Jump to content

Παραγωγή φυτοπλαγκτόν


Aiolos

Recommended Posts

Διαβάζοντας ένα άρθρο του φίλου nerva και τον ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινήσεις και τις συμβουλές που μου έδωσε για το φυτοπλαγκτόν, είπα να κάνω και εγώ μια προσπάθεια για παραγωγή.

Για αντιδραστήρα χρησιμοποίησα μια θήκη ρητίνης από Α/Ο και απ ότι φάνηκε έκανε πολύ καλά τη δουλειά της.

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε στις 25/09 με 150ml νέου θαλασσινού νερού, + 150ml Phytostart της Grotech και 2-3 ml Phytofood τις ίδιας εταιρίας.

Από την αρχή της διαδικασίας υπήρχε φωτισμός επί 24ώρου βάσεως και φυσικά αερισμός με αεραντλία.

Τα αποτελέσματα άρχισαν να διαφαίνονται την ένατη ημέρα (03/10) δίνοντας στο νερό μια πρασινωπή απόχρωση, σημάδι ότι άρχισε ο πολλαπλασιασμός και τρεις μέρες μετά (06/10) η ανάπτυξή ήταν πιο ραγδαία (φωτογραφίες).

Μόλις ολοκληρώσω τον κύκλο (διότι ταυτόχρονα κάνω και μια μεγαλύτερη παραγωγή αλλά με διαφορετικές αναλογίες από αυτές που προτείνει ο κατασκευαστής) θα ανεβάσω αναλυτικά την όλη διαδικασία.

post-13206-1254862485_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αν τα καταφερεις και με ζωοπλαγκτον,ο πρωτος αγοραστης θα ειμαι εγω :blink:

Περιμενουμε το νεο project

Link to comment
Share on other sites

Αααα φίλε αν είναι να το αγοράσεις δεν σου δίνω...

Βάσει των οδηγιών, του τρόπου, χρόνου και ποσότητας αναπαραγωγής του, δεν θα ξέρω τι να το κάνω... οπότε λέω να μοιράζω σε όποιον θελήσει.

Άσε που αν σου δώσω μια μικρή ποσότητα είναι πολύ εύκολο να συνεχίσεις την παραγωγή και να έχεις μια ζωή !!!

Το είπε και ο Κομφούκιος... "Αν δώσεις σε κάποιον ένα ψάρι θα το φάει και θα χορτάσει, αν τον μάθεις να ψαρεύει θα είναι χορτάτος μια ζωή"

Υπ όψιν, δεν το παίζω Κομφούκιος για να μην παρεξηγηθώ.

Link to comment
Share on other sites

Δεν θελω φυτο αλλα ζωοπλαγκτον αν καποια στιγμη ασχοληθεις.

Λογω ελειψης χωρου-χρονο και συζηγου με τεραστια υπομονη για ακαταστασιες,δεν μπορω να φτιαξω. :blink:

Link to comment
Share on other sites

Στη "μεγαλύτερη" παραγωγή που ετοιμάζεται, έχω σκοπό να κάνω τα εξής....

Το φυτοπλαγκτόν είναι άριστη τροφή για Artemia και φυσικά η κύρια πηγή για το ζωοπλαγκτόν... οπότε θα προσπαθήσω να διατηρήσω ζωντανά artemia, ενώ ταυτόχρονα θα πειραματιστώ στον πολλαπλασιασμό ζωοπλαγκτόν...

Αλχημιστής έχω καταντήσει !!!!

Link to comment
Share on other sites

Μπραβο φιλε.Τα εχω παρει και εγω και μου μενει να παρω μια αεραντλια για να ξεκινησω!Τι λαμπα εχεις βαλει και πως τα εχεις προσαρμωσει στην Α/Ο;;; Για το ζωοπλαγκτόν που θελεις να φτιαξεις ακου τι παρατηρησα:Αφησα μεσα τον μαγνητη για τα τζαμια αφου τα καθαρισα και εκει αναπτυχθηκε μικροζωη!!!Λεω να τα παρω αφου εχω φτιαξει φυτοπλαγκτον και να τα ταισω σε ενα μπουκαλι ωστε να αναπαραχθουν.Υπαρχει περιπτωση να πετυχει;

Link to comment
Share on other sites

Να ένα υποτυπώδη σχέδιο για τον αντιδραστήρα

Α. Θήκη ρητίνης διαφανής

Β. Φωτιστικό φθορισμού περίπου στα 30 εκ. (8w)

Γ. Σωληνάκι και βαλβίδα ρύθμισης του αέρα

Δ. Βαλβίδα αντεπιστροφής

Ε. Σωληνάκι και βαλβίδα εξαγωγής του φυτοπλαγκτόν.

