Jump to content
 • Parachromis managuensis (Günther, 1867)


  Am Team
   Ήπειρος: Αμερική Τάξη: Cichliformes Οικογένεια: Cichlidae Εύρος Ph: Αλκαλικό (Ph>7), Ουδέτερο (Ph=7), Όξινο (Ph<7) Κατηγορίες ενυδρείων: 250-300 lt, 400+ lt
   Share

  Parachromis-managuensis-jaguar-guapote

   

  Φωτογραφία από το ενυδρείο του μέλους @Force

   

   

  Επιστημονικό Όνομα : Parachromis managuensis (Günther, 1867)

  Κοινές Ονομασίες : Jaguar, Guapote, Aztec cichlid
  Ελληνικό Όνομα : Τζάγκουαρ
  Γενική Κατηγορία : Cichlid
  Τάξη : Cichliformes

  Οικογένεια : Cichlidae

   

  Γένος :  Parachromis

   

  Βιότοπος : Κατάγεται από την Ανατολική Κεντρική Αμερική. Ονδούρα ( ποταμός Ulua), Νικαράγουα, Κόστα Ρίκα (ποταμός Matina). Έχει εισαχθεί σε όλη την Κεντρική Αμερική, στις ΗΠΑ (και την Χαβάη) αλλά και στις Φιλιππίνες και την Σιγκαπούρη.

   

  Μέγεθος : Σε αιχμαλωσία μέχρι 30 εκ. Στην φύση σχεδόν διπλάσιο.

   

  Συντήρηση στο ενυδρείο

  PH : 6 - 8

  KH : 4 - 10°dKH

  GH : 6 - 18°dGH

  Θερμοκρασία : 23 - 26 °C 

   

  Λίτρα : 350+ για ένα και μόνο ψάρι (Σε τελικό μέγεθος απαιτεί εμβαδό 1,20x0,6 τουλάχιστον) . Αν έχουμε σκοπό να προσθέσουμε και άλλα ψάρια τότε θα χρειαστούμε πραγματικά μεγάλο ενυδρείο.

   

  Κοινωνική συμπεριφορά : Κλασσική μεγάλη κιχλίδα. Επιθετική με ίδιου και μεγαλύτερου μεγέθους κιχλίδες. Οτιδήποτε μικρότερο αντιμετωπίζεται σαν τροφή. Έντονα χωροκτητικό είδος. Ακόμα και το θηλυκό κινδυνεύει, αν δεν είναι έτοιμο να αναπαραχθεί και ο αρσενικός έχει τέτοιες επιθυμίες.

   

  Διαχωρισμός φύλου : Τα θηλυκά είναι μικρότερα και πιο στρογγυλεμένα, ενώ τα αρσενικά έχουν μακριά ουριαία και ραχιαία πτερύγια και πιο έντονο χρωματισμό.

   

  Διακόσμηση ενυδρείου : Άμμος, λάσπη, πέτρες, ξύλα. Στην φύση εντοπίζονται σε ποικιλία βιοτόπων από ζεστά στάσιμα με χαμηλή οξυγόνωση νερά, μέχρι καθαρότερα νερά. Πρόκειται για μια δυνατή κιχλίδα που απαιτεί καλής ποιότητας νερό με εξαίρεση το οξυγόνο.

   

  Ζώνη Κολύμβησης : Σε όλο το ενυδρείο

   

  Διατροφή :Θηρευτής. Σαρκοφάγο στην φύση . Στο ενυδρείο θα δεχτεί την ξηρή τροφή σαρκοφάγων σε pellet, όπως και κατεψυγμένες τροφές, γαρίδα και μύδι . Μην τους δίνεται ζωντανά ψάρια για τροφή. Ο κίνδυνος μεταφοράς παρασίτων είναι μεγάλος.

   

  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο : 15 χρόνια

   

  Ιδανικοί Συγκάτοικοι : Wolf cichlid (σε 4-5 κυβικά ενυδρείο, υπό προϋποθέσεις και με πολύ μεγάλες πιθανότητες να πεθάνει το Jaguar), Midas cichlid και γενικά παρόμοιου μεγέθους αρπακτικά.

   

  Υποείδη και υβρίδια : δεν έχουν αναφερθεί.

