Jump to content
  • Betta splendens (Regan, 1910)


    Aquazone Project Team
      Ήπειρος: Ασία Τάξη: Anabantiformes Οικογένεια: Osphronemidae Εύρος Ph: Ουδέτερο (Ph=7), Όξινο (Ph<7) Κατηγορίες ενυδρείων: 30-50 lt

    Betta Splendens monomaxos

     

    Επιστημονικό Όνομα: Betta splendens (Regan, 1910)
    Κοινές Ονομασίες: Siamese fighting fish.
    Ελληνικό Όνομα: Μονομάχος

    Τάξη: Anabantiformes
    Οικογένεια: Osphronemidae

    Μέγεθος: 5 - 8 εκατοστά.

    Βιότοπος: Στην άγρια μορφή του ο μονομάχος ζει στην Νοτιοανατολική Ασία (Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Μαλαισία κλπ) σε βάλτους και ορυζώνες με ρηχά μεν νερά (7-15 εκ.) αλλά όχι σε "λακκούβες νερού" όπως λέει ο μύθος. Οι ποσότητες νερού στους ορυζώνες και τους βάλτους ειναι μεγάλες και υπάρχει άφθονος χώρος.

    Συντήρηση στο ενυδρείο
    Μεγάλο ρόλο παίζει η σταθερότητα των συνθηκών και η αποφυγή των απότομων αλλαγών τους.
    PH: 6-7,5 (Ιδανικά: 6,5-7,0)
    KH: -
    GH: 4-12°dGH (Ιδανικά: 5-8°dGH)
    Θερμοκρασία: 22-28°C (Ιδανικά: 25-26°C)
    Λίτρα: Ελάχιστα απαιτούμενα 20-25 λίτρα.

    Κοινωνική συμπεριφορά: Μοναχικό είδος που δεν προτιμά παρέα στο ενυδρείο του, ιδίως από άτομα του ίδιου είδους (μονομάχους) είτε αρσενικούς είτε θηλυκούς.

    Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά έχουν πιο έντονα χρώματα και μεγαλύτερα πτερύγια.
    Στα θηλυκά είναι ορατή μια μικρή άσπρη κουκκίδα στην κοιλιά της και πίσω από τα κοιλιακά πτερύγια, που είναι ο ωοαποθετήρας (ovipositor). Από εκεί γεννάνε τα αυγά τους.

    Διακόσμηση ενυδρείου: Ο μονομάχος αν και θεωρείται εύκολο ψάρι στη διατήρησή του, θέλει λίγη προσοχή στο στήσιμο του ενυδρείου του για να διατηρηθεί όντως με ευκολία. Κατ' αρχήν πρέπει να έχει καπάκι, γιατί είναι από τα ψάρια που πηδάνε εύκολα και ψηλά έξω από το νερό. Επειδή είναι τροπικό ψάρι χρειάζεται συγκεκριμένη θερμοκρασία στο νερό (23-28°C) που επιτυγχάνεται με χρήση θερμαντήρα.
    Τα μεγάλα πτερύγιά τους τους κάνουν αργούς και δυσκίνητους κολυμβητές και αν υπάρχει δυνατό ρεύμα νερού κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Γι' αυτό το φίλτρο του ενυδρείου πρέπει να έχει μικρή ροή (δηλαδή να ανακυκλώνει 3-4 φορές μόνο, τα λίτρα νερού του ενυδρείου) και spraybar για σπάσιμο της ροής του νερού σε πολλά σημεία. Σε καλά φυτεμένο ενυδρείο, θα μπορούσε να διατηρηθεί και μόνο με απλό μικρό κυκλοφορητή.
    Πρέπει να υπάρχει απαραίτητα ένα κενό 2-3 εκατοστών ανάμεσα στην επιφάνεια του νερού και στο καπάκι για κάποια προστασία από τα πιθανά άλματα τους αλλά περισσότερο γιατί τα ψάρια ως Αναβαντίδες - Λαβυρινθόψαρα, επειδή ζουν σε νερό με λίγο οξυγόνο, έχουν ένα όργανο στον εγκέφαλο τους τον λαβύρινθο που τους επιτρέπει να αναπνέουν και ατμοσφαιρικό αέρα. Χωρίς πρόσβαση σε αυτόν είναι καταδικασμένα.
    Για το βυθό δεν υπάρχει ιδιαίτερη προτίμηση σε χαλίκι ή άμμο, αρκεί να είναι σε φυσικά χρώματα και να μη αντανακλά το φως και στρεσάρει το ψάρι.
    Τα ξύλα και τα φυτά ιδίως τα φυτά επιφανείας είναι μια χρήσιμη προσθήκη και για την ποιότητα του νερού αλλά και για την προσφορά τους ως κρυψώνες για τις στιγμές ξεκούρασης του ψαριού.
    Φυτά όπως Cryptocoryne cordata, Cryptocoryne crispatula, Cyperus helferi, Hygrophila difformis, Hygrophila corymbosa 'Siamensis', Limnophila sessiliflora, Pogostemon helferi, Rotala rotundifolia, και τα κλασικά, όλες οι Moss (Vesicularia), Ceratophyllum demersum, Egeria densa και Microsorum pteropus.
    Πολύ χρήσιμη προσθήκη είναι επίσης τα ξερά φύλλα από δέντρα όπως η καρυδιά, πλατάνι, αμυγδαλιά, δρυς (βελανιδιά), καστανιά μαζεμένα από καθαρό περιβάλλον χωρίς να έχουν πάνω τους περιττώματα πουλιών κλπ.
    Τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να ξεραθούν καλά στον ήλιο, ή τα βάζουμε το φούρνο για λίγο, ή και τα σιδερώνουμε. Μια εύκολη λύση είναι ή αγορά Indian Almond leaves ή Catappa leaves από το e-bay.
    Τα ξερά φύλλα απελευθερώνουν στο νερό τανίνες που δρουν προληπτικά για την υγεία των ψαριών και μαλακώνουν ταυτόχρονα το νερό, κατεβάζοντας και την οξύτητα του (pH).
    Επίσης χρωματίζουν εύκολα το νερό και δημιουργούν το φαινόμενο blackwater όπως και στο φυσικό βιότοπο πολλών από τα άγρια είδη μονομάχων.

    Ζώνη Κολύμβησης: Συνήθως στην επιφάνεια αλλά εξερευνούν και περιπολούν συχνά σε όλα τα επίπεδα του ενυδρείου τους.

