Jump to content

Παρουσίαση Ενυδρείου Και Ερώτηση Για Ψηλά Νιτρικά..


heliades

Recommended Posts

Χαιρετώ τους συνχομπίστες!

Είμαι κάτοχος ενός RIO 400 που ενάμιση χρόνο τώρα τρέχει ως fish only με την ανάλογη ποσότητα ζωντανού βράχου και ζωντανό αρραγωνίτη sugar size. Αν τα αφαιρέσουμε αυτά πρέπει να είναι το πολύ 350 καθαρά λίτρα.

Εξοπλισμός :

Εσωτερικό skimmer (το μαμίσιο της JUWEL) που θέλω να αλλάξω το συντομότερο.

2 εξωτερικά φίλτρα της FLUVAL το 106 και το 406 (έχω αφαιρέσει το εσωτερικό που είχε το ενυδρείο).

Μία λάμπα UV εσωτερική με δικό της κυκλοφορητή.

2 κυκλοφορητές έναν  μεγάλο της TUNZE και έναν μικρότερο κινέζικο.

Θεμοστάτης 300 watt.

Αυτόματη αναπλήρωση.

Φωτισμός αυτός που είχε το ενυδρείο  (4 λάμπες Τ5 54W 150cm).

Μετά τις πρώτες παιδικές ασθένειες-απώλειες  και μιά θεραπεία (σε καραντίνα) για ich έχει ωριμάσει πλέον και ζουν όμορφα μέσα ένα fox face, ένα blue tang  και ένα goby sexguttata, κάμποσο μεγαλωμένα,  που τα κατάφεραν και επιβίωσαν. Απο τον Μάιο έως σήμερα είναι μόνα τους και δεν έχει αρρωστήσει κανένα.  Εδώ και κανένα μήνα όμως παρατηρώ στο blue tang στο κεφάλι, κυρίως πάνω από τα μάτια, σημάδια που παραπέμπουν σε Lateral Line ή hole in the head ενώ βλέπω και μικρά σχισιματάκια στην ουρά αλλά όχι βαθιά. Παρ’ όλα αυτά τρώει και κινείται κανονικά αλλά όπως πάντα κρύβεται αρκετά και γενικά θα το έλεγα φοβιτσιάρικο ψάρι. Οι μετρήσεις που κάνω είναι γενικά καλές εκτός από τα νιτρικά (NO3) που τελευταία είναι πολύ ψηλά (πάνω από 80 στης salifert το test) και παλεύω να τα κατεβάσω κυρίως με συχνές αλλαγές νερού και με ένα ζουμί, το ReefBiofuel αλλά χωρίς σοβαρό αποτέλεσμα. Επίσης πρόσφατα το KH/ALKALINITY είναι κάπως χαμηλά (dkh κοντά στο 7.0) και ρίχνω της KENT το MARINE BUFFER και δείχνει να ανεβαίνει σύμφωνα με τις μετρήσεις.

Συντήρηση-υλικά φίλτρανσης

Το skimmer αφαιρείται και καθαρίζεται κάθε μήνα (έχει ένα μπλέ σφουγγαράκι στην είσοδο του νερού)

Στο μικρό Fluval έχω αντιφώς μακράς διάρκειας και λίγο biomax. Επίσης έχει υαλοβάμβακα και τα σφουγγάρια του. Καθαρίζεται κάθε μήνα και αλλάζει ο υαλοβάμβακας. Κάθε 3 μήνες αλλάζω και το αντιφώς.

Στο μεγάλο Fluval έχω άνθρακα (της KENT), biomax, υαλοβάμβακα και έχει και τα σφουγγάρια του. Καθαρίζεται κάθε μήνα και  αλλάζει ο υαλοβάμβακας και ο άνθρακας.

Αλλαγές νερού :

 Εδώ πρέπει να πως πως εδώ και 6 μήνες αλλάγές νερού γίνονται μόνο με νερό από θάλασσα επειδή μένω κοντά σε βραχώδη καθαρά και βαθιά νερά. Ακόμη και το νερό που πετάω στην θάλασσα πάει. Αλλάζω κάθε 3 μέρες περίπου 25 λίτρα νερό.Το αραιώνω βέβαια για να το φέρω στο 1.022 με νερό από φίλτρο σε αναλογία για κάθε 20 λίτρα θάλασσα 3 με 3,5 λίτρα γλυκό νερό και πάντα μετράω την αλατότητα πριν το ρίξω. Οι μετρήσεις που έχω κατά καιρούς κάνει σε αυτό το νερό είναι ιδανικές.