   

  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο : Για να βγάλετε ζευγάρι προτείνετε να αγοράσετε 6 ανήλικα ψάρια και να περιμένετε να προκύψει ζευγάρι. Όταν φτάσει σε ηλικία αναπαραγωγής το ζευγάρι θα καθαρίσει μια πέτρα όπου η θηλυκιά θα εναποθέσει σειρές από αυγά και ο αρσενικός θα τα γονιμοποιήσει. Η μητέρα αναλαμβάνει τον αερισμό/καθαρισμό των αυγών με τον αρσενικό να περιπολεί. Όταν εκκολαφθούν τα αυγά τα νεογνά θα μεταφερθούν σε προηγουμένως σκαμμένους λάκκους. Για τις επόμενες 5-6 εβδομάδες οι γονείς θα αναθρέψουν τον γόνο. Μετά καλά θα ήταν να αφαιρεθούν τα μικρά καθώς οι γονείς ή θα τα φάνε για να προστατέψουν την επόμενη γέννα ή θα προχωρήσουν σε νέο ζευγάρωμα με τα πρώτα νεογνά να τρώνε την επόμενη γενιά. Χαρακτηρίζονται ως εύκολα ψάρια προς αναπαραγωγή. Κάθε ωοτοκία  αριθμεί 1000 έως 5000 αυγά.

   

  Γενικές πληροφορίες : Μέγας θηρευτής . Το όνομα της προέρχεται από την λίμνη Managua στην Νικαράγουα όπου συλλέχθηκε για πρώτη φόρα. Επίσης το Jaguar έχει κυνόδοντες. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και επιθετικότερες κιχλίδες, ειδικά αν έχουμε να κάνουμε με αρσενικό. Το μοτίβο του σώματος του είναι ο λόγος που την ονομάζουμε Jaguar καθώς παραπέμπουν στο μοτίβο του ομώνυμου αιλουροειδούς. Προτιμήστε να τα κρατήσετε σε species ενυδρείο.

   

  Parachromis-managuensis-jaguar-guapote

   

  Parachromis-managuensis-jaguar-guapote  

   

  Parachromis-managuensis-jaguar-guapote

   

   

  Πηγές και φωτογραφίες :

  ttps://www.seriouslyfish.com/species/parachromis-managuensis/

  https://tropical-fish-keeping.com/tag/managuense-cichlid

  https://www.fishbase.de/summary/4684

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Parachromis_managuensis

   

   

  Συντάκτης : @Jester

  Επιμέλεια δημοσίευση : @Antonis K @SOTIRIS @marinos @Am Team

   

   

   

   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Πρόσφατες Προσθήκες Προφίλ

  Synodontis angelicus (Schilthuis 1891)

  Ήπειρος: Αφρική Τάξη: Siluriformes Εύρος Ph: Αλκαλικό (Ph>7), Ουδέτερο (Ph=7), Όξινο (Ph<7) Κατηγορίες ενυδρείων: 130-200 lt, 250-300 lt
  Επιστημονικό Όνομα: Synodontis angelicus (Schilthuis 1891)
  Κοινές Ονομασίες: Synodontis Polka Dot
  Ελληνικό Όνομα: Συνοδόντης 
  Γενική Κατηγορία: Mochokidae
  Τάξη: Siluriformes
  Οικογένεια: Mochokidae
  Γένος: Synodontis

  Βιότοπος: Ενδημικό είδος της Κέντρο-Ανατολικής Αφρικής . Το συναντάμε συνήθως σε ποτάμια και λίμνες με χαμηλή ροή . Το Κονγκό το Καμερούν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι η χώρες που απαντάται πιο συχνά .
   
  Μέγεθος: Στο ενυδρείο μας δεν θα ξεπεράσει τα 25 cm άλλα στην φύση έχουν καταγραφεί ψάρια με πάνω από 55cm μήκος

  Συντήρηση στο ενυδρείο
  PH: 6,0-8,0
  KH: 10-12°dKH
  GH: 3-20 °dGH
  Θερμοκρασία: 24-28 °C (ιδανικά 26°C)
   
  Λίτρα: Το ενυδρείο μας θα πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 120 cm και τα ελάχιστα λίτρα να είναι τα 200.

