Jump to content
 • Aulonocara jacobfreibergi (JOHNSON, 1974)


  AfricaTeam
   Ήπειρος: Αφρική Λίμνες και Ποτάμια Αφρικής: Malawi Lake Τάξη: Cichliformes Οικογένεια: Cichlidae Εύρος Ph: Αλκαλικό (Ph>7) Κατηγορίες ενυδρείων: 400+ lt
   Share

  Aulonocara-jacobfreibergi,Malawi-Butterfly-Peacock

   

  Φωτογραφία από το ενυδρείο του μέλους μας @kokalo

   

  Επιστημονικό Όνομα: Aulonocara jacobfreibergi (JOHNSON, 1974)

  Κοινές Ονομασίες: Malawi Butterfly Peacock 

  Ελληνικό Όνομα: Αυλονάκαρα  πεταλούδα

  Γενική κατηγορία: Cichlid 

  Τάξη: Cichliformes  

  Οικογένεια: Cichlidae 

  Γένος: Aulonacara 

   

  Μέγεθος:  Είναι από τα μεγαλύτερα ψάρια του είδους. Το αρσενικά φτάνουν στο τελικό τους μέγεθος μέχρι τα 17 cm, ενώ το θηλυκά μέχρι τα 13- 15 cm .

   

  Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Malawi . Θα το συναντήσουμε σε διάφορες χρωματικές παραλλαγές  στο νότιο τμήμα της λίμνης όπως το Cape Maclear, το Otter Point, τα νησιά Mumbo και Domwe, τον κόλπο Monkey, και τον ύφαλο Makokala. Κατοικεί στις λεγόμενες ενδιάμεσες ζώνες της λίμνης με βραχώδεις ακτές και αμμώδεις βυθούς με διάσπαρτα βράχια. Το νερό είναι συνήθως ρηχό (4-6 μέτρα) αν και έχουν βρεθεί μέχρι και σε βάθος 16 μέτρων. 

   

  Συντήρηση στο ενυδρείο

  PH: 7,8-8,6 

  KH: 10-25 dKH 

  GH: 10-18 dHG 

  Θερμοκρασία: 22°C με 29°C (Ιδανικά 26 °C )

    

  Λίτρα: Το ελάχιστο 250 λίτρα για ένα χαρέμι (1 αρσενικό 3 θηλυκά) αλλά για μια ομάδα (1 αρσενικό 6 θηλυκά) τουλάχιστον 350 λίτρα. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση το ενυδρείο να έχει μήκος τουλάχιστον 120 εκατοστά.

     

  Κοινωνική συμπεριφορά: Τα Aulonocara jacobfreibergi είναι φιλήσυχα ψάρια αν τηρούμε τους κανόνες των χαρεμιών. Αν  το ενυδρείο είναι αρκετά μεγάλο και χωρίζεται σε περιοχές μπορούμε να φιλοξενήσουμε και άλλα ειρηνικά Haps ή mbuna. Επίσης αν έχουμε σκοπό να το διατηρήσουμε σε all male tank  καλό θα ήταν να μην υπάρχει δεύτερο αρσενικό με τα ίδια χρώματα.

    

  Διαχωρισμός φύλου: Είναι εύκολος. Τα αρσενικά είναι  πολύχρωμα με το πίσω μέρος των ραχιαίων και πρωκτικών πτερύγιων τους να είναι πιο αιχμηρό, ενώ τα θηλυκά έχουν πιο μονότονους χρωματισμούς, συνήθως καφέ με γκρι χρώμα και με σκούρες κάθετες ράβδους και στρογγυλεμένα πρωκτικά και ραχιαία πτερύγια. 

    

  Διακόσμηση ενυδρείου: Σωροί από βράχους θα πρέπει να περιτριγυρίζουν το ενυδρείο σχηματίζοντας σπηλιές και ανοιχτούς χώρους ανάμεσα τους όπως επίσης για το βυθό του ενυδρείου συνιστάται ψιλή άμμος. Καλό είναι να αποφεύγετε η θρυμματισμένη άμμος κοραλλιών ή το χαλίκι γιατί τα ψάρια καθαρίζουν τα βράγχια τους περνώντας την άμμο μέσα από αυτά, και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να τραυματιστούν. Δεν πειράζουν τα φυτά οπότε έχετε επιλογές όπως Vallisneria, Anubias η Sagittaria. 

   

  Ζώνη Κολύμβησης: Σε όλο το πλάτος και μήκος του ενυδρείου κατά προτίμηση στην μεσαία ζώνη.

    

  Τροφή: Είναι σαρκοφάγο ψάρι για αυτό και στην φύση τρέφεται με άλλα ψάρια, καρκινοειδή, όστρακα, ασπόνδυλα και πολλά άλλα. Η διατροφή κατά την αιχμαλωσία θα πρέπει να είναι υψηλή σε πρωτεΐνη. 

    

  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να ζήσει έως και 10 χρόνια σε ένα υγιές ενυδρείο. 