Τώρα όσον αφορά την παραγωγή του ζωοπλαγκτόν σκέφτομαι να κάνω το εξής….

Σ ένα ενυδρειάκι των 5 λίτρων να διατηρώ μια Χ ποσότητα φυτοπλαγκτόν προσθέτοντας νερό από το ενυδρείο το οποίο έχει ζωοπλαγκτόν, μιας και το ζωοπλαγκτόν δεν θα καταναλώνεται και θα έχει μπόλικη τροφή πιστεύω να πολλαπλασιαστεί… Φυσικά αυτά είναι μόνο θεωρίες .. θα κάνω και καμιά έρευνα στο Internet να δω τι παίζει.

Στο κάτω – κάτω τι είχαμε τι χάσαμε !!!!

Υπ όψιν το ενυδρειάκι έχει κάποιον «εξοπλισμό» (φωτισμό, κυκλοφορητή, αερισμό..) για να μπορούν να διατηρηθούν ζωντανά

post-13206-1254938493_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - Aiolos-910
Link to comment
Share on other sites

To ενυδρειάκι είναι αυτό στη φώτο, 5 λίτρων και στην ουσία θα γίνει ένα micro-reef αν μπορώ να το πω έτσι, γιατί σκέφτομαι να βάλω και λίγο βράχο με τα κοπίποδα και τα αμφίποδα που ζουν επάνω του, οπότε θα υπάρχει και απ αυτά παραγωγή… λέμε τώρα.. σκέψεις και θεωρίες… θα δείξει στη πορεία.

post-13206-1254939509_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Θα φροντίσω το βραχάκι να είναι πορώδες ώστε να το χρησιμοποιούν σαν κρυψώνα… και μια φορά στις τόσες όταν βλέπω ότι υπάρχει κάποιος Χ πληθυσμός θα μεταφέρω τα βραχάκι στο κυρίως ενυδρείο με ότι κουβαλάει επάνω του, διατηρώντας έτσι μια ισορροπία στο ενυδρείο αφού η κατανάλωση εκεί είναι μεγαλύτερη της αναπαραγωγής !!!

Τα σκασμένα τρώνε συνεχώς !!!!

Αυτό το κόλπο με το βραχάκι το κάνω εδώ και ένα μήνα και πιάνει το κόλπο....

Το έχω στο refugium και κάθε τόσο το μεταφέρω στο κυρίως ενυδρείο και από εκεί που δεν είχε μείνει κοπιποδο και αμφιποδο στο ενυδρείο βλέπω τώρα οτι άρχισε πάλι να αποκτά ζωή.

Έγινε επεξεργασία - Aiolos-910
Link to comment
Share on other sites

Γειά σου φίλε και μπράβο για την προσπάθεια σου :( , θα σου πρότεινα για την παραγωγή ζωοπλακτόν να κινηθείς ως εξής με τον εξοπλισμό που έχεις, πρώτον να μην βάλεις νερό απο το ενυδρείο αλλά με μικροπιπέτα να πιάσεις ενήλικα άτομα και να τα βάλεις στο ενυδρείο αυτό που προορίζεις για παραγωγή, ο λόγος είναι να μην μεταφέρεις όσο γίνεται άλλους πληθυσμούς μικροοργανισμών, ακόμη και θυρευτών που θα ανταγωνιστούν στην κυρίως καλλιέργια σου αν όχι για τροφή σίγουρα για χώρο. (Το έχω κάνει και πέτυχε ;) ).

