Jump to content
 • Crossocheilus oblongus (Kuhl & Van Hasselt, 1823)


  Aquazone Project Team
   Ήπειρος: Ασία Τάξη: Cypriniformes Οικογένεια: Cyprinidae Εύρος Ph: Ουδέτερο (Ph=7) Κατηγορίες ενυδρείων: 400+ lt
   Share

   

  Crossocheilus oblongus

   

  Επιστημονικό Όνομα: Crossocheilus oblongus (Kuhl & Van Hasselt, 1823) - Crossocheilus siamensis (Smith, 1931)
  Κοινές ονομασίες: Siamese algae eater, Siamese flying fox και Siamese fox αλλά ποιο γνωστή ονομασία είναι Siamese algae eater ή σε συντομία SAE
  Ελληνικό Όνομα: Σιαμαίος αλγοφάγος
  Κλάση: Cypriniformes
  Οικογένεια: Cyprinidae

  Μέγεθος: 10-16 εκατοστά.

  Βιότοπος: Απαντάται στα ρέματα και ποτάμια της νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και τα πλημμυρισμένα δάση κατά την διάρκεια της εποχής των βροχών: Ινδονησία, Μαλαισία, Σουμάτρα, νοτιοδυτική Ταϋλάνδη. Υπάρχουν κάποιοι πληθυσμοί στο Βόρνεο και ενδεχομένως στα νότια του Μιανμάρ.

  Συντήρηση στο ενυδρείο
  PH: 6,0-7,5 ( ιδανικά: 7)
  KH: 8-10 °dKH
  GH: 5-15 °dGH
  Θερμοκρασία: 22-26 °C (ιδανικά: 25-26 °C)
  Λίτρα: για μια ομάδα 6 ατόμων ένα ενυδρείο με μήκος το λιγότερο 150 εκατοστά.

  Κοινωνική συμπεριφορά: Είναι είδος απολαμβάνει την παρέα των ομοειδών του και μόνο όταν διατηρείται σε κοπάδι θα εμφανίσει τον αληθινό του χαρακτήρα. Συνηθίζουν να κοιμούνται όλα μαζί και να τρέφονται ομαδικά. Αν διατηρηθούν μόνα τους, γίνονται άτολμα και υποτονικά. Δεν πρέπει λοιπόν να αγνοούμε τον έντονα κοινωνικό του χαρακτήρα αφού έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την σωστή τους ανάπτυξη. Ιδιαίτερα όταν τα ψάρια είναι σε νεαρή ηλικία δημιουργούν κοπάδια, είναι πολύ δραστήρια και ιδιαίτερα κοινωνικά. Καθώς ενηλικιώνονται η συμπεριφορά τους αλλάζει. και εξαρτάται πάρα πολύ τόσο από τον αριθμό των αριθμώ ψαριών που έχει μια ομάδα, αλλά και από μέγεθος του ενυδρείου. Το κοπάδι αποκτά χαλαρότερη συνοχή και ξεκινά ο ανταγωνισμός για την ανάδειξη του κυρίαρχου αρσενικού. Οι μάχες είναι έντονες και αν το κοπάδι είναι μικρό ή ο χώρος περιορισμένος είναι πολύ πιθανό το κυρίαρχο αρσενικό παρενοχλεί τα υπόλοιπα αρσενικά μέχρι να τα εξοντώσει, καθώς τα υποδεέστερα αρσενικά στρεσάρονται έντονα και δεν αναπτύσσονται σωστά. Αν όμως το κοπάδι αποτελείται από αρκετά ψάρια και σε κατάλληλου μεγέθους ενυδρείο, η επιθετικότητα και το στρες μοιράζεται σε όλα τα ψάρια, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.

  Διαχωρισμός φύλου: Ο διαχωρισμός του φύλλου είναι δύσκολος αλλά τα θηλυκά είναι πιο ογκώδη και φαίνονται πιο στρογγυλεμένα όταν τα βλέπουμε από πάνω. Ωστόσο αυτό εξαρτάται και από τις συνθήκες στις οποίες αναπτύχτηκε το ψάρι. Δεν υπάρχουν άλλες γνωστές διαφορές.

  Διακόσμηση ενυδρείου: Θα τα πάει μια χαρά σε οπουδήποτε καλά διατηρημένο ενυδρείο, Είτε αυτό είναι πυκνοφυτεμένο είτε όχι. Ωστόσο το πλέον κατάλληλο ενυδρείο είναι αυτό που προσομοιώνει την ροή ενός ποταμού ή ρέματος, διακοσμημένο με ρίζες ή πέτρες διαφόρων μεγεθών και με οποιοδήποτε βυθό είτε άμμο είτε χαλίκι. Τα διακοσμητικά θα πρέπει να είναι έτσι τοποθετημένα, ώστε να σχηματίζουν σημεία τόσο με γρήγορη όσο και με αργή ροή αλλά και σκιερά μέρη όπου θα μπορούν τα ψάρια να αναπαύονται. Όπως όλα τα είδη που ζουν σε νερά με έντονη ροή, τα SAE απαιτούν καθαρό, κρυστάλλινο χωρίς ρύπους και πλούσιο σε διαλυμένο οξυγόνο νερό για να ευδοκιμήσει. Με έναν πρόσθετο κυκλοφορητή ή φίλτρο θα επιτευχθεί η απαιτούμενη ροή και οξυγόνωση του νερού.
  Είναι απαραίτητο το ενυδρείο να διαθέτει καπάκι, καθώς το είναι πολύ δραστήρια ψάρια και δεν είναι ασυνήθιστο να πηδούν εκτός ενυδρείου.

