Jump to content

Σκαλάρια-γέννα


Recommended Posts

Γεια σας και πάλι φίλοι!

Ακολουθώντας τις συμβουλές σας, κατάφερα να αντιμετωπίσω τα προβλήματα που είχα με ένα ενυδρείο μου (95 λίτρα περίπου, με 4 σκαλάρια, 1 κλόουν, 1 φαντασματάκι - η αρχική σύνθεση περιελάμβανε -κακώς- περισσότερα ψάρια, τα οποία και χαρίστηκαν σε φίλους και γνωστούς). Τώρα όλα λειτουργούν καλώς. Μετρήσεις: ΝΗ3/ΝΗ4:0, ΡΗ:7-7,5. Τα ψάρια είναι όλα καλά. Τόσο καλά μάλιστα που χθες διαπίστωσα ότι τα σκαλαράκια μου γέννησαν ( :thumbup: ).

Μόνο που, λόγω της απειρίας μου, δεν ξέρω τι να κάνω τώρα. Σε άλλο θέμα διάβασα ότι πρέπει να απομονώσω το φυτό με τα αυγά σε μικρότερο ενυδρείο και να προσθέσω methylene blue (1ml/10lt νερού) . Τί είναι αυτό και από που μπορώ να πάρω;

Μετρήσεις σκληρότητας νερού δεν έχω κάνει. Παίζει κάποιο ρόλο;

Τί άλλο πρέπει να προσέξω και να κάνω;

post-1179-1149504798_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν έχουμε και λέμε.

Το νερό στο νέο ενυδρείο πρέπει να είναι από το κυρίως ενυδρείο ώστε να έχει τις ίδιες παραμέτρους.

Το methylen blue μπορείς να το βρεί σε διάφορα ενυδρειακά μαγαζιά. Είναι ένα υγρό που βοηθάει στην καταπολέμηση διαφόρων βακτηριδίων που μπορεί να αναπτυχθούν επάνω στα αυγά όσο είναι ακόμα σε αυτή την μορφή.

Καλό είναι το ενυδρείο που τα έχεις να περιέχει όπως είπαμε methylen blue, αεραντλία που να αερίζει πολύ καλά το νερό αλλά να μην παρασύρει τα αυγά και επίσης να έχει και ένα φίλτρο αεραντλία με σφουγκάρι. Δεν χρειάζεται το φίλτρο αυτό να είναι στρωμένο αφού το methylen blue καταστρέφει τα διάφορα βακτήρια (βιολογια του φίλτρου σου).

Φωτισμός στο ενυδρείο σε αυτή την φάση δεν χρειάζεται.

Μετά από 48 ώρες θα δείς να αρχίζουν να σχηματίζονται οι ουρές στα αυγά εφόσον είναι γονημοποιημένα. Τα αυγά που δεν είναι γονημοποιημένα θα τα καταλάβεις εύκολα γιατί θα τα δείς να ασπρίζουν ενώ τα "καλα" αυγά έχουν ένα μπέζ χρώμα.

σιγά σιγά θα τα δεις να αρχίζουν να σχηματίζονται και να αρχίζουν να κολυμπούν.

Για τις πρώτες 7 ημέρες δεν χρειάζεται να κάνεις απολύτως τίποτε εκτός από αλλαγή νερού 50% κάθε μέρα. Καλό θα είναι να γίνεται η αλλαγή με νερό αντίστροφης όσμωσης.

Μετά την έβδομη ημέρα και αφού τα μικρά θα έχουν καταναλώσει τον λεκιθικό σάκο τους (το αυγό που θα βλέπεις να κουβαλάνε στην κοιλιά τους) τότε πρέπει να αρχίσεις να ταίζεις. Από εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Τροφές που θα δεχτούν είναι ζωντανή αρτέμια ή υγρές τροφές. Πρόσεξε όμως πάρα πολύ γιατί πλέον το νερό στο ενυδρείο σου θα γίνετε χάλια και θα πρέπει να φροντίζεις να το αλλάζεις ίσως και 2 φορές την ημέρα αν έιναι πολλά και ταίζεις και εσύ παραπάνω.

Αυτά για την ώρα, καλή συνέχεια και εδώ είμαστε για ότι άλλο χρειαστείς.

