Jump to content

Σχέδια για Sump...


Recommended Posts

Τους περισσότερους χομπιστες ιδιαίτερα στο Θαλασσινό κομμάτι μας απασχολεί η δημιουργία ενός λειτουργικότατου sump.Δυστυχώς όπως έχω δει σε πολλά ενυδρεία συμπεριλαμβανόμενου και του Δικού μου υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα σχεδίασης και σε αυτό ευθύνονται πολλά..

Σας παραθέτω ένα ακρος ενδιαφέρον post από το Reef central σχετικά με τα sump όπου παρουσιάζονται κάποια σχέδια από τα οποία κάποια από αυτά είναι αρκετά καλά..

http://www.reefcentral.com/forums/showthre...25&pagenumber=1

Όποιων τον ενδιαφέρει το θέμα του Sump μπορούμε να το αναπτύξουμε εδώ… :)

Link to comment
Share on other sites

Αυτή την περίοδο σχεδιάζω το sump για ένα καινούριο ενυδρείο.

Το ενυδρείο θα είναι 840 λτ. με το sump περίπου στα 300 λτ. οπωσδήποτε με refugeum ή μέσα στο sump ή ξεχωριστά (δεν ξέρω τι είναι καλύτερο).

Ήδη έχω συγκεντρώσει αρκετές διαφορετικές απόψεις και θα ήθελα να ακούσω και τις δικές σας προτάσεις για το σχεδιασμό.

Θα ήθελα να δω και φωτογραφίες από sump από όποιον θα ήθελε να μοιραστεί τις γνώσεις του :)

Link to comment
Share on other sites

Εως τωρα εχω δοκιμασει 5 διαφορετικα sump, μεσα σε 2 περιπου χρονια για 3 διαφορετικα ενυδρεια. Η αποψη μου ειναι πως ενα sump για να σχεδιαστει πρεπει να ξερεις τι περιπου θες να βαλεις στο χωρο αυτο με σκοπο να φτιαξεις διαφορα chambers για υλικα οπως βιολογικο, χημικο , ψυχτικο, skimmer, CO2, calcium reactor, toρ-off και οτι αλλο μπορεις να φανταστεις. Εαν δεν ξερεις ακριβως τι θα βαλεις στο μελλον θα πρεπει να το αφησεις χωρις χωρισματα και στην πορεια οταν δεις τι θελεις, ή το διορθωνεις ή το αλλαζεις.

Π.χ. Το δικο μου τωρινο sump, δεν εχει ακομα χωρισματα. Το εχω απο την αρχη του ετους που ξεκινησε το νεο ενυδρειο και τωρα ποια ειμαι στο σταδιο να ξερω στο περιπου τι θελω να κανω σαν χωρισματα και λογικα μεσα στο φθινωπορο κατι θα γινει. Περα απο το αρχικο set-up, στην πορεια αλλαξα σκιμμερ, προσθεσα αντλια νερου για το ψυχτικο, αντλια για την επιστροφη στο κυριο ενυδρειο (αισθητα μεγαλυτερη..), εβαλα 2 ακομα ελεκτες τιμων του νερου, ειδικη σακουλα 50micron σαν μηχανικο και διαφορα αλλα που ομως τα ειδα ολα στην πορεια οτι τα ηθελα.

Τωρα που κατα καποιο τροπο κατεληξα τι set-up θελω στο sump, θα το ολοκληρωσω με το να φτιαξω τα τελικα χωρισματα για χημικο, σκιμμερ κτλ.

Οποτε η δικη μου γνωμη ειναι τι ακριβως θελετε να βαλετε μεσα. και μετα αποφασιζετε τι χωρισματα θελετε. Μολις βρεθει λιγος ελευθερος χρονος με την βοηθεια φιλων παντα, θα αδειασουμε το sump και θα κολησουμε τα τζαμια. Θα μεινω φυσικα για 2 ημερες χωρις sump αλλα δεν εχω επιλογη. Οταν γινει αυτο ή ο Θανασης το φτιαξει πρώτος θα κανουμε ενα σχετικο αρθρο. Με φωτογραφιες κτλ. :)

Σχετικα με το αρθρο στο Reefcentral, η γνωμη μου ειναι να πατε στα πιο ευρηχωρα sump, γιατι παντα θα βρειτε τροπους να τα αξιολογησετε. Σαν μια συνταγη για εμενα παντα, εχω βρει την αναλογια 4 προς 1. Δηλαδη για 200 λιτρα νερου στο κυριο ενυδρειο, τουλαχιστον 50 λιτρα sump. Ειναι μεγαλη δουλεια να μπορεις να εχεις χωρο για να βαζεις χερια ευκολα μεσα στο sump. :rolleyes:

Οσο για το refugium, η καλυτερη και σωστοτερη λυση ειναι να μπει πανω απο το κυριως ενυδρειο με σκοπο να επωφεληθουν ετσι απο την πτωση πλακτον τα διαφορα ζωντανα σου. Εχει αισθητη διαφορα ενα ενυδρειο οταν δουλευει ετσι σε σχεση με ευαισθητα ζωντανα που ειναι πολυ εξαρτημενα απο το πλακτον, οπως Γοργονιες, Μανδαρινοι, μ****α κοραλια, LPS κτλ.. Ειναι ποιο μπελαλιδικο σαν κατασκευη αλλα αξιζει τον κοπο! :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

για τον σχεδιασμό sump πάλι ο λόγος..

οι απόψεις σχετικά με την διαδρομή του νερού..

• να πηγαίνει πρώτα στο χώρο με το skimmer και μετά στο refugium

• να πηγαίνει πρώτα στο refugium και μετά στο skimmer

• και ένας συνδυασμός όπου το νερό μοιράζεται και στα δυο …

πως το βλέπετε?

έχω δει πετυχημένες εφαρμογές των δυο πρώτων δρόμων..

Link to comment
Share on other sites

Σαν ιδέα Τάσο μου φαίνεται καλύτερο να πηγαίνει πρώτα στο skimmer και μετά στο refugium, με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεις τυχόν μικροοργανισμοί (πχ κοποίποδα) να μην "αλέθονται" στο skimmer, επίσης τυχόν φυσαλίδες που δημιουργούνται να έχουν περισσότερη διαδρομή ώστε να προλάβουν και αυτές να φύγουν και γενικά μου "πάει" καλύτερα η διαδρομή πρώτα skimmer να αφαιρεθούν τα κατάλοιπα και το καθαρό πλέον νερό να οδηγηθεί στο refugium κλπ. Είναι αλήθεια ότι και οι δύο υλοποιήσεις έχουν αποδειχθεί πετυχημένες! ;)

Έγινε επεξεργασία - george hmmy
Link to comment
Share on other sites

Νομιζω οτι ο Γιωργος τα ειπε ολα... Το βασικο πλεονεκτημα που λενε οσοι υποστηριζουν το να πηγενει πρωτα στο refugium ειναι οτι με το νερο αυτο θα ¨τρεφονται¨ οι διαφοροι οργανισμοι εκει χωρις να χρειαζεται ταισμα εξτρα...δεν πιστευω οτι αυτο εχει ιδιαιτερη βαση και οτι χρειαζεται ταισμα το refugium...αντιθετα θα γεμιζει πολυ ευκολοτερα "σκουπιδια" και σε συνδιασμο με τη σχετικα χαμηλη κυκλοφωρια εκει θα γεμισεις κυανοβακτηρια κτλ... Η αλλη λυση ειναι σαφως καλυτερη αφου το νερο της επιφανειας του ενυδρειου πηγενει πρωτα στο sump και ετσι σιγουρα θα εχεις καλυτερη αποδοση του skimmer...ισχυει φυσικα και το θεμα της διαδρομης του νερου και των φυσαλιδων που αναλυει παραπανω ο Γιωργος αλλα και η διασωση περισσοτερο μικροοργανισμων που θα δημιουργουνται στο refugium και που σιγουρα θα κατεληγαν στο καπακι του skimmer.

Link to comment
Share on other sites

να είστε καλά :thumbup: ..

στη μια περίπτωση λοιπόν το skimmer θα καθαρίζει ότι έρχεται από πάνω με μειονέκτημα να δίνει φτωχό νερό στο refugium και πλεονέκτημα ότι μικροοργανισμοί από το refugium που θα γλυτώσουν από το στροβίλισμα ?? μέσα στην αντλία επιστροφής θα εμπλουτίσουν το κυρίως ενυδρείο ..