    Διατροφή: Είναι σαρκοφάγο ψάρι, στη φύση τρέφεται με έντομα και λάρβες κουνουπιών, στο ενυδρείο μπορούν να τραφεί με αποξηραμένες τροφές εμπορίου ειδικά για μονομάχους. Θα δεχτεί εκτός από τις αποξηραμένες, κατεψυγμένες 1-2 φορές την εβδομάδα (bloodworm, artemia, daphnia κλπ) και ζωντανές (grindal, artemia, daphnia κλπ), ακόμα και κουνούπια ή καλλιέργεια από λάρβες κουνουπιών. Οι μονομάχοι είναι επιρρεπείς στην δυσκοιλιότητα, γι'αυτό καλό είναι να ταΐζονται μια φορά την εβδομάδα με ζεματισμένο για λίγα λεπτά και αποφλοιωμένο αρακά, κομμένο στα τέσσερα για να μπορεί να το φάει το ψάρι.
    Προσέχετε να μη φαίνεται φουσκωμένο το ψάρι από το φαγητό και αποφεύγετε να ταΐζεται υπερβολική ποσότητα από κοινές τροφές όπως φυλλαράκι πελετάκια και αποξηραμένα κατεψυγμένα που μπορούν να διογκωθούν μαζί με το νερό μέσα στο στομάχι του ψαριού. Το μούλιασμα την ξηρής τροφής πριν το τάισμα θα μειώσει τις πιθανότητες για Bloating. Οι μονομάχοι μπορούν να μείνουν για μια εβδομάδα νηστικοί, αν έχουν ταϊστεί πριν τη νηστεία καλά.
    Τάισμα μία με δύο φορές την ημέρα. Μία φορά την εβδομάδα μούλιασμα της τροφής τους σε μερικές σταγόνες βιταμίνης.

    Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 2-4 χρόνια (έχει αναφερθεί και 7 χρόνια).

    Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Οι μονομάχοι δεν ανέχονται στο χώρο τους άλλα ψάρια της οικογένειας Osphronemidae (όπως άλλοι μονομάχοι, Gοurami, Paradise fish κλπ) ενώ θα είναι το ίδιο επιθετικά σε όποιο ψάρι μοιάζει με του είδος τους πχ. τα ψάρια με μακριές ουρές, όπως τα guppy.
    Στη φύση δύο αρσενικά Betta δεν θα παλέψουν μέχρι θανάτου, αφού ο χαμένος θα υποχωρήσει και θα φύγει. Στο ενυδρείο όμως δεν υπάρχει χώρος για υποχώρηση, οπότε ο νικητής θα συνεχίσει να επιτίθεται συνήθως μέχρι να σκοτώσει τον χαμένο. Γι' αυτό δεν βάζουμε μαζί δύο αρσενικά σε ενυδρείο παρά μόνο αν είναι 180 λίτρα και πάνω, ή σε ενυδρείο με χωρίσματα ή σε πολύ καλά φυτεμένο ενυδρείο με πολλές κρυψώνες.
    Οι θηλυκές αναπτύσσουν μια ιεραρχία μεταξύ τους οπότε θα μπορούσαν να συμβιώσουν μερικές μαζί.
    Στη φύση τα θηλυκά μένουν μακρυά από τα αρσενικά εκτός της περιόδου αναπαραγωγής. Όταν μπουν μαζί σε ενυδρείο, τα αρσενικά συνήθως σκοτώνουν τα θηλυκά εκτός αν α) είναι αδέρφια και μεγαλωμένα από μικρά μαζί, β) είναι σε φάση αναπαραγωγής, γ) υπάρχει χώρισμα στο ενυδρείο, δ) το ενυδρείο είναι πολύ μεγάλο και πολύ καλά φυτεμένο έτσι ώστε να παρέχει κρυψώνες για το θηλυκό. Γι'αυτό συχνά πριν την αναπαραγωγή οι εκτροφείς ψαριών, χρησιμοποιούν ενυδρείο με τζαμένιο χώρισμα, έτσι ώστε να είναι ορατές οι θηλυκές από τον αρσενικό χωρίς να διακινδυνεύουν επίθεση, μέχρι να έρθει η ώρα που θα είναι έτοιμα τα ψάρια για αναπαραγωγή και να φύγει το χώρισμα.
    Σίγουρα οι μονομάχοι δεν πρέπει να συνυπάρχουν με άλλα ψάρια επιθετικά όπως κιχλίδες, ή ψάρια που έχουν τη συνήθεια να τσιμπάνε τα πτερύγια των άλλων (fin nippers), όπως τα Danios, Tetras και Barbs.
    Κάποιο είδος σαλιγκαριού θα ήταν ιδανικός συγκάτοικος σε μικρό ενυδρείο.
    Οι γαρίδες μικρού μεγέθους όπως οι Red cherry θέλουν προσοχή, ιδίως ο γόνος τους.
    Γενικότερα η επιτυχία της συμβίωσης του μονομάχου με άλλα ψάρια έγκειται στο ποσοστό επιθετικότητας του χαρακτήρα του κάθε μονομάχου ξεχωριστά.

    Υποείδη και υβρίδια:
    - Βάση του τύπου ουράς τους, Veil Tail (VT), Plakat (PK), Crowntail (CT), Half Moon (HM), Deltas (D) & Super Deltas (SD), Double Tail (DT), Combtail, Rosetail & Feathertail, Round Tail, Half Sun, Over Halfmoon (OHM), Spade Tail
    - Βάση του σχεδίου τους
    Solid, Cambodian or Bi-Coloured, Butterfly, Marble, Piebald, Mask, Dragon, Multicolour,
    Βάση του χρωματισμού τους
    Red, Blue, Green, Wild-Type, Cellophane/Pastel, Opaque, Yellow & Pineapple, Orange, Orange Dalmatian, Black,
    Purple, Mustard Gas, Chocolate, Copper, Albino
    - Ιδιαίτερου σχεδίου ή χρώματος που δεν υπάγεται σε κάποια από τις πιο πάνω κατηγορίες.

    Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Η αναπαραγωγή τους είναι μια μακρόχρονη και επίπονη διαδικασία. Το ζευγάρι δεν πρέπει να είναι πάνω από 1 έτους σε ηλικία. Χρειάζεται καλή προετοιμασία με πολύ καλής ποιότητας νερό και καλή φρέσκια τροφή για 2-3 εβδομάδες, πριν μπουν μαζί τα δύο ψάρια. Το συχνό φρεσκάρισμα του νερού, τα ξερά φύλλα σαν τα Catappa και τα bloodworms για τροφή είναι ένα παράδειγμα.
    Το επόμενο βήμα είναι το στήσιμο ενός 40λιτρου ενυδρείου με 10-15 εκ ύψος νερού με ένα απλό αλλά καλά στρωμένο αερόφιλτρο για φίλτρανση. Συνιστάται "γυμνός βυθός" στο ενυδρείο και η άμμος ή το χαλίκι, δεν είναι επιθυμητά καθώς θα χάνονται αυγά σε αυτά.
    Προσθέτουμε πυκνά αληθινά φυτά (θα κρατήσουν σε καλή κατάσταση το νερό όταν θα μείνει εκτός λειτουργίας το φίλτρο), μερικά ξερά φύλλα, να επιπλέει ένα κομμένο στη μέση πλαστικό ποτηράκι.
    Ένα θερμαντήρα ρυθμισμένο στους 27°C.
    Μεταφέρουμε σε αυτό τον αρσενικό από το ενυδρείο του, με μισής ώρας προσαρμογής τουλάχιστον και τον αφήνουμε για μία μέρα να συνηθίσει το νέο περιβάλλον.
    Πλησιάζουμε το ενυδρείο της θηλυκιάς έτσι ώστε να βλέπει το ένα ψάρι το άλλο.
    Ο αρσενικός θα αρχίσει το Flaring και να χτίζει τη φωλιά κάτω από το κομμένο ποτηράκι και η θηλυκιά θα πρέπει να είναι ήδη γεμάτη αυγά.
    Αν δεν είναι, θα την αφήσουμε μέχρι να γεμίσει και θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμη όταν θα δούμε κάθετες ραβδώσεις στο σώμα της.
    Όταν είναι έτοιμη και η φωλιά θα μεταφέρουμε με καλή προσαρμογή και τη θηλυκιά στο 40λιτρο.
    Στην αρχή θα έχουν αψιμαχίες. Εδώ θα χρειαστούν τα φυτά για παροχή κρυψώνας σε αυτόν που θα τις φάει (ίσως είναι και το αρσενικό).
    Μπορεί να χρειαστούν ώρες έως και μέρες μέχρι να ολοκληρώσουν τα καθήκοντα τους.
    Αν φανεί ότι τα πράγματα αγριεύουν πολύ, χωρίστε τα ψάρια.
    Συνήθως το ζευγάρωμα γίνεται από αμέσως έως και σε 1-2 μέρες.
    Όταν γίνει το αρσενικό θα μαζέψει τα αυγά και θα τα βάλει στη φωλιά.
    Θα ζευγαρώσουν μερικές φορές ακόμα και μόλις βεβαιωθείτε ότι η θηλυκιά είναι άδεια από αυγά, μεταφέρετε την στο ενυδρείο της για να ηρεμήσει.
    Μη την αφήσετε στο ενυδρείο γιατί κινδυνεύει.
    Το αρσενικό θα μείνει να προσέχει τη φωλιά μέχρι να σκάσουν τα αυγά χωρίς ούτε να τρέφεται καν.
    Θα τα αερίζει, θα απομακρύνει τα αγονιμοποίητα, θα μαζεύει όσα πέφτουν και θα τα ξαναβάζει στη θέση τους κλπ
    Κάποιοι πρωτάρηδες μπαμπάδες ίσως φάνε τα αυγά ή το γόνο.
    Αν γίνει κάτι τέτοιο αντιληπτό, απομακρύνετε και τον πατέρα από το ενυδρείο.
    Τα αυγά θα σκάσουν μετά από 48 ώρες. Θα δείτε τις ουρίτσες να κρέμονται από τη φωλιά και ο πατέρας θα πιάνει και θα επιστρέφει στη θέση του όποιο μικρό πέσει.
    Μέσα στην επόμενη μέρα, ο γόνος θα έχει ενδυναμωθεί τόσο όσο να μένει στη φωλιά.
    Μόλις καταναλώσουν όλο το λεκιθικό του σάκο και αρχίσουν να κολυμπάνε ελεύθερα, μπορεί να επιστρέψει ο πατέρας στο ενυδρείο του.
    Τώρα αρχίζει το τάισμα με infusoria και μετά από μερικές μέρες με νεοεκκολαφθείσα αρτέμια.
    Θα χρειαστούν καθημερινές αλλαγές νερού λόγω του συχνού ταΐσματος, με προσοχή στο χειρισμό για να μη χαθεί γόνος. Το νερό της αλλαγής πρέπει να είναι ίδιων παραμέτρων (pH, gH, θερμοκρασία) με του ενυδρείου.
    Θα ζήσουν μαζί για 2-4 μήνες και θέλουν καθημερινή φροντίδα πριν πάνε πια στα νέα ενυδρεία τους.

    Αναπαραγωγή Μονομάχων - A' Μέρος
    Αναπαραγωγή Μονομάχων - B' Μέρος

    Γενικές πληροφορίες: Το Betta Splendens είναι αποτέλεσμα επιλεκτικών αναπαραγωγών.

     

     

    image.jpeg

     

     

     

     


    Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από τον χρήστη stormtrooper

    • Like 1

    Σχόλια χρηστών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια προς προβολή



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

    Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

    Δημιουργία λογαριασμού

    Σύνδεθείτε

    Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Είσοδος

  • Πρόσφατες Προσθήκες Προφίλ

    Potamonautes Lirrangensis (Mary J. Rathbun 1904)

    Από AfricaTeam, στην ενότητα Ψάρια γλυκού νερού,
    Ήπειρος: Αφρική Λίμνες και Ποτάμια Αφρικής: Malawi Lake Εύρος Ph: Όξινο (Ph<7) Κατηγορίες ενυδρείων: 100-120 lt, 130-200 lt
    Επιστημονικό Όνομα : Potamonautes Lirrangensis (Mary J. Rathbun 1904) ή  Potamon orbitospinous  (Cunnington1907) 
    Κοινές Ονομασίες: Malawi Blue Krab 
    Ελληνικό Όνομα:  Μπλέ καβούρι  
    Γενική Κατηγορία:  Crustacean
    Οικογένεια: Potamidae  
    Τάξη: Decapoda
    Γένος :Potamonautes
     
    Βιότοπος: Το Malawi Blue Krab, όπως ονομάζεται κοινά, βρίσκεται κυρίως στη λίμνη Malawi (Nyasa) στην Αφρική, αλλά υπάρχουν επίσης πολλές αναφορές γι' αυτά τα  καβούρια να εμφανίζονται και σε μικρότερες  λίμνες όπως είναι η Kivu και τους ποταμούς Congo και Malagarasi . Επίσης θα τα συναντήσουμε  και στη λίμνη Αλμπέρτα (Κονγκό/Ουγκάντα, Αφρική) όπως και στον ποταμό Μονγκάλα (Κονγκό, Αφρική) και το περιβάλλον που τους αρέσει να ζουν είναι ανάμεσα σε βράχια και άμμο. 
     
     Μέγεθος:  Στην φύση το συνολικό πλάτος ενός τέτοιου καβουριού φτάνει τα 20cm, με διάμετρο 7cm, ενώ στο ενυδρείο αυτό μπορεί να διαφέρει αισθητά. 
     
    Συντήρηση στο ενυδρείο  
    PH: 7,6- 8,8 
    KH:10-12°dKH  
    GH: 3-20 °dGH  
    Θερμοκρασία: 24-28 °C (ιδανικά 26°C)  
      
    Λίτρα: Ελάχιστο 120 λίτρα για ένα καβούρι με ελάχιστο μήκος ενυδρείου 100cm. ενώ  για ένα χαρέμι, 1 αρσενικό 3 θηλυκά, ελάχιστο 500 λίτρα, αλλά καλό είναι να αποφεύγεται, γιατί είναι πολύ επιθετικά μεταξύ τους. 
     