Link to comment
Share on other sites

Η εξέλιξη δεν είναι και τόσο καλή. Χθες το απόγευμα, είχαν μείνει λιγότερο από τα μισά αυγά στο φύλλο και μέχρι σήμερα το πρωί τα περισσότερα άσπρισαν. Απομόνωσα το φύλλο σε μικρότερο ενυδρείο με φίλτρο-αεραντλία από χθες. Methylene blue δεν κατάφερα να βρω και δεν ξέρω αν έχει νόημα τώρα πια. Βέβαια, κάποια από τα αυγά δεν έχουν ασπρίσει ακόμα και δεν ξέρω αν αντέξουν τις 48 ώρες (που θα τις κλείσουν μάλλον μέχρι το μεσημέρι) για να σχηματιστούν τα ψαράκια. Θα δούμε. Η ελπίδα άλλωστε πεθαίνει τελευταία.

Ευχαριστώ πάντως για τις συμβουλές.

Link to comment
Share on other sites

Λιάνα μην απογοητεύεσε. Σε 10 μέρες θα έχεις την επόμενη γέννα από τα σκαλάρια σου. Απλά καλό θα είναι να προσέξεις αν υπάρχει αρσενικό. Αυτό θα το δείς με τον εξής τρόπο. Όταν το θηλυκό γεννάει τα αυγά επάνω στο φύλλο αμέσως μετά το αρσενικό περνάει από επάνω και τα γονιμοποιεί. Συνήθως η γέννα γίνετε κατά τις απογευματινές-βραδυνές ώρες. Δηλαδή μετά τις 5-6 το απόγευμα.

Κουράγιο και μην χάνεις τις ελπίδες σου.

Link to comment
Share on other sites

Θα περιμένω με αγωνία την επόμενη φορά !

Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος αναγνώρισης του αρσενικού εκτός από αυτόν που ανέφερες ? Ίσως από την συμπεριφορά τους ? Αυτό το λέω, γιατί είχα παρατηρήσει πως από τα 4 σκαλάρια, τα δύο -που θεωρώ και γονείς- προστάτευαν την περιοχή με τα αυγά σαν κέρβεροι. Δεν άφηναν κανένα να πλησιάσει και παραφυλούσαν πότε μαζί και πότε με "βάρδιες". Μετά την αφαίρεση του φύλλου με τα αυγά, παρέμειναν στην περιοχή για λίγο ψάχνοντας το φυτό για το φύλλο τους. Αυτό που αναρωτιέμαι είναι μήπως αν άφηνα το φύλλο "μαιευτήριο" στο ενυδρείο με τους γονείς είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης τα αυγά.

Πάντως, ευχαριστώ για την ενθάρρυνση.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Τελικά τι έγινε?

Link to comment
Share on other sites

Τελικά τι έγινε?

26941[/snapback]

Τελικά, και η δεύτερη προσπάθεια, που έγινε όντως μετά από καμιά δεκαριά μέρες, απέτυχε. Προχωρήσαμε βέβαια λίγο παραπάνω. Βρήκα methylene blue σε σκόνη, το αραίωσα και έβαλα την ανάλογη ποσότητα, όπως μου είπες σε άλλο post (στους "αρχάριους" αν θυμάμαι καλά). Είδα ουρίτσες να κουνιούνται, την τέταρτη μέρα όμως : "τέλος επεισοδίου". :wootwoot::wootwoot:;) Ίσως να φταίει το ότι όλα τα αυγά είχαν ξεκολλήσει από το φύλλο και είχαν πέσει στον πάτο του ενυδρείου. Δεν ξέρω ...

Πριν από δύο μέρες, εθεάθη και άλλο φύλλο με αυγουλάκια. Αυτή τη φορά λέω να μην κάνω τίποτα και να αφήσω τη μητέρα φύση να αναλάβει, τουλάχιστον μέχρι να ξεπεταχτούν από τα αυγά τους τα μωρά. Άλωστε, δεν μου πάει η καρδιά να στερήσω από τους γονείς ξανά τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε "καλούς" γονείς - αν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Να φροντίσουν μόνοι τους δηλαδή τα μικρά τους.

Θα δούμε ...

Ελπίζω να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Θα ενημερώσω για την εξέλιξη. :wootwoot:

Link to comment
Share on other sites

Με το καλό να έρθει η επόμενη γέννα και μακάρι τελικά οι γονείς να μπορέσουν να τα κρατήσουν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...