Jump to content
 • Freshwater fish Filters

 • recently added freshwater profiles

  Eretmodus Cyanostictus ''Kasanga''

  By AfricaTeam, in Freshwater fish, , 0 comments, 3,164 views
  Continent: Αφρική Classification: Cichliformes Family: Cichlidae Ph range: Αλκαλικό (Ph>7) Suggested tank size: 60-80 lt
  Επιστημονικό Όνομα: Eretmodus cyanostictus ''Kasanga''
  Κοινές Ονομασίες: Striped Goby Cichlid, Horseface cichlid
  Ελληνικό Όνομα: Γοβιός
  Γενική κατηγορία: Cichlids
  Τάξη: Cichliformes
  Οικογένεια: Cichlidae
   
  Μέγεθος: Το αρσενικό φτάνει σε τελικό μέγεθος τα 8-9 εκατοστά, ενώ το θηλυκό τα 7-8 εκατοστά.
   
  Βιότοπος: Ενδημικό της λίμνης Τανγκανίκα. Ζει σε βραχώδη τμήματα στην ακτογραμμή της λίμνης και σε βάθος μεταξύ 5 και 10 μέτρων.
   
  Συντήρηση στο ενυδρείο
  PH: 8-9 ( Ιδανικά 8.4)
  KH: 14-20°dkh   
  GH: 12-20°dGH
  Θερμοκρασία: 24°C-27°C
   
  Λίτρα: Τα ελάχιστα λίτρα είναι τα 80, και το ελάχιστο μήκος που απαιτείται για ένα ζευγάρι είναι 80 εκατοστά.

  Κοινωνική συμπεριφορά:Το ζευγάρι που θα σχηματιστεί, θα παραμείνει μαζί για μια ζωή. Δεν διατηρεί μια μόνιμη περιοχή, αλλά όταν προετοιμάζονται να αναπαραχθούν και έχει επιλέξει μια περιοχή (συνήθως ένα επίπεδο βράχο), αυτή την περιοχή θα την υπερασπιστεί τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό.
   
  Διαχωρισμός φύλου: Ο διαχωρισμός είναι αδύνατος όταν τα ψάρια είναι μικρά, ενώ σε ενήλικα άτομα μπορεί να γίνει με βάση το μέγεθος, καθώς το αρσενικό είναι ελάχιστα μεγαλύτερο όπως επίσης και το κοιλιακό του πτερύγιο.

  Διακόσμηση ενυδρείου: Όπως συμβαίνει με όλες τις Αφρικάνικες κιχλίδες που ζουν στα βραχώδη τμήματα της λίμνης Τανγκανίκα, χονδρόκοκκη άμμος και πολλές πέτρες είναι αυτό που χρειάζονται. Οι πέτρες παρέχουν σπηλιές και περάσματα για να νοιώθουν τα ψάρια ασφάλεια, και να υποχωρούν εκεί για προστασία. Άμμος και πέτρες είναι προτιμότερο να είναι ασβεστολιθικά, ώστε να επιτύχουμε πιο εύκολα τις επιθυμητές σκληρότητες του νερού. Αν θέλουμε να βάλουμε κάποιο φυτό, αυτό θα πρέπει να είναι κάποιο ανθεκτικό είδος όπως κάποιο από το είδος vallisneria.

  Ζώνη Κολύμβησης: Κινείται στο βυθό και πολύ κοντά στις πέτρες.

  Διατροφή: Πρόκειται για φυτοφάγο ψάρι όπου στην φύση τρέφεται με άλγη που ξύνει από τις πέτρες. Στο ενυδρείο μας πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τις τροφές που θα του παρέχουμε, καθώς τροφές με υψηλά ποσοστά ζωικής πρωτεΐνης θα οδηγήσουν στο bloat και σχεδόν σίγουρα στον θάνατο. Ιδανικές θεωρούνται οι φυτικές τροφές που είναι πλούσιες σε σπιρουλίνα, ενώ μπορεί να δεχθεί μικρά ποσοστά πρωτεΐνης μιας και στην φύση σκαλίζοντας την άλγη τρώει μαζί οστρακοειδή και διάφορους άλλους μικροοργανισμούς.
   