  Κοινωνική συμπεριφορά: Γενικά φιλήσυχα ψάρια, άλλα όσο μεγαλώνουν γίνονται και πιο κτητικά με την περιοχή τους και θα γίνουν επιθετικά σε όλα τα ψάρια του βυθού. Δεν θα πρέπει να φιλοξενούνται με πολύ μικρά ψάρια γιατί τα βλέπουν σαν τροφή τους .

  Διαχωρισμός φύλου: Τα ενήλικα αρσενικά είναι σαφώς μεγαλύτερα και με πιο έντονα χρώματα απ’ ότι τα θηλυκά .

  Διακόσμηση ενυδρείου: Ο διάκοσμος του ενυδρείου μας θα πρέπει να έχει άμμο για βυθό και αρκετά ξύλα και πέτρες που να σχηματίζουν φωλιές και κρυψώνες . Επίσης τους αρέσει το ενυδρείο να έχει επιφανειακά φυτά για να νοιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια .

  Ζώνη Κολύμβησης: Στον βυθό του ενυδρείου μας ανάμεσα στις πέτρες τα φυτά και τα ξύλα .

  Διατροφή: Είναι παμφάγο είδος και θα φάει εύκολα όλες τις τροφές του εμπορίου . Όμως θα δείξει ιδιαίτερη προτίμηση σε αγγουράκι χωρίς την φλούδα, καρότο , κολοκυθάκι και αρακά ελαφρώς βρασμένα.

  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Με τις σωστές συνθήκες στο ενυδρείο σας, θα σας κάνει συντροφιά για 20 και πλέον χρόνια .

  Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Αφρικανικές κιχλίδες ανοιχτού βυθού ή ένα κοπάδι από Kongo Tetras θα ήταν οι ιδανικοί συγκάτοικοι.

  Υποείδη και υβρίδια: Δεν έχουν αναφερθεί .

  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν είναι εφικτή σε συνθήκες αιχμαλωσίας, παρά μόνο με τεχνίτες συνθήκες (χρήση ενέσεων ορμονών).
   
  Γενικές πληροφορίες: Είναι ένα είδος που προτιμά το σκοτάδι και την ημέρα θα είναι συνήθως κρυμμένο στην φωλιά του . Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα χρώματα του ποικίλουν ανάλογα τον τόπο που έγινε η συλλογή τους. Κάποια είδη έχουν λεύκες βούλες και κάποια άλλα κίτρινες . Ακόμα και το βασικό τους χρώμα μπορεί να είναι μαύρο ή σκούρο γκρι. Επίσης να σημειώσουμε ότι τα χρώματα τους είναι περισσότερο έντονα πριν φτάσουν το τελικό τους μέγεθος .
   
  Πηγές - Φώτο :
  seriously fish  
  Aquarium Advice, Information, Articles and News | That Fish Blog (thatpetplace.com) 
  Wikipedia 
   
  Συντάκτης : @Taxiarchis
  Επιμέλεια δημοσίευση : @SOTIRIS @Antonis K@marinos @AfricaTeam
   
   

  Fossorochromis rostratus ( Boulenger 1899)

  Ήπειρος: Αφρική Λίμνες και Ποτάμια Αφρικής: Malawi Lake Τάξη: Cichliformes Οικογένεια: Cichlidae Εύρος Ph: Όξινο (Ph<7) Κατηγορίες ενυδρείων: 400+ lt
  Ενήλικο αρσενικό
   
  Επιστημονικό Όνομα: Fossorochromis rostratus ( Boulenger 1899) 
  Κοινές Ονομασίες:  Fossos η Malawi Sand Diver 
  Ελληνικό Όνομα: -
  Γενική Κατηγορία: Cichlid
  Οικογένεια: Cichlidae 
  Τάξη: Cichliformes  
  Γένος: Fossorochromis 
    
  Βιότοπος:Το Fossorochromis rostratus είναι ένα ενδημικό είδος στη λίμνη Malawi, στην λίμνη Malombe και στο ανώτερο και μέσο τμήμα του ποταμού Shire. Κυρίως κατοικεί σε βραχώδες περιοχές με αμμώδες υποστρώματα και έχει καταγραφεί σε βάθος μέχρι και 18 μέτρα. Τα νεαρά ψαράκια είναι συνηθισμένα στα πολύ ρηχά νερά, έξω από τις αμμώδεις παραλίες και σπάνια βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο των δύο μέτρων. 
   