    

  Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Τα Μbunas δεν είναι καλοί συγκάτοικοι για αυτά τα φιλήσυχα ψάρια. Μπορούν να διατηρηθούν με Utaka όπως και με Haplochromis (Blue moorii, Cyrtocara moorii) Τo Sulphur-Crested Lithobate, ή το Red-top Aristochromis και το είδος Copadichromis. 

    

  Υποείδη και υβρίδια: Η συγκατoίκηση με άλλου είδους Aulonacara δημιουργεί σίγουρα υβριδισμό για αυτό καλό θα είναι να αποφεύγεται. 

   

  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Τα αρσενικά γίνονται επιθετικά προς τα θηλυκά όταν είναι η περίοδος αναπαραγωγής για αυτό καλύτερα είναι να υπάρχουν 3 ως 6 θηλυκά για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Σε αυτή την περίοδο το αρσενικό θα εμφανίσει έναν έντονο χρωματισμό ώστε να προσελκύσει τα θηλυκά. Είναι δύσκολο να δεις μια αναπαραγωγή αυτού του είδους γιατί γίνεται κρυφά μέσα σε μια σπηλιά. Είναι στοματοεπωάζον ψάρι και το θηλυκό θα μεταφέρει στο στόμα της 20 ως 40 γόνους για 21 μέρες περίπου. Κατά την διάρκεια αυτή το θηλυκό δεν θα μπορεί να φάει. Όταν μεγαλώσουν οι γόνοι και μπορούν να τραφούν, θα τα απελευθερώσει και αυτά θα κρυφτούν σε μικρά ανοίγματα στα βράχια μέχρι να γίνουν αρκετά μεγάλα για να επιβιώσουν. 

   

  Γενικές πληροφορίες: Η ποιότητα του νερού είναι υψίστης σημασίας, επειδή αυτές οι κιχλίδες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στην ποιότητα του νερού. Χρειάζεται μια αλλαγή νερού την εβδομάδα σε ποσοστό τουλάχιστον 30-50% αλλά αυτό εξαρτάται και από το βιολογικό φορτίο του ενυδρείου σας.

  Καλό είναι να αποφεύγεται ο δυνατός φωτισμός στο ενυδρείο επειδή ενοχλεί αυτού του είδους τις κιχλίδες, γι' αυτό συνιστάται μια λάμπα μέτριας εντάσεως.

   

  Aulonocara-jacobfreibergi,Malawi-Butterfly-Peacock,male

  Male από το Otter Point

   

  Aulonocara-jacobfreibergi,Malawi-Butterfly-Peacock,female

  Female  Malawi Butterfly

   

  Πηγές και φωτογραφίες: 

  https://www.seriouslyfish.com/species/aulonocara-baenschi/

  https://animal-world.com/encyclo/fresh/cichlid/NkhomoBengaPeacock.php

  http://akvaforum.no/profile.cfm?id=1162

  Προσωπική εμπειρία των μελών μας 

   

   

  Συντάκτης: @marinos

  Επιμέλεια δημοσίευση:  @SOTIRIS @AfricaTeam

                

  • love 1
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Πρόσφατες Προσθήκες Προφίλ

  Brachygobius doriae (GÜNTHER, 1868)

  Ήπειρος: Ασία Εύρος Ph: Αλκαλικό (Ph>7) Κατηγορίες ενυδρείων: 30-50 lt
  Φωτογραφία από το ενυδρείο του μέλους @Raven
   
  Επιστημονικό Όνομα : Brachygobius doriae (GÜNTHER, 1868)
  Κοινές Ονομασίες: Bumblebee Goby
  Ελληνικό Όνομα : -
  Γενική Κατηγορία : Percomorpha
  Τάξη : Gobiiformes
  Οικογένεια : Oxudercidae
  Γένος : Brachygobius
   
  Βιότοπος : Ενδημικό είδος της νήσου Βόρνεο στην Μαλαισία. Συναντάται στα δυτικά μέρη του νησιού συν το αρχιπέλαγος των νησιών Natuna. Θα το βρούμε τόσο σε γλυκά, όσο και υφάλμυρα νερά σε παράκτιες περιοχές και μαγκρόβιους βάλτους και σε άλλες περιοχές της Ασίας.
   
  Μέγεθος : Το μέγεθός τους κυμαίνεται από 2,5 έως 3,5 εκατοστά.
   
  Συντήρηση στο ενυδρείο
  PH : 7 – 8,5 (ιδανικά: 8,2)
  KH :9 - 19 °dKH
  GH :9 - 19 °dGH
  Θερμοκρασία : 22-28 °C  (ιδανικά: 23°C )
   
  Λίτρα : Ένα ενυδρείο μήκους 40 εκατοστών και πλάτους άνω των 30 εκατοστών θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια ομαδούλα των 6 ατόμων. Σε λίτρα θα λέγαμε από 40  και άνω είναι τα ελάχιστα για αυτό το είδος.