     Κοινωνική συμπεριφορά: Αυτό το είδος καβουριού είναι επιθετικό προς το είδος του, γι' αυτό η αναπαραγωγή και συμβίωση σε χαρέμι είναι ένα μεγάλο ρίσκο και είναι πολύ δύσκολη. Aκόμα και σε ένα ενυδρείο 8000 λίτρων θα υπάρχουν απώλειες.  
    Μπορείτε να διατηρήσετε αυτό το είδος με όχι πολύ μεγάλα είδη ψαριών, επειδή όταν το καβούρι αλλάζει την πανοπλία του είναι πολύ ευάλωτο και τα ψάρια που είναι μεγαλύτερα θα του επιτεθούν και θα το φάνε. 
     
    Διαχωρισμός φύλου:  Η κοιλία των θηλυκών είναι πολύ μεγαλύτερη από  των αρσενικών.
     
    Διακόσμηση ενυδρείου: Το ενυδρείο μας θα πρέπει να έχει βυθό με  άμμο και με πολλές πέτρες, που θα σχηματίζουν σπηλιές και σχισμές, ώστε το καβούρι μας να μπορεί να κρυφτεί. Μεγάλη προσοχή στο στήσιμο και στερέωμα των βράχων για να μην υπάρξει τραυματισμός του καβουριού μας. 
    Παρ ' ότι στην λίμνη malawi ζουν σε βάθος 50 μέτρων, έχει παρατηρηθεί κάποιες φόρες να θέλουν να βγουν έξω από το νερό . Έτσι ιδανικά θα μπορούσαμε να έχουμε στον διάκοσμο έναν ψηλό βράχο που να εξέχει της στήλης του νερού, για να μπορεί να σκαρφαλώνει εκεί .
     
      
    Ζώνη Κολύμβησης: Κυρίως στον αμμώδη βυθό του ενυδρείου μας. 
      
    Διατροφή: Το Blue Malawi Crab είναι παμφάγο. Όλες οι κατεψυγμένες, ζωντανές και αποξηραμένες τροφές για ψάρια γίνονται δεκτές. Επίσης να σημειώσουμε ότι είναι καθαριστής και όχι κυνηγός και έτσι θα τραφεί με όλους τους άρρωστους και νεκρούς οργανισμούς στο ενυδρείο μας . 
     
    Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Με την κατάλληλη φροντίδα και συντήρηση του ενυδρείου μας ζούνε πολλά χρόνια. 
     
    Υποείδη και υβρίδια: Δεν έχει αναφερθεί κάτι 
     
    Αναπαραγωγή στο ενυδρείο:  Η αναπαραγωγή στο ενυδρείο είναι πολύ δύσκολη. Το Potamonautes Lirrangensis δεν ανέχεται άλλα καβούρια στην περιοχή του, γι'αυτό δεν διστάζουν να σκοτώσουν και να φάνε τους ομοειδείς. Μετά το ζευγάρωμα το θηλυκό φροντίζει και φυλάει τα αυγά και τα νεαρά καβουράκια κάτω από το σώμα της. Μόλις τα καβουράκια είναι αρκετά μεγάλα για να φύγουν από την μητέρα τους, μοιάζουν στο χρώμα όπως ένα ενήλικο. Επίσης μία μόνο φωλιά μπορεί να δώσει εκατοντάδες αυγά. 
    Έχει παρατηρηθεί επίσης, πως στα πιασμένα από τη φύση θηλυκά καβούρια, μπορεί να γονιμοποιηθούν και να διατηρήσουν το σπέρμα, ώστε να υπάρχει μια γέννα μετά από πολλούς μήνες. 
     
    Γενικές πληροφορίες: Το Potamonautes orbitospinus είναι καλός ορειβάτης και ανεβαίνει γρήγορα έξω από το ενυδρείο. Είναι λοιπόν απαραίτητο το ενυδρείο να είναι καλυμμένο, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαφυγή που θα μπορούσε να είναι μοιραία για αυτό. 
     Κατά τη διάρκεια του moult, δηλαδή της αλλαγής δέρματος, χάνει το εξωτερικό του περίβλημα, αλλά μερικές φορές κάποια άκρα μπορεί να παραμείνουν αγκιστρωμένα και να πέσουν λίγο αργότερα. Το νέο τους περίβλημα είναι ακόμα μαλακό και η επιφάνεια είναι κατασκευασμένη από αρθροποδίνη, μια πρωτεΐνη η οποία θα σκληρύνει και θα μετατραπεί σε σκληροστίνη με τη δημιουργία νέων δεσμών. Αυτή η σκλήρυνση συνοδεύεται από την εναπόθεση ανθρακικού ασβεστίου που κάνει τα πόδια εντελώς άκαμπτα (εκτός από το επίπεδο των αρθρώσεων). Τα καβούρια τείνουν να τρώνε το περίβλημα τους επειδή περιέχει ανθρακικό ασβέστιο το οποίο θα επαναχρησιμοποιηθεί για να σκληρύνει το κέλυφος στην τελική φάση του. 
    Το χρώμα του Malawi Blue Crab δεν χρειάζεται να είναι μπλε. Συχνά βλέπουμε μόνο την μπλε έκδοση στα καταστήματα. Το χρώμα ποικίλλει από καφέ έως μπλε. Στις αρθρώσεις φαίνεται το κόκκινο χρώμα τους.
     
    Πηγές - Φώτο :
    https://www.einrichtungsbeispiele.de/
    https://aquainfo.org/
    https://tommyaquario.pl/
    https://www.aquapages.fr/
     
    Συντάκτης : @Taxiarchis
    Επιμέλεια Δημοσίευση : @SOTIRIS@Katrin@marinos@Ομάδα Δημιουργίας του ΑΖ

    Taeniolethrinops furcicauda

    Από AfricaTeam, στην ενότητα Ψάρια γλυκού νερού,
    Ήπειρος: Αφρική Λίμνες και Ποτάμια Αφρικής: Malawi Lake Τάξη: Cichliformes Οικογένεια: Cichlidae Εύρος Ph: Όξινο (Ph<7) Κατηγορίες ενυδρείων: 400+ lt
    Επιστημονικό Όνομα : Taeniolethrinops fursicauda (Trewavas 1931) 
    Κοινές Ονομασίες: -                                                                                                                                                    
    Ελληνικό Όνομα: -
    Γενική Κατηγορία: Cichlidae 
    Οικογένεια: Cichlid
    Τάξη:  Cichliformes
    Γένος : Taeniolethrinops
     
    Βιότοπος: Το Taeniolethrinops furcicauda είναι ένα είδος ενδημικής κιχλίδας στη λίμνη Malawi. Το συναντάμε σε αμμώδες περιοχές στα 5 έως 40 μέτρα βάθος. 
      
