Jump to content

Recommended Posts

Malawi Bloat



post-15437-1262891106_thumb.jpgpost-15437-1262891118_thumb.jpg

Το Malawi bloat είναι από τις πιο κοινές ασθένειες στα ενυδρεία με Κιχλίδες απο τη λίμνη Malawi ενώ παράλληλα είναι και από τις πιο μυστηριώδης καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση στα αίτια που προκαλούν την συγκεκριμένη ασθένεια. Κάποιοι θεωρούν οτι οφείλεται σε παράσιτο, ενώ άλλοι την αποδίδουν σε βακτηρίδιο.Παρά το όνομά της, η ασθένεια αφορά κι άλλα ψάρια πέρα από τις Κιχλίδες της λίμνης Μαλάουι. Τα φυτοφάγα ψάρια είναι αυτά που έχουν αποδειχτεί πιο επιρρεπή στην συγκεκριμένη ασθένεια.

Που οφείλεται

Η θεωρία που τείνει να επικρατήσει είναι εκείνη η οποία αποδίδει το Malawi Bloat σε μονοκύτταρο πρωτοζωικό παράσιτο το οποίο ζει μέσα στο έντερο του ψαριού, πολλαπλασιάζεται όταν το ψάρι εξασθενεί από στρές ή κάποιον άλλο παράγοντα και προκαλεί τον τυμπανισμό. Το έντερο φράζει και εκεί οφείλεται η απώλεια όρεξης που παρουσιάζει το ψάρι που έχει νοσήσει. Όταν το παράσιτο φτάνει σε μεγάλο αριθμό, αρχίζει και προκαλεί τρύπες στο ψάρι καταστρέφοντας τα όργανα του. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα κατά πόσο η ασθένεια είναι μεταδοτική. Ωστόσο, όταν διαγνωσθεί σε κάποιο από τα ψάρια του ενυδρείου μας, καλύτερα να την εκλάβουμε ως τέτοια.

1. Στρές

Το στρεσάρισμα του ψαριού μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, ο πιο συνηθισμένος από τους οποίους είναι η κακή ποιότητα νερού στο ενυδρείο μας. Πιο συγκεκριμένα οι όχι τακτικές αλλαγές του νερού, η μή επαρκής οξυγόνωση και το υπερβολικό τάισμα είναι παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση του νιτρικού άλατος (ΝΟ3). Τα ψάρια όταν ζουν σε κακές συνθήκες νερού για πολύ καιρό, στρεσάρονται και το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν λειτουργεί στο βέλτιστο επίπεδο. Άλλοι παράγοντες που προκαλούν στρες είναι η προσπάθειά μας να πιάσουμε κάποιο ψάρι ή να το μεταφέρουμε και τέλος ο ανεπαρκής αριθμός κρυψώνων για την προστασία από τα υπόλοιπα ψάρια του ενυδρείου.

2. Αλάτι

Η προσθήκη αλατιού σε μεγάλη ποσότητα με σκοπό την προσομοίωση του φυσικού βιότοπου των Κιχλίδων μπορεί να προκαλέσει το Malawi Bloat. Οι λίμνες της Αφρικής έχουν αλκαλικό και σκληρό νερό, το οποίο όμως δεν πετυχαίνεται στο ενυδρείο με τη χρήση κοινού αλατιού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους όπως η χρήση σπασμένου κοραλλιού στον βυθό ή στο φίλτρο, χρησιμοποίηση ασβεστολιθικών πετρωμάτων ή ειδικών buffer που πωλούνται στην αγορά.

3. Ακατάλληλη τροφή

Οι περισσότερες φυτοφάγες Κιχλίδες έχουν μακρυά εντερική οδό, γεγονός που τις κάνει να θέλουν περισσότερο χρόνο για να χωνέψουν την τροφή τους. Αυτός είναι ο λόγος που παρουσιάζουν συχνά προβλήματα στο έντερο τους. Η αποσύνθεση ανεπαρκώς διασπασμένων τροφών ερεθίζει τα εντερικά τοιχώματα και στρεσάρει το ψάρι, δίνοντας ιδανικές συνθήκες στο παράσιτο για να δράσει. Τροφές που το ψάρι αδυνατεί να διασπάσει είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως bloodworms, ή pellet και flake foods που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ιχθυάλευρου.