Δεύτερον, θεωρώ και βάση αναφορών το καλύτερο που θα μπορούσες να καλλιεργήσεις είναι τα

copepod, διότι και πέραν ότι είναι το καλύτερο έδεσμα για κοράλλια και ψάρια μπορούν να ολοκληρώσουν τον κύκλο αναπαραγωγής τους στο ενυδρείο- εκτροφής που έχεις, τα αμφίποδα τα αποκλείω αν και είναι πανεύκολα γιατί δεν τρόγωνται απ' όλλα τα ψάρια καθώς και απο τα κοράλλια, η αρτέμια και τα ρότιφερς θα πρέπει να παίρνεις αυγά και δεν θα είναι ολοκληρωμένος κύκλος.

Τρίτον, το βραχάκι επίσης βάλτο νεκρό για να μην μεταφέρεις τίποτα(βλέπε παραπάνω) ή χρησιμοποίησει και χαέτο την οποία θα την βουτάς στο ενυδρείο σου, θα την κουνάς ερμητικά για να ''τινάζετε'' το ζωοπλακτόν στο ενυδρείο σου και θα την επιστρέφεις αμέσως πίσω.

Απο την μικρή καλλιέργεια που κάνεις μπορείς να ρίχνεις μέσα στο ενυδρείο- εκτροφής και να συνεχίζεις τον κύκλο, χαμηλή ροή και δώσε ζοο :blink:

Link to comment
Share on other sites

Γιωργο (nervas), βγαλε επιτελους αυτο το "αρχαριος" απο το προφιλ σου :blink:

Εχεις κανει καλλιεργεια με κοπιποδα σε μικρο ενυδρειακι?

Link to comment
Share on other sites

Σωστός.. αυτό με τη chaeto μου άρεσε.. οπότε συνεχίζω την ιστορία με το βραχάκι όπως έκανα μέχρι τώρα από το refugium (αφού πιάνει το κόλπο), και ταυτόχρονα θα ακολουθησω και την πρότασή σου.

Link to comment
Share on other sites

Γιωργο (nervas), βγαλε επιτελους αυτο το "αρχαριος" απο το προφιλ σου :(

Εχεις κανει καλλιεργεια με κοπιποδα σε μικρο ενυδρειακι?

Μα νιώθω ακόμη αρχάριος :blink: , ακόμη μαθαίνω και δεν ξέρω αν μου φτάσει αυτή η ζωή για να αποκτήσω μια σχετική εμπειρία :( .

Άκη έκανα και πέτυχε για τους λόγους που αναφέρω, φυσικά δεν το κράτησα πάνω απο ένα μήνα γιατί δεν έβρισκα χρόνο μέσα στο καλοκαίρι λόγω δουλειάς και διακοπών, καλό είναι να ρίχνεις και λίγο φλέικ που και που εκτός απο καλλιέργεια φυτο για συμπλήρωμα διατροφής, τα κοπήποδα λίγο δύσκολο να πάνε πάνω στο βραχάκι μεγάλος αριθμός, η χαέτο είναι πολύ καλή λύση για να παίρνεις μεγαλό πλυθησμό.

Αίολός τα αμφίποδα να τα φοβάσαι σε ενυδρείο χωρίς ψάρια και μόνο κοράλλια, το δοκίμασα και όταν δεν έβρισκαν άλλη τροφή πήγαιναν στα κοράλλια και έτρωγαν βλέννα με παρενόχληση που προκαλούσαν(άλλο πείραμα :( ), κάτι φυσικά που γίνεται και στην φύση. Κατάντησα να ταίζω φλέικ σε άδειο ενυδρείο απο ψάρια :( καθημερινά για να μην ενοχλούν τα κοράλλια, όσπου έβαλα 2 wrasse και ηρέμησα και αυτά πρήστηκαν στην μάσα.

Υπόψιν θα πρέπει μόνο ένα μικρό φυλτράκι να βάλεις στο ενυδρείο- εκτροφείο για κυκλοφορία, είναι αρκετό για να σου κρατάει και μια μικρή βιολογία.

