Jump to content

Γιατί ψοφάνε τα Guppy στην γεννήστρα;


phoenix701

Recommended Posts

Εδώ και ένα χρόνο ασχολούμε με τα Guppy, αλλά... Όταν είναι έτοιμα να γεννήσουν, τα βάζω στην γεννήστρα και μετά από μια-δυο μέρες... Ψοφάνε!! Τι μπορει να φταίει; Σας παρακαλώ άμα μπορείτε βοηθήστε με!!!

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να φταίνε πολλά... Από το πως το πιάνεις το ψάρι, τι γεννήστρα έχεις, σε πια θέση την έχεις μέσα στο ενυδρείο, εάν είναι πράγματι έγκυος το ψάρι ή όχι, εάν είναι πράγματι ετοιμόγεννο ή όχι, τι συνθήκες έχεις μέσα στο ενυδρείο σου (χημεία νερού, περιβάλλον γενικά κλπ), αν ρίχνεις τίποτα άλλο μέσα στη γεννήστρα, καθώς και ένα σωρό άλλους λόγους, που είναι αδύνατον να τους αναλύσουμε όλους ή να βρούμε τι απ' όλα είναι. Αυτό που ζητάς είναι τόσο γενικό (από τη στιγμή που δεν συνοδεύεται από αναλυτικά στοιχεία), που εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να σε βοηθήσω προς το παρόν (κάνω συστηματική εκτροφή σε γκάππυ εδώ και πολύ καιρό).

Σου προτείνω αφού διαβάσεις προσεκτικά τα σχετικά με το θέμα άρθρα και ποστ εδώ στο Aquazone, να ξαναγράψεις ένα μήνυμα με αναλυτικά όλα τα στοιχεία του ενυδρείου σου (συνοδεύοντάς το και με φωτογραφίες) για να μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε.

Καλώς ήρθες στο φόρουμ.

Έγινε επεξεργασία - filoxenos
Link to comment
Share on other sites

Έχω ένα ενυδρείο 40 Λίτρα και έχω 7 Guppy!! H θερμοκρασία είναι σταθερή στους 27 βαθμούς και βάζω 7 σταγόνες αντι-χλώριο σε κάθε αλλαγή του νερού!! Φωτογραφίες προς το παρών δεν έχω!!

Link to comment
Share on other sites

Έχω ένα ενυδρείο 40 Λίτρα και έχω 7 Guppy!! H θερμοκρασία είναι σταθερή στους 27 βαθμούς και βάζω 7 σταγόνες αντι-χλώριο σε κάθε αλλαγή του νερού!! Φωτογραφίες προς το παρών δεν έχω!!

Ο φιλόξενος σε ρωτάει να μας πείς αναλυτικά της μετρήσεις σου απο τα τέστ που κάνεις στο νερό σου PH κλπ και μόλις τις έχεις βγάλε μας και μερικές φωτογταφίες.

:bowdown::thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Έχω ένα ενυδρείο 40 Λίτρα και έχω 7 Guppy!! H θερμοκρασία είναι σταθερή στους 27 βαθμούς και βάζω 7 σταγόνες αντι-χλώριο σε κάθε αλλαγή του νερού!! Φωτογραφίες προς το παρών δεν έχω!!

Οταν κάποιος έχει ένα πρόβλημα στο ενυδρείο του και μη ξέροντας πως να το αντιμετωπίσει, καταφεύγει σε αναζήτηση βοήθειας μέσω ενός forum, για να μπορέσει να βοηθηθεί πραγματικά και ουσιαστικά από τα μέλη του, πρέπει να μπορέσει να τους μεταδώσει την πραγματική εικόνα του ενυδρείου του, σε ΟΛΑ τα επίπεδα. Μόνος έτσι αυτοί που δεν έχουν δει ποτέ αυτό το ενυδρείο, δεν ξέρουν το ιστορικό του, δεν γνωρίζουν τι ρουτίνες συντήρησης ακολουθούνται, τι κατάσταση επικρατεί μέσα σε αυτό καθώς και ένα σωρό άλλες παραμέτρους, θα μπορέσουν να εκφέρουν σοβαρή γνώμη και θα δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές (εάν ξέρουν και μπορούν).

Ολα αυτά είναι πολύ βασικά, γιατί το ενυδρείο δεν είναι ένα απλό δοχείο με νερό, αλλά ένα πολυσύνθετο και πολύπλοκο ζωντανό σύστημα που φιλοξενεί ψάρια, φυτά και άλλες μορφές ζωής, με ένα σωρό αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους. Πολλές φορές κάτι που φαίνεται δευτερεύον και αμελητέο στον αρχάριο (αλλά και στον έμπειρο χομπίστα), μπορεί να είναι καθοριστικό για την περίπτωση που τον απασχολεί και η αναφορά του καθοριστική για τις απαντήσεις που θα πάρει. Κανονικά, για να μπορέσει να εκφέρει κάποιος γνώμη σε μικρά ή μεγάλα θέματα, θα πρέπει να ξέρει μια σειρά από πληροφορίες (όλες ή κάποιες από αυτές, ανάλογα τη περίπτωση), όπως:

- Διαστάσεις ενυδρείου.

- Χρόνος που λειτουργεί.

- Τι εξοπλισμό έχει και πως χρησιμοποιείται αυτός.

- Πως "στρώθηκε".

- Τι ζωντανά φιλοξενεί μέσα και πόσο καιρό (ποσότητα, είδος, φύλο, μέγεθος, ηλικία).

- Τι διακόσμηση έχει αναλυτικά (βυθός, ξύλα, πέτρες, άλλα διακοσμητικά κλπ).