  Ζώνη κολύμβησης: Κυρίως στον βυθό του ενυδρείου, αλλά μπορεί να κινηθεί και σε ανώτερα τμήματα.

  Διατροφή: Παμφάγο. Στο φυσικό του περιβάλλον τρέφεται με άλγες, φυτοπλαγκτόν και διάφορους μικροοργανισμούς που "σαρώνει" από την επιφάνεια του βυθού. Στο ενυδρείο θα δεχτεί εύκολα κάθε είδους τροφή του εμπορίου. Νιφάδες, βυθιζόμενες ταμπλέτες, κατεψυγμένη, αποξηραμένη και ζωντανή τροφή. Απαραίτητη κρίνεται η παροχή ποιοτικής αποξηραμένης τροφής με βάση την σπιρουλίνα ή κάτι ανάλογο αλλά και φρέσκων λαχανικών. Προσοχή πρέπει να δοθεί ώστε να μην καταναλώνει μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνικών τροφών.
  Η μεγάλη διάδοση και αναγνωρισιμότητα του, οφείλεται στην μοναδική του ικανότητα να καταναλώνει την μαύρη τριχοειδή άλγη (ΒΒΑ) την οποία όλα τα υπόλοιπα αλγοφάγα ψάρια αγνοούν. Αυτό όμως έχει οδηγήσει τους χομπίστες να το θεωρήσουν ως τον ιδανικό τρόπο αντιμετώπισης της άλγης αυτής και έτσι να το εισάγουν σε ακατάλληλου μεγέθους ενυδρεία και σε ακατάλληλους αριθμούς (συνήθως ένα ή δύο άτομα). Συνήθως επιτυγχάνεται ο περιορισμός της ΒΒΑ (όχι η εξάλειψη της) με αντίτιμο την κακή διαβίωση και κατάληξη των ψαριών.
  Όσο ενηλικιώνεται τείνει να προτιμά τις τροφές που του προσφέρουμε και να αδιαφορεί για τις άλγες.
  Προσοχή θα πρέπει να δοθεί όταν εισάγεται σε φυτεμένα ενυδρεία, καθώς δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα διάφορα είδη moss, ενώ έχει αναφερθεί πως θα "ροκανίσει" και άλλα λεπτεπίλεπτα φυτά.

  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Κατά μέσω ζει από 6-8 χρόνια αλλά υπάρχουν και αναφορές για ψάρια πάνω από 10 χρονών.

  Ιδανικοί συγκάτοικοι: Γενικά είναι φιλήσυχος προς τους υπόλοιπους συγκατοίκους του και μπορεί να συμβιώσει με τα περισσότερα είδη ενός κοινωνικού ενυδρείο με μερικές εξαιρέσεις. Δεν είναι συμβατό με παρόμοιου σχήματος ψάρια όπως με τα red tailed shark και flying fox. Η συνύπαρξη του με αυτά θα οδηγήσει σε επιθετικότητα και εδαφικές διεκδικήσεις. Επίσης θα παρενοχλεί ή θα κυνηγάει τα υπόλοιπα αλγοφάγα του ενυδρείου και θα ανταγωνίζεται τα υπόλοιπα βυθόψαρα (πχ corydoras). Τέλος, ο δραστήριος και υπερκινητικός χαρακτήρας του είναι πιθανό να ενοχλήσει κάποιες νανοκιχλίδες και να παρεμποδίσει την αναπαραγωγή τους.

  Υποείδη και υβρίδια: -

  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Καθώς δεν υπάρχουν αναφορές για επανειλημμένες αναπαραγωγές του είδους από χομπίστες, οι όποιες αναπαραγωγές σε ενυδρείο πρέπει να θεωρούνται τυχαίες. Ωστόσο, οι μεγάλοι αριθμοί νεαρών ατόμων που είναι ευρέως διαθέσιμα στο εμπόριο πρέπει να υποθέσουμε πως έχει επιτευχθεί η αναπαραγωγή τους σε φάρμες εκτροφής με τη χρήση ορμονών.

  Γενικές πληροφορίες: Είναι ένα ιδιαίτερα κοινωνικό ψάρι και είναι πραγματικά απόλαυση να παρακολουθεί κανείς τις κινήσεις ενός κοπαδιού στο ενυδρείο. Δυστυχώς όμως πολύ σπάνια του δίνονται οι κατάλληλες συνθήκες. Μικρός αριθμός ψαριών και ελλιπή λίτρα το οδηγούν συχνά σε μαρασμό. Χαρακτηριστικό σημάδι ενός στρεσαρισμένου και σε κακή κατάσταση ψαριού, είναι το ξεθώριασμα της πλευρικής μαύρης γραμμής. Κάτι τέτοιο, όταν είναι εμφανίζεται τακτικά και όχι περιστασιακά πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη καθώς το ψάρι μπορεί να βρίσκεται πολύ κοντά στον θάνατο.
  Συχνά συγχέονται με μερικά εμφανισιακά παρόμοια είδη και τα βρίσκουμε στο εμπόριο όλα να πωλούνται (ίσως και εσκεμμένα) κάτω από το όνομα SAE. Αυτά που συναντάμε συνήθως είναι τα εξής:

  • false siamensis (Epalzeorhynchus sp. ή garra taeniata ή garra cambodgiensis)
  • flying fox (Epalzeorhynchus kalopterus)
  • chinese algae eater CAE (Gyrinocheilus aymonieri)

  Τρόποι αναγνώρισης:

  Siamese algae eater (SAE)
  Οριζόντια πλευρική γραμμή: Εκτείνεται από το ρύγχος του ψαριού ως την άκρη της ουρά; (εκεί που σχηματίζεται η διαχωρίζεται το ουραίο πτερύγιο). Τα όρια της σχηματίζουν τεθλασμένη γραμμή (ζιγκ ζαγκ) όταν το ψάρι ξεπεράσει τα 5 – 7 εκατοστά. Δεν υπάρχει καμιά ανοιχτόχρωμη γραμμή πάνω από αυτήν.
  Πτερύγια: Όλα τα πτερύγια είναι διαφανή ή ελαφρώς γαλακτώδη χωρίς καθόλου κόκκινο ή κίτρινο χρώμα.
  Χρώμα: Το κάτω μέρος του σώματος του είναι ασημί – άσπρο, ενώ το πάνω είναι καφετί.
  Έχει μια ιδιαίτερη στάση όταν ξεκουράζεται που το διακρίνει από τα υπόλοιπα. Δεν αναπαύεται πάνω στην κοιλιά του αλλά κρατά το σώμα του στον αέρα, στηριζόμενο στην ουρά και στα πτερύγια του.

  False siamensis
  Οριζόντια πλευρική γραμμή: Δεν εκτείνεται ως την άκρη της ουράς, αλλά σταματά στην βάση της εκεί όπου ξεκινά το ουραίο πτερύγιο. Τα όρια της είναι ομαλά. Υπάρχει μια διακριτή ανοιχτόχρωμη γραμμή που διαχωρίζει την μαύρη οριζόντια γραμμή που διατρέχει τα πλευρά του ψαριού από την ράχη του.
  Πτερύγια: Όλα τα πτερύγια του εκτός από το εδρικό είναι κιτρινωπά. Στο ραχιαίο πτερύγιο φαίνονται σκούρα σημάδια κυρίως στην βάση του.
  Χρώμα: Το πάνω μέρος του σώματος του είναι ελαφρώς πιο σκούρο από του SAE και μερικές φορές μπορούμε να διακρίνουμε κόκκινο ή ροζ χρώμα γύρω από το στόμα του.

  Flying fox
  Οριζόντια πλευρική γραμμή: Εκτείνεται από το ρύγχος ως την άκρη της ουράς αλλά το κομμάτι της που διατρέχει την ουρά είναι πιο σκούρο και πιο πλατύ. Πάνω από την οριζόντια γραμμή υπάρχει μια άλλη στενή χρυσωπή γραμμή.
  Πτερύγια: Όλα τα πτερύγια εκτός από τα θωρακικά έχουν σκούρες περιοχές και άσπρα ακροπτερύγια.
  Χρώμα: Το χρώμα του είναι πιο "ζεστό" καφέ ή ακόμα και χρυσωπό.

  Chinese algae eater (CAE)
  Οριζόντια πλευρική γραμμή: Δεν είναι συνεχής, ούτε ομοιόμορφη όπως στα τρία προηγούμενα είδη. Έχει σκούρο γκρι ή καφέ χρώμα και ποικίλει στη μορφή της.
  Πτερύγια: Όλα τα πτερύγια είναι διαφανή και στην ουρά υπάρχουν μικρά αλλά ευδιάκριτα καφέ στίγματα.
  Χρώμα: Το χρώμα του είναι ανοιχτό καφέ με κάποια σκούρα σημάδια. Υπάρχει και σε αλφική μορφή.
  Σε αντίθεση με τα παραπάνω είδη η "βεντούζα" που έχει στο στόμα του επιτρέπει να προσκολλάται σε πέτρες και λεία αντικείμενα. Επίσης είναι περισσότερο εμφανής.

   

  Siamese algae eater, Siamese flying fox Siamese fox Siamese algae eater SAE

   

  Siamese algae eater, Siamese flying fox Siamese fox Siamese algae eater SAE

   

  Siamese algae eater, Siamese flying fox Siamese fox Siamese algae eater SAE

   

  Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τους χρήστες Netspy, Antonis t83

   

  Το προφίλ δημιουργήθηκε από το χρήστη Χρήστος 96 στα πλαίσια των εργασιών της ProfiTeam

   

   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Πρόσφατες Προσθήκες Προφίλ

  Chindongo saulosi

  Ήπειρος: Αφρική Λίμνες και Ποτάμια Αφρικής: Malawi Lake Τάξη: Cichliformes Οικογένεια: Cichlidae Εύρος Ph: Αλκαλικό (Ph>7) Κατηγορίες ενυδρείων: 130-200 lt
  Φωτογραφίες από το ενυδρείο του μέλους  @argy1
   
   
  Επιστημονικό Όνομα: Chindongo saulosi  (πρώην Pseudotropheus saulosi )
  Κοινές Ονομασίες:  Saulosi Cichlid  
  Ελληνικό Όνομα:-
  Γενική κατηγορία:cichlids 
  Τάξη : Cichliformes
  Οικογένεια: Cichlidae 
  Γένος : Chindongo 
   
  Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Malawi. Η κιχλίδα chingongo saulosi είναι γνωστή κάτοικος στον απαλλαγμένο από ιζήματα βαθιά βραχώδη βιότοπο Taiwan Reef, στην κεντρική περιοχή της λίμνης.
   
  Μέγεθος: Το μέγεθος του όπως περιγράφεται από την βιβλιογραφία είναι 8 εκατοστά για το αρσενικό και 6 εκατοστά για το θηλυκό.
    