  Μέγεθος: Τα αρσενικά μεγαλώνουν σε μέγεθος μέχρι και 35cm στην φύση ενώ τα θηλυκά ως και 25cm. 
    
  Συντήρηση στο ενυδρείο *
  PH: 8,2-8,9
  KH:10-12°dKH  
  GH: 8-25 °dGH  
  Θερμοκρασία: 24-29 °C (ιδανικά 26°C)  
  *Αποφύγετε τις ξαφνικές αλλαγές στις παραμέτρους του νερού καθώς αυτά τα ψάρια είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές του νερού. 
    
  Λίτρα: Το ελάχιστον 350 λίτρα για ένα αρσενικό και 3 θηλυκά με ελάχιστο μήκος ενυδρείου το 1,5 μέτρο .
    
  Κοινωνική συμπεριφορά: Το Fossorochromis rostratus είναι ένα κοινωνικό ψάρι, καθώς στην φύση τρέφεται σε ομάδες ως και 50 ατόμων βυθίζοντας το ρύγχος του στην άμμο και τρώγοντας μικρά ασπόνδυλα.  

  Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά είναι σαφώς μεγαλύτερα από τα θηλυκά με πιο έντονα χρώματα .
   
  Διακόσμηση ενυδρείου: Αυτό το είδος κιχλίδας είναι ένα πολύ γρήγορο και δραστήριο ψάρι, για αυτό οι ασβεστολιθικές πέτρες θα πρέπει να είναι λίγες και τοποθετημένες κατά προτίμηση στο πίσω μέρος του ενυδρείου για να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, σχηματίζοντας σπηλιές και κρυψώνες .
    
  Ζώνη Κολύμβησης: Θα κινηθεί σε όλη την περιοχή του ενυδρείου.  
    
  Διατροφή: Αυτό το είδος κιχλίδας δεν είναι ιχθυοφάγο. Όταν ζουν σε ενυδρεία τρέφονται με αποξηραμένη τροφή (flakes & sticks), άλλα το καλύτερο θα ήταν η φρέσκια, όπως ψιλοκομμένες γαρίδες, γαιοσκώληκες , υδρόβια σκουλήκια (Tubifex), προνύμφες του γλυκού νερού (bloodworm) και ορισμένα είδη της οικογένειας Chironomidae που παράγονται στο εμπόριο.  
    
  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 8 με 12 έτη με την κατάλληλη φροντίδα. 
    
  Υποείδη και υβρίδια: Δεν έχει αναφερθεί κάτι.  
   
  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Τα κυρίαρχα αρσενικά δεν δείχνουν το χρώμα τους μέχρι να φτάσουν τα 15 εκατοστά. Ο ρυθμός ανάπτυξης αυτού του είδους είναι αρκετά ταχύτερος από τα περισσότερα Haps , αλλά συνήθως  φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα στα 20cm, δηλαδή σε 2,5 χρόνια περίπου.  Όταν είναι έτοιμο, το αρσενικό θα επιλέξει μια θέση ωοτοκίας , είτε σε μια επίπεδη επιφάνεια βράχου είτε σκάβοντας μια κοιλότητα στο υπόστρωμα . Στη φύση, αυτό μπορεί να έχει διάμετρο έως 2,5 μέτρα και έτσι το αρσενικό μπορεί να φαίνεται πολύ επιθετικό μερικές φορές στο ενυδρείο ,αυτό συμβαίνει απλώς επειδή βλέπει ολόκληρο το ενυδρείο  ως επικράτειά του . 
   Το αρσενικό θα εμφανιστεί γύρω από την επιλεγμένη περιοχή ωοτοκίας του, δείχνοντας έντονο χρώμα προσπαθώντας  να δελεάσει τα θηλυκά να ζευγαρώσει μαζί του. Όταν ένα θηλυκό είναι πρόθυμο, (το αρσενικό ψάρι έχει κηλίδες σε σχήμα αυγού στον πρωκτό του και το θηλυκό έλκεται από αυτές), θα πλησιάσει το σημείο της ωοτοκίας και θα αφήνει ένα ένα τα αυγά του. Το αρσενικό ψάρι θα απελευθερώσει εκεί το σπέρμα του και άμεσα το θηλυκό τα μαζεύει αμέσως στο στόμα της.  Όταν προσπαθεί να τοποθετήσει τα αυγά στο στόμα της, στην πραγματικότητα λαμβάνει και σπέρμα από το αρσενικό, γονιμοποιώντας τα. 
   Θα μεταφέρει  έως και 130 αυγά για περίπου 3 εβδομάδες, πριν τα απελευθερώσει και δεν θα φάει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εάν ένα θηλυκό είναι υπερβολικά στρεσαρισμένο, μπορεί να φτύσει πρόωρα τον γόνο ή να τον φάει, επομένως πρέπει να ληφθεί μέριμνα εάν αποφασίσετε να μετακινήσετε το ψάρι για να αποφύγετε τη θήρευση του γόνου. Μόλις τα νεογνά είναι έτοιμα να τραφούν από μόνα τους, η θηλυκιά τα  απελευθερώνει και αυτά κρύβονται ανάμεσα στους βράχους. 
   