στην άλλη περίπτωση θα έχουμε ένα καλοταϊσμένο refugium ( το πρόβλημα της βρομιάς που έρχεται με το νερό νομίζω αντιμετωπίζεται με κάλτσα 100 μ και ένα προ στάδιο , όπως και οι φυσαλίδες νομίζω.. )… με πλεονέκτημα αποδοτικότερη λειτουργία ?? και μειονέκτημα ότι όλα τα καλά που παράγει δεν θα φτάσουν ποτέ στο κυρίως ενυδρείο γιατί θα τα <<τσακίσει>> το skimmer..

σας μπέρδεψα ;) ?? η χαρά μου :thumbup: ..

Link to comment
Share on other sites

Θα με βρείτε σύμφωνο με όλα όσα αναφέρατε παρά πάνω.

Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω, και αποτελεί και τη δική μου εφαρμογή, είναι η περίπτωση 3, όπου γίνεται διαχωρισμός του νερού της υπερχείλησης.

Το 1/3 πηγαίνει στο refugium και τα 2/3 απ' ευθείας στο sump. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε τον συνεχή εμπλουτισμό του refugium με πλούσιο θρεπτικά νερό, αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε και την καλύτερη επεξεργασία του, αφού οι ροές είναι χαμηλώτερες και αποτελούν τις καλύτερα ενδεδειγμένες για χημική και βιολογική επεξεργασία του νερού στο sump.

Φιλικά

Νίκος

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

να επανέλθω για να ρωτήσω..

αν υποθέσουμε ότι ένα κουτί υπερχείλισης μπορεί να <κατεβάζει> περισσότερα λίτρα από όσα δίνει η αντλία επιστροφής στο ενυδρείο ..

αν πούμε λοιπόν ότι γεμίζουμε το sump νερό , ξεκινάμε την αντλία επιστροφής , το σιφόνι στη υπερχείλιση .. , θα πάνε όλα καλά? :)

.. δεν βλέπω να χρειάζομαι βάνες πουθενά ..

:D

Link to comment
Share on other sites

Το λογικό πρέπει να είναι το κουτί υπερχείλισης να μπορεί να κατεβάζει περισσότερα λίτρα ανά

ώρα απ΄ότι στέλνει η αντλία στο ενυδρείο. Διαφορετικά το ενυδρείο σύντομα θα είναι όλο

μια υπερχείλιση. :)

Βέβαια η κοινή λογική μερικές φορές απέχει από την πραγματικότητα. :D

Link to comment
Share on other sites

να επανέλθω για να ρωτήσω..

αν υποθέσουμε ότι ένα κουτί υπερχείλισης μπορεί να <κατεβάζει> περισσότερα λίτρα από όσα δίνει η αντλία επιστροφής στο ενυδρείο ..

αν πούμε λοιπόν ότι γεμίζουμε το sump νερό , ξεκινάμε την αντλία επιστροφής , το σιφόνι στη υπερχείλιση .. , θα πάνε όλα καλά? :)

.. δεν βλέπω να χρειάζομαι βάνες πουθενά ..

:D

Αν κατάλαβα καλά, εννοείς ότι το σύστημα υπερχείλισης, έχει τη δυνατότητα να κατεβάζει περισσότερα λίτρα νερού, από τα λίτρα, που έχουν τη δυνατότητα, οι αντλίες επαναφοράς, να επιστρέφουν το νερό, στο ενυδρείο.

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Η ποσότητα του νερού που θα πέφτει στο sump, από την υπερχείλιση, θα είναι ΠΑΝΤΑ ίσο με το νερό που στέλνουν οι αντλίες επαναφοράς.

Για παράδειγμα, αν η υπερχείλιση έχει τη δυνατότητα να κατεβάζει στο sump, 3000lt/h και οι αντλίες επαναφοράς, έχουν τη δυνατότητα να ανεβάζουν μόλις 1000lt/h, τότε η όλη κυκλοφορία νερού, μεταξύ ενυδρείου και sump, θα είναι 1000lt/h.

Η προσωπική μου άποψη, τώρα για το θέμα αυτό, είναι η υπερχείλιση να έχει μονίμως μεγαλύτερη δυνατότητα παροχής νερού προς το sump, απ' ότι οι αντλίες επιστροφής και να υπάρχει βάνα.