  Συντήρηση στο ενυδρείο 
  PH: 7,6-8,8 (ιδανικά τα 7.8)
  KH: 10-25 dKH 
  GH: 10-18 dHG 
  Θερμοκρασία:  24°C με 28°C (ιδανικά 26 °C)
    
  Λίτρα: Οι ελάχιστες απαιτήσεις που μας προτείνει ο Dr Ad Konings για να φιλοξενηθεί στο ενυδρείο μας είναι τα 100 εκατοστά μήκος και τα 150 λίτρα, αν και όπως συμβαίνει με όλες τις κιχλίδες του είδους Mbuna όσο μεγαλύτερο είναι το ενυδρείο τόσο το καλύτερο. Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί η τάση που έχει ο συγκεκριμένος συγγραφέας να αναφέρει τα ελάχιστα λίτρα πιο χαμηλά απ’ ότι η εμπειρία έχει δείξει. Γι’ αυτό το λόγο προτείνεται μεγαλύτερο ενυδρείο καθώς παρά το μικρό τους μέγεθος τα saulosi είναι επιθετικά και απαιτούν αρκετά λίτρα ειδικά εάν σκοπεύουμε να φιλοξενήσουμε περισσότερα του ενός αρσενικά.
   
  Κοινωνική συμπεριφορά: Η κιχλίδα αυτή ζει σε χαρέμια (1 αρσενικό με 3 και παραπάνω θηλυκά) και με αυτό τον τρόπο μοιράζεται η επιθετικότητα των αρσενικών προς τα θηλυκά. Είναι ψάρια που θα περιφρουρήσουν το έδαφός τους, και έτσι θα πρέπει να υπάρχουν πάρα πολλές πέτρες και κρυψώνες στο ενυδρείο. 
    
  Διαχωρισμός φύλου: Όλα τα ψάρια αυτού του είδους γεννιούνται κίτρινα αλλά καθώς ωριμάζουν τα αρσενικά αλλάζουν χρώμα και γίνονται έντονο μπλε με αρκετές κάθετες μαύρες γραμμές στο σώμα τους. Τα λιγότερο κυρίαρχα αρσενικά έχουν χρώμα πιο ανοιχτό μπλε και είναι πολύ πιθανό μερικά νεότερα αρσενικά να παραμείνουν ανακατεμένα με τα θηλυκά δηλαδή κίτρινα. Όταν ένα κυρίαρχο αρσενικό φεύγει από μια συγκεκριμένη ομάδα, ένα από τα υπόλοιπα μπορεί να χρωματιστεί έντονο μπλε και να γίνει κυρίαρχο, αυτό ισχύει ακόμα και αν είναι το αρσενικό κίτρινο. 
   
  Διακόσμηση ενυδρείου: Ο βυθός πρέπει να είναι από λεπτόκοκκη άμμο και να διαμορφώσουμε με αρκετές ασβεστολιθικές πέτρες περάσματα, και σπηλιές, όπου θα κρύβονται τα ψάρια όταν νοιώσουν απειλή.  
   
  Ζώνη Κολύμβησης: Συνήθως ανάμεσα στις πέτρες άλλα θα τα δούμε να σκάβουν και τον αμμώδη πυθμένα. Θα ανέβουν προς την επιφάνεια μόνο κατά το τάισμα τους. 
   
  Τροφή: Στο φυσικό περιβάλλον τρέφεται με πλαγκτόν, ενώ στο ενυδρείο μας θα δεχθεί τροφές πλούσιες σε φυτικά συστατικά (flakes), καθώς και Spirulina όπως όλες οι κιχλίδες του είδους Mbuna όπου ανήκει. 
    
  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 5 έως 6 χρόνια αλλά με την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή μπορεί να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους. 
   
  Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Αυτό το είδος μπορεί να διατηρηθεί εύκολα μαζί με άλλα Mbuna αλλά το καλύτερο είναι να αποφεύγονται τα ψάρια με παρόμοιο χρωματισμό. Μπορούν να φιλοξενηθούν με τα εξής είδη: White Top Hara (Cynotilapia sp hara), Maingano Cichlid (Melanochromis cyaneorhabdos), (lodotropheus sprengerae), Κιχλίδα Red Zebra (Maylandia estherae), Acei Cichlid (Pseudotropheus elegans), όπως και με Labidochromis και Tropheops. 
  Πρέπει πάντα να έχετε υπόψη τη συμβατότητα ανάμεσα στα είδη όσο και την χωρητικότητα του ενυδρείου σας. 
   
  Υποείδη και υβρίδια: Να αποφεύγονται τα ψάρια ίδιου χρωματισμού διότι υπάρχει περίπτωση υβριδισμού. 
   
  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Η ωοτοκία γίνεται όταν το αρσενικό είναι έτοιμο να αναπαραχθεί. Σε ηλικία 6-8 μηνών θα επιλέξει μια τοποθεσία ανάμεσα στους βράχους ή θα σκάψει ένα λάκκο κάτω από έναν βράχο. Στη συνέχεια θα προσπαθήσει να προσελκύσει τα θηλυκά για να ζευγαρώσουν μαζί του. Μπορεί να γίνει αρκετά επιθετικό στην προσπάθεια του για αυτό είναι καλύτερα αυτό το είδος να κρατιέται σε χαρέμι. Το αρσενικό ψάρι έχει κηλίδες σε σχήμα αυγού στον πρωκτό του και το θηλυκό έλκεται από αυτά. 
  Το θηλυκό μπορεί να μεταφέρει 10-15 αυγά για έως και 3 εβδομάδες πριν τα απελευθερώσει από το στόμα της ενώ κατά την διάρκεια που θα έχει τα αυγά στο στόμα της δεν θα τραφεί. Αν ένα θηλυκό είναι υπερβολικά στρεσαρισμένο μπορεί να φτύσει πρόωρα τον γόνο η και τον φάει. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην στρεσάρουμε το ψάρι..
  Το θηλυκό θα φυλάξει τα μικρά του για λίγες μέρες ακόμη και θα τα πάρει στο στόμα της εάν υπάρχει αντιληπτή απειλή. 
  Ο απελευθερωμένος γόνος μπορεί να φάει ξηρές τροφές σε λεπτή σκόνη.
  Αν υπάρχουν πολλές κρυψώνες στο ενυδρείο, τα μικρά θα επιβιώσουν εύκολα μέχρι να αποκτήσουν μεγαλύτερο μέγεθος και να μην κινδυνεύουν. Επίσης δεν είναι ασυνήθιστο για ένα θηλυκό  να υιοθετήσει το μπλε/μαύρο χρώμα του αρσενικού ώστε να διώξει τα άλλα ψάρια ενώ κρατάει ή πρόκειται να απελευθερώσει τους γόνους. 
   