 

Και τώρα η ερώτηση για τα νιτρικά που έχω.

Διαβάζω για τα φίλτρα πως είναι παγίδες νιτρικών. Μήπως πρέπει να αλλάξω τα υλικά φίλτρανσης που βάζω; Να μην βάζω ας πούμε πολύ υαλοβάμβακα; Να μην βάζω αντιφώς αν δεν μετράω φωσφορικά; Να αφαιρέσω κάποια από τα σφουγγάρια; Το biomax χρειάζεται; Μήπως θέλει λιγότερο άνθρακα ή συχνότερες αλλαγές; Θα ήθελα την γνώμη σας, κυρίως των έμπειρων.

Για το hole in the head του blue tang λέτε να φταίνε τα νιτρικά ή κάτι άλλο;

 

Ευχαριστώ και συγγνώμη για το μεκροσκελές post..

Κώστας

Link to comment
Share on other sites

μια χαρα ολα αλλα πες μου κατι...

ο βραχος που εχεις ποσα κιλα ειναι??

ποσα και τι ψαρια εχεις μεσα...??

αν εχεις ζωντανο βραχο στην αναλογη σωστη ποσοτητα, γιατι εχεις και βιολογικο υλικο μεσα???

τα σφουγγαρια σιγουρα ειναι παγιδες νιτρικων...

αν ο βραχος ειναι ειναι αρκετος και ζωντανος δεν υπαρχει λογος να εχεις τα φιλτρε...

ισα ισα ενα μικρο φιλτρο για να βαζεις αντιφωσφορο και ανθρακα χρειαζεσαι μονο....

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση..

Ο βράχος είναι περίπου 50 κιλά και ο αρραγωνίτης 2 με 3 cm πάχος. Ψάρια δεν έχω πολλά. Τους τελευταίους 6 μήνες όπως έγραψα έχω ''ένα fox face, ένα blue tang και ένα goby sexguttata, κάμποσο μεγαλωμένα'' Θέλω να βάλω σιγά σιγά και άλλα αφού όμως λύσω το θέμα των νιτρικών.

Για κάποιο λόγο (γιατί έχω ρίξει αρκετό διάβασμα) δεν είχα καταλάβει οτι δεν χρειάζεται πρόσθετη φίλτρανση με εξωτερικά φίλτρα. Γι' αυτό το ρωτάω. Δηλαδή να κρατήσω μόνο το μεγάλο φίλτρο χωρίς σφουγγάρια με φώσφορο και άνθρακα και ίσως λίγο υαλοβάμβακα;

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου καλημέρα,

έχουν γραφτεί άπειρες σελίδες για τα reef, αλλά πολύ λιγότερα για fish only διότι -δήθεν- θεωρούνται ευκολότερα. Έλα όμως και αυτά έχουν τις δυσκολίες τους. Από προσωπική εμπειρία στο δύσκολο κομμάτι του ΝΟ3 θα σου έλεγα να δοκιμάσεις biopellets. Σε εμένα δούλεψαν. Δεν το εξαφάνισαν, αλλά το μείωσαν πάρα πολύ. Θέλει προσοχή στην αρχή γιατί αλλάζει την βιολογία σε ανερόβια και μπορεί να παρουσιαστεί bacterial bloom. Και εγώ κάνω αλλαγές με θαλασσινό, όχι πολύ συχνές, αφού δεν έχω συχνή πρόσβαση σε θάλασσα. Άλλαξα επίσης όλα τα κάνιστρα με live rock και τρέχω τρεις ρεάκτορες με άνθρακα, αντιφώσφορο και biopellets. Προσωπικά υαλοβάμβακα δε θα χρησιμοποιούσα. Μαζεύει πολύ «μούργα».

Για τις ασθένειες σίγουρα βοηθάει πολύ η UV λάμπα και σε κάθε περίπτωση μπορείς αφού έχεις τέτοια πρόσβαση σε θαλασσινό νερό και μόνο ψάρια μέσα να «παίξεις» λίγο με brackish που σκοτώνει κάθε παράσιτο και τα ψάρια για περιορισμένο διάστημα αντέχουν μια χαρά.

Link to comment
Share on other sites

γνώμη μου να βγάλεις σφουγγάρια κτλ.. να αφήσεις μόνο το ένα φίλτρο για ανθρακα- αντιφώσφορο. Σταδιακά η αφαίρεση όμως! επίσης στη πρώτη ευκαιρία πρέπει να πάρεις ένα αξιοπρέπές skimmer..