Συμπτώματα

Τα στάδια του Malawi Bloat όπως αυτά παρουσιάζονται απο τον Dr. Ad Konings είναι τα εξής:
1η Φάση: Το ψάρι δυσκολεύεται να φάει. Μπορεί να βάζει τροφή στο στόμα αλλά το φτύνει σχεδόν αμέσως.
2η Φάση: Το ψάρι φαίνεται σαν να βήχει. Φαίνεται σαν να προσπαθεί να βγάλει κάτι απο το στόμα του.
3η Φάση: Λευκά στο χρώμα περιττώματα και σε σχήμα πολύ λεπτής κλωστής, είναι εμφανή και κρέμονται για πολύ ώρα απο τον πρωκτό του ψαριού.
4η Φάση: Το ψάρι πρήζεται και πεθαίνει. Συνήθως τα ψάρια που έχουν προσβληθεί πεθαίνουν πρίν φτάσουν σε αυτή τη φάση.


Θεραπεία

Όταν παρατηρηθούν σημάδια της ασθένειας, η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Αρχικά πρέπει να διορθωθεί ότι είναι αυτό που προκάλεσε την ασθένεια. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για το Bloat γίνεται με τη χρήση μετρονιδαζόλης, την οποία την βρίσκουμε στα ενυδρειακά προϊόντα (πχ. Seachem Metronidazole ) ή στα φαρμακεία (Flagyl).

Αν μόνο ένα ψάρι είναι άρρωστο, είναι προτιμότερο να μεταφερθεί σε ενυδρείο καραντίνα και να δεχθεί την θεραπεία εκεί. Αντίθετα αν περισσότερα ψάρια έχουν νοσήσει, καλύτερα η θεραπεία να γίνει σε ολόκληρο το ενυδρείο καθώς κι άλλα ψάρια μπορεί να έχουν αρρωστήσει κι απλά να μην έχουν εμφανίσει τα συμπτώματα ακόμα. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο πιθανότερο είναι να σωθεί το ψάρι που έχει νοσήσει. Αν η ασθένεια προχωρήσει πολύ, το ψάρι σπάνια επιζεί.

Ξεκινώντας απαιτείται αλλαγή νερού της τάξης του 30% με σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας μέσα σε 12 ώρες στους 28 βαθμούς. Ο λόγος αυτής της αύξησης είναι ότι η μετρονιδαζόλης δρα καλύτερα σε αυτή τη θερμοκρασία, αυξάνει τον μεταβολισμό του ψαριού και εντείνει την ανοσοποιητική του αντίδρασή, ενώ επιταχύνει τον κύκλο ζωής του παράσιτου κάνοντας πιο σύντομη την περίοδο ίασης. Παράλληλα πρέπει να αυξηθεί η οξυγόνωση στο ενυδρείο καθώς η περιεκτικότητα του νερού σε οξυγόνο μειώνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας . Αν έχουμε άνθρακα στο φίλτρο μας το αφαιρούμε γιατί δεν θέλουμε να τραβήξει τα φάρμακο που θα χρησιμοποιήσουμε. Το βιολογικό μας υλικό δεν το πειράζουμε καθώς η μετρονιδαζόλη δεν βλάπτει τα τα απονιτροποιητικά βακτήρια.

Αν χρησιμοποιήσουμε το Seachem Metronidazole βάζουμε 100 mg για κάθε 38 λίτρα, ενώ εάν χρησιμοποιήσουμε Flagyl η δοσολογία είναι 500mg για κάθε 50 λίτρα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η δράση της μετροδιναζόλης διαρκεί 8 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι όταν θεραπεύουμε το bloat όπου ο χρόνος της αντίδραση μας είναι πολύ σημαντικός για την επιβίωση του ψαριού, πρέπει η δοσολογία να εφαρμόζεται ανά 8 ώρες. Πριν από κάθε δόση πραγματοποιούμε μερική αλλαγή νερού. Αν δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τις απαιτήσεις αυτής της ρουτίνας, τότε προχωράμε με δόσεις του φαρμάκου σε καθημερινή βάση.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ψαριού που παρουσιάζει Bloat είναι τόσο αδύναμο, που συχνά το κάνει ευάλωτο και σε κάποια βακτηριακή ασθένεια. Γι’αυτό τον λόγο κάποιες φορές κρίνεται σκόπιμο να συνδυαστεί η μετρονιδαζόλη με κάποιο αντιβακτηριακό φάρμακο το οποίο περιέχει την δραστική ουσία Nifurpirinol.

Το άρρωστο ψάρι, εάν γιατρευτεί αυτό συνήθως γίνεται μέσα σε μία εβδομάδα και θα το καταλάβουμε βλέποντας το να ανακτά την όρεξή του. Μόλις γίνει αυτό μπορούμε για λίγες μέρες να το βοηθήσουμε μουλιάζοντας την τροφή σε λίγο απ’το φάρμακο.