  Κοινωνική συμπεριφορά : Συνήθως φιλοξενούνται σε species ενυδρεία καθώς δεν είναι τα ιδανικότερα ψάρια για τα κοινωνικά ενυδρεία. Τα αρσενικά του είδους θα προστατεύσουν με σθένος την περιοχή τους για αυτό πρέπει να φιλοξενούμε μια ομάδα των 6 και άνω ατόμων για να μοιράζεται η επιθετικότητα τους και για να γίνονται πιο τολμηρά ώστε να παρατηρούμε τις συμπεριφορές τους.

  Διαχωρισμός φύλου : Τα αρσενικά είναι πιο λεπτά από τα θηλυκά και η κίτρινες λωρίδες τους πλησιάζουν το πορτοκαλί χρώμα ενώ την περίοδο της αναπαραγωγής είναι κόκκινες.

  Διακόσμηση ενυδρείου : Του αρέσουν οι κρυψώνες. Βυθός από χαλικάκι ή άμμο αναμεμιγμένο με αραγωνίτη, πέτρες, ξύλα, και φυτά που αντέχουν στις σκληρότητες είναι ο ιδανικός διάκοσμος για αυτό το είδος

  Ζώνη Κολύμβησης : Θα προτιμήσει τον βυθό αλλά θα το δούμε να κολυμπά και σε όλη την στήλη του νερού.

  Διατροφή : Προτιμά μικρές ζωντανές τροφές όπως Artemia, Daphnia  κλπ. Αποξηραμένες τροφές του εμπορίου δύσκολα να καταναλωθούν.

  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο : έως 5 έτη

  Ιδανικοί Συγκάτοικοι : Όπως είπαμε και παραπάνω είθισται να μπαίνουν σε ενυδρεία ενός είδους.

  Υποείδη και υβρίδια : Δεν έχουν αναφερθεί.

  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο : Αναπαράγεται σε μικρές σπηλιές. Το αρσενικό θα επιλέξει μια τοποθεσία  και θα ψάξει να βρει ένα δεκτικό θηλυκό όπου και θα την παρασύρει στην σπηλιά για την αναπαραγωγή. Το θηλυκό θα γεννήσει 150-200 αυγά και θα απομακρυνθεί από την σπηλιά. Το αρσενικό θα αναλάβει την γονιμοποίηση, την φροντίδα, και την φύλαξη τους. Μέτα από 7 με 9 ημέρες τα αυγά θα εκκολαφθούν.
  Στην αρχή ο γόνος για να τραφεί θα χρειαστεί μικροσκοπικές τροφές όπως το Paramecium ή το Brachionus  μέχρι να αποκτήσει ικανό μέγεθος ώστε να τραφεί με  Artemia.
   
  Γενικές πληροφορίες : Δεν θα πρέπει να ξεχνούν όσοι τα φιλοξενούν σε ενυδρεία γλυκού νερού ότι ζουν και σε υφάλμυρο όποτε κατά περιόδους καλό θα ήταν να προσθέτουμε 2 γραμμάρια ενυδρειακό αλάτι ανά λίτρο στο νερό τους .
   
   
  Πηγές :
  https://www.seriouslyfish.com/species/brachygobius-doriae/
  https://en.wikipedia.org/wiki/Brachygobius_doriae
  https://www.marinespecies.org/aphia.php?p=taxdetails&id=279976
   
  Συντάκτης : @marinos
  Επιμέλεια δημοσίευση : @SOTIRIS @Aquazone Project Team

  Neolamprologus caudopunctatus

  Ήπειρος: Αφρική Λίμνες και Ποτάμια Αφρικής: Tanganyika Lake Τάξη: Cichliformes Οικογένεια: Cichlidae Εύρος Ph: Αλκαλικό (Ph>7) Κατηγορίες ενυδρείων: 100-120 lt, 130-200 lt
  Φωτογραφίες από το ενυδρείο του μέλους @Irakles
   
  Επιστημονικό Όνομα: Neolamprologus caudopunctatus 
  Κοινές Ονομασίες:-
  Ελληνικό Όνομα:  -
  Γενική κατηγορία:  Cichlid
  Τάξη : Cichliformes
  Οικογένεια: Cichlidae 
  Γένος: Neolamprologus  
   
  Βιότοπος: Αυτό το είδος κατοικεί σε αμμώδεις εδάφη κοντά σε βράχους στο νότιο τμήμα της λίμνης Tanganyika κατά μήκος της ακτής της Zambia, κοντά στο ακρωτήριο  Chitika και τον κόλπο Nkamba. 
   
  Μέγεθος: Τα αρσενικά συνήθως φτάνουν σε μήκος τα 9cm, ενώ τα θηλυκά είναι ελαφρώς μικρότερα στα 6,5cm. 
   