   
  Γενικές πληροφορίες: Αυτό το είδος mbuna έχει ταξινομηθεί ως νάνος και περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Ad Konings το 1990, ο οποίος έδωσε το συγκεκριμένο όνομα saulosi προς τιμήν του Saulos Mwale που έπιασε πάνω από 3.000 δείγματα σε μια ημέρα στην αποστολή του. Προέρχεται από μια λίμνη που ονομάζεται Taiwan Reef και από πουθενά αλλού. 
  Είναι είδος υπό εξαφάνιση στην άγρια φύση και γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να αποκατασταθεί ο ύφαλος της Ταϊβάν εκτρέφοντας το σε ενυδρεία. 
   

   
   
  Πηγές :
  Back to Nature, Guide to Malawi Cichlids by Ad Konings (2nd edition)
  Προσωπικές εμπειρίες των μελών μας
  https://www.cichlid-forum.com
  https://cichlidspecies.com
  https://en.wikipedia.org/wiki/Pseudotropheus_saulosi
   
  Συντάκτης: @Taxiarchis
  Επιμέλεια δημοσίευση:  @marinos @SOTIRIS @AfricaTeam

  Brachygobius doriae (GÜNTHER, 1868)

  Ήπειρος: Ασία Εύρος Ph: Αλκαλικό (Ph>7) Κατηγορίες ενυδρείων: 30-50 lt
  Φωτογραφία από το ενυδρείο του μέλους @Raven
   
  Επιστημονικό Όνομα : Brachygobius doriae (GÜNTHER, 1868)
  Κοινές Ονομασίες: Bumblebee Goby
  Ελληνικό Όνομα : -
  Γενική Κατηγορία : Percomorpha
  Τάξη : Gobiiformes
  Οικογένεια : Oxudercidae
  Γένος : Brachygobius
   
  Βιότοπος : Ενδημικό είδος της νήσου Βόρνεο στην Μαλαισία. Συναντάται στα δυτικά μέρη του νησιού συν το αρχιπέλαγος των νησιών Natuna. Θα το βρούμε τόσο σε γλυκά, όσο και υφάλμυρα νερά σε παράκτιες περιοχές και μαγκρόβιους βάλτους και σε άλλες περιοχές της Ασίας.
   
  Μέγεθος : Το μέγεθός τους κυμαίνεται από 2,5 έως 3,5 εκατοστά.
   
  Συντήρηση στο ενυδρείο
  PH : 7 – 8,5 (ιδανικά: 8,2)
  KH :9 - 19 °dKH
  GH :9 - 19 °dGH
  Θερμοκρασία : 22-28 °C  (ιδανικά: 23°C )
   
  Λίτρα : Ένα ενυδρείο μήκους 40 εκατοστών και πλάτους άνω των 30 εκατοστών θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια ομαδούλα των 6 ατόμων. Σε λίτρα θα λέγαμε από 40  και άνω είναι τα ελάχιστα για αυτό το είδος.

  Κοινωνική συμπεριφορά : Συνήθως φιλοξενούνται σε species ενυδρεία καθώς δεν είναι τα ιδανικότερα ψάρια για τα κοινωνικά ενυδρεία. Τα αρσενικά του είδους θα προστατεύσουν με σθένος την περιοχή τους για αυτό πρέπει να φιλοξενούμε μια ομάδα των 6 και άνω ατόμων για να μοιράζεται η επιθετικότητα τους και για να γίνονται πιο τολμηρά ώστε να παρατηρούμε τις συμπεριφορές τους.

  Διαχωρισμός φύλου : Τα αρσενικά είναι πιο λεπτά από τα θηλυκά και η κίτρινες λωρίδες τους πλησιάζουν το πορτοκαλί χρώμα ενώ την περίοδο της αναπαραγωγής είναι κόκκινες.

  Διακόσμηση ενυδρείου : Του αρέσουν οι κρυψώνες. Βυθός από χαλικάκι ή άμμο αναμεμιγμένο με αραγωνίτη, πέτρες, ξύλα, και φυτά που αντέχουν στις σκληρότητες είναι ο ιδανικός διάκοσμος για αυτό το είδος

  Ζώνη Κολύμβησης : Θα προτιμήσει τον βυθό αλλά θα το δούμε να κολυμπά και σε όλη την στήλη του νερού.

  Διατροφή : Προτιμά μικρές ζωντανές τροφές όπως Artemia, Daphnia  κλπ. Αποξηραμένες τροφές του εμπορίου δύσκολα να καταναλωθούν.

  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο : έως 5 έτη

  Ιδανικοί Συγκάτοικοι : Όπως είπαμε και παραπάνω είθισται να μπαίνουν σε ενυδρεία ενός είδους.

  Υποείδη και υβρίδια : Δεν έχουν αναφερθεί.