   Γενικές πληροφορίες: Το Fossorochromis rostratus είχε παλιότερα ταξινομηθεί ως Haplochromis rostratus. Όταν τρομάζει μπορεί να θάβεται στο υπόστρωμα. Στην φύση μόνο τα μεγαλύτερα κυρίαρχα αρσενικά φτιάχνουν φωλιές. 
  Τα Fossos έχουν ένα εξελιγμένο κοντόχονδρο και επίμηκες σχήμα σώματος παρόμοιο με άλλες κιχλίδες. Τα ραχιαία και ουραία πτερύγια τους είναι αρκετά εμφανή και σχηματίζονται κυρίως από μια μπλε απόχρωση .Τα πρωκτικά και τα θωρακικά πτερύγια είναι επίσης πολύ μυτερά.  
  Χάρη στα αγκάθια στα πτερύγια τους, τα κάνουν να φαίνονται πολύ μεγαλύτερα και απειλητικά. 
    Γενικά, τα κυρίαρχα αρσενικά θα πάρουν μεταλλικούς χρωματισμούς, που κυμαίνονται από μπλε έως κίτρινο. Ο χρωματισμός θα ενταθεί όταν είναι έτοιμα για αναπαραγωγή και μπορεί να δείτε λίγες κάθετες ράβδους ή ακανόνιστα οβάλ σημάδια στο σώμα. 
  Όπως το Big Mouth Hap, υπάρχουν αρκετά ατομικές διαφορές στο χρώμα και το σχέδιο με βάση την τοποθεσία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα με το κυρίαρχο αρσενικό. 
  Τα θηλυκά, τα αδύναμα αρσενικά και τα νεαρά έχουν πολύ πιο μονόχρωμο χρώμα από τα κυρίαρχα αρσενικά, παίρνοντας ένα κρεμ-κίτρινο χρώμα. Τα κυρίαρχα αρσενικά, έχουν πέντε ακανόνιστα σκούρα σημάδια κάτω από τα πλευρά, αλλά τα σκούρα χρώματα «τρέχουν» στο πιο ανοιχτόχρωμο σώμα σχηματίζοντας ένα σχέδιο σκακιέρας. 
  Τέλος θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα φίλτρα του ενυδρείου, που θα πρέπει να παρέχουν την μέγιστη βιολογία, καθώς αυτά τα αφρικάνικα ψάρια δημιουργούν πολλά περιττώματα.
   

                                     Ενήλικο θηλυκό 
  Πήγες - Φώτο:
  https://gr.pinterest.com/pin/807833251889850011/
  Seriously Fish — Feeling fishy
  Wikipedia  
  AquariumFishCity | Guide for Fishes and Aquarium Lovers 
   
  Συντάκτης : @Taxiarchis
  Δημοσίευση - επιμέλεια : @marinos @SOTIRIS @Antonis K@AfricaTeam

  Biotodoma cupido (Heckel, 1840)

  Ήπειρος: Αμερική Οικογένεια: Cichlidae Εύρος Ph: Αλκαλικό (Ph>7) Κατηγορίες ενυδρείων: 400+ lt
  Επιστημονικό Όνομα : Biotodoma cupido (Heckel, 1840)
  Κοινές Ονομασίες: Cupid Cichlid, Green-streaked eartheater
  Ελληνικό Όνομα : Cupid Cichlid
  Γενική Κατηγορία : Actinopterygii
  Τάξη : Perciformes
  Οικογένεια : Cichlidae
  Γένος : Biotodoma

  Βιότοπος : Ενδημικό ψάρι της νοτίου Αμερικής. Το είδος απαντάται από την λεκάνη Εσεκίμπο στην Γουιάνα, μέχρι τον Ρίο Μαμορέ στην Βολιβία, με πιο συνηθισμένο τόπο συλλογής την πόλη Σανταρέμ στην ανατολική Βραζιλία.
   