    Μέγεθος: Οι ενήλικες κιχλίδες στην φύση φτάνουν από 20cm μέχρι 25cm, ενώ στο ενυδρείο φυσικά αυτό μπορεί να διαφέρει. Γενικά γίνονται αρκετά μεγάλες γι' αυτό χρειαζόμαστε ένα ενυδρείο με πολλά λίτρα. 
     
    Συντήρηση στο ενυδρείο   
    PH: 7,6- 8,8  
    KH:10-12°dKH   
    GH: 5-15 °dGH   
    Θερμοκρασία: 24-28 °C (ιδανικά 26°C)   
     
    Λίτρα: Το ελάχιστο 400 λίτρα για μια ομάδα 1 αρσενικό με 3-4 θηλυκά, με ιδιαίτερη έμφαση στο μήκος του ενυδρείου που πρέπει να είναι πάνω από 150cm.
     
    Κοινωνική συμπεριφορά: Είναι μια σχετικά  ήρεμη κιχλίδα της λίμνης Malawi που δεν είναι κτητική  εδαφικά. Σε πολύ μεγάλα ενυδρεία φιλοξενούνται άνετα με άλλες κιχλίδες της ομάδας των Haplochromis και συντηρείται καλύτερα με ένα αρσενικό και δύο με τρία  θηλυκά.  
     
    Διαχωρισμός φύλου: Τα θηλυκά και τα νεαρά ψάρια έχουν κιτρινωπό χρώμα με μια εγκάρσια καφέ γραμμή. Το αρσενικό χρωματίζεται αργά ως ενήλικας και  αποκτά έναν κίτρινο-κόκκινο-πράσινο τόνο με μεγάλο ραχιαίο πτερύγιο και egg-spots στο πρωκτικό πτερύγιο.  
     
    Διακόσμηση ενυδρείου: Ο βυθός του ενυδρείου μας θα πρέπει να αποτελείτε  κυρίως απο λεπτόκοκκη  άμμο για να  μπορεί να σκάβει, (χωρίς χαλίκι) καθώς μπορεί να τραυματίσει το στόμα και τα βράγχια του ενώ φιλτράρει την άμμο. Επίσης μπορείτε να βάλετε βράχια που να σχηματίζουν σπηλιές για να μπορεί να κρυφτεί. 
                                                                 
     
    Ζώνη Κολύμβησης: Θα κινηθεί σε όλη την περιοχή του ενυδρείου. 
     
    Διατροφή: Αυτή η κιχλίδα στην φύση τρέφεται με προνύμφες εντόμων και άλλα μικρά έντομα τα οποία φιλτράρει με την άμμο μέσα από τα βράγχια της.
    Ζει αρμονικά με το είδος Cyrtocara moori, το οποίο τρέφεται με τα υπολείμματα τροφής που αφήνει το Taeniolethrinops, σε αντάλλαγμα να κρατάει μακριά άλλα ψάρια. Στο ενυδρείο μπορεί να τραφεί με διάφορες τροφές του εμπορίου όπως νιφάδες ή φρέσκια τροφή με προνύμφες εντόμων. 
     
    Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 6-10  χρόνια αν υπάρχει η κατάλληλη φροντίδα. 
     
    Υποείδη και υβρίδια: Δεν έχει αναφερθεί κάτι. 
     
    Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Στην φύση η περίοδος ζευγαρώματος του Taeniolethrinops furcicauda φαίνεται να είναι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα αρσενικά, που είναι έτοιμα να ζευγαρώσουν κατά την περίοδο αναπαραγωγής, δημιουργούν κρατήρες στην άμμο, με διάμετρο έως 3 μέτρα και ακόμη μεγαλύτερα από αυτά του T. laticeps και του T. praeorbitalis. Σε αυτή την περίοδο το αρσενικό θα εμφανίσει έναν έντονο χρωματισμό. Είναι στοματοεπωάζον ψάρι και το θηλυκό θα μεταφέρει στο στόμα του 40 ως 60 γόνους για 21 μέρες περίπου.  
    Κατά την διάρκεια αυτή το θηλυκό δεν θα μπορεί να φάει. Όταν μεγαλώσουν οι γόνοι και μπορούν να τραφούν, θα τα απελευθερώσει και αυτά θα κρυφτούν σε μικρά ανοίγματα στα βράχια μέχρι να γίνουν αρκετά μεγάλα για να επιβιώσουν. 
     
    Γενικές πληροφορίες: Είναι απολύτως υποχρεωτικό να αφήσετε πολλές ανοιχτές αμμώδεις περιοχές, οι οποίες χρησιμοποιούνται από το T. furcicauda ως αρένες σίτισης και αναπαραγωγής. 
     
    Πήγες 
    https://www.ciklid.org/
    https://www.malawi-guru.de/                                                                                                                                                                                                                                          https://www.fishbase.se/ 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Συντάκτης :  @Taxiarchis
    Επιμέλεια  Δημοσίευση : @SOTIRIS @Antonis K@AfricaTeam @marinos

    Synodontis angelicus (Schilthuis 1891)

    Από AfricaTeam, στην ενότητα Ψάρια γλυκού νερού,
    Ήπειρος: Αφρική Τάξη: Siluriformes Εύρος Ph: Αλκαλικό (Ph>7), Ουδέτερο (Ph=7), Όξινο (Ph<7) Κατηγορίες ενυδρείων: 130-200 lt, 250-300 lt
    Επιστημονικό Όνομα: Synodontis angelicus (Schilthuis 1891)
    Κοινές Ονομασίες: Synodontis Polka Dot
    Ελληνικό Όνομα: Συνοδόντης 
    Γενική Κατηγορία: Mochokidae
    Τάξη: Siluriformes
    Οικογένεια: Mochokidae
    Γένος: Synodontis

    Βιότοπος: Ενδημικό είδος της Κέντρο-Ανατολικής Αφρικής . Το συναντάμε συνήθως σε ποτάμια και λίμνες με χαμηλή ροή . Το Κονγκό το Καμερούν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι η χώρες που απαντάται πιο συχνά .
     
    Μέγεθος: Στο ενυδρείο μας δεν θα ξεπεράσει τα 25 cm άλλα στην φύση έχουν καταγραφεί ψάρια με πάνω από 55cm μήκος

    Συντήρηση στο ενυδρείο
    PH: 6,0-8,0
    KH: 10-12°dKH
    GH: 3-20 °dGH
    Θερμοκρασία: 24-28 °C (ιδανικά 26°C)
     
    Λίτρα: Το ενυδρείο μας θα πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 120 cm και τα ελάχιστα λίτρα να είναι τα 200.