  Συντήρηση στο ενυδρείο 
  PH: 7,9-8,8 
  KH: 10-25 dKH 
  GH: 10-18 dHG 
  Θερμοκρασία: 24°C με 28°C( ιδανικά 26 °C )
    
  Λίτρα: Ένα ενυδρείο μήκους τουλάχιστον 90 cm και 120 λίτρα είναι το κατ' ελάχιστο για μια μικρή αποικία.
   
  Κοινωνική συμπεριφορά: Το αρσενικό είναι συνήθως πιο επιθετικό από το θηλυκό εκτός από τη φάση που ολοκληρώνεται η διαδικασία της γονιμοποίησης. Τότε το αρσενικό θα εξοριστεί από το θηλυκό σε κάποια γωνία του ενυδρείου όπως συμβαίνει και στην φύση.
    
  Διαχωρισμός φύλου: Το χρώμα των αρσενικών είναι πιο έντονο από ότι των θηλυκών  και είναι μεγαλύτερα, όπως επίσης έχουν μακρύτερο το πτερύγιο της λεκάνης. 
    
  Διακόσμηση ενυδρείου: Μεγάλο μέρος του ενυδρείου θα πρέπει να περιέχει σωρούς από βράχους που να σχηματίζουν σπηλιές με μικρά ανοίγματα μεταξύ τους και αμμώδες υπόστρωμα. 
   
  Ζώνη Κολύμβησης:  Στον πυθμένα και μεσαίο στρώμα.  
   
  Τροφή:  Ποικίλη διατροφή, κατεψυγμένα τρόφιμα όπως μύδια, γαρίδες και καλής ποιότητας σφαιρίδια και νιφάδες κιχλίδων. 
   
  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο : 5-7 έτη.
   
  Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να φιλοξενηθεί με Neolamprologus brichardi, Lambrologus Leleupi, όπως επίσης και με Lamprologus calliurus, και Neolamprologus tetracantus. 
   
  Υποείδη και υβρίδια:  Δεν έχει βρεθεί κάτι. 
    
  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Αυτή η κιχλίδα είναι μονογαμική. Όταν ξεκινά η αναπαραγωγή το θηλυκό αρχίζει να αφαιρεί την άμμο ή τα χαλίκια από την περιοχή της ωοτοκίας και το βάζει συνήθως στην είσοδο της σπηλιάς για να περιορίσει την πρόσβαση. Η συνεύρεση με αυτό το είδος συμβαίνει μυστικά για αυτό μην περιμένετε να δείτε κάτι. Όταν η ωοτοκία έχει τελειώσει το αρσενικό εξορίζεται από την περιοχή και το θηλυκό αναλαμβάνει το ρόλο της μάνας καθαρίζοντας τα αυγά από τους μύκητες και κρατώντας τυχόν ανεπιθύμητα σαλιγκάρια μακριά. Η εκκόλαψη γίνεται μετά από 72 ώρες και οι γόνοι κολυμπούν ελεύθεροι μετά από τέσσερις έως έξι ημέρες αργότερα. Στο ενυδρείο τα αυγά μπορούν να εκκολαφθούν μέχρι και 45 γόνοι ενώ στη φύση μέχρι και 150. 
    
  Γενικές πληροφορίες: Το Neolamprologus caudopunctatus περιγράφηκε το 1978 από την Poll. Το όνομα Νεολαμπρόλογος αποτελείτε από 3 λέξεις, το λατινικό Neo που σημαίνει νέος, το λατινικό Lampas που σημαίνει καθαρός, και το αρχαιοελληνικό Lagos που σημαίνει λαγός. Είναι ένα γρήγορο ανοιχτόχρωμο ψάρι στο νέο γένος. Το όνομα του είδους caudopunctatus μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη, caudo που σημαίνει ουρά και punctatus που σημαίνει με σημεία (μια αναφορά στις κουκκίδες στην ουρά του είδους).  
  Αυτό το είδος συγγενεύει στενά με τον Lamprologus leleupi, το σχήμα και η συμπεριφορά είναι σχεδόν πανομοιότυπα, όμως μπορεί κανείς να τα ξεχωρίσει από το σχέδιο, το caudopunctatus έχει 3 κάθετες ρίγες που εκτείνονται στο κοιλιακό μισό του σώματος, ενώ το leleupi έχει μοτίβο σκακιέρας. 
  Τα Neolamprologus caudopunctatus όταν φοβούνται η λόγο άγχους βγάζουν καφέ κάθετες ρίγες και φαίνονται εντελώς διαφορετικά, αυτό επίσης εμφανίζεται όταν τα αρσενικά υπερασπίζονται την περιοχή έναντι άλλων αρσενικών. 
   