  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 8-10 χρόνια.
   
  Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Με κιχλίδες που είναι διατροφικά συμβατές  όπως τα Tropheus, όπως επίσης και με την οικογένεια των petrochromis και simochomis.
   
  Υποείδη και υβρίδια: Υπάρχουν αρκετες ποικιλίες του είδους Eretmodus Cyanostictus,  τα ονόματα των οποίων  είναι ανάλογα  με την περιοχή οπου ζουν, όπως π.χ Mpulungu, Kigoma,  sp.''Cyanostictus north'',  Isanga....κ.α
   
  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Πρόκειται για στοματοεπωάζουσα κιχλίδα όπου ζευγαρώνει σε απομονωμένα σημεία του ενυδρείου. Η περίοδος επώασης διαρκεί περίπου  20-24 ημέρες και σε κάθε γέννα προκύπτουν  15-25 μικρά.Επίσης είναι bi-parental mouthbrooders, δηλαδή  το θηλυκό τις περισσότερες φορές θα δώσει τα αυγά στο αρσενικό για να συνεχίσει την επώαση.
   
  Γενικές πληροφορίες: Καθαρό νερό, πλούσιο σε οξυγόνο και πολύ σταθερές συνθήκες είναι αυτά που χρειάζονται. Είναι επίσης μοναδικά στο ότι η κύστη κολύμβησης δεν είναι λειτουργική, πράγμα που σημαίνει ότι όταν δεν κολυμπούν, πέφτουν στον πάτο σαν πέτρα. Το στόμα του ψαριού είναι ''χαμηλό'' σαν να κρέμεται, που σημαίνει ότι τα ψάρια μπορούν να παραμένουν σε επίπεδη θέση πάνω στα βράχια, ενώ ξύνουν την αλγη.
   
   

   
   
  Πηγές: back to nature guide to tanganyika cichlids by Ad Konings
               cichlid forum.com
  Φωτο απο το ενυδρείο του μέλους @adlib
   

  Alternanthera reineckii ‘Rosanervig’

  By PlanTeam, in Aquatic plants, , 0 comments, 3,643 views
  Difficulty: Μέτριο Origin: Lab Growing rate: Μέτριος Light: Μέτριος
  Γενικά
   
  Μια σχετικά καινούργια ποικιλία της Alternanthera. Τα φύλλα της rosanervig έχουν έντονο ρόζ χρώμα με πιο ανοιχτόχρωμα νεύρα. Έχει πιο συμπαγή ανάπτυξη από της υπόλοιπες Alternanthera, και o μίσχος της δεν μεγαλώνει τόσο πολύ. Δημιουργεί όμορφες αντιθέσεις με τα πράσινα φυτά και είναι ιδανικό για την μεσαία ζώνη του ενυδρείου. Αν το κλαδεύουμε τακτικά μπορεί επίσης να φυτευτεί και στην μπροστινή ζώνη. Όπως και με όλα τα είδη της Alternanthera για να δούμε την καλύτερη ανάπτυξη και τα πιο έντονα χρώματα θα πρέπει να έχουμε καλό φωτισμό παροχή CO2 και φυσικά ένα πρόγραμμα λίπανσης.  
   
  Θέση στο ενυδρείο
   
  Μπροστινή και μεσαία ζώνη
   
  Φύτεμα
   
  Φυτεύουμε κάθε μίσχο απευθείας στο υπόστρωμα
   
  Πολλαπλασιασμός
   
  Πολλαπλασιάζεται κόβοντας ένα κομμάτι από το φυτό και φυτέυοντας το, το φυτό έτσι αποκτά και μια πιο θαμνώδη εμφάνιση.
   