    Κοινωνική συμπεριφορά: Γενικά φιλήσυχα ψάρια, άλλα όσο μεγαλώνουν γίνονται και πιο κτητικά με την περιοχή τους και θα γίνουν επιθετικά σε όλα τα ψάρια του βυθού. Δεν θα πρέπει να φιλοξενούνται με πολύ μικρά ψάρια γιατί τα βλέπουν σαν τροφή τους .

    Διαχωρισμός φύλου: Τα ενήλικα αρσενικά είναι σαφώς μεγαλύτερα και με πιο έντονα χρώματα απ’ ότι τα θηλυκά .

    Διακόσμηση ενυδρείου: Ο διάκοσμος του ενυδρείου μας θα πρέπει να έχει άμμο για βυθό και αρκετά ξύλα και πέτρες που να σχηματίζουν φωλιές και κρυψώνες . Επίσης τους αρέσει το ενυδρείο να έχει επιφανειακά φυτά για να νοιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια .

    Ζώνη Κολύμβησης: Στον βυθό του ενυδρείου μας ανάμεσα στις πέτρες τα φυτά και τα ξύλα .

    Διατροφή: Είναι παμφάγο είδος και θα φάει εύκολα όλες τις τροφές του εμπορίου . Όμως θα δείξει ιδιαίτερη προτίμηση σε αγγουράκι χωρίς την φλούδα, καρότο , κολοκυθάκι και αρακά ελαφρώς βρασμένα.

    Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Με τις σωστές συνθήκες στο ενυδρείο σας, θα σας κάνει συντροφιά για 20 και πλέον χρόνια .

    Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Αφρικανικές κιχλίδες ανοιχτού βυθού ή ένα κοπάδι από Kongo Tetras θα ήταν οι ιδανικοί συγκάτοικοι.

    Υποείδη και υβρίδια: Δεν έχουν αναφερθεί .

    Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν είναι εφικτή σε συνθήκες αιχμαλωσίας, παρά μόνο με τεχνίτες συνθήκες (χρήση ενέσεων ορμονών).
     
    Γενικές πληροφορίες: Είναι ένα είδος που προτιμά το σκοτάδι και την ημέρα θα είναι συνήθως κρυμμένο στην φωλιά του . Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα χρώματα του ποικίλουν ανάλογα τον τόπο που έγινε η συλλογή τους. Κάποια είδη έχουν λεύκες βούλες και κάποια άλλα κίτρινες . Ακόμα και το βασικό τους χρώμα μπορεί να είναι μαύρο ή σκούρο γκρι. Επίσης να σημειώσουμε ότι τα χρώματα τους είναι περισσότερο έντονα πριν φτάσουν το τελικό τους μέγεθος .
     
    Πηγές - Φώτο :
    seriously fish  
    Aquarium Advice, Information, Articles and News | That Fish Blog (thatpetplace.com) 
    Wikipedia 
     
    Συντάκτης : @Taxiarchis
    Επιμέλεια δημοσίευση : @SOTIRIS @Antonis K@marinos @AfricaTeam
     
     

    Fossorochromis rostratus ( Boulenger 1899)

    Από AfricaTeam, στην ενότητα Ψάρια γλυκού νερού,
    Ήπειρος: Αφρική Λίμνες και Ποτάμια Αφρικής: Malawi Lake Τάξη: Cichliformes Οικογένεια: Cichlidae Εύρος Ph: Όξινο (Ph<7) Κατηγορίες ενυδρείων: 400+ lt
    Ενήλικο αρσενικό
     
    Επιστημονικό Όνομα: Fossorochromis rostratus ( Boulenger 1899) 
    Κοινές Ονομασίες:  Fossos η Malawi Sand Diver 
    Ελληνικό Όνομα: -
    Γενική Κατηγορία: Cichlid
    Οικογένεια: Cichlidae 
    Τάξη: Cichliformes  
    Γένος: Fossorochromis 
      
    Βιότοπος:Το Fossorochromis rostratus είναι ένα ενδημικό είδος στη λίμνη Malawi, στην λίμνη Malombe και στο ανώτερο και μέσο τμήμα του ποταμού Shire. Κυρίως κατοικεί σε βραχώδες περιοχές με αμμώδες υποστρώματα και έχει καταγραφεί σε βάθος μέχρι και 18 μέτρα. Τα νεαρά ψαράκια είναι συνηθισμένα στα πολύ ρηχά νερά, έξω από τις αμμώδεις παραλίες και σπάνια βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο των δύο μέτρων. 
     
    Μέγεθος: Τα αρσενικά μεγαλώνουν σε μέγεθος μέχρι και 35cm στην φύση ενώ τα θηλυκά ως και 25cm. 
      
    Συντήρηση στο ενυδρείο *
    PH: 8,2-8,9
    KH:10-12°dKH  
    GH: 8-25 °dGH  
    Θερμοκρασία: 24-29 °C (ιδανικά 26°C)  
    *Αποφύγετε τις ξαφνικές αλλαγές στις παραμέτρους του νερού καθώς αυτά τα ψάρια είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές του νερού. 
      
    Λίτρα: Το ελάχιστον 350 λίτρα για ένα αρσενικό και 3 θηλυκά με ελάχιστο μήκος ενυδρείου το 1,5 μέτρο .
      
    Κοινωνική συμπεριφορά: Το Fossorochromis rostratus είναι ένα κοινωνικό ψάρι, καθώς στην φύση τρέφεται σε ομάδες ως και 50 ατόμων βυθίζοντας το ρύγχος του στην άμμο και τρώγοντας μικρά ασπόνδυλα.  

    Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά είναι σαφώς μεγαλύτερα από τα θηλυκά με πιο έντονα χρώματα .
     
    Διακόσμηση ενυδρείου: Αυτό το είδος κιχλίδας είναι ένα πολύ γρήγορο και δραστήριο ψάρι, για αυτό οι ασβεστολιθικές πέτρες θα πρέπει να είναι λίγες και τοποθετημένες κατά προτίμηση στο πίσω μέρος του ενυδρείου για να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, σχηματίζοντας σπηλιές και κρυψώνες .
      
    Ζώνη Κολύμβησης: Θα κινηθεί σε όλη την περιοχή του ενυδρείου.  
      
    Διατροφή: Αυτό το είδος κιχλίδας δεν είναι ιχθυοφάγο. Όταν ζουν σε ενυδρεία τρέφονται με αποξηραμένη τροφή (flakes & sticks), άλλα το καλύτερο θα ήταν η φρέσκια, όπως ψιλοκομμένες γαρίδες, γαιοσκώληκες , υδρόβια σκουλήκια (Tubifex), προνύμφες του γλυκού νερού (bloodworm) και ορισμένα είδη της οικογένειας Chironomidae που παράγονται στο εμπόριο.  
      
    Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 8 με 12 έτη με την κατάλληλη φροντίδα. 
      
    Υποείδη και υβρίδια: Δεν έχει αναφερθεί κάτι.  
     
    Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Τα κυρίαρχα αρσενικά δεν δείχνουν το χρώμα τους μέχρι να φτάσουν τα 15 εκατοστά. Ο ρυθμός ανάπτυξης αυτού του είδους είναι αρκετά ταχύτερος από τα περισσότερα Haps , αλλά συνήθως  φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα στα 20cm, δηλαδή σε 2,5 χρόνια περίπου.  Όταν είναι έτοιμο, το αρσενικό θα επιλέξει μια θέση ωοτοκίας , είτε σε μια επίπεδη επιφάνεια βράχου είτε σκάβοντας μια κοιλότητα στο υπόστρωμα . Στη φύση, αυτό μπορεί να έχει διάμετρο έως 2,5 μέτρα και έτσι το αρσενικό μπορεί να φαίνεται πολύ επιθετικό μερικές φορές στο ενυδρείο ,αυτό συμβαίνει απλώς επειδή βλέπει ολόκληρο το ενυδρείο  ως επικράτειά του . 
     Το αρσενικό θα εμφανιστεί γύρω από την επιλεγμένη περιοχή ωοτοκίας του, δείχνοντας έντονο χρώμα προσπαθώντας  να δελεάσει τα θηλυκά να ζευγαρώσει μαζί του. Όταν ένα θηλυκό είναι πρόθυμο, (το αρσενικό ψάρι έχει κηλίδες σε σχήμα αυγού στον πρωκτό του και το θηλυκό έλκεται από αυτές), θα πλησιάσει το σημείο της ωοτοκίας και θα αφήνει ένα ένα τα αυγά του. Το αρσενικό ψάρι θα απελευθερώσει εκεί το σπέρμα του και άμεσα το θηλυκό τα μαζεύει αμέσως στο στόμα της.  Όταν προσπαθεί να τοποθετήσει τα αυγά στο στόμα της, στην πραγματικότητα λαμβάνει και σπέρμα από το αρσενικό, γονιμοποιώντας τα. 
     Θα μεταφέρει  έως και 130 αυγά για περίπου 3 εβδομάδες, πριν τα απελευθερώσει και δεν θα φάει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εάν ένα θηλυκό είναι υπερβολικά στρεσαρισμένο, μπορεί να φτύσει πρόωρα τον γόνο ή να τον φάει, επομένως πρέπει να ληφθεί μέριμνα εάν αποφασίσετε να μετακινήσετε το ψάρι για να αποφύγετε τη θήρευση του γόνου. Μόλις τα νεογνά είναι έτοιμα να τραφούν από μόνα τους, η θηλυκιά τα  απελευθερώνει και αυτά κρύβονται ανάμεσα στους βράχους. 
     
     Γενικές πληροφορίες: Το Fossorochromis rostratus είχε παλιότερα ταξινομηθεί ως Haplochromis rostratus. Όταν τρομάζει μπορεί να θάβεται στο υπόστρωμα. Στην φύση μόνο τα μεγαλύτερα κυρίαρχα αρσενικά φτιάχνουν φωλιές. 
    Τα Fossos έχουν ένα εξελιγμένο κοντόχονδρο και επίμηκες σχήμα σώματος παρόμοιο με άλλες κιχλίδες. Τα ραχιαία και ουραία πτερύγια τους είναι αρκετά εμφανή και σχηματίζονται κυρίως από μια μπλε απόχρωση .Τα πρωκτικά και τα θωρακικά πτερύγια είναι επίσης πολύ μυτερά.  
    Χάρη στα αγκάθια στα πτερύγια τους, τα κάνουν να φαίνονται πολύ μεγαλύτερα και απειλητικά. 
      Γενικά, τα κυρίαρχα αρσενικά θα πάρουν μεταλλικούς χρωματισμούς, που κυμαίνονται από μπλε έως κίτρινο. Ο χρωματισμός θα ενταθεί όταν είναι έτοιμα για αναπαραγωγή και μπορεί να δείτε λίγες κάθετες ράβδους ή ακανόνιστα οβάλ σημάδια στο σώμα. 
    Όπως το Big Mouth Hap, υπάρχουν αρκετά ατομικές διαφορές στο χρώμα και το σχέδιο με βάση την τοποθεσία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα με το κυρίαρχο αρσενικό. 
    Τα θηλυκά, τα αδύναμα αρσενικά και τα νεαρά έχουν πολύ πιο μονόχρωμο χρώμα από τα κυρίαρχα αρσενικά, παίρνοντας ένα κρεμ-κίτρινο χρώμα. Τα κυρίαρχα αρσενικά, έχουν πέντε ακανόνιστα σκούρα σημάδια κάτω από τα πλευρά, αλλά τα σκούρα χρώματα «τρέχουν» στο πιο ανοιχτόχρωμο σώμα σχηματίζοντας ένα σχέδιο σκακιέρας. 
    Τέλος θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα φίλτρα του ενυδρείου, που θα πρέπει να παρέχουν την μέγιστη βιολογία, καθώς αυτά τα αφρικάνικα ψάρια δημιουργούν πολλά περιττώματα.
     

                                       Ενήλικο θηλυκό 
    Πήγες - Φώτο:
    https://gr.pinterest.com/pin/807833251889850011/
    Seriously Fish — Feeling fishy
    Wikipedia  
    AquariumFishCity | Guide for Fishes and Aquarium Lovers 
     
    Συντάκτης : @Taxiarchis
    Δημοσίευση - επιμέλεια : @marinos @SOTIRIS @Antonis K@AfricaTeam

    Biotodoma cupido (Heckel, 1840)

    Από Am Team, στην ενότητα Ψάρια γλυκού νερού,
    Ήπειρος: Αμερική Οικογένεια: Cichlidae Εύρος Ph: Αλκαλικό (Ph>7) Κατηγορίες ενυδρείων: 400+ lt
    Επιστημονικό Όνομα : Biotodoma cupido (Heckel, 1840)
    Κοινές Ονομασίες: Cupid Cichlid, Green-streaked eartheater
    Ελληνικό Όνομα : Cupid Cichlid
    Γενική Κατηγορία : Actinopterygii
    Τάξη : Perciformes
    Οικογένεια : Cichlidae
    Γένος : Biotodoma

    Βιότοπος : Ενδημικό ψάρι της νοτίου Αμερικής. Το είδος απαντάται από την λεκάνη Εσεκίμπο στην Γουιάνα, μέχρι τον Ρίο Μαμορέ στην Βολιβία, με πιο συνηθισμένο τόπο συλλογής την πόλη Σανταρέμ στην ανατολική Βραζιλία.
     
    Μέγεθος : Από  9 ως 12 εκατοστά

    Συντήρηση στο ενυδρείο
    PH : 5 – 7 (ιδανικά 6)
    GH : 1 – 6 °dGH
    Θερμοκρασία : 22-28 (23-25) °C
     
    Λίτρα : Λόγο της επιθετικότητας κατά την διάρκεια αναπαραγωγής, ένα ενυδρείο με μήκος άνω των 150cm θα ήταν ιδανικό.