   

                                                        
                                                                        
  Πηγές :
  http://akvaforum.no/
  https://www.fishbase.se/search.php
  https://www.tfhmagazine.com/
   
  Συντάκτης: @Taxiarchis
  Επιμέλεια δημοσίευση: @marinos @SOTIRIS @AfricaTeam
   
   
   

  Neolamprologus cylindricus

  Ήπειρος: Αφρική Λίμνες και Ποτάμια Αφρικής: Tanganyika Lake Τάξη: Cichliformes Οικογένεια: Cichlidae Εύρος Ph: Αλκαλικό (Ph>7) Κατηγορίες ενυδρείων: 250-300 lt
  Φωτογραφία από το ενυδρείο του μέλους @PRINCE
   
  Επιστημονικό Όνομα: Neolamprologus cylindricus
  Κοινές Ονομασίες: Golden-head Cylinder Cichlid, Gold Head Cylindricus, Goldheaded Cylinder Cichlid
  Ελληνικό Όνομα: -
  Τάξη: Cichliformes
  Οικογένεια: Cichlidae
  Γένος:Neolamprologus
   
  Βιότοπος: Το συγκεκριμένο ψάρι ζει στη λίμνη Tanganyika και συγκεκριμένα στο βόρειο, αλλά κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της λίμνης σε 4,5 – 15 μέτρα βάθος. Το φυσικό του περιβάλλον αποτελείται από πετρώδης περιοχές και άμμο.
   
  Μέγεθος: Το ψάρι αυτό φτάνει μπορεί να φτάσει τα 12.5 εκατοστά μήκος σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

  Συντήρηση στο ενυδρείο
  PH: 7,0 – 8,5 (Ιδανικά: 8 )
  KH: 10 - 25 °dKH
  GH: 10 με 18.°dGH
  Θερμοκρασία: 23 - 28 °C (Ιδανικά: 26 °C )

  Λίτρα: Τα ελάχιστα λίτρα ενυδρείου που μπορεί να φιλοξενηθεί ένα χαρέμι από το είδος αυτό είναι τα 250 lt, με ιδιαίτερη έμφαση στο μήκος του ενυδρείου να είναι 120 cm και άνω. Σε πολύ μεγαλύτερα ενυδρεία μπορεί να φιλοξενηθεί πάνω από ένα αρσενικό.

  Κοινωνική συμπεριφορά: Το ψάρι αυτό ζει σε χαρέμια (1 αρσενικό με 3 ή 4 θηλυκά) διότι με αυτό τον τρόπο μοιράζεται η επιθετικότητα των ψαριών, αλλά παρατηρούνται και καλύτερα οι συμπεριφορές τους. Είναι πολύ επιθετικά με άλλα αρσενικά του είδους τους και μπορούν μέχρι και να σκοτώσουν τα πιο αδύναμα από αυτά. Στη φύση ζει κυρίως μόνο του. Θα τα συναντήσουμε ως ζευγάρι μόνο κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Στη φύση τα συναντάμε τόσο κοντά στην επιφάνεια της λίμνης, όσο και σε πιο βαθιά νερά.

  Διαχωρισμός φύλου: Αρκετά δύσκολος να γίνει μιας και τα αρσενικά και τα θηλυκά κάθε είδους έχουν το ίδιο χρώμα. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές ποικιλίες χρωμάτων του συγκεκριμένου είδους οι οποίες όμως δεν έχουν να κάνουν με το φύλλο του ψαριού αλλά με την περιοχή της λίμνης στην οποία συναντάται. Ο διαχωρισμός μπορεί να γίνει κατά την ενηλικίωση κυρίως παρατηρώντας την επιθετική συμπεριφορά των αρσενικών αλλά και επειδή τα αρσενικά γίνονται ελαφρώς μεγαλύτερα και με πιο χοντρό κορμό από τα θηλυκά.

  Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να το διατηρήσει στο ενυδρείο του, θα πρέπει να φτιάξει το περιβάλλον τους με πολλές ασβεστολιθικές πέτρες. Θα είναι καλό να χρησιμοποιηθεί λεπτή άμμος ώστε να μπορεί να σκάβει, και οι πέτρες να σχηματίζουν πολλά περάσματα και κρυψώνες ώστε να μπορεί να απομονωθεί όταν το επιθυμεί.

  Ζώνη Κολύμβησης: Ανάμεσα στις πέτρες, αλλά και στην μεσαία στήλη του νερού. Όταν είναι να ταϊστεί  ή σε συνθήκες σύγκρουσης θα το δούμε και κοντά στην επιφάνεια του νερού.

  Διατροφή: Τα ψάρια αυτά στη φύση είναι σαρκοφάγα και τρέφονται κυρίως με μικρότερα ψάρια. Στο ενυδρείο μπορούν να τραφούν με γαρίδες, flakes και σπιρουλίνα καθώς και τροφές του εμπορίου για σαρκοφάγες κιχλίδες της λίμνης Tanganyika. Θα πρέπει να αποφεύγουμε να ταΐζουμε με ζωντανές τροφές λόγω των πολλών ασθενειών που είναι πιθανόν να μεταφερθούν στα ψάρια. Προτιμήστε να ταΐζετε περισσότερες φορές μέσα στην ημέρα με μικρές ποσότητες παρά μία φορά την ημέρα με μεγαλύτερη ποσότητα.