- Αν είναι φυτεμένο, τι φυτά έχει, πόσα και τις σχετικές παραμέτρους που τα αφορούν (ποσότητα-ποιότητα-χρόνος φωτισμού, λίπανση, ειδικό υπόστρωμα κλπ).

- Τι ρουτίνες συντήρησης ακολουθεί ο χομπίστας αναλυτικά. Δηλαδή: Τι αλλαγές νερού με αναφορά σε ποσότητα και περιοδικότητα, τρόπος αλλαγής, συνθήκες προετοιμασίας νερού κλπ, τι ρίχνει από πρόσθετα μέσα στο νερό και πόσο, κάθε πότε καθαρίζει τα φίλτρα και πως, καθώς και ότι άλλο συμβαίνει τακτικά και περιοδικά στο ενυδρείο, σε σχέση με τη συντήρησή του.

- Τι τάισμα γίνεται στα ψάρια, πως γίνεται, πότε γίνεται και με τι τροφές, βιταμίνες κλπ.

- Αναλυτικές μετρήσεις τουλάχιστον των βασικών παραμέτρων του νερού (γενική και ανθρακική σκληρότητα, ρΗ, Αμμωνία, ΝΟ2, ΝΟ3) που να έχουν γίνει σχολαστικά και με αξιόπιστα τεστ (συνήθως υγρά), ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στο ενυδρείο.

- Αν έχουν περάσει ασθένειες από το ενυδρείο, πότε, ποιες, πως αντιμετωπίσθηκαν και τι αποτέλεσμα είχαν οι όποιες θεραπείες.

- Αναλυτική συμπεριφορά των ζωντανών που έχουν πρόβλημα, με πολλές λεπτομέρειες στη περιγραφή.

- Φωτογραφίες! Πολλές και καθαρές φωτογραφίες..! Μια φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις, λένε οι Κινέζοι και έχουν απόλυτο δίκιο, ειδικά στη περίπτωσή μας..! Μια λεπτομέρεια που μπορεί να φανεί σε μια φωτογραφία ψαριού ή ενυδρείου, μπορεί να οδηγήσει σε λύση "μεγάλα μυστήρια" σχετικά με αυτό, που ίσως δεν καταφέρουν να περιγράψουν μακροσκελή κείμενα... (έχει συμβεί επανειλημμένως).

- Σχετικά με προβλήματα σε αναπαραγωγές ή αιφνίδιους και ξαφνικούς θανάτους ψαριών, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα και χρειάζονται όλα τα παραπάνω (και ίσως και περισσότερα...) με σχολαστικότητα και προσεκτική ανάλυση... Και είμαι σίγουρος ότι ξεχνάω και κάποια άλλα βασικά, που πιθανά κάποιοι άλλοι να συμπληρώσουν παρακάτω...

Καταλαβαίνεις λοιπόν φίλε μου, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, μερικές φορές τουλάχιστον...

Αν μπορέσεις να κάνεις μια πιο αναλυτική παρουσίαση του ενυδρείου σου, προσφέροντάς μας τις παραπάνω πληροφορίες (ή όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές) τότε ίσως μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε περισσότερο στο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις. :thumbup:

Και κάτι εύκολο στα γρήγορα:

Δοκίμασες να μην τις βάζεις στη γεννήστρα, αλλά να τις αφήνεις να γεννούν ελεύθερα? Εάν έχεις κάμποσα φυτά μέσα ή άλλου είδους κρυψώνες, θα σου επιζήσουν κάποια μικρά από τις γέννες και δεν θα στρεσάρονται και οι θηλυκιές από τον εγκλεισμό τους στο "κλουβί", πράγμα που πολλές φορές (και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες) μπορεί να τις "στέλνει" πριν την ώρα τους....

Υ.Σ.: Οπως βλέπεις, δεν είναι ότι βαριόμαστε να γράψουμε... :bowdown: Αλλά δεν μπορούμε (εγώ τουλάχιστον) στη συγκεκριμένη περίπτωση, να πούμε και πολλά, γιατί δεν ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε... Ισως σε βοηθήσει και το να διαβάσεις όλα τα σχετικά θέματα εδώ στη κατηγορία των ζωοτόκων. Υπάρχει πλούσιο υλικό που μπορεί πιθανά να σου δώσει τη λύση του μυστηρίου... :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
:hysterical: ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΜΑΧΟΥΣ ,ΠΟΤΕ ΤΑ ΧΩΡΙΖΟΥΜΕ. ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΤΗΡΑΚΙΑ.ΕΣΤΩ ΠΡΙΝ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΕΝΥΔΡΙΑ Κ ΠΡΙΝ ΠΛΑΚΩΘΟΥΝ.......
Link to comment
Share on other sites

:rasp: ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΜΑΧΟΥΣ ,ΠΟΤΕ ΤΑ ΧΩΡΙΖΟΥΜΕ. ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΤΗΡΑΚΙΑ.ΕΣΤΩ ΠΡΙΝ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΕΝΥΔΡΙΑ Κ ΠΡΙΝ ΠΛΑΚΩΘΟΥΝ.......

Τα λινκ που σου έβαλα σε άλλο θέμα που ρωτάς πάλι σχετικά, τα διάβασες?

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?s=...ost&p=89035

Για δες τα και διάβασέ τα προσεκτικά. Νομίζω ότι απαντούν σε όλες σου τις ερωτήσεις. :hysterical:

Link to comment
Share on other sites

Και τώρα που το πρόσεξα...

Μην διανοηθείς να βάλεις τα μικρά σε ποτηράκια για να μεγαλώσουν, όταν τα χωρίσεις..! Τα καταδίκασες..!

Διάβασε το θέμα "Bettas Multi System" που έχω στην υπογραφή μου, για να δεις τι χρειάζονται.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...