    Κοινωνική συμπεριφορά : Όταν δεν βρίσκεται  σε κατάσταση αναπαραγωγής, το είδος είναι εκπληκτικά ήρεμο, επιτρέποντας του να συνυπάρξει με όλα τα ήρεμα είδη που έχουν τις ίδιες απαιτήσεις σε συνθήκες νερού, ανεξαρτήτως μεγέθους. Για να μετριάσουμε την επιθετικότητα τους κατά την περίοδο αναπαραγωγής, καλό θα ήταν να τα διατηρούμε σε μεγάλα χαρέμια (1ή 2 αρσενικά με 6ή 8 θηλυκά) . Σε μικρότερους αριθμούς τα πιο αδύναμα θα υποστούν συνεχείς επιθέσεις

    Διαχωρισμός φύλου : Αρχικά θεωρούσαμε πως τα αρσενικά έχουν μπλε ιριδίζουσες γραμμές στο πρόσωπο, σε αντίθεση με τα θηλυκά που έχουν τελείες. Τα νεότερα δεδομένα από εκτροφεία θέλουν τα αρσενικά να είναι ελαφρώς μακρύτερα, με πιο γεμάτο σώμα και μακρύτερες νηματοειδείς απολήξεις στα πτερύγια τους.

    Διακόσμηση ενυδρείου : Απαραίτητη από πλευράς διακόσμησης είναι η λεπτόκοκκη άμμος για βυθό, καθώς το είδος τσιμπολογάει συνέχεια προς εύρεση τροφής. Ο χαμηλός φωτισμός είναι επιθυμητός όπως και κάποια πέτρα που αργότερα θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος γέννας. 
    Το σύστημά μας θα πρέπει να στηθεί με γνώμονα τις απόλυτα σταθερές και βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης. Δεν ανέχεται ξαφνικές αλλαγές σε σκληρότητες ή την ύπαρξη αμμωνίας ή τα αυξημένα νιτρικά. Λόγο της ανατάραξης του βυθού το σύστημα φίλτρανσης μας θα πρέπει να διαθέτει προφιλτρα (σε περίπτωση κάνιστρου) ή κάποιου φίλτρου για την άμμο και τα μικροσωματίδια που δημιουργούνται από την αναμόχλευση του βυθού.

    Ζώνη Κολύμβησης : Κυρίως μέση και βυθός.
     
    Διατροφή : Παμφάγο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται με την διατροφή τους. Πολλαπλά ταΐσματα είναι επιθυμητά και θα φέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα ανάπτυξης.
     
    Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο : Έχουν καταγραφή και τα 12 έτη

    Ιδανικοί Συγκάτοικοι : Σε μεγάλα ενυδρεία θα συνυπάρξει με όλα τα ήρεμα είδη που έχουν τις ίδιες απαιτήσεις σε συνθήκες νερού ανεξαρτήτως μεγέθους
      .
    Υποείδη και υβρίδια : Συχνά το μπερδεύουμε με το Biotodoma wavrini το οποίο έχει πιο επίμηκες σώμα και η μαύρη βούλα τοποθετείται κάτω ή επί της ανώτερης πλευρικής γραμμής ενώ το  B. Cupido έχει πιο κοντόχοντρο σώμα και η μαύρη βούλα τοποθετείται πάνω από την ανώτερη πλευρική γραμμή.
    Υπάρχουν επίσης χρωματικές εναλλακτικές μορφές που εξαρτώνται από την περιοχή συλλογής.

    Αναπαραγωγή στο ενυδρείο : Ο βασικότερος αποτρεπτικός παράγοντας αναπαραγωγής στο ενυδρείο είναι η ηλικία σεξουαλικής ωριμότητας που μπορεί να φτάσει και τα 2 χρόνια. «Πρόβες» μπορεί να ξεκινήσουν και από τους 10 μήνες ηλικίας αλλά επιτυχείς αναπαραγωγές έχουν παρατηρηθεί μετά τους 18 μήνες.
    Όπως και με άλλες κιχλίδες το ένστικτο αναπαραγωγής εξαρτάται από εποχικές αλλαγές, οπότε αλλαγές με κρύο μαλακό νερό θα βοηθήσουν.
    Αρχικά οι θηλυκές θα αρχίσουν να σκάβουν λαγούμια ενώ σκουραίνουν χρωματικά και στην συνέχεια θα αρχίσουν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους ώστε να προκύψει ιεραρχία μεταξύ τους. Την όλη διαδικασία τα αρσενικά την παρατηρούν χωρίς να εμπλακούν.
    Το κυρίαρχο θηλυκό θα προετοιμάσει μια πέτρα και θα την προστατέψει από τυχόν επισκέπτες για κάποιες μέρες, μέχρι να γεννήσει σειρές από αυγά που ενώνονται μεταξύ τους από λεπτά κολλώδη κλωστίδια. Ο αρσενικός θα κάνει ένα πέρασμα για να γονιμοποιήσει τα αυγά και μετά θα επιτηρεί την περιοχή γύρω από την φωλιά (μέχρι και 90 εκατοστά διάμετρο), εκτός και αν η θηλυκιά απομακρυνθεί από την φωλιά όπου θα αναλάβει την άμεση φύλαξη τους μέχρι την επιστροφή της. Η επώαση των αυγών διαρκεί μέχρι 4 ημέρες. Όταν θα εκκολαφθούν, ο γόνος θα μεταφερθεί σε προετοιμασμένο λαγούμι μέχρι να καταναλωθεί όλος ο λεκιθικό τους σάκος,  μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από ακραία επιθετικότητα εκ μέρους της θηλυκιάς.
    Η φύλαξη των νεογνών μετά από αυτές τις μέρες μοιράζεται εξίσου ανάμεσα στους δυο γονείς για ένα διάστημα 6 εβδομάδων. Μετά την πάροδο τους το ζευγάρι θα προχωρήσει σε νέα γέννα.
     
    Γενικές πληροφορίες : Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα κιχλίδα με ιδιαίτερο χαρακτήρα, αρκετά απαιτητική στην συντήρησή της και γι' αυτό δεν ενδείκνυται να την διατηρούν αρχάριοι χομπίστες .
     

     

     
    Πήγες - Φώτο :
    https://aquainfo.org/
    https://www.seriouslyfish.com/species/biotodoma-cupido/
    https://www.fishbase.de/Summary/SpeciesSummary.php?id=12291&lang=greek
    https://aquainfo.org/biotodoma-cupido-greenstreaked-eartheater/
     
     
    Συντάκτης : @Jester
    Επιμέλεια δημοσίευση: @SOTIRIS@Rik@marinos @Antonis K @Am Team
     
     
     

×
×
  • Create New...