  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο : Αναπαράγεται σε μικρές σπηλιές. Το αρσενικό θα επιλέξει μια τοποθεσία  και θα ψάξει να βρει ένα δεκτικό θηλυκό όπου και θα την παρασύρει στην σπηλιά για την αναπαραγωγή. Το θηλυκό θα γεννήσει 150-200 αυγά και θα απομακρυνθεί από την σπηλιά. Το αρσενικό θα αναλάβει την γονιμοποίηση, την φροντίδα, και την φύλαξη τους. Μέτα από 7 με 9 ημέρες τα αυγά θα εκκολαφθούν.
  Στην αρχή ο γόνος για να τραφεί θα χρειαστεί μικροσκοπικές τροφές όπως το Paramecium ή το Brachionus  μέχρι να αποκτήσει ικανό μέγεθος ώστε να τραφεί με  Artemia.
   
  Γενικές πληροφορίες : Δεν θα πρέπει να ξεχνούν όσοι τα φιλοξενούν σε ενυδρεία γλυκού νερού ότι ζουν και σε υφάλμυρο όποτε κατά περιόδους καλό θα ήταν να προσθέτουμε 2 γραμμάρια ενυδρειακό αλάτι ανά λίτρο στο νερό τους .
   
   
  Πηγές :
  https://www.seriouslyfish.com/species/brachygobius-doriae/
  https://en.wikipedia.org/wiki/Brachygobius_doriae
  https://www.marinespecies.org/aphia.php?p=taxdetails&id=279976
   
  Συντάκτης : @marinos
  Επιμέλεια δημοσίευση : @SOTIRIS @Aquazone Project Team

  Neolamprologus caudopunctatus

  Ήπειρος: Αφρική Λίμνες και Ποτάμια Αφρικής: Tanganyika Lake Τάξη: Cichliformes Οικογένεια: Cichlidae Εύρος Ph: Αλκαλικό (Ph>7) Κατηγορίες ενυδρείων: 100-120 lt, 130-200 lt
  Φωτογραφίες από το ενυδρείο του μέλους @Irakles
   
  Επιστημονικό Όνομα: Neolamprologus caudopunctatus 
  Κοινές Ονομασίες:-
  Ελληνικό Όνομα:  -
  Γενική κατηγορία:  Cichlid
  Τάξη : Cichliformes
  Οικογένεια: Cichlidae 
  Γένος: Neolamprologus  
   
  Βιότοπος: Αυτό το είδος κατοικεί σε αμμώδεις εδάφη κοντά σε βράχους στο νότιο τμήμα της λίμνης Tanganyika κατά μήκος της ακτής της Zambia, κοντά στο ακρωτήριο  Chitika και τον κόλπο Nkamba. 
   
  Μέγεθος: Τα αρσενικά συνήθως φτάνουν σε μήκος τα 9cm, ενώ τα θηλυκά είναι ελαφρώς μικρότερα στα 6,5cm. 
   
  Συντήρηση στο ενυδρείο 
  PH: 7,9-8,8 
  KH: 10-25 dKH 
  GH: 10-18 dHG 
  Θερμοκρασία: 24°C με 28°C( ιδανικά 26 °C )
    
  Λίτρα: Ένα ενυδρείο μήκους τουλάχιστον 90 cm και 120 λίτρα είναι το κατ' ελάχιστο για μια μικρή αποικία.
   
  Κοινωνική συμπεριφορά: Το αρσενικό είναι συνήθως πιο επιθετικό από το θηλυκό εκτός από τη φάση που ολοκληρώνεται η διαδικασία της γονιμοποίησης. Τότε το αρσενικό θα εξοριστεί από το θηλυκό σε κάποια γωνία του ενυδρείου όπως συμβαίνει και στην φύση.
    
  Διαχωρισμός φύλου: Το χρώμα των αρσενικών είναι πιο έντονο από ότι των θηλυκών  και είναι μεγαλύτερα, όπως επίσης έχουν μακρύτερο το πτερύγιο της λεκάνης. 
    
  Διακόσμηση ενυδρείου: Μεγάλο μέρος του ενυδρείου θα πρέπει να περιέχει σωρούς από βράχους που να σχηματίζουν σπηλιές με μικρά ανοίγματα μεταξύ τους και αμμώδες υπόστρωμα. 
   
  Ζώνη Κολύμβησης:  Στον πυθμένα και μεσαίο στρώμα.  
   
  Τροφή:  Ποικίλη διατροφή, κατεψυγμένα τρόφιμα όπως μύδια, γαρίδες και καλής ποιότητας σφαιρίδια και νιφάδες κιχλίδων. 
   
  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο : 5-7 έτη.
   
  Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να φιλοξενηθεί με Neolamprologus brichardi, Lambrologus Leleupi, όπως επίσης και με Lamprologus calliurus, και Neolamprologus tetracantus. 
   
  Υποείδη και υβρίδια:  Δεν έχει βρεθεί κάτι. 
    
  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Αυτή η κιχλίδα είναι μονογαμική. Όταν ξεκινά η αναπαραγωγή το θηλυκό αρχίζει να αφαιρεί την άμμο ή τα χαλίκια από την περιοχή της ωοτοκίας και το βάζει συνήθως στην είσοδο της σπηλιάς για να περιορίσει την πρόσβαση. Η συνεύρεση με αυτό το είδος συμβαίνει μυστικά για αυτό μην περιμένετε να δείτε κάτι. Όταν η ωοτοκία έχει τελειώσει το αρσενικό εξορίζεται από την περιοχή και το θηλυκό αναλαμβάνει το ρόλο της μάνας καθαρίζοντας τα αυγά από τους μύκητες και κρατώντας τυχόν ανεπιθύμητα σαλιγκάρια μακριά. Η εκκόλαψη γίνεται μετά από 72 ώρες και οι γόνοι κολυμπούν ελεύθεροι μετά από τέσσερις έως έξι ημέρες αργότερα. Στο ενυδρείο τα αυγά μπορούν να εκκολαφθούν μέχρι και 45 γόνοι ενώ στη φύση μέχρι και 150. 
    