  Μέγεθος : Από  9 ως 12 εκατοστά

  Συντήρηση στο ενυδρείο
  PH : 5 – 7 (ιδανικά 6)
  GH : 1 – 6 °dGH
  Θερμοκρασία : 22-28 (23-25) °C
   
  Λίτρα : Λόγο της επιθετικότητας κατά την διάρκεια αναπαραγωγής, ένα ενυδρείο με μήκος άνω των 150cm θα ήταν ιδανικό.

  Κοινωνική συμπεριφορά : Όταν δεν βρίσκεται  σε κατάσταση αναπαραγωγής, το είδος είναι εκπληκτικά ήρεμο, επιτρέποντας του να συνυπάρξει με όλα τα ήρεμα είδη που έχουν τις ίδιες απαιτήσεις σε συνθήκες νερού, ανεξαρτήτως μεγέθους. Για να μετριάσουμε την επιθετικότητα τους κατά την περίοδο αναπαραγωγής, καλό θα ήταν να τα διατηρούμε σε μεγάλα χαρέμια (1ή 2 αρσενικά με 6ή 8 θηλυκά) . Σε μικρότερους αριθμούς τα πιο αδύναμα θα υποστούν συνεχείς επιθέσεις

  Διαχωρισμός φύλου : Αρχικά θεωρούσαμε πως τα αρσενικά έχουν μπλε ιριδίζουσες γραμμές στο πρόσωπο, σε αντίθεση με τα θηλυκά που έχουν τελείες. Τα νεότερα δεδομένα από εκτροφεία θέλουν τα αρσενικά να είναι ελαφρώς μακρύτερα, με πιο γεμάτο σώμα και μακρύτερες νηματοειδείς απολήξεις στα πτερύγια τους.

  Διακόσμηση ενυδρείου : Απαραίτητη από πλευράς διακόσμησης είναι η λεπτόκοκκη άμμος για βυθό, καθώς το είδος τσιμπολογάει συνέχεια προς εύρεση τροφής. Ο χαμηλός φωτισμός είναι επιθυμητός όπως και κάποια πέτρα που αργότερα θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος γέννας. 
  Το σύστημά μας θα πρέπει να στηθεί με γνώμονα τις απόλυτα σταθερές και βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης. Δεν ανέχεται ξαφνικές αλλαγές σε σκληρότητες ή την ύπαρξη αμμωνίας ή τα αυξημένα νιτρικά. Λόγο της ανατάραξης του βυθού το σύστημα φίλτρανσης μας θα πρέπει να διαθέτει προφιλτρα (σε περίπτωση κάνιστρου) ή κάποιου φίλτρου για την άμμο και τα μικροσωματίδια που δημιουργούνται από την αναμόχλευση του βυθού.

  Ζώνη Κολύμβησης : Κυρίως μέση και βυθός.
   
  Διατροφή : Παμφάγο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται με την διατροφή τους. Πολλαπλά ταΐσματα είναι επιθυμητά και θα φέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα ανάπτυξης.
   
  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο : Έχουν καταγραφή και τα 12 έτη

  Ιδανικοί Συγκάτοικοι : Σε μεγάλα ενυδρεία θα συνυπάρξει με όλα τα ήρεμα είδη που έχουν τις ίδιες απαιτήσεις σε συνθήκες νερού ανεξαρτήτως μεγέθους
    .
  Υποείδη και υβρίδια : Συχνά το μπερδεύουμε με το Biotodoma wavrini το οποίο έχει πιο επίμηκες σώμα και η μαύρη βούλα τοποθετείται κάτω ή επί της ανώτερης πλευρικής γραμμής ενώ το  B. Cupido έχει πιο κοντόχοντρο σώμα και η μαύρη βούλα τοποθετείται πάνω από την ανώτερη πλευρική γραμμή.
  Υπάρχουν επίσης χρωματικές εναλλακτικές μορφές που εξαρτώνται από την περιοχή συλλογής.