Ο λόγος ύπαρξης της βάνας, είναι για να καθορίζουμε, κατά βούληση, το ύψος της στάθμης του νερού, στην προκατασκευασμένη κολώνα της υπερχείλισης, στο εσωτερικό του ενυδρείου, ώστε να αποφεύγουμε τους ανεπιθύμητους θορύβους του καταρράκτη.

Η χρήση βάνας, επιβάλλεται επίσης, όταν χρησιμοποιούμε υλικά φιλτραρίσματος μέσα στην κολώνα της υπερχείλισης.

Στην περίπτωση αυτή, με τη βάνα καθορίζουμε την επιθυμητή ροή, που σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη ροή της υπερχείλισης, θα είναι πάντα η επιθυμητή, εκμεταλλευόμενοι πάντα όλες της δυνατότητες παροχής νερού, των αντλιών επαναφοράς.

Link to comment
Share on other sites

βλέπω άλλα sump και έχουν βάνα στον σωλήνα της υπερχείλισης , βανα στην εξοδο της αντλίας επιστροφής ..

.. σκέφτομαι μετά αυτό που θέλω να κάνω και δεν βλέπω πουθενά την ανάγκη να βάλω βανα.. και ανησυχώ μήπως κάτι μου ξεφεύγει :) ..

Νίκο μιλάω για πρόσθετο κουτί υπερχείλισης και όχι για πύργο ..

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι και στο κουτί υπερχείλισης, πρέπει να ισχύει το ίδιο, χωρίς να το λέω με βεβαιότητα, γιατί δεν έχω δοκιμάσει κάτι τέτοιο. Ίσως η χρήση βάνας να καθορίζει την στάθμη του νερού στο κουτί, για την ίδια χρησιμότητα, που ανέφερα στην περίπτωση πύργου.

Η επί πλέον χρησιμότητα της βάνας στις αντλίες επιστροφής, είναι για να μπορείς να διακόπτεις την επιστροφή προς το sump, όταν για παράδειγμα θέλεις να αφαιρέσεις την αντλία για να την καθαρίσεις ή όταν θέλεις για κάποιο λόγο να διακόψεις τη λειτουργία της υπερχείλισης, χωρίς ταυτόχρονα να έχεις και αύξηση της στάθμης του νερού στο sump.

Ένας άλλος λόγος, είναι αν χρειάζεσαι να "πνίξεις" κάπως την επιστροφή, όταν διαπιστώσεις, ότι τα λίτρα νερού, που επιστρέφουν είναι περισσότερα από τα λίτρα που υπερχειλίζουν με αποτέλεσμα την επικίνδυνη αύξηση της στάθμης του νερού, στο κυρίως ενυδρείο.

Προσωπική μου εκτίμηση, πάντως, είναι η τοποθέτηση βανών και στα δύο κυκλώματα. Μπορεί να υπάρχει η πιθανότητα να μην χρησιμεύσουν στην αρχή, στην πορεία όμως, όταν τα σωληνάκια θα αρχίσουν να βουλώνουν ή όταν πέσει η απόδοση των αντλιών.....?

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι και στο κουτί υπερχείλισης, πρέπει να ισχύει το ίδιο, χωρίς να το λέω με βεβαιότητα, γιατί δεν έχω δοκιμάσει κάτι τέτοιο. Ίσως η χρήση βάνας να καθορίζει την στάθμη του νερού στο κουτί, για την ίδια χρησιμότητα, που ανέφερα στην περίπτωση πύργου.

αυτό το σημείο είναι λίγο θολό..

.. και έχει ενδιαφέρον γιατί σημαίνει μια (επί πλέον?) ρύθμιση..

Η επί πλέον χρησιμότητα της βάνας στις αντλίες επιστροφής, είναι για να μπορείς να διακόπτεις την επιστροφή προς το sump, όταν για παράδειγμα θέλεις να αφαιρέσεις την αντλία για να την καθαρίσεις ή όταν θέλεις για κάποιο λόγο να διακόψεις τη λειτουργία της υπερχείλισης, χωρίς ταυτόχρονα να έχεις και αύξηση της στάθμης του νερού στο sump.δεν το είχα σκεφτεί αυτό..

Ένας άλλος λόγος, είναι αν χρειάζεσαι να "πνίξεις" κάπως την επιστροφή, όταν διαπιστώσεις, ότι τα λίτρα νερού, που επιστρέφουν είναι περισσότερα από τα λίτρα που υπερχειλίζουν με αποτέλεσμα την επικίνδυνη αύξηση της στάθμης του νερού, στο κυρίως ενυδρείο.