Όταν τελειώσει η θεραπεία κάνουμε μια γενναία αλλαγή νερού και βάζουμε άνθρακα στο φίλτρο μας να τραβήξει ότι έχει απομείνει από το φάρμακο.

Σε κάθε περίπτωση η παρατήρηση των ψαριών μας είναι πολύ σημαντικός παράγοντας καθώς αν διαγνώσουμε άμεσα τα συμπτώματα, αυξάνουμε της πιθανότητες ίασης του ψαριού μας όταν αυτό πάσχει από bloat.

________________________
Πηγές:
Back to Nature, Guide to Malawi Cichlids by Ad Konings (2nd edition)
www.cichlid-forum.com
www.aquaticcommunity.com
www.trophs.com

Έγινε επεξεργασία - argy1
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Το άρθρο εμπλουτίστηκε με νέα στοιχεία με στόχο την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του Bloat στις Αφρικανές μας.

Όποιος φίλος έχει αντιμετωπίσει την συγκεκριμένη ασθένεια στο παρελθόν, ας μοιραστεί την εμπειρία του μαζί μας κι ας μας πει με πως εξελίχθησαν τελικά τα πράγματα.

:)

Link to comment
Share on other sites

δυστηχος το περασα και γω αυτο το μαρτυριο και με στεναχορισε... του εκανα θεραπεια με(Flagyl) στης αναλογες δοσολογιες αλλα οταν το εβαλα μεσα ειταν σαν να το αποτελειωσα. μολις το εβαλα μεσα φανηκε πως κατι δεν παει καλα και σε 10 λεπτα παει... ηταν βεβεα σε πολυ προχοριμενο επιπεδο....

εδω ειχα αναπτηξει το θεμα http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...40411&st=80

Link to comment
Share on other sites

Στο bloat αν δεν προσέξεις τα συμπτώματα στο αρχικό στάδιο, η ίαση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Γι'αυτό είναι πολύ σημαντική η παρατήρηση των ψαριών μας την ώρα του φαγητού. Η απώλεια όρεξης είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να μας ανησυχήσει.

:)

Link to comment
Share on other sites

:):lmao:

Ειναι μεταδοτικο,η καθε ψαρι νοσει μονο του;

Αν διαβάσεις το άρθρο και δεν έχει απαντηθεί η απορία σου, θα σου απαντήσω. :D

Link to comment
Share on other sites

Εννοω αφου αρωστησει ενα ψαρι,για τους λογους που ανεφερες (τροφη ,στρες,αλατι)μετα αυτο το ψαρι μεταδιδει την ασθενεια σε αλλα ψαρια,λογο βακτηριδιων που ανπτυσσονται σαυτο;

Link to comment
Share on other sites

Πολύ χρήσιμο άρθρο, και μακρυά από τα ψαράκια!.. :)

Link to comment
Share on other sites

Σκέψου ότι στον παράγοντα που εξασθενεί τον οργανισμό ενός ψαριού, είναι εκτεθειμένα όλα τα ψάρια του ενυδρείου. Αν δηλαδή δίνεις μια λάθος τροφή, την τρώνε όλα τα ψάρια. Το κατά πόσο θα αρρωστήσουν όλα, εξαρτάται και από τον οργανισμό του καθενός.

:)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

καλησπερα αφρικανοφιλοι ! λοιπον μιας και περασα και απο αυτο το σταδιο της ασθενειας και στεναχοριθηκα αρκετα βρηκα σημερα ανα βιντεακι περι αυτου και ειπα να το μηραστω μαζι σας, ο τροπος που το δειχνει φενετε πολυ απλος και αφου κατα 99% το ψαρι ειναι καταδικασμενο απο αυτην την ασθενεια αν την ξαναπατησω θα το επυχιρησω.

Link to comment
Share on other sites

Σάκη το βίντεο είναι απίστευτο αλλά προσοχή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το ψάρι δεν πάσχει από bloat αλλά από floating.

:P

Link to comment
Share on other sites

πως καταλαβενουμε την διαφορα? το ψαρι ειναι πρισμενο και στης 2 περιπτοσεις

Link to comment
Share on other sites

To ψάρι στην δεύτερη περίπτωση δεν έχει φραγμένο έντερο, αλλά έχει πάρει αέρα. Δες για πληροφορίες εδώ

http://www.cichlid-forum.com/articles/frontosa_floating.php

Γι'αυτό πρέπει να προσέχουμε να μην ταΐζουμε από τη επιφάνεια και να βυθίζουμε τις τροφές.

