Jump to content

Πλαστικό Pet Για Φωτιστικό;


Safarpn

Recommended Posts

Αφού έσπασα με αδέξιες κινήσεις κατα την καθαριότητα, το πλαστικό κάλυμμα του φωτιστικού μου, μπήκα στη διαδικασία να φτιάξω ενα καινούριο. Το κάλυμμα ηταν 118x15,5 εκατοστά και πάχους ενος χιλιοστού. Εφτιαξα λοιπόν ενα απο PET (πλαστικό πολυμερές υλικό). Ειναι σα πλέξι γκλάς για να καταλάβετε αλλα έχει άλλη δομή. Αυτός απο τον οποιο το πήρα (κατάστημα με επιγραφές) και του είχα εξηγήσει για ποιό λόγο το θέλω, μου είπε οτι έχει πολύ καλές αντοχές στη θερμοκρασία και δε θα έχει πρόβλημα. Ειναι το πλαστικό υλικό με το οποιο φτιάχνουν τα πλαστικά δοχεία που φαίνονται παρακάτω στις φωτογραφίες. Κάτι τέτοια εγω τα βάζω μέσα σε νερό που βράζει για να κάνω μπεν μαρί το μέλι οπότε θεωρώ οτι σε μεγάλες θερμοκρασίες αντέχουν. Το ξέρει κανένας το υλικό; Ξέρει να μου απαντήσει αν θα έχει θέμα 1-2 εκατοστά κάτω απο δυο λάμπες 39w; Δεν ειναι βέβαια τόσο λεπτό όσο αυτο που εχουν τα δοχεία, ειναι στο ενα χιλιοστό.

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση πως το PET είναι μαλακό, δεν είναι τόσο σκληρό όσο το πλεξι, δεν το έχω δουλέψει βέβαια ποτέ μου και δεν ήξερα πως υπάρχει σε φύλλα. Τι τιμή το βρήκες ;

Link to comment
Share on other sites

Το πήρα 10€ αλλα δεν ειναι αυτη η τιμή του αν το πάρεις απο μαγαζί που έχει. Ο τύπος μου το παρήγγειλε απο Θεσσαλονίκη και είχε και μεταφορικά λογικα. Μαλακό δεν ειναι, απο το πλέξι γκλάς δύσκολα το ξεχωρίσεις αλλα ευλύγιστο ειναι.....Μου το έφερε σε ρολό!

Link to comment
Share on other sites

Βάλτο τότε και παρατήρησε πως θα αντιδράσει μετά από ώρες που θα είναι αναμμένα τα φώτα

Link to comment
Share on other sites

Αυτο θα κανω αλλα ειναι λίγο δύσκολο να το ελέγχω. Απο πάνω έχω ενα κομμάτι πλέξι κολλημένο με σιλικόνη και με τη θολούρα απο τα αλατα κτλ θα δυσκολεύει την οπτική επαφη. Λέω να το βάλω κάτω απο ενα φωτιστικό γραφείου που έχω και εκπέμπει πολλη θερμότητα και θα δω εκει αντιδράσεις. Αν τα καταφέρει εκεί, στο φωτιστικό που η θερμοκρασία ειναι σαφώς μικρότερη, θα τα παει μια χαρά.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά τι έγινε,το έβαλες στο φως να δεις τι θα γίνει;για πες μας να δούμε

Link to comment
Share on other sites

Το έχω αυτη τη στιγμή. Το έβαλα την 13:00 και θα το βγάλω για να δω τι έγινε στις 21:00. Το έβαλα στην αρχή και κατέβασα τη λάμπα του φωτιστικού γραφείου πολυ χαμηλα και δε κατάλαβα οτι ακούμπησε. Το αποτέλεσμα ηταν στο δεκάλεπτο να κολλήσει πλαστικό και λάμπα αλλα να διαχωρισμούν που εύκολα και να ασπρίζει το σημείο που ηταν κολλημένη η λάμπα αλλα δε τρύπησε, προφανώς δε πρόλαβε. Θα δείξει το βραδυ λοιπόν. Βέβαια η λάμπα φθορίου δεν εκπέμπει τόση θερμότητα όσο ο γλόμπος, έτσι; Μονο στα μεταλλικά σημεία κοντα στα ακροφύσια.

Link to comment
Share on other sites

Μετά απο 8,5 ώρες έβγαλα το ΡΕΤ κάτω απο τη λάμπα. Θα έλεγα οτι δημιουργήθηκε ενας πολυυυυυ "ελαφρύς" κυμματιαμός πάνω στο πλαστικό, όχι όμως τίποτα ιδιαίτερο. Η απόσταση του πλαστικού απο τη λάμπα ηταν στο ενα εκατοστό περίπου. Δεδομένου και οτι η λάμπα πυρακτώσεως θερμαίνει περισσότερο απο τις λάμπες φθορίου, θεωρω οτι το ΡΕΤ δε θα έχει πρόβλημα στο φωτιστικό μου. Βέβαια οι δοκιμές θα συνεχίσουν, θα δω με ποιο τροπο.

Link to comment
Share on other sites

Σε συνδυασμό με την υγρασία/εξάτμιση του ενυδρείου συν τις 2/3/4 λάμπες που (θα) υπάρχουν πιστεύεις ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με αυτό το υλικό ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν καπάκι;

Link to comment
Share on other sites

Οι λάμπες ειναι 2x39w. Όσο για την υγρασία, στο καπάκι αυτο δε θα πιάνει γιατι πάνω απο αυτο υπάρχει δεύτερο καπάκι απο πλέξι γκλάς. Αυτη τη στιγμή το φωτιστικό το έχω μονο με το πλέξι. Το έβαλα εγω εξτρά απο πάνω για περισσότερη ασφαλεια γιατι από το μανήσιο μάλλον, μου είχε βάλει υγρασία στο εσωτερικό. Ουσιαστικά το ΡΕΤ θα παίξει το ρόλο του μανήσιου και το πλέξι θα υπάρχει απο πάνω του, κολλημένο με σιλικόνη στο αλουμινένιο περίγραμμα του φωτιστικού, δε θα έρχεται σε επαφή με το ΡΕΤ. το ΡΕΤ θα έχει να αντιμετωπίσει μονο τη θερμότητα απο τις λάμπες. Αυτο με τις φθορίου, οτι βγάζουν τη μεγαλύτερη θερμοκρασία στα μεταλλικά σημεια (συνδέσεις) ισχύει;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ενημερωτικά σας λέω οτι το πλαστικό ΡΕΤ πέρασε το τεστ της θερμότητας. Εδώ και μια εβδομάδα (και κάτι παραπάνω) βρίσκεται σε απόσταση μισού εκατοστού κάτω απο τις λάμπες (2x39W) χωρίς να πάθει το παραμικρό. Ούτε καν την απειροελάχιστη παραμορφωση. Δεν ειναι τόσο ζεστό οταν το πιάνω, όσο δηλαδή το πλέξι γκλάς που είχα προηγουμένως, δε κρατάει δηλαδη τόση θερμότητα. Είναι εύκολο στη χρήση (κόψιμο στις επιθυμητές διαστάσεις κτλ καθόσον ειναι μαλακό), ειναι ευλύγιστο (για αποθήκευση πχ), και μια καλή λύση για περιπτώσεις DIY φωτιστικών ή αντικατάσταση φθαρμένων αντίστοιχων "μαμίσιων". Θα το παρακολουθω βέβαια και οτιδήποτε αλλάξει θα το γράψω εδώ για να λάβετε γνώση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...