Jump to content

Recommended Posts

 

Hemigrammus erythrostigma Bleeding Heart Tetra

 

Επιστημονικό Όνομα: Hemigrammus erythrostigma (Flower, 1947)
Κοινές Ονομασίες: Bleeding Heart Tetra
Ελληνικό Όνομα: Ματωμένες καρδιές
Γενική Κατηγορία: Characins
Τάξη: Characiformes
Οικογένεια: Characidae

Μέγεθος: 6 - 7 εκατοστά

Βιότοπος: Άνω και τον Νότιο Αμαζόνιο, καθώς και στο Περού, αλλά και στην Κολομβία

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 5,5-7,3 (Ιδανικά: 6-6,8)
KH: -
GH: 3-12°dGH (Ιδανικά: 7°dGH)
Θερμοκρασία: 23-28°C (Ιδανικά: 25-26°C)
Λίτρα: Στο ενυδρείο τα bleeding heart συνίσταται να μπαίνουν σε κοπάδι των 6-10 ατόμων. Για ένα κοπάδι ελάχιστα λίτρα ενυδρείου είναι τα 100 λίτρα, καλύτερα μάλιστα ένα ενυδρείο με μήκος τουλάχιστον 80 εκατοστών γιατί είναι ψάρια ιδιαίτερα κινητικά.

Κοινωνική συμπεριφορά: Φιλικό ως προς τα υπόλοιπα ψάρια του ενυδρείου. Μπορεί να δούμε κάποια άτομα από το κοπάδι (συνήθως τα αρσενικά) να κάθονται παράλληλα και να "χορεύουν" κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Αυτό σημαίνει πως τα ψάρια διεκδικούν το χώρο τους και προσπαθούν να επιβληθούν το ένα στο άλλο.

Διαχωρισμός φύλου: Δύσκολος έως πολύ δύσκολος. Και τα δύο φύλα έχουν την εντυπωσιακή, «αίμα»-κόκκινη κηλίδα στην περιοχή της καρδιάς καθώς και μαύρα ραχιαία πτερύγια. Επίσης όταν τα κρατήσουμε για κάποιο χρονικό διάστημα στο ενυδρείο μας θα παρατηρήσουμε ότι θα βγάλουν ένα ερυθρό χρωματισμό στο κυρίως σώμα τους. Τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερο και πιο μακρύ, το μαύρο ραχιαίο πτερύγιο ενώ τα θηλυκά είναι πιο εύσωμα.

Διακόσμηση ενυδρείου: Το ενυδρείο πρέπει να είναι φυτεμένο αλλά να διαθέτει και 50% ελεύθερο χώρο για να έχουν χώρο να κινούνται. Όπως σε όλα τα είδη που προέρχονται από τα «μαύρα» νερά του Αμαζόνιου πολύ θετική θεωρείται η προσθήκη τύρφης στο ενυδρείο, μέσα στο φίλτρο. Μια εναλλακτική λύση είναι η προσθήκη μερικών ξερών φύλλων βελανιδιάς που έχουν την ιδιότητα να αποβάλουν ουσίες που βελτιώνουν το νερό και του δίνουν μια καφέ απόχρωση. Επίσης μπορούμε να βάλουμε κάποια ξύλα-ρίζες όπου βοηθάνε στο μαύρισμα του νερού.

Ζώνη Κολύμβησης: Κυρίως κινείται στο μέσον του ενυδρείου και στο βυθό.

Διατροφή: Η διατροφή τους πρέπει να ποικίλει για να δείξουν τα υπέροχα χρώματά τους. Μπορούμε να τους δώσουμε διάφορες τροφές καθώς τρώει προνύμφες εντόμων, Artemia, Tubifex, flakes, αποξηραμένα bloodworm και κατεψυγμένη τροφή.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 5 χρόνια.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να συγκατοικήσει εύκολα με πολλά είδη ψαριών όπου ζουν στις ίδιες συνθήκες χημείας νερού και είναι φιλήσυχα. Είναι πολύ καλοί συγκάτοικοι για ένα βιοτοπικό ενυδρείο καθώς και για κοινωνικό. Συνήθως τα βλέπουμε σε ενυδρεία μαζί με τα corydoras, τα pleco και με άλλα tetra (καλό θα ήταν η συγκατοίκηση με άλλα tetra να μην είναι στην ίδια ζώνη κολύμβησης) χωρίς κανένα πρόβλημα.

Υποείδη και υβρίδια: Δεν υπάρχουν.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι υπερβολικά δύσκολη αλλά έχουν αναφερθεί κατά το παρελθόν τυχαίες αναπαραγωγές.Αφαιρέστε το ζεύγος μετά την αναπαραγωγή,καθώς οι γονείς θα φάνε τα αυγά τους. Τα νεογέννητα μπορούν να τραφούν με ζωντανή αρτέμια ή με τροφή εμπορίου ειδική για νεογνά.

Γενικές πληροφορίες: Είναι πολύ συμπαθητικά ψάρια και ένα μεγάλο κοπάδι μέσα στο ενυδρείο είναι υπέροχο θέαμα. Χρειάζονται κάποιες κρυψώνες μέσα στο ενυδρείο για να νοιώθουν ασφάλεια, οι οποίες μπορεί να από φυτά και από ρίζες-ξύλα. Ένα αρκετά φυτεμένο ενυδρείο θα το εκτιμήσουν πολύ. Επειδή τα περισσότερα bleeding heart δεν προέρχονται από αναπαραγωγές αλλά είναι άγρια πιασμένα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα του νερού που πρέπει να πληροί εν μέρει της πραγματικές συνθήκες νερού που υπάρχουν στην φύση. Τα Bleeding Heart Tetra είναι ευαίσθητα σε ρύπους των υδάτων και των ασθενειών. Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα να μην στρεσάρονται τα ψάρια διότι είναι ευαίσθητα στο ικ (Ick).



Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από τον stormtrooper

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...