Επίσης αν είναι να ενηλικιώσεις αρτέμια που είναι σχετικά εύκολο, αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι η σχέση χώρου - πλυθησμού, αν βάλεις πάρα πολύ θα ψοφήσουν αρκετά και θα ζήσουν αυτά που πρέπει ή θα ψοφήσουν όλα λόγω αλλαγής της σύνθεσης του νερού, για να κάνεις αναπαραγωγή είναι πάρα πολύ δύσκολο με τον υπάρχον εξοπλισμό σου διότι χρείαζετε να μελετήσεις όλα τα στάδια του κύκλου ζωής της(τουλάχιστόν έτσι ξέρω ;) ).

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε το παρόν θέμα με την παραγωγή ζωντανού φυτοπλαγκτόν νομίζω ότι ήρθε η ώρα να «ανέβουν» οι οδηγίες και ο τρόπος παραγωγής.

Στο κείμενο αναφέρεται ως αντιδραστήρας η χρήση ενός φίλτρου ρητίνης από αντίστροφη όσμωση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένα πλαστικό μπουκάλι νερού με τις αντίστοιχες μετατροπές.

Υπάρχουν φυσικά και στο εμπόριο αντιδραστήρες για τη συγκεκριμένη διαδικασία που κυμαίνονται από 30 έως και 500 ευρώ.

Οι ακριβοί περιλαμβάνουν διάφορους αυτοματισμούς αλλά είναι και για μεγάλη παραγωγή που υπερκαλύπτουν τις ανάγκες του ενός χρήστη.

Καλή επιτυχία.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Για να μην ανοιγω καινουργιο θεμα, θα ηθελα να κανω μερικες ερωτησεις.....

1.. Δεν βρησκω το post του Νervas poy anaferei o Αιολοσ

2.. πηγα σημερα στους ακατανομαστους στην κηφισια να παρω phytostart & Phytofood. λοιπον στο site τους το εχουν πακετο και τα δυο περιπου 15 euro. τους παιρνω και τηλ και μου επιβεβαιωνουν οτι ειναι πακετο και η τιμη ειναι 15 και για τα δυο. Παω εκει και μου λενε 15 το ενα!!!. ΟΚ παιδια λεω δωστε μου και τα δυο. Ομως ειχαν μονο phytostart και πηρα μονο αυτο. υπαρχει κατι αλλο που να αντικαθηστα το phytofood??

3.. rotifers και κοπιποδα που μπορω να βρω? μονο εξω εχω βρει. εχει μηπως κανενας να μου πουλησει?

4.. καπου διαβασα οτι η καλητερη διαδικασια φωτισμου ειναι 2 ωρεw on και δyο ωρες off. exei καλητερα αποτελεσματα απο 24/24.

θανκς ιν αντβανς :)

JD

Link to comment
Share on other sites

1 η αναφορά για Phytoplakton του Nerva είναι στο www.openreef.gr

2 Phytofood έχω να σου δώσω !!!

3 Αυγά rotifers έχει εκεί που πήγες !!! Ζωντανά κοπίποδα είχε φέρει το Αζορες, (μπορεί να έχει ακόμη)

4 Με 24 ώρες υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη, αλλά και οι 16 είναι αρκετές. Αυτό για τα δίωρα δεν το γνωρίζω.

5... σου έστειλα πμ

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Γράφω εδώ (αρκετό καιρό μετά), για να μείνει η πληροφορία συγκεντρωμένη.

Κατ' αρχήν, αναφέρεται στη διαδικασία ότι το φώς πρέπει να μένει αναμμένο 24/7, ενώ αναφέρονται και οι 16 ώρες σαν πιθανή επιλογή.

Σε αντίστοιχο thread στο rc διάβασα ότι χρειάζεται 16 ώρες φως και 8 ώρες απόλυτο σκοτάδι, ώστε να ανανεώνονται/ξεκουράζονται οι οργανισμοί.

Κάποιο σχετικό σχόλιο/γνώμη μετά από μακροχρόνια παραγωγή?

Επίσης θα ήθελα κάποια γνώμη για την προσθήκη σε σύστημα που γίνεται και προσθήκη πηγής άνθρακα, όπως επίσης και σε σύστημα με κυανοβακτήριο (2 ξεχωριστές περιπτώσεις, όχι και τα δύο μαζί)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...