  Γενικές πληροφορίες: Το Neolamprologus caudopunctatus περιγράφηκε το 1978 από την Poll. Το όνομα Νεολαμπρόλογος αποτελείτε από 3 λέξεις, το λατινικό Neo που σημαίνει νέος, το λατινικό Lampas που σημαίνει καθαρός, και το αρχαιοελληνικό Lagos που σημαίνει λαγός. Είναι ένα γρήγορο ανοιχτόχρωμο ψάρι στο νέο γένος. Το όνομα του είδους caudopunctatus μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη, caudo που σημαίνει ουρά και punctatus που σημαίνει με σημεία (μια αναφορά στις κουκκίδες στην ουρά του είδους).  
  Αυτό το είδος συγγενεύει στενά με τον Lamprologus leleupi, το σχήμα και η συμπεριφορά είναι σχεδόν πανομοιότυπα, όμως μπορεί κανείς να τα ξεχωρίσει από το σχέδιο, το caudopunctatus έχει 3 κάθετες ρίγες που εκτείνονται στο κοιλιακό μισό του σώματος, ενώ το leleupi έχει μοτίβο σκακιέρας. 
  Τα Neolamprologus caudopunctatus όταν φοβούνται η λόγο άγχους βγάζουν καφέ κάθετες ρίγες και φαίνονται εντελώς διαφορετικά, αυτό επίσης εμφανίζεται όταν τα αρσενικά υπερασπίζονται την περιοχή έναντι άλλων αρσενικών. 
   

   

                                                        
                                                                        
  Πηγές :
  http://akvaforum.no/
  https://www.fishbase.se/search.php
  https://www.tfhmagazine.com/
   
  Συντάκτης: @Taxiarchis
  Επιμέλεια δημοσίευση: @marinos @SOTIRIS @AfricaTeam
   
   
   

  Neolamprologus cylindricus

  Ήπειρος: Αφρική Λίμνες και Ποτάμια Αφρικής: Tanganyika Lake Τάξη: Cichliformes Οικογένεια: Cichlidae Εύρος Ph: Αλκαλικό (Ph>7) Κατηγορίες ενυδρείων: 250-300 lt
  Φωτογραφία από το ενυδρείο του μέλους @PRINCE
   
  Επιστημονικό Όνομα: Neolamprologus cylindricus
  Κοινές Ονομασίες: Golden-head Cylinder Cichlid, Gold Head Cylindricus, Goldheaded Cylinder Cichlid
  Ελληνικό Όνομα: -
  Τάξη: Cichliformes
  Οικογένεια: Cichlidae
  Γένος:Neolamprologus
   
  Βιότοπος: Το συγκεκριμένο ψάρι ζει στη λίμνη Tanganyika και συγκεκριμένα στο βόρειο, αλλά κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της λίμνης σε 4,5 – 15 μέτρα βάθος. Το φυσικό του περιβάλλον αποτελείται από πετρώδης περιοχές και άμμο.
   
  Μέγεθος: Το ψάρι αυτό φτάνει μπορεί να φτάσει τα 12.5 εκατοστά μήκος σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

  Συντήρηση στο ενυδρείο
  PH: 7,0 – 8,5 (Ιδανικά: 8 )
  KH: 10 - 25 °dKH
  GH: 10 με 18.°dGH
  Θερμοκρασία: 23 - 28 °C (Ιδανικά: 26 °C )

  Λίτρα: Τα ελάχιστα λίτρα ενυδρείου που μπορεί να φιλοξενηθεί ένα χαρέμι από το είδος αυτό είναι τα 250 lt, με ιδιαίτερη έμφαση στο μήκος του ενυδρείου να είναι 120 cm και άνω. Σε πολύ μεγαλύτερα ενυδρεία μπορεί να φιλοξενηθεί πάνω από ένα αρσενικό.

  Κοινωνική συμπεριφορά: Το ψάρι αυτό ζει σε χαρέμια (1 αρσενικό με 3 ή 4 θηλυκά) διότι με αυτό τον τρόπο μοιράζεται η επιθετικότητα των ψαριών, αλλά παρατηρούνται και καλύτερα οι συμπεριφορές τους. Είναι πολύ επιθετικά με άλλα αρσενικά του είδους τους και μπορούν μέχρι και να σκοτώσουν τα πιο αδύναμα από αυτά. Στη φύση ζει κυρίως μόνο του. Θα τα συναντήσουμε ως ζευγάρι μόνο κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Στη φύση τα συναντάμε τόσο κοντά στην επιφάνεια της λίμνης, όσο και σε πιο βαθιά νερά.

  Διαχωρισμός φύλου: Αρκετά δύσκολος να γίνει μιας και τα αρσενικά και τα θηλυκά κάθε είδους έχουν το ίδιο χρώμα. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές ποικιλίες χρωμάτων του συγκεκριμένου είδους οι οποίες όμως δεν έχουν να κάνουν με το φύλλο του ψαριού αλλά με την περιοχή της λίμνης στην οποία συναντάται. Ο διαχωρισμός μπορεί να γίνει κατά την ενηλικίωση κυρίως παρατηρώντας την επιθετική συμπεριφορά των αρσενικών αλλά και επειδή τα αρσενικά γίνονται ελαφρώς μεγαλύτερα και με πιο χοντρό κορμό από τα θηλυκά.

  Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να το διατηρήσει στο ενυδρείο του, θα πρέπει να φτιάξει το περιβάλλον τους με πολλές ασβεστολιθικές πέτρες. Θα είναι καλό να χρησιμοποιηθεί λεπτή άμμος ώστε να μπορεί να σκάβει, και οι πέτρες να σχηματίζουν πολλά περάσματα και κρυψώνες ώστε να μπορεί να απομονωθεί όταν το επιθυμεί.

  Ζώνη Κολύμβησης: Ανάμεσα στις πέτρες, αλλά και στην μεσαία στήλη του νερού. Όταν είναι να ταϊστεί  ή σε συνθήκες σύγκρουσης θα το δούμε και κοντά στην επιφάνεια του νερού.

  Διατροφή: Τα ψάρια αυτά στη φύση είναι σαρκοφάγα και τρέφονται κυρίως με μικρότερα ψάρια. Στο ενυδρείο μπορούν να τραφούν με γαρίδες, flakes και σπιρουλίνα καθώς και τροφές του εμπορίου για σαρκοφάγες κιχλίδες της λίμνης Tanganyika. Θα πρέπει να αποφεύγουμε να ταΐζουμε με ζωντανές τροφές λόγω των πολλών ασθενειών που είναι πιθανόν να μεταφερθούν στα ψάρια. Προτιμήστε να ταΐζετε περισσότερες φορές μέσα στην ημέρα με μικρές ποσότητες παρά μία φορά την ημέρα με μεγαλύτερη ποσότητα.

  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Συνήθως 8 - 10 χρόνια.

  Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Το συγκεκριμένο ψάρι είναι μια ιδιαίτερα επιθετική κιχλίδα και για αυτό το λόγο θα πρέπει να φιλοξενηθεί μόνο με άλλα του είδους του σε χαρέμι ή με μεγαλύτερες και ισχυρότερες κιχλίδες της λίμνης Tanganyika. Είναι βέβαιο πως εάν φιλοξενηθεί με μικρότερα ψάρια τότε θα γίνει πολύ επιθετικό απέναντί τους και πιθανόν να τα σκοτώσει. Δε θα πρέπει να φιλοξενείται με ψάρια του γένους Neolamprologus με τα οποία μοιάζει αρκετά χρωματικά καθώς θα οδηγηθεί σε επιθετική συμπεριφορά και πιθανό υβριδισμό.

  Υποείδη και υβρίδια:  Δεν θα πρέπει να φιλοξενείται με άλλα ψάρια του είδους του όπως το Lemon Cichlid Neolamprologus Leleupi καθώς οι χρωματισμοί του μοιάζουν πάρα πολύ και μπορεί να οδηγηθεί σε υβριδισμό.

  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι αρκετά εύκολο να αναπαραχθούν στο ενυδρείο. Ιδανικά για να αναπαραχθεί θα πρέπει να φιλοξενηθεί σε αρκετά μεγάλο ενυδρείο, μόνο με χαρέμι του είδους του, ενός αρσενικού και τουλάχιστον τριών θηλυκών. Επίσης θα πρέπει το ενυδρείο να διαθέτει πολλές κρυψώνες καθώς το αρσενικό μπορεί να επιτεθεί στα θηλυκά που δεν είναι ακόμα έτοιμα για αναπαραγωγή. Το αρσενικό θα εμφανιστεί και θα καθαρίσει την περιοχή όπου έχει επιλεγεί για ωοτοκία και θα τονίσει τα χρώματα του σώματός του προκειμένου να δελεάσει τα θηλυκά. Το θηλυκό εναποθέτει περίπου 30 - 100 μικρά αυγά και το αρσενικό θα τα γονιμοποιήσει. Τα αυγά εκκολάπτονται σε περίπου 4 - 10 ημέρες ανάλογα με τη θερμοκρασία του νερού. Και οι δύο γονείς μοιράζονται το καθήκον της φύλαξης των αυγών, κρατώντας τα άλλα ψάρια μακριά από τα μικρά τους.
  Στις 14 - 16 ημέρες, οι γόνοι κολυμπούν ελεύθερα και θα παραμείνουν προστατευμένοι από τους γονείς τους για λίγες ημέρες.
   
  Γενικές πληροφορίες: Το συγκεκριμένο ψάρι ποικίλει χρωματικά αναλόγως σε ποιο τμήμα της λίμνης συναντάται. Αυτά που συναντώνται στο βόρειο τμήμα της λίμνης έχουν πιο ανοιχτόχρωμες καφέ και μαύρες λωρίδες. Αντίθετα ψάρια αυτού του είδους που συναντώνται στο νότιο τμήμα της λίμνης έχουν περισσότερο κίτρινο χρώμα μεταξύ των σκούρων κάθετων ριγών που έχουν στο σώμα τους. Μερικές φορές τα αρσενικά μπορεί να έχουν και χρυσό χρώμα στο ρύγχος τους και για αυτό το λόγο η συγκεκριμένη κιχλίδα είναι γνωστή και ως Gold Head Cylindricus (η κιχλίδα με το χρυσό κεφάλι). Διαθέτουν επίσης ρουθούνια και για να αισθανθούν την ‘μυρωδιά’ του νερού ρουφούν το νερό και το κρατούν στα ρουθούνια τους για κάποιο χρόνο. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό και των ψαριών του θαλασσινού νερού και για αυτό το λόγο πιστεύεται το είδους αυτό ίσως συνδέεται στενά με τα ψάρια του θαλασσινού νερού.
   
    
   

   
  Πηγές :
  https://www.cichlid-forum.com/
  https://www.seriouslyfish.com/
  https://animal-world.com/
   
  Συντάκτης :  @Νίκος Γκογκάκης
  Επιμέλεια δημοσίευση : @marinos @SOTIRIS @AfricaTeam
   

   

×
×
 • Create New...