και βάλε καμία φώτο να το δούμε ;)

Link to comment
Share on other sites

Τα biopellets μπορουν στεγνωσουν ενα ενυδρειο και ισως ειναι υπερβολη για ενα fish only...

Τα φιλτρα και τα υλικα ειναι εστια νιτρηκων οπως ειπαν οι προλαλησαντες!

Βγαλε το μεγαλο φιλτρο και κρατα το μικρο με ανθρακα/αντιφως και πολυ λιγο ενυδρειακο βαμβακι, αλλαγη καθε μηνα γιατι οτι μαζεψουν μπορει να στο ξερασουν πισω οταν φτασει η ωρα και δεν μπορουν να αποροφυσουν αλλες ποσοτητες. Σου προτηνω χυμα υλικα για οικονομικους λογους.

Σκιμμερ πανε σε ενα mce 500, πολυ καλο και αξιοπιστο!

Για το ψαρακι μερικες φωτος ειναι απαραιτητες...

Προσεψε το buffer μην σου ανεβαζει και το ph. Και για kh μπορεις να πας σε χυμα σκονη και να ριχνεις σιγα σιγα οσο χρειαζεται συμφωνα με τις μετρησεις σου...

Τι κυκλοφορια εχεις;;

Link to comment
Share on other sites

Χαιρετώ τους συνχομπίστες!

Ευχαριστώ όσους απαντούν ή συμβουλεύουν και όσους μπαίνουν στον κόπο να διαβάσουν.

Θα αφαιρέσω λοιπόν το μεγάλο φίλτρο και θα αφήσω το μικρό χωρίς τα σφουγγάρια του με άνθρακα και αντιφώσφορο μέσα και θα αρχίσω τις μετρήσεις να δω αν ήταν από εκεί το πρόβλημα.

Skimmer έχω σκοπό να πάρω ένα καλύτερο μέχρι τα Χριστούγεννα

Τα νιτρικά του νερού που φτιάχνω για αλλαγή είναι ανύπαρκτα όπως και όλες οι τιμές που παίρνω από τα τεστ είναι ιδανικές. Δεν έχω όσμωση γιατί μιλάμε για λίγα λίτρα νερού από την βρύση απλά για να φέρω την αλατότητα λίγο πιο χαμηλά. Όπως έγραψα αρχικά για κάθε 20 λίτρα θάλασσας προσθέτω 3 με 3,5 λίτρα νερό που όμως το παίρνω από φίλτρο που αφαιρεί τυχόν βλαβερές ουσίες και χλώριο.

Τράβηξα φωτογραφίες από το ενυδρείο και το blue tang με το προβληματάκι του που μάλλον του φταίνε τα νιτρικά. Κάθε κριτική δεκτή.

Όπως βλέπετε έχω θέμα και με τον sugar size αρραγωνίτη. Πολύ ωραίος οπτικά και χρήσιμος αλλά αν γυρίσω λίγο πιο χαμηλά την TUNZE (που φαίνεται λίγο πάνω αριστερά) θα σηκώσει όλη τον αρραγωνίτη εκεί που θα χτυπάει. Και μόνο που πετάγεται καμμιά φορά το FOX FACE σηκώνει σκόνη που κάθεται στα χαμηλά τμήματα των βράχων. Αν το ήξερα από την αρχή θα έβαζα μεγαλύτερης κοκομετρίας.

Κώσταςpost-51031-0-56050600-1416499101_thumb.jpgpost-51031-0-90817700-1416499140_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ισως οντως να ειναι απ τα Νιτρηκα, θελει παρακολουθησει και πλουσια διατροφη με βιταμηνες και σκορδοζουμο καθε βδομαδα...

Κοιτα μπορει να ειναι λιγα τα λιτρα που χρειαζεσαι αλλα οταν μιλαμε για ευαισθητα ψαρακια η οσμωση ειναι εργαλειο, με 50€ σκεψου οτι εκμηδενιζεις τον κινδυνο που ισως διατρεχουν απ το νερο του δικτυου!

Βλεπω κοραλλινες, αυτο σημαινει οτι αυτος ειναι ο λογος που το kh σου πεφτη σιγα σιγα...

Με ενα μπλε φοτο θα εδειχνε παρα πολυ!!

