Jump to content

Φελιζολ Πολυστερίνη


fