυτος ωρες ωρες φτανει στην υπερβολη σε τεχνικες-εξοπλισμο. Δεν ειναι κακο αυτο για δυο λογους, εχει χρονια με το χομπυ, εχει παθει 5 βαθμους μυωπειας απ το διαβασμα, εχει παει σε οποιο σεμηναριο εχει γινει, εχει πολλα λιτρα ενυδρειο, σε σημειο που να βλεπει κατι 30ρακια σαν βαζα. Αυτος-η θα παει σε πολυ ψαγμενο εξοπλισμο που θα του δινει την δυνατοτητα να ελεχνει την κατασταση του ενυδρειου του απο αποσταση καθως καμια φορα να εχει και εικονα, δεν ληπατε τα εξοδα και θα κανει το σκ..το του παξιμαδι για να παρει εκεινον τον αντιδραστηρα που ειδε μαζι με τα πελλετ και τα προσθετα ζουμια για την ασφαλει λειτουργεια του. Αυτους του χομπυστες του συνανταμε συνηθως στην θαλασσινη κατηγορια, εκει ειναι τα λεφτα που λεμε. Ολο του το ενυδρειο-βαση-σαμπ κτλπ ειναι DIY ή παραγγελεια απο καποιο μαγαζι, στο "οπλοστασιο" του εχει ζουμια-σκονες-οργανα μετρησεις που θα ζηλευαν μικρα εργαστηρια. Φυσικα δεν φοβατε να δοκιμαζει νεες τεχνικες και να περνει το ρισκο, εαν ανηκει σε καποιο κλαμπ-φορα, εχει κανει πολλα θεματα και αθρα πανω στο ενυδρειο. Σχεδον παντα οταν καποιος βλεπει τα ενυδρεια τετοιων χομπιστων μενει με το στομα ανοικτο και εχει υγρα ονειρα. Αυτη η κατηγορια των χομπιστων ειναι που γυρνανε στην πρωτη καποια στιγμη, εστω και για λιγο, γιατι μπορει να ετοιμαζουν καποια αναβαθμισει ή να θελουν κανουν ενα διαλειμα γιατι συνηθως ειναι πανω απ το ενυδρειο τους και αυτο γιατι ετσι του αρεσει...

Αυτα τα λιγα απο εμενα πανω στο τι χρειαζεται ενα ενυδρειο, ειναι πολλα αυτα που πρεπει να λαβει καποιος υποψιν του και το πρωτο ειναι ο χομπιστας... :)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Διάβασμα, πολύ υπομονή και καθοδήγηση από ανθρώπους που είναι γνώστες και αγαπούν πραγματικά το χόμπι και τα ζωντανά που φιλοξενούμε.

Διαβάζοντας και ρωτώντας τα παιδιά στο φόρουμ τα οποία πάντα απαντάνε αμέσως κατάφερα να κάνω ένα εντελώς προβληματικό ενυδρείο σε λίγους μήνες να δουλεύει πολύ καλά, και μάλιστα κατάφερα και μείωσα σημαντικά τα έξοδα συντήρησης.

Διάβασμα λοιπόν, πολυυυυυυυ υπομονή και σωστές συμβουλές είναι τα τρία ποιο σημαντικά κατά τη γνώμη μου, και αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα μπορείς πάντα να πας το ενυδρείο σου ένα βήμα παραπέρα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Και κάτι άλλο βασικό είναι να αποφασίσουμε αν το ενυδρείο μας το έχουμε σαν χόμπι ή σαν διακοσμητικό χώρου! Μετά αρχίζουν οι απαιτήσεις και οι αποφάσεις του τι χρειάζεται το ενυδρείο μας

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ανοχή της συζύγου, όλα τα άλλα έρχονται μόνα τους…….. :cigar:

Ή του συζύγου! (ναι, υπάρχει και αυτή η σπάνια κατηγορία γυναικών) :D

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Κυνικά...
Μελέτη, αφοσίωση, χρόνο και χρήμα ανάλογο των απαιτήσεων, των λίτρων και των ειδών που φιλοξενεί.

Φυσικά και αγάπη, καθότι αν δεν το αγαπάς, δε θα μελετήσεις. Αλλά μπορεί να το αγαπάς και να τεμπελιάζεις να μελετήσεις.
Φυσικά και υπομονή, αλλά η υπομονή έχει να κάνει πάλι με την μελέτη.

Δεν υπάρχει shortcut για τη γνώση... Το μόνο shortcut είναι η εντατική μελέτη κι ενασχόληση για να επιτευχθεί πιο γρήγορα ο όποιος στόχος!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...