Την τουνζε δεν χρειαζεται να την στρεφεις προς τα κατω, θελει αναταραξει στην επιφανεια, εαν νομιζεις οτι εχεις νεκρα σημεια τοτε χρειαζεσαι εξτρα κυκλοφοριτη που θα παει ισως στην απεναντη μερια....

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Akridas66. Με έπεισες.. θα πάρω και όσμωση. Βιταμίνες έχω ήδη αρχίσει να ρίχνω καθώς και σκορδόζουμο. Τα είχα πρόχειρα απο τότε που πάλευα το ICH αλλά μου περίσεψαν διότι τελικά έκανα θεραπεία με καραντίνα και cupramine αφήνοντας το ενυδρείο πάνω απο δύο μήνες χωρίς ψάρια. Αλλιώς θα είχαν ψοφήσει όλα...

Ενας λόγος που διστάζω να βάλω καινούργια μέσα είναι η διαδικασία της καραντίνας μέχρι να σιγουρευτώ πως δεν κουβαλάνε κάτι..

Πράγματι έχει κοραλλίνες.. Δεν είναι κακό αυτό έτσι δεν είναι; Απλά πρέπει να ρίχνω buffer για το KH, σωστά;

Μπλέ φόντο εννοείς; Αδύνατον τώρα γιατί είναι η πλάτη σχεδόν κολλημένη στον τοίχο. Εχω σκεφτεί να κολλήσω κάτι διακοσμητικά της juwel απο μέσα αλλά δεν ξέρω αν μπορώ τώρα και θα είναι και δύσκολο.

Και κάτι ακόμη. Εχει κανείς μπεί στην διαδικασία να αλλάξει αρραγωνίτη με κάποιο τρόπο; Θα ήθελα να ξεφορτωθώ αυτή την κοκκομετρία. Καμμιά ιδέα;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα φίλε heliades !

Ένας εύκολος τρόπος να ξεφορτωθεις την άμμο είναι το συφοναρισμα!

Σε κάθε αλλαγή 1/4 !

Για φόντο δεν μπορείς να βάλεις χαρτονακι μπλε?

Link to comment
Share on other sites

Μην βαλεις κατι απο μεσα τωρα αστο οπως :)

Δεν ειναι κακο η κοραλλινη, δειχνη υγεια αλλα και καταναλωσει kh, με ενα συμπληρωμα θα εισαι κομπλε και ισως δεν χρειαζεται να ριχνεις και συνεχεια, τσεκαρε εαν ειναι να παρει σε σκονη να σου βγει πιο οικονομικο και για πολυ καιρο!!

Απ οσο γνωριζω για το ick, θελει δυο μηνες για να φυγει χωρις ξενιστη, λογικα εισαι οκ, αλλα εαν θελεις να εισαι συγουρος κρατησου κανα μηνα ακομα, στο λεω αυτο γιατι ειναι οντως ταλαιπωρια για ψαρακια και ψυχοφθορο για εσενα, επισης μια καραντινα περιοριζει την εξαπλωση στο main και οσοι ειχαν δεν το μετανιωσαν, αρκει να την καναν απο πριν και οχι μετα ;)

Για τον αραγωνιτη οτι ειπε το "ψαροκοκκαλο" :)

Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση : όταν πέρασες το ich γιατί έβαλες τα ψάρια καραντίνα ?

Είμαι υπέρμαχος της καραντίνας και την χρησιμοποιώ αλλά έχω κοραλια άρα σοβαρή θεραπεία δεν γίνεται μέσα !

Έχεις κοραλια η ασπόνδυλα μέσα ?

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου Heliades και καλώς ήλθες στο Aquazone! :D

Αναλυτική η παρουσίαση σου και μας βοηθαει να βάλουμε τα πραγματα σε μια τάξη. Τα περισοτερα στα ειπαν τα παιδια ήδη, θα ηθελα μονο να προσθέσω πως το blue tang ομτως ειναι ευαίσθητο στα νιτρικα, οπως και θελει άριστη πρασινάδα για να κρατηθεί υγιες. Μήπως περα απο τα νιτρικα δεν ταΐζεις αρκετα με πρασινάδα που το εχει αναγκη; Αν ναι, τοτε ειναι θεμα ποιότητας νερου και σιγουρα τα νιτρικα το στρεσσαρουν.