Προσωπική μου εκτίμηση, πάντως, είναι η τοποθέτηση βανών και στα δύο κυκλώματα.αυτό θα κάνω .. Μπορεί να υπάρχει η πιθανότητα να μην χρησιμεύσουν στην αρχή, στην πορεία όμως, όταν τα σωληνάκια θα αρχίσουν να βουλώνουν ή όταν πέσει η απόδοση των αντλιών.....?ευχαριστώ… :)

Έγινε επεξεργασία - salTasos
Link to comment
Share on other sites

Ίσως το κουτί επαναφοράς, να συνοδεύεται με διακόπτη ροής, από την κατασκευή του.

Σε αυτήν την περίπτωση, η βάνα, μπορεί να είναι περιττή.

Καλή συνέχεια με την αναβάθμιση του ενυδρείου σου.

Περιμένω νεότερα.

Link to comment
Share on other sites

Βανες θα βαλεις και στα 2 κυκλωματα. Δεν μιλαμε και για το μεγαλο κοστος ή βαβουρα για την επιστροφη. Βεβαια στην υπεχειληση επειδη συνηθως μιλαμε για "μπουρια" ισως μας δυσκολεψει λιγο.

Απο την στιγμη που θα παιξει η υπερχειληαη, εχουμε ενα κυκλωμα που κυκλοφορει το νερο. Το κυκλωμα αυτο πρεπει να το εχουμε σε μια σωστη ισοροποια με δοκιμες και μετα μπορουμε αφου το σεταρουμε να εχουμε το μυαλο μας καθαρο.

Καλο ειναι να μην την εχουμε στα ορια της. Δηλαη εαν προτεινεται για 1600γαλονια καλο θα ειναι σαν μαξιμουμνα παιξουμε στα 1200-1300. Αυτο γιατι και η υπερχειληση θα δουλεψει σωστα αλλα και δεν θα εχουμε το φοβο οτι εαν παει κατι λαθος θα εχουμε προβλημα. Η εστω θα ειναι μικροτερο γιατι δεν παιζουμε στα ορια της. Εαν δωσουμε παραπανω θα το καταλαβουμε απο την ανοδο της σταθμης στο κυριος ενυδρειο, οχι απαραιτητα να ξεχιλησει αλλα θα ανεβει λιγο και μετα η πιεση θα ισοσκελησει την επιστροφη. Βεαβαια εαν το παρακανουμε θα εχουμε σταθερη ανογο της σταθμης και μετα απλα...μουσκεμα.

Διαφωνω στο θεμα χαμηλης ροης στο refugium. Αυτο προκαλει προβληματα κατα την δικη μου γνωμη. Απο κυανο μεχρι αναπτυξη τριχωειδης αλγης και "καθισμα" detritrus στην "καλη" αλγη με συνεπεια την μειωμενη αναπτυξη και καποια στιγμη την αναπτυξη κυανοβακτηρηδιου. Ενω το πολυ detritus (γιατι υπαρχουν ορια για το τι μπορει να επεξεργαστει..) ειναι για το refugium ο θανατος του και τα προβληματα αλγης ακομακαι στο κυριως ενυδρειο. Ακομα και στο site της εταιριας που παραγει την miracle mud(πρωτοπορος στα refugium), προτεινετε η μεγαλη ροη για αποφηγουμε τα παραπανω προβληματα και να αξιοποιησουμε σωστα την αλγη. (Ωραιο θεμα βεβαια, ισως σε καποιο αλλο topik. :) )

Εαν την βαλεις σωστα τοτε ολα θα πανε καλα και δεν θα εχεις κανενα προβλημα. Απλα προσεχε να μην την εχεις στα ορια της. Θα σε βγαλει απο πολλους μπελαδες. :D

Έγινε επεξεργασία - Discos
Link to comment
Share on other sites

Βανες θα βαλεις και στα 2 κυκλωματα. Δεν μιλαμε και για το μεγαλο κοστος ή βαβουρα για την επιστροφη. Βεβαια στην υπεχειληση επειδη συνηθως μιλαμε για "μπουρια" ισως μας δυσκολεψει λιγο.πιστεύω να βρω στην αγορά ..