  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο : Ο βασικότερος αποτρεπτικός παράγοντας αναπαραγωγής στο ενυδρείο είναι η ηλικία σεξουαλικής ωριμότητας που μπορεί να φτάσει και τα 2 χρόνια. «Πρόβες» μπορεί να ξεκινήσουν και από τους 10 μήνες ηλικίας αλλά επιτυχείς αναπαραγωγές έχουν παρατηρηθεί μετά τους 18 μήνες.
  Όπως και με άλλες κιχλίδες το ένστικτο αναπαραγωγής εξαρτάται από εποχικές αλλαγές, οπότε αλλαγές με κρύο μαλακό νερό θα βοηθήσουν.
  Αρχικά οι θηλυκές θα αρχίσουν να σκάβουν λαγούμια ενώ σκουραίνουν χρωματικά και στην συνέχεια θα αρχίσουν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους ώστε να προκύψει ιεραρχία μεταξύ τους. Την όλη διαδικασία τα αρσενικά την παρατηρούν χωρίς να εμπλακούν.
  Το κυρίαρχο θηλυκό θα προετοιμάσει μια πέτρα και θα την προστατέψει από τυχόν επισκέπτες για κάποιες μέρες, μέχρι να γεννήσει σειρές από αυγά που ενώνονται μεταξύ τους από λεπτά κολλώδη κλωστίδια. Ο αρσενικός θα κάνει ένα πέρασμα για να γονιμοποιήσει τα αυγά και μετά θα επιτηρεί την περιοχή γύρω από την φωλιά (μέχρι και 90 εκατοστά διάμετρο), εκτός και αν η θηλυκιά απομακρυνθεί από την φωλιά όπου θα αναλάβει την άμεση φύλαξη τους μέχρι την επιστροφή της. Η επώαση των αυγών διαρκεί μέχρι 4 ημέρες. Όταν θα εκκολαφθούν, ο γόνος θα μεταφερθεί σε προετοιμασμένο λαγούμι μέχρι να καταναλωθεί όλος ο λεκιθικό τους σάκος,  μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από ακραία επιθετικότητα εκ μέρους της θηλυκιάς.
  Η φύλαξη των νεογνών μετά από αυτές τις μέρες μοιράζεται εξίσου ανάμεσα στους δυο γονείς για ένα διάστημα 6 εβδομάδων. Μετά την πάροδο τους το ζευγάρι θα προχωρήσει σε νέα γέννα.
   
  Γενικές πληροφορίες : Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα κιχλίδα με ιδιαίτερο χαρακτήρα, αρκετά απαιτητική στην συντήρησή της και γι' αυτό δεν ενδείκνυται να την διατηρούν αρχάριοι χομπίστες .
   

   

   
  Πήγες - Φώτο :
  https://aquainfo.org/
  https://www.seriouslyfish.com/species/biotodoma-cupido/
  https://www.fishbase.de/Summary/SpeciesSummary.php?id=12291&lang=greek
  https://aquainfo.org/biotodoma-cupido-greenstreaked-eartheater/
   
   
  Συντάκτης : @Jester
  Επιμέλεια δημοσίευση: @SOTIRIS@Rik@marinos @Antonis K @Am Team
   
   
   

  Melanotaenia praecox

  Ήπειρος: Ασία Τάξη: Atheriniformes Εύρος Ph: Ουδέτερο (Ph=7) Κατηγορίες ενυδρείων: 100-120 lt
  Επιστημονικό Όνομα : Melanotaenia praecox
  Κοινές Ονομασίες: Neon Dwarf Rainbowfish
  Ελληνικό Όνομα : Μελανοταινίες νέον
  Γενική Κατηγορία : Melanotaeniidae
  Οικογένεια : Melanotaeniidae
  Τάξη: Atheriniformes
  Γένος : Melanotaenia

  Βιότοπος : Ενδημικό ψάρι του ποταμού Mamberamo στη Δυτική Παπούα Νέα Γουινέα . Τα συναντάμε συνήθως σε μικρές ομάδες των 6+ ψαριών τόσο σε παραποτάμους με δυνατή ροή όσο και σε λιμνώδη νερά με πυκνή βλάστηση και βυθισμένους κορμούς δέντρων.
   