Μια εξαιρετικη λυση ακομα και για την αλατοτητα σου (αν δεν εχει χαλκό το ενυδρειο) ειναι να βαλεις καπου, με καποιο τροπο chaeto. Θα σωθείς. Τωρα στην περιπτωση που δεν εχεις χωρο, ενα φίλτρο στυλ ATS θα σου προσφερει αρκετα. Αν δεν εχεις γενικα χωρο να βαλεις τιποτα θα υπαρχει θεμα στο χειρισμό των νιτρικών.

Biopellets ισως να μην μπορεις να βαλεις γιατι ο τρόπος αυτος δουλευει οταν εχουμε πολυ καλο skimming, οπως επισης θελει ενυδρειο καθαρο απο οποιαδήποτε θεραπεία γιατι τα βακτηρια αυτα ειναι λιγο ευαίσθητα.

Πιστευω πως με αν βρεις λιγο χωρο να βαλεις καποιο φίλτρο αλγης, θα εχεις λυση τα προβλήματα σου.ισως χρειαστεί να "βγαλεις" οσο περισοτερο χαλκό μπορεις για να μην εχεις καποιο θεμα και το πας με φιλοσοφία reef στο να ρίξεις τα θρεπτικα. Απο τιμες αφου κανεις τετοιες αλλαγές μονο ΚΗ οταν χρειαζετε.

Καλη συνεχεια :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση : όταν πέρασες το ich γιατί έβαλες τα ψάρια καραντίνα ?

Είμαι υπέρμαχος της καραντίνας και την χρησιμοποιώ αλλά έχω κοραλια άρα σοβαρή θεραπεία δεν γίνεται μέσα !

Έχεις κοραλια η ασπόνδυλα μέσα ?

Ίσως δεν ήταν ξεκάθαρο.. Επειδή δεν πέρναγε το ICH με σκόρδο κλπ τα έβαλα σε καραντίνα με cupramine και όσα τα κατάφεραν (απο τα 7 τα 3) επέστρεψαν στο ενυδρείο αλλά μετά απο 2 και μισό μήνες για να εξαφανιστεί το παράσιτο. Το ενυδρείο λειτουργούσε κανονικά όλο αυτό το διάστημα.

Όχι δεν έχω.. FISH ONLY ME LIVE ROCK

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου Heliades και καλώς ήλθες στο Aquazone! :D

Αναλυτική η παρουσίαση σου και μας βοηθαει να βάλουμε τα πραγματα σε μια τάξη. Τα περισοτερα στα ειπαν τα παιδια ήδη, θα ηθελα μονο να προσθέσω πως το blue tang ομτως ειναι ευαίσθητο στα νιτρικα, οπως και θελει άριστη πρασινάδα για να κρατηθεί υγιες. Μήπως περα απο τα νιτρικα δεν ταΐζεις αρκετα με πρασινάδα που το εχει αναγκη; Αν ναι, τοτε ειναι θεμα ποιότητας νερου και σιγουρα τα νιτρικα το στρεσσαρουν.

Μια εξαιρετικη λυση ακομα και για την αλατοτητα σου (αν δεν εχει χαλκό το ενυδρειο) ειναι να βαλεις καπου, με καποιο τροπο chaeto. Θα σωθείς. Τωρα στην περιπτωση που δεν εχεις χωρο, ενα φίλτρο στυλ ATS θα σου προσφερει αρκετα. Αν δεν εχεις γενικα χωρο να βαλεις τιποτα θα υπαρχει θεμα στο χειρισμό των νιτρικών.

Biopellets ισως να μην μπορεις να βαλεις γιατι ο τρόπος αυτος δουλευει οταν εχουμε πολυ καλο skimming, οπως επισης θελει ενυδρειο καθαρο απο οποιαδήποτε θεραπεία γιατι τα βακτηρια αυτα ειναι λιγο ευαίσθητα.

Πιστευω πως με αν βρεις λιγο χωρο να βαλεις καποιο φίλτρο αλγης, θα εχεις λυση τα προβλήματα σου.ισως χρειαστεί να "βγαλεις" οσο περισοτερο χαλκό μπορεις για να μην εχεις καποιο θεμα και το πας με φιλοσοφία reef στο να ρίξεις τα θρεπτικα. Απο τιμες αφου κανεις τετοιες αλλαγές μονο ΚΗ οταν χρειαζετε.