Απο την στιγμη που θα παιξει η υπερχειληαη, εχουμε ενα κυκλωμα που κυκλοφορει το νερο. Το κυκλωμα αυτο πρεπει να το εχουμε σε μια σωστη ισοροποια με δοκιμες και μετα μπορουμε αφου το σεταρουμε να εχουμε το μυαλο μας καθαρο.

Καλο ειναι να μην την εχουμε στα ορια της. Δηλαη εαν προτεινεται για 1600γαλονια για τόσα πάω καλο θα ειναι σαν μαξιμουμνα παιξουμε στα 1200-1300. λέω να βάλω δυο αντλίες των 2400 λ/ω .. αυτό σημαίνει 1.267,75 γαλόνια , με την μανομετρική πίεση στο 1,65 μ η πτώση στην απόδοση τους θα είναι σημαντική ..

.. εχω 3 διαφορετικές μάρκες να δοκιμάσω σε αυτά τα λ/ω .. να δούμε αν όλες αξίζουν τα watt που καταναλώνουν..

Αυτο γιατι και η υπερχειληση θα δουλεψει σωστα αλλα και δεν θα εχουμε το φοβο οτι εαν παει κατι λαθος θα εχουμε προβλημα. Η εστω θα ειναι μικροτερο γιατι δεν παιζουμε στα ορια της. Εαν δωσουμε παραπανω θα το καταλαβουμε απο την ανοδο της σταθμης στο κυριος ενυδρειο, οχι απαραιτητα να ξεχιλησει αλλα θα ανεβει λιγο και μετα η πιεση θα ισοσκελησει την επιστροφη. Βεαβαια εαν το παρακανουμε θα εχουμε σταθερη ανογο της σταθμης και μετα απλα...μουσκεμα.

Διαφωνω στο θεμα χαμηλης ροης στο refugium. Αυτο προκαλει προβληματα κατα την δικη μου γνωμη. Απο κυανο μεχρι αναπτυξη τριχωειδης αλγης και "καθισμα" detritrus στην "καλη" αλγη με συνεπεια την μειωμενη αναπτυξη και καποια στιγμη την αναπτυξη κυανοβακτηρηδιου. Ενω το πολυ detritus (γιατι υπαρχουν ορια για το τι μπορει να επεξεργαστει..) ειναι για το refugium ο θανατος του και τα προβληματα αλγης ακομακαι στο κυριως ενυδρειο. Ακομα και στο site της εταιριας που παραγει την miracle mud(πρωτοπορος στα refugium), προτεινετε η μεγαλη ροη για αποφηγουμε τα παραπανω προβληματα και να αξιοποιησουμε σωστα την αλγη. (Ωραιο θεμα βεβαια, ισως σε καποιο αλλο topik. :D ) ποιος μίλησε για refugium ? σιγά σιγά θα τα πούμε όλα .. γιατί δεν τα παίρνω εύκολα.. γερνάω.. :) Εαν την βαλεις σωστα τοτε ολα θα πανε καλα και δεν θα εχεις κανενα προβλημα. Απλα προσεχε να μην την εχεις στα ορια της. Θα σε βγαλει απο πολλους μπελαδες. :Dθα πρέπει να βάλω και τρίτη αντλία 2400 λ/ω για να κινδυνεύω από κάτι τέτοιο ..

κάτω από αυτές τις συνθήκες νομίζω ότι αν η μια αντλία σταματήσει να λειτουργεί για κάποιο λογο .. δεν θα έχω εκπλήξεις .. το κύκλωμα θα εξακολουθεί να δουλεύει ..

σωστό η λάθος?

Έγινε επεξεργασία - salTasos
Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω να δυσκολευτείς να βρεις βάνες στο εμπόριο.

Θα σου πρότεινα να προτιμήσεις τις Eheim, είναι πολύ αξιόπιστες και ποιοτικές. Κοστίζουν λίγο παραπάνω, όμως.

Επίσης και για τις αντλίες επαναφοράς, αν δεν σκέφτεσαι για κάποιες εξειδικευμένες, πάλι θα σου προτείνω τις Eheim, οι οποίες έχουν πολύ καλό μανομετρικό και είναι "σκυλιά".