  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Συνήθως 8 - 10 χρόνια.

  Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Το συγκεκριμένο ψάρι είναι μια ιδιαίτερα επιθετική κιχλίδα και για αυτό το λόγο θα πρέπει να φιλοξενηθεί μόνο με άλλα του είδους του σε χαρέμι ή με μεγαλύτερες και ισχυρότερες κιχλίδες της λίμνης Tanganyika. Είναι βέβαιο πως εάν φιλοξενηθεί με μικρότερα ψάρια τότε θα γίνει πολύ επιθετικό απέναντί τους και πιθανόν να τα σκοτώσει. Δε θα πρέπει να φιλοξενείται με ψάρια του γένους Neolamprologus με τα οποία μοιάζει αρκετά χρωματικά καθώς θα οδηγηθεί σε επιθετική συμπεριφορά και πιθανό υβριδισμό.

  Υποείδη και υβρίδια:  Δεν θα πρέπει να φιλοξενείται με άλλα ψάρια του είδους του όπως το Lemon Cichlid Neolamprologus Leleupi καθώς οι χρωματισμοί του μοιάζουν πάρα πολύ και μπορεί να οδηγηθεί σε υβριδισμό.

  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι αρκετά εύκολο να αναπαραχθούν στο ενυδρείο. Ιδανικά για να αναπαραχθεί θα πρέπει να φιλοξενηθεί σε αρκετά μεγάλο ενυδρείο, μόνο με χαρέμι του είδους του, ενός αρσενικού και τουλάχιστον τριών θηλυκών. Επίσης θα πρέπει το ενυδρείο να διαθέτει πολλές κρυψώνες καθώς το αρσενικό μπορεί να επιτεθεί στα θηλυκά που δεν είναι ακόμα έτοιμα για αναπαραγωγή. Το αρσενικό θα εμφανιστεί και θα καθαρίσει την περιοχή όπου έχει επιλεγεί για ωοτοκία και θα τονίσει τα χρώματα του σώματός του προκειμένου να δελεάσει τα θηλυκά. Το θηλυκό εναποθέτει περίπου 30 - 100 μικρά αυγά και το αρσενικό θα τα γονιμοποιήσει. Τα αυγά εκκολάπτονται σε περίπου 4 - 10 ημέρες ανάλογα με τη θερμοκρασία του νερού. Και οι δύο γονείς μοιράζονται το καθήκον της φύλαξης των αυγών, κρατώντας τα άλλα ψάρια μακριά από τα μικρά τους.
  Στις 14 - 16 ημέρες, οι γόνοι κολυμπούν ελεύθερα και θα παραμείνουν προστατευμένοι από τους γονείς τους για λίγες ημέρες.
   
  Γενικές πληροφορίες: Το συγκεκριμένο ψάρι ποικίλει χρωματικά αναλόγως σε ποιο τμήμα της λίμνης συναντάται. Αυτά που συναντώνται στο βόρειο τμήμα της λίμνης έχουν πιο ανοιχτόχρωμες καφέ και μαύρες λωρίδες. Αντίθετα ψάρια αυτού του είδους που συναντώνται στο νότιο τμήμα της λίμνης έχουν περισσότερο κίτρινο χρώμα μεταξύ των σκούρων κάθετων ριγών που έχουν στο σώμα τους. Μερικές φορές τα αρσενικά μπορεί να έχουν και χρυσό χρώμα στο ρύγχος τους και για αυτό το λόγο η συγκεκριμένη κιχλίδα είναι γνωστή και ως Gold Head Cylindricus (η κιχλίδα με το χρυσό κεφάλι). Διαθέτουν επίσης ρουθούνια και για να αισθανθούν την ‘μυρωδιά’ του νερού ρουφούν το νερό και το κρατούν στα ρουθούνια τους για κάποιο χρόνο. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό και των ψαριών του θαλασσινού νερού και για αυτό το λόγο πιστεύεται το είδους αυτό ίσως συνδέεται στενά με τα ψάρια του θαλασσινού νερού.
   
    
   

   
  Πηγές :
  https://www.cichlid-forum.com/
  https://www.seriouslyfish.com/
  https://animal-world.com/
   
  Συντάκτης :  @Νίκος Γκογκάκης
  Επιμέλεια δημοσίευση : @marinos @SOTIRIS @AfricaTeam
   

   

  Symphysodon discus

  Ήπειρος: Αμερική Τάξη: Cichliformes Οικογένεια: Cichlidae Εύρος Ph: Όξινο (Ph<7) Κατηγορίες ενυδρείων: 250-300 lt, 400+ lt
  Φωτογραφία από το ενυδρείο του μέλους @thanasis1976
   