:P

Link to comment
Share on other sites

Αλλο το bloat και αλλο το float.Eιδικά στα φροντοζάκια το δευτερο ειναι συνηθες όταν ταιζουμε τροφή που επιπλέει!Γιάυτό καλύτερα βυθιζομενα pellets sticks.Bloat περάσαμε μένα φιλο τις πρώτες μέρες προσαρμογης αγριων troph.Δυστυχώς κάποια ψαρια δεν αντεξαν και το κακό ηταν οτι εφυγαν μαζί και σε συντομο χρονικό διαστημα.Για θεραπεία χρησιμοποιήθηκε μετρονιθαζολη τηε seachem.

Link to comment
Share on other sites

πολυ χρησιμες πληροφοριες! ευχαριστω παιδες!

Link to comment
Share on other sites

πως καταλαβενουμε την διαφορα? το ψαρι ειναι πρισμενο και στης 2 περιπτοσεις

:P

To ψάρι στην δεύτερη περίπτωση δεν έχει φραγμένο έντερο, αλλά έχει πάρει αέρα. Δες για πληροφορίες εδώ

http://www.cichlid-forum.com/articles/frontosa_floating.php

Γι'αυτό πρέπει να προσέχουμε να μην ταΐζουμε από τη επιφάνεια και να βυθίζουμε τις τροφές.

:rasp:

Σε μενα και η φροντοζες και τα Borley ανεβαινουν επανω απο μονατους κατα καιρους ,ρουφανε αερα και μετα τον φυσανε απο τα βραγχια τους.Γιατι το κανουν?

Link to comment
Share on other sites

O αέρας που παίρνουν μαζί με την τροφή συνήθως αποβάλλεται με τον τρόπο που παρατήρησες κι εσύ στα ψάρια σου. Όταν αυτό γίνεται συχνά, κάποια ποσότητα αέρα μπορεί να εγκλωβιστεί και να προκαλέσει το floating.

Ακόμα και όταν δίνουμε flakes που δεν βυθίζονται αμέσως, καλό είναι να μην τα αφήνουμε στην επιφάνεια αλλά μέσα στο νερό.

Το φαινόμενο δεν είναι συχνό αλλά μπορεί να συμβεί, οπότε καλό είναι να προσέχουμε.

:P

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Εξαιρετικό το άρθρο! Σήμερα είδα τα πρώτα συμπτώματα στον αγαπημένο μου Jewel (Hemichromis Bimaculatus). Κόκκινες κηλίδες στην κοιλιά και το κεφάλι, ανορεξία κτλ. Ξεκίνησα τη θεραπεία με Flagyl 500mg. Εύχομαι όλα να πάνε καλά.

Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετικό το άρθρο! Σήμερα είδα τα πρώτα συμπτώματα στον αγαπημένο μου Jewel (Hemichromis Bimaculatus). Κόκκινες κηλίδες στην κοιλιά και το κεφάλι, ανορεξία κτλ. Ξεκίνησα τη θεραπεία με Flagyl 500mg. Εύχομαι όλα να πάνε καλά.

Να΄σαι καλά. Εύχομαι να πάνε όλα καλά με τον ψάρη σου και να ενημερώσεις για την εξέλιξη.

:)

Link to comment
Share on other sites

Eυχαριστώ Κωστή. Να σημειώσω μόνο πως νομίζω ότι η θεραπεία με το flagyl έχει αποτέλεσμα εαν το ψάρι καταπιεί το φάρμακο και περάσει στο στομάχι του. Και από όσο γνωρίζω του γλυκού νερού δεν πίνουν το νερό που τα περιβάλλει - σε αντίθεση με τα θαλασσινά. Προς το παρόν τηρώ πιστά το οκτάωρο, τις αλλαγές νερού και τη θερμοκρασία όπως θα έκανα και με οποιδήποτε άλλο πλάσμα που ζει και αναπνέει. Θα ενημερώσω για εξελίξεις...

:)

Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετικό το άρθρο! Σήμερα είδα τα πρώτα συμπτώματα στον αγαπημένο μου Jewel (Hemichromis Bimaculatus). Κόκκινες κηλίδες στην κοιλιά και το κεφάλι, ανορεξία κτλ. Ξεκίνησα τη θεραπεία με Flagyl 500mg. Εύχομαι όλα να πάνε καλά.