  Μέγεθος : Στο ενυδρείο δεν ξεπέρνα τα 6-8 εκατοστά .

  Συντήρηση στο ενυδρείο
  PH : 6,6-8 (Ιδανικά 7 )
  KH : 5-15°dGH °
  GH :10-20°dGH
  Θερμοκρασία : 23-28 °C (ιδανικά στους 26 °C )
   
  Λίτρα : Για μια ομάδα 6 ψαριών θα χρειαστούμε ένα ενυδρείο με διαστάσεις 80 Μ Χ 35 Π περίπου 100 λίτρων.

  Κοινωνική συμπεριφορά : Ειρηνικό ψάρι που του αρέσει να ζει σε ομάδες . Μπορεί να συμβιώσει άνετα με άλλα ήσυχα είδη που ζουν σε παρόμοιες συνθήκες νερού.

  Διαχωρισμός φύλου : Τα αρσενικά γίνονται ποιο μεγάλα και παρουσιάζουν ποιο έντονα χρώματα. Τα πτερύγια των θηλυκών συχνά εμφανίζουν επίσης κιτρινοπορτοκαλί χρώμα.

  Διακόσμηση ενυδρείου : Φυτεμένα ενυδρεία άλλα με αρκετό χώρο για κολύμπι με ξύλα και ρίζες για διάκοσμο θα αποτελούσαν τον ιδανικό για αυτά βιότοπο. Επίσης δεν τους αρέσει ο έντονος φωτισμός και για αυτό τον λόγο θα προτιμούσαν να έχουν στο ενυδρείο και φυτά επιφανείας .

  Ζώνη Κολύμβησης : Σε όλο το μήκος και πλάτος του ενυδρείου

  Διατροφή : Παμφάγο ψάρι . Θα φάει όλες τις τροφές του εμπορίου αρκεί να χωρούν στο στόμα του .

  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο : 4-5 έτη

  Ιδανικοί Συγκάτοικοι : Όπως προαναφέραμε είναι κατάλληλα ψάρια για ένα «κοινωνικό ενυδρείο . Συγκατοικούν άνετα με  danios, barbs, Dwarf cichlids καθώς και με  Corydoras

  Υποείδη και υβρίδια : Κάλο θα ήταν να αποφεύγεται η συγκατοίκηση με άλλα είδη της οικογένειας .

  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο : Επιτυγχάνεται σχετικά εύκολα . Επειδή διασκορπίζουν τα αυγά τους, αν θέλουμε να πάρουμε ολόκληρο το γόνο, πρέπει να απομονώσουμε το ζευγάρι σε ξεχωριστό ενυδρείο .Μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί συχνά να προκαλέσει  ωοτοκία . Η θηλύκια θα ξεκινήσει να γεννά 25-45 αυγά καθημερινά για αρκετές ημέρες . Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστέφουμε το ζευγάρι στο κυρίως ενυδρείο για να μην φάνε τα αυγά και περιμένουμε μέχρι και 5 ημέρες να εκκολαφτεί ο γόνος . Μετά την εκκόλαψη τα ταΐζουμε με ζωντανές τροφές όπως αρτέμια κτλ.
   
  Γενικές πληροφορίες : Επειδή στη φύση ζούνε σε παραποτάμους με δυνατή ροή νερού καλό θα ήτανε και το φίλτρο του ενυδρείου μας να έχει όσο μεγαλύτερη ροή γίνεται. Επίσης θα πρέπει να προσέχουμε και την ποιότητα του νερού μιας και είναι επιρρεπείς σε ασθένειες για αυτό είναι αναγκαίες οι συχνές αλλαγές νερού.
   

   
   
  Πήγες - Φώτο :
  https://www.bluefishaquariums.gr/
  https://www.aquario.gr/
  https://www.fishbase.se/
  https://www.seriouslyfish.com/
  https://rainbowfish.angfaqld.org.au/
  http://www.tsamisaquarium.gr/
   
   
  Συντάκτης :  @marinos
   
  Επιμέλεια δημοσίευση : @SOTIRIS @Antonis K@Ομάδα Δημιουργίας του ΑΖ

×
×
 • Create New...