   
  Συνοπτικά:
   
  Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο  
  Ρυθμός ανάπτυξης: Μεσαίος  
  Τύπος: stem  
  Co2: Μεσαίο  
  Φωτισμός: Μέτριος
  pH: 5-7
  Θερμοκρασία: 17 – 28 οC (Βέλτιστη: 20 - 25οC)
  Διαστάσεις: ύψος 5 – 20 cm, πλάτος  5-10 cm

  Labidochromis sp. Hongi

  By AfricaTeam, in Freshwater fish, , 0 comments, 1,813 views
  Continent: Αφρική African Rivers-Lakes: Malawi Lake Classification: Peciformes Family: Cichlidae Ph range: Αλκαλικό (Ph>7) Suggested tank size: 130-200 lt
  Επιστημονικό Όνομα: Labidochromis sp. Hongi (Lewis, 1982)
  Κοινές Ονομασίες: Labidochromis Red Hongi
  Ελληνικό Όνομα: -
  Γενική κατηγορία: Cichlids
  Κλάση: Perciformes
  Οικογένεια: Cichlidae

  Μέγεθος: Το ψάρι αυτό φτάνει τα 10 -12 εκατοστά μήκος το θηλυκό ελαφρός μικρότερο .
   
  Βιότοπος: Eνδημικό είδος της λίμνης malawi. Ανήκει στην κατηγορία των ψαριών mbuna (πετρόψαρα)
  Ζει κυρίως σε πετρώδης περιοχές του βυθού, και σπανίως περιφέρεται σε ανοιχτό χώρο. Το φυσικό του περιβάλλον αποτελείται από πετρώδης περιοχές και άμμο με το ύψος νερού να μην ξεπερνά τα 3 -4 μέτρα..

  Συντήρηση στο ενυδρείο
  PH: 7,5 - 9 ( Ιδανικά: 8,2 )
  KH: 10 - 25 °dKH
  GH: 12-20°
  Θερμοκρασία: 25 - 28 °C ( Ιδανικά: 26 °C )

  Λίτρα: Τα ελάχιστα λίτρα ενυδρείου που μπορεί να φιλοξενηθεί ένα χαρέμι από αυτό το είδος είναι τα 180 λίτρα, άλλα θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο μήκος του ενυδρείου που πρέπει να είναι άνω του ενός  (1) μέτρου .

  Κοινωνική συμπεριφορά: Το ψάρι αυτό ζει σε χαρέμια (1 αρσενικό με 3 ή 4 θηλυκά) διότι με αυτό τον τρόπο μοιράζεται η επιθετικότητα των αρσενικών, αλλά παρατηρούνται και καλύτερες συμπεριφορές μεταξύ των θηλυκών . Είναι χωροκτητικά ψάρια, γι' αυτό θα πρέπει να διασφαλίζονται πέτρες και σπηλιές για όλο το χαρέμι. Σε μεγαλύτερα ενυδρεία είναι δυνατόν να φιλοξενήσουμε και παραπάνω από ένα (1) αρσενικό.

  Διαχωρισμός φύλου: Σχετικά εύκολο να γίνει. Τα αρσενικά έχουν θαλασσί χρωματισμό με σκούρες μπλε κάθετες ρίγες και πορτοκαλί πτερύγια σε αντίθεση με τα θηλυκά που έχουν σχετικά σχεδόν άτονο χρωματισμό. Τα αρσενικά του είδους τείνουν να γίνονται λίγο μεγαλύτερα απ' ότι τα θηλυκά. Τα ψάρια γεννιούνται όλα σκούρα μωβ. Στην συνέχεια και κατά την ενηλικίωση τους τα αρσενικά αρχίζουν να παρουσιάζουν τα κανονικά τους χρώματα σε αντίθεση με τα θηλυκά που παραμένουν σχεδόν  ίδια.

  Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να διατηρήσει το είδος στο ενυδρείο του, θα πρέπει να φτιάξει το περιβάλλον του με πολλές  ασβεστολιθικές πέτρες, καθώς είναι πετρόψαρο, αλλά και για να αποφεύγεται η επιθετικότητα στα ψάρια. Όσο μικρότερο το ενυδρείο τόσο περισσότερες πρέπει να είναι οι πέτρες  Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιείται άμμος για την δημιουργία του βυθού  καθώς τα ψάρια αυτά σκάβουν για να βρούνε την τροφή τους  και θα τα διευκολυνθούν πολύ σε αυτό.