Είναι όμως Bloat ;; απλά μια σκέψη κάνω :)

Link to comment
Share on other sites

Είναι όμως Bloat ;; απλά μια σκέψη κάνω :)

Μετά από πολύωρη παρατήρηση και πολύωρο διάβασμα κατά 90% νομίζω πως ναι. Τα συμπτώματα (κόκκινες κηλίδες, ανορεξία, δυσκολία αναπνοής, βήξιμο) με οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα. Βέβαια υπάρχει πάντα και η πιθανότητα λάθους αλλά ο Jewel δεν έχει άλλα συμπτώματα που να οδηγούν σε άλλη διάγνωση. Φωτό πριν εμφανιστούν οι κηλίδες έχω εδώ:

http://liveaquatic.f...11/12/jewel.png

:)

Link to comment
Share on other sites

Eυχαριστώ Κωστή. Να σημειώσω μόνο πως νομίζω ότι η θεραπεία με το flagyl έχει αποτέλεσμα εαν το ψάρι καταπιεί το φάρμακο και περάσει στο στομάχι του. Και από όσο γνωρίζω του γλυκού νερού δεν πίνουν το νερό που τα περιβάλλει - σε αντίθεση με τα θαλασσινά. Προς το παρόν τηρώ πιστά το οκτάωρο, τις αλλαγές νερού και τη θερμοκρασία όπως θα έκανα και με οποιδήποτε άλλο πλάσμα που ζει και αναπνέει. Θα ενημερώσω για εξελίξεις...

:)

Σχεδόν σε όλα τα ψάρια υπάρχει διαφορά στην περιεκτικότητα άλατος ανάμεσα στο εσωτερικό τους και το νερό στο οποίο κολυμπούν. Δηλαδή υπόκεινται σε οσμωτική πίεση η οποία προκύπτει από τη διαφορά συγκέντρωσης μιας ουσίας σε ένα υγρό στις δύο πλευρές μιας ημιπερατής μεμβράνης. Αυτή ακριβώς η διαφορά συγκέντρωσης αναγκάζει το υγρό να διαχέεται μέσω της μεμβράνης. Στα θαλασσινά ψάρια, το νερό έχει την τάση να εκρέει από αυτά, αφού η περιεκτικότητα άλατος στο σώμα τους είναι μικρότερη από αυτή του νερού στο οποίο ζούν (σε αντίθεση με αυτά του γλυκού). Τα ψάρια χάνουν νερό κυρίως μέσω της μεμβράνης των βραγχίων τους, εκεί που το δέρμα τους είναι πιο λεπτό. Οπότε για να μην πάθουν αφυδάτωση, πίνουν νερό, και γι’ αυτό καταπίνουν θαλασσινό νερό κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα ψάρια γλυκού νερού έχουν ακριβώς το αντίστροφο πρόβλημα. Έχουν πλεόνασμα νερού στο σώμα τους το οποίο αποβάλλουν μέσω των νεφρών τους. Τα ψάρια δηλαδή δεν καταπίνουν νερό, αλλά το λαμβάνουν από το δέρμα και τα βράγχια.

Σαφώς και το φάρμακο, είναι πιο αποτελεσματικό αν μουλιάσει στην τροφή. Το πρόβλημα όμως είναι ότι σε προχωρημένο στάδιο του bloat το ψάρι δεν τρώει. Οπότε μέσω της στήλης του νερού θα λάβει το φάρμακο μέχρι να αρχίσει να τρώει, όπως λαμβάνει δηλαδή κι άλλα φάρμακα που ρίχνουμε στο νερό.

:)

Έγινε επεξεργασία - ΚΩΣΤΗΣ
Link to comment
Share on other sites

Κωστη, πολυ ενδιαφερων το αρθο σου! :bigemo_harabe_net-64: Μερικες φορες μου ξεφευγουνε καποια ωραια και χρησημα θεματα και δεν σου κριβω πως μολις τωρα το πειρα χαμπαρι! :bigemo_harabe_net-134:

Επισης πολυ ενδιαφερων ειναι και το θεμα περι float, ειδικα οσοι εχουν φροντοζες θα πρεπει να το εχουν ψαξει οποσδηποτε μια που εχω δει πολλες φορες κατα καιρους αυτα τα πανεμορφα ψαρια να παλευουν στον αφρο. Οσο για την οσμωτικη πιεση καπου το ειχαμε ξανασυζητηση και μαζι μου φαινεται. :)

Link to comment
Share on other sites

Να΄σαι καλά φίλε Rik. Κι εγώ έτσι θυμάμαι, κάπου το έχουμε ξανασυζητήσει, αν δεν κάνω λάθος σε ένα θέμα που είχε να κάνει με τις βιταμίνες και κατά πόσο αυτές πρέπει να δίνονται στην στήλη του νερού ή μουλιάζοντας τις τροφές.

:)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...