Δύο αντλίες επιστροφής, σίγουρα είναι καλύτερες. Ίσως χρειαστεί να τις πνήξεις λίγο. Ειδικά αυτές, που σου προανέφερα, δεν με έχουν προδώσει ποτέ.

Link to comment
Share on other sites

κάτω από αυτές τις συνθήκες νομίζω ότι αν η μια αντλία σταματήσει να λειτουργεί για κάποιο λογο .. δεν θα έχω εκπλήξεις .. το κύκλωμα θα εξακολουθεί να δουλεύει ..

σωστό η λάθος?

Πολυ σωστος.. :)

Δεν νομίζω να δυσκολευτείς να βρεις βάνες στο εμπόριο.

Θα σου πρότεινα να προτιμήσεις τις Eheim, είναι πολύ αξιόπιστες και ποιοτικές. Κοστίζουν λίγο παραπάνω, όμως.

Επίσης και για τις αντλίες επαναφοράς, αν δεν σκέφτεσαι για κάποιες εξειδικευμένες, πάλι θα σου προτείνω τις Eheim, οι οποίες έχουν πολύ καλό μανομετρικό και είναι "σκυλιά".

Δύο αντλίες επιστροφής, σίγουρα είναι καλύτερες. Ίσως χρειαστεί να τις πνήξεις λίγο. Ειδικά αυτές, που σου προανέφερα, δεν με έχουν προδώσει ποτέ.

Οι EHEIM παρολο που το μανομετρικο τους ειναι λιγο....χαλια. Εχουν το καλο πως για να σταματησουν να δουλευουν πρεπει να εχεις διακοπη ρευματος και μονο. Τοσο αξιοπιστες ειναι! :D

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω να δυσκολευτείς να βρεις βάνες στο εμπόριο.

θα βάλω ότι καλύτερο βρω στα μαγαζιά..

μέχρι τώρα έχω χρησιμοποιήσει φτηνές βανες για έλεγχο της ροής και όχι για διακοπή .. χωρίς κανένα πρόβλημα .. αν είχα ανάγκη απόλυτης στεγανότητας δεν ξέρω αν τα κατάφερναν …

λοιπόν έχω στη διάθεση μου αντλία eheim 2400 λ/ω 65W 3,7 μ μανομετρικό

A.M ocean runner 2500 λ/ω 38W 2,6 μ .μαν. και

δυο τεμάχια PROJECT made in Italy 2300λ/ω 55W 2,5 μ . μαν

διαλέχτεεε..

θα έβαζα την ocean runner για οικονομία και την eheim για σιγουριά ( τι καθιζήσεις έχει περάσει χωρίς καθάρισμα!! :) )

.. οι Ιταλοί στο πάγκο αναπληρωματικοί η για τα εντός έδρας .. βλέπε refugium .. chiller..

γνώμες

Link to comment
Share on other sites

Πολυ σωστος.. ^_^

Οι EHEIM παρολο που το μανομετρικο τους ειναι λιγο....χαλια. Εχουν το καλο πως για να σταματησουν να δουλευουν πρεπει να εχεις διακοπη ρευματος και μονο. Τοσο αξιοπιστες ειναι! :thumbup:

που βλέπεις τα χάλια? :P;):D

ένα μέτρο διαφορά από τι υπόλοιπες στα χαρτιά… οι Γερμανοί δεν παίζουν :):D

.. αλλά .. θα της βάλω καινούρια ανταλλακτικά και θα τη τεστάρω με κανάτα.. για να δικαιωθείς .. αν ..

Link to comment
Share on other sites

Τάσο καλησπέρα,

έχω και δουλεύουν 2 αντλίες Eheim 2400lt/h στο δικό μου sump, με πύργο υπερχείλησης. Όλα αυτά βέβαια σε γλυκό νερό πάντα :)

Όποτε θες μπορείς να έρθεις να τις δεις από κοντά και το πως δουλεύουν.... Πάντως όσο αφορά το μανομετρικό, η απόδοσή τους πέφτει αισθητά...

Link to comment
Share on other sites

Τασο δες την αγγελία με τις αντλίες μου

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=7564

τι έχω!

εάν θες στην στέλνω να κανεις τις δοκιμές σου

και με την πρώτη ευκαιρία μου την επιστρέφεις

φυσικά εάν θες την αγοράζεις αλλά κάνε εσυ

την δοκιμή σου εάν σου κάνει από απόδοση και βλέπουμε!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...