  Ζώνη Κολύμβησης: Βυθός κυρίως , αλλά και μεσαία και ανώτερα στρώματα κολύμβησης

  Διατροφή: Τα ψάρια αυτά είναι κυρίως φυτοφάγα, γι' αυτό η διατροφή τους πρέπει να βασίζεται κατά μεγάλο μέρος σε φυτικές ύλες και ελάχιστα σε ζωικές. Ιδιαίτερα ελκυστική σε αυτά είναι η σπιρουλίνα. Μπορεί κάποιος να τα ταΐζει εκτός από τις τροφές του εμπορίου ακόμα και λαχανικά τα οποία τα έχουν ζεματιστεί για 2 λεπτά και έπειτα κοπεί σε μικρά κομμάτια.
  Επίσης υπάρχει περίπτωση να τραφούν και στην άλγη του ενυδρείου η οποία έχει σχηματιστεί στα τοιχώματα και τις πέτρες, κάτι το οποίο είναι ελκυστικό για αυτά.

  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Συνήθως 10 χρόνια.

  Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Eίναι συμβατά με κάποια  είδη mbuna εκτός από τα Labidochromis caurelius  l.perlmutt, c.afra κ.α. που τείνουν να υβριδίσουν.

  Υποείδη και υβρίδια:  κυκλοφορούν πολλά υβρίδια κυρίως από χομπίστες που δεν πρόσεξαν την συγκατοίκηση .

  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι  σχετικά εύκολη. Εφόσον το ζευγάρι εκ του χαρεμιού ζευγαρώσει, το θηλυκό θα κρατήσει τα αυγά στο στόμα (στοματοεπωάζον) του για περίπου 23 με 26 μέρες(ανάλογα το θηλυκό) μέχρι αυτά να αναπτυχθούν και να γίνουν γόνος. Μόλις γίνουν γόνος τότε τα αφήνει( "φτύνει") ελεύθερα. Τα μικρά τις πρώτες 2,3 μέρες δεν θα τρέφονται κανονικά, αλλά θα τρώνε από τον λεκιθικό τους σάκο, και έπειτα θα αναζητήσουν για τροφή. Γι' αυτό καλό είναι να τρίβουμε φλέικς έτσι ώστε να μπορούν να τα φάνε.
   
  Γενικές πληροφορίες:  Είναι από τα επιθετικά ψάρια των Labidochromis και γι΄ αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο πως θα διαμορφώσουμε τον διάκοσμο στο ενυδρείο μας και κυρίως να είμαστε πολύ τυπική στην σύσταση του χαρεμιού . Παρατηρείται ότι πλέον τα ψάρια αυτά μέσω της προσαρμογής τους σε ενυδρεία η διατροφή του να έχει αλλάξει και πλέον αν είναι και παμφάγα.
   

   
  Συντακτική ομάδα:  @marinos @corto maltese @johnbaggios
   
  Πήγες και φωτογραφίες :
  http://www.african-cichlid.com/Hongi.htm
  https://en.wikipedia.org/wiki/Labidochromis_sp._"Hongi"
   

  Geophagus Sp. Tapajos

  Continent: Αμερική Classification: Peciformes Family: Cichlidae Ph range: Όξινο (Ph<7) Suggested tank size: 400+ lt
  Επιστημονικό Όνομα: Geophagus Sp. Tapajos (Christop Seidel and Rainer Harnoss 1991)
  Κοινές Ονομασίες: Tapajos,Red Head,Orange Head
  Ελληνικό Όνομα: -
  Γενική Κατηγορία: Cichlids
  Κλάση: Perciformes
  Οικογένεια: Cichlidae
  Μέγεθος: Έως 25 εκατοστά στη φύση ενώ σε ενυδρείο τα  20 εκατοστά και σπανιότερα τα 25 εκατοστά .
   
  Βιότοπος: Τα συναντάμε σε ποταμούς και παραποτάμους της περιοχή του Rio Tapajos
   
  Συντήρηση στο ενυδρείο
  PH: 5,5-7,5 ( Ιδανικά: 6,8 )
  KH: 
  GH: 10-20°dGH (Ιδανικά:.15°dGH)
  Θερμοκρασία: 26-30°C ( Ιδανικά: 28°C)

  Λίτρα: Ένα ενυδρείο 500 λίτρων  με μήκος 180 εκατοστά τουλάχιστον είναι ιδανικό για να φιλοξενήσει μια ομάδα 5-8 ψαριών ενώ το ύψος δεν το απασχολεί ιδιαίτερα καθώς είναι ψάρι που την περισσότερη ώρα την περνάει εξερευνώντας τον βυθό.
   