Καλη συνεχεια :)

Ευχαριστώ, έκανα ότι μπορούσα για να υπάρχει πλήρη εικόνα και ιστορικό. Χαλκό γιατί να έχω; Δεν έριξα ποτέ φάρμακα μέσα στο ενυδρείο. Ταίζω και με αποξηραμένες άλγες (πράσινη και καφέ) αλλά μάλλον όχι συχνά... θα το αυξήσω. Πάντως και εγώ έχω πειστεί πως στρεσσάρετε με τα αυξημένα νιτρικά. Θα δω την λύση ATS, δεν το γνωρίζω καλά, αν κατάλαβα είναι είδος φίλτρου για ανάπτυξη άλγης που απορροφά νιτρικά; υπάρχουν στα μαγαζιά τέτοια φίλτρα; Αυτό με chaeto μου φαίνεται δυσκολότερο...

Link to comment
Share on other sites

Το ats γινεται "στο χερι"(DIY), υπαρχουν καποια ετοιμα σε eshop του εξωτερικου αλλα δεν τα εχω δοκιμασει να πω την αληθεια, η χαετο θα ηταν οτι καλητερο παντως!!

Link to comment
Share on other sites

Κατάλαβα..

Η χαετο θέλει δικό της ενυδρείο με φωτισμό (κάτι σαν SUB) που θα περνάει το νερό απο εκεί, θα φιλτράρετε και θα επιστρέφει στο μεγάλο; Αν ναι δυστυχώς χώρος δεν υπάρχει. Ή μήπως μπαίνει και μέσα στο ενυδρείο κάπου ελεγχόμενα;

Link to comment
Share on other sites

Κατάλαβα..

Η χαετο θέλει δικό της ενυδρείο με φωτισμό (κάτι σαν SUB) που θα περνάει το νερό απο εκεί, θα φιλτράρετε και θα επιστρέφει στο μεγάλο; Αν ναι δυστυχώς χώρος δεν υπάρχει. Ή μήπως μπαίνει και μέσα στο ενυδρείο κάπου ελεγχόμενα;

Δες εδω για χαετο μεσα στο ενυδρείο: http://www.aquazone.gr/forums/topic/96898-ieenu-diy-refugium-oaa-rio300/

Link to comment
Share on other sites

Ooops δίκιο έχεις! έχω ένα παλιό αχρηστο sub, μήπως να το κάνω sump;

Σε κάθε περίπτωση αφού αυτή καταλαβαίνω πως είναι η ιδανική λύση και γενικώς ωφελεί τις συνθήκες του νερού θα το προσπαθήσω. Εκείνο που θα ήθελα να ξέρω είναι το πόση ποσότητα χάετο χρειάζεται να πάρει κανείς όταν έχει ήδη νιτρικά κοντά στο 100 και πόσο καιρό θα της πάρει να τα μειώσει;

Σε πρώτη φάση λοιπόν άρχισα να αφαιρώ σφουγγάρια και ενυδρειάκο βαμβάκι απο τα φίλτρα και άφησα μόνο λίγο μαζί με αντιφώσφορο και άνθρακα. Δυσκολεύομαι να δεχτώ πάντως πως πρέπει να καταργήσω το μεγάλο FLUVAL που κόστισε και κάμποσο. Κάποια χρήση θα του βρώ..Κάπου διάβασα πως μπορεί να μπει βράχος μέσα.. ισχύει αυτό; αν και δεν καταλαβαίνω τον λόγο να το κάνει κανεις.

Link to comment
Share on other sites

Ooops δίκιο έχεις! έχω ένα παλιό αχρηστο sub, μήπως να το κάνω sump;

Σε κάθε περίπτωση αφού αυτή καταλαβαίνω πως είναι η ιδανική λύση και γενικώς ωφελεί τις συνθήκες του νερού θα το προσπαθήσω. Εκείνο που θα ήθελα να ξέρω είναι το πόση ποσότητα χάετο χρειάζεται να πάρει κανείς όταν έχει ήδη νιτρικά κοντά στο 100 και πόσο καιρό θα της πάρει να τα μειώσει;

Σε πρώτη φάση λοιπόν άρχισα να αφαιρώ σφουγγάρια και ενυδρειάκο βαμβάκι απο τα φίλτρα και άφησα μόνο λίγο μαζί με αντιφώσφορο και άνθρακα. Δυσκολεύομαι να δεχτώ πάντως πως πρέπει να καταργήσω το μεγάλο FLUVAL που κόστισε και κάμποσο. Κάποια χρήση θα του βρώ..Κάπου διάβασα πως μπορεί να μπει βράχος μέσα.. ισχύει αυτό; αν και δεν καταλαβαίνω τον λόγο να το κάνει κανεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...