  Επιστημονικό Όνομα: Symphysodon discus 
  Κοινές Ονομασίες: Συνήθως έχουν να κάνουν με τον χρωματισμό τους. DISCUS : Cobalt, Blue, Blue Faced, Blue-Head, Red Thunder, Blue Red Turquoise, Marlboro Red, Pigeon Blood, Green, Brown, Snake Skin, Spotted Strawberry
  Ελληνικό Όνομα: Δίσκος
  Γενική Κατηγορία: Cichlid
  Τάξη: Cichliformes
  Οικογένεια: Cichlidae
  Γένος: Symphysodon 
  Ειδικότερα :
  1. Symphysodon Discus Heckel (Heckel 1840)
  2. Symphysodon Aequifasciatα Aequifasciaτα (Pellegrin 1904)
  3. Symphysodon Aequifasciatα Haraldi (νέο είδος Schultz 1960)
  4. Symphysodon Aequifasciatα Axelordi (νέο είδος Schultz 1960)
   
  Βιότοπος: Ενδημικό ψάρι της  νότιας Αμερικής κατά μήκος του ποταμού Αμαζόνιου καθώς και σε κάποιους παραποτάμους σε περιοχές με πλημμυρισμένα δάση η σχηματισμό λιμνών (χωρίς μεγάλη ροή). Διακρίνεται σε 3 βασικά είδη:  To Heckel Discus, το Blue and Brown Discus, και τέλος το Green Discus από τα οποία γεννήθηκαν και όλες οι διασταυρώσεις των εκτροφέων.
   
  Μέγεθος: Στην άγρια μορφή του φτάνει τους 14 cm. Όμως στα ενυδρεία με την κατάλληλη διατροφή μπορεί να φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη τους 21-23 cm.

  Συντήρηση στο ενυδρείο: Οι παράμετροι του νερού που ακολουθούμε στο ενυδρείο μας έχουν άμεση σχέση με την προέλευση των ψαριών μας (εκτροφέα ή άγριοι) και συνήθως μας δίνονται από το κατάστημα που προμηθευόμαστε τα ψάρια.
  Ενδεικτικά για να γίνει κατανοητό το πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το εύρος :
  PH : 4,5-8 (Ιδανικό είναι αυτό που μας έχει δοθεί κατά την αγορά τους)
  KH :2-20°dKH
  GH : 2-20°dGH
  Θερμοκρασία : 27 °C - 31 °C (ιδανικά 29,5 °C )
   
  Λίτρα: Είναι κοινωνικό είδος που στην φύση ζει σε πολύ μεγάλες ομάδες (100+) για να αισθάνεται ασφαλή. Επειδή τα ¾ του μεγέθους τους το πιάνουν στον πρώτο χρόνο, συνιστάται ενυδρείο τουλάχιστον 300 λίτρων για μια μικρή ομάδα 6 δίσκων με ιδιαίτερη έμφαση στο μήκος και το ύψος του. Χαρακτηριστικό άρθρο για το μέγεθός του ενυδρείου.

  Κοινωνική συμπεριφορά: Φιλήσυχο, ντροπαλό, και ιδιαίτερα κοινωνικό με το είδος που όμως θα γίνει αρκετά επιθετικό όταν μπει σε διαδικασία ζευγαρώματος. Μπορεί να συνυπάρξει και με άλλα ψάρια της ηπείρου (δείτε παρακάτω), άλλα πολλοί χομπίστες τα συντηρούν σε ενυδρεία ενός είδους (species aquarium).

  Διαχωρισμός φύλου : Ο guru των δίσκων Jack Watley αναφέρει ότι μέχρι την περίοδο αναπαραγωγής δεν είναι εφικτός. Υπάρχουν βέβαια κάποια σημάδια που ίσως μας προδιαθέσουν για το φύλο τους, άλλα τις περισσότερες φόρες κάνουμε λάθος.

  Διακόσμηση ενυδρείου: Όπως και στο φυσικό του περιβάλλον ο δίσκος λατρεύει να βρίσκεται ανάμεσα σε ρίζες δέντρων με χαμηλό φωτισμό. Θα εκτιμήσει ιδιαίτερα αν ο βυθός αποτελείτε από ψιλή μη ασβεστολιθική άμμο και υπάρχουν και κάποια ανθεκτικά σε φωτισμό και θερμοκρασία φυτά.
  Ένα παράδειγμα :
   
   
   
  Φωτογραφία από το ενυδρείο του μέλους  @ScarFace

  Ζώνη Κολύμβησης : Σε όλο το μήκος πλάτος και ύψος του ενυδρείου.

  Διατροφή : Σε αυτό 9 στους 10 ειδικούς διαφωνούν. Να αναφέρουμε ότι στην φύση τρέφονται κυρίως με φυτικές τροφές καθώς και σκουλήκια και διαφορά καρκινοειδή. Για το ενυδρείο οι εταιρίες έχουν ετοιμάσει πάρα πολλά είδη τροφής για να έχουν ποικιλία τα ψαράκια σας. Συνίσταται να δίνουμε την ποσότητα που μπορούν να καταναλώσουν σε 2 με 3 λεπτά. Κατά τον πρώτο χρόνο που τα ψάρια μας αναπτύσσονται, καλό είναι να παρέχουμε 5 μικρά γεύματα καθημερινά. 

  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Μέση ηλικία τα 10 έτη.  Ανώτατη ηλικία στο ενυδρείο με άριστες συνθήκες τα 16έτη.
   
  Ιδανικοί συγκάτοικοι: Pterophyllum Scalare καθώς και κοπάδια από corydoras και Cardinal tetra  κτλ είναι συνήθως οι συγκάτοικοι που θα δούμε σε ενυδρεία δίσκων. Να προσθέσω πως ανάλογα τον εκτροφέα (κυρίως Γερμανοί) δεν συνιστούν τη συγκατοίκηση με pterophylum scalare λόγω του ότι μπορεί να μεταδώσουν παράσιτα στα οποία τα ίδια είναι ανθεκτικά.

  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Σχετικά εύκολη. Καλό είναι μόλις δούμε τα πρώτα σημάδια από το ζευγάρι (διεκδίκηση περιοχής), άμα υπάρχει η δυνατότητα να πάνε σε ένα ενυδρείο μόνα τους. Εκεί θα πρέπει να παρέχουμε στα ψάρια μας μερικούς κατάλληλους τόπους ωοτοκίας πχ. γλάστρα, ένα κομμάτι από σχιστόλιθο και μια ευρεία επένδυση φύλλων των φυτών. Κατά την αναπαραγωγή το θηλυκό θα αφήσει μια σειρά από αυγά και ο αρσενικός θα τα γονιμοποιήσει. Μετά από 48 περίπου ώρες και αφού οι γονείς θα αερίζουν με προσοχή τα αυγά, θα εκκολαφθεί ο γόνος. Οι γονείς τότε εμφανίζουν μια βλέννα όπου από εκεί θα τρέφονται τις πρώτες μέρες τα ψαράκια. 
   
  Γενικές πληροφορίες: Πανέμορφο ψάρι . Πολύ το ονομάζουν και τον βασιλιά του γλυκού νερού. Όμως δεν είναι ένα είδος που θα το συνιστούσαμε στους αρχάριους χομπίστες . Χρειάζεται άριστες συνθήκες νερού  ΝΗ3-ΝΗ4=0 , ΝΟ2=0, ΝΟ3= 2- 10 ppm τα φωσφορικά άλατα θα πρέπει και αυτά να είναι σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή. Το χλώριο και ο χαλκός θα πρέπει να απουσιάζουν. Για να τα ελέγχουμε όλα αυτά θέλουμε συχνές μετρήσεις, και για αυτό το πολύ καλό φιλτράρισμα, σε επίπεδο υπερβολής κρίνεται απολύτως αναγκαίο. Επίσης άκρως απαραίτητες είναι και οι μεγάλες και συχνές αλλαγές νερού ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο που θα ταΐζουμε υπερβολικά για να μεγαλώσουμε τα ψαράκια μας, ενδείκνυται να είναι καθημερινές σε ποσοστό 30%-50%. Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι τα ψάρια αυτά είναι αρκετά ευαίσθητα σε θέματα παρασίτων και ασθενειών όποτε καλή θα ήταν η χρήση καραντίνας πριν την εισαγωγή τους στο κυρίως ενυδρείο.
  Γενικότερα θα πούμε ότι οι δίσκοι μας δείχνουν με κινήσεις, και τα χρώματα τους αν αισθάνονται όμορφα στο ενυδρείο μας. Περισσότερα στο  The Discus Body Language
  Όπως είπαμε και παραπάνω τα ψάρια αυτά στο εμπόριο τα βρίσκουμε συνήθως από εξειδικευμένους εκτροφείς όπου και ακολουθούμε και τις συμβουλές τους για την διαβίωση των ψαριών μας . Ενδεικτικά αναφέρουμε τους STENDKER  και PIWOWARSKI από την Γερμανία, TONY TAN και ο εξάδελφός του Jeffrey Tan από την Μαλαισία , S.G DISCUSCOLTURA ή και ο Antonello Greco από την Ιταλία και αρκετοί άλλοι.
   
   

   

   
  Φωτογραφίες από το ενυδρείο του μέλους @anathema
   

   
  Φωτογραφία από το ενυδρείο του μέλους @pitsiovic
   

   
  Φωτογραφία από το ενυδρείο του μέλους @Irakles
   
  Πηγές 
  Διάφορα άρθρα και εμπειρίες μελών του Aquazone.gr
  https://www.seriouslyfish.com/species/symphysodon-aequifasciatus/
  https://www.aqualog.de/en/lexikonkategorie/profile-discus/
  https://en.wikipedia.org/wiki/Discus_(fish)
   
  Συντάκτης @marinos
  Επιμέλεια δημοσίευση @SOTIRIS

×
×
 • Create New...