  Κοινωνική συμπεριφορά: Σχετικά ήρεμα ψάρια και συνιστάται η διατήρηση μαζί με άλλες κιχλίδες Αμερικής ίδιου μεγέθους ή και με άλλους γεωφάγους. Είναι επιθετικά μόνο κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.
   
  Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά έχουν πιο έντονα χρώματα από τα θηλυκά, έχουν την τάση να είναι λίγο μεγαλύτερα και τα πτερύγια τους έχουν μεγαλύτερες επεκτάσεις.
   
  Διακόσμηση ενυδρείου: Ένα μαλακό, αμμώδες υπόστρωμα με ρίζες και κλαδιά με άφθονες κρυψώνες και φύλλα σε αποσύνθεση. Δεν συνιστάται να έχουμε φυτά στο ενυδρείο καθώς σκάβουν συνέχεια τον βυθό, επίσης θα πρέπει να υπάρχουν και κάποια μεγάλα βότσαλα ώστε όταν έρθει η ώρα της αναπαραγωγής να μπορούν να αποθέσουν τα αυγά τους.
   
  Ζώνη Κολύμβησης: Βυθός, μέσο επίπεδο του ενυδρείου
   
  Διατροφή: Παμφάγα τρώνε όλα τα είδη των τροφίμων που παρέχονται για το ενυδρείο αλλά θα πρέπει να δοθεί και ποικιλία στη διατροφή με κατεψυγμένες τροφές (Artemia,bloodworm, κλπ)
   
  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Δεν υπάρχουν πληροφορίες
   
  Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Άλλες φιλήσυχες κιχλίδες ίδιου μεγέθους και ίδιων απαιτήσεων μέσα στο ενυδρείο από νότια Αμερική καθώς και γατόψαρα και Plecos.

  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Η διαδικασία της αναπαραγωγής μπορεί να προκληθεί ταΐζοντας με πολλά ζωντανά και κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη με αύξηση της θερμοκρασίας του νερού και μείωση των επιπέδων pH. Στην αρχή το ζευγάρι θα αρχίσει να καθαρίζει κάποια επιφάνεια στη συνεχεία το θηλυκό θα εναποθέσει εκεί τα αυγά όπου και οι δυο γονείς θα τα φυλάνε.
  Μετά από 3-4 μέρες, οι γονείς παίρνουν τα αυγά στο στόμα τους (επώαση) όπου τα κρατάνε και μετά από μια εβδομάδα εμφανίζονται οι γόνοι. Οι γονείς κάθε πρωί αφήνουν τους γόνους σε τρύπες που έχουν σκάψει στο έδαφος και τους φυλάνε ενώ το βράδυ τους παίρνουν πάλι μέσα στο στόμα τους.
  Μετά από 2-3 βδομάδες οι γόνοι μπορούν να κολυμπήσουν αλλά οι γονείς συνεχίζουν την φροντίδα μέχρι οι γόνοι να φτάσουν σε μέγεθος που να μην χωρούν πλέον στο στόμα τους.
   
  Γενικές πληροφορίες:  Πρόκειται  για ένα είδος που θέλει πολύ καλές συνθήκες νερού για να επιβιώσει . Οι μεγάλες (άνω του 30% ) εβδομαδιαίες αλλαγές νερού θα πρέπει να αποτελεί την φυσική μας ρουτίνα για την συντήρηση του ενυδρείου. Επίσης θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στο να προμηθευτούμε ένα πολύ καλό φίλτρο για το ενυδρείο μας .
   

   

   
  Συντακτική ομάδα :    @mmamatsis  @marinos
   
  Πήγες και φωτογραφίες 
  https://www.seriouslyfish.com/species/geophagus-sp-orange-head/
  https://cichlidae.com/
  https://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=465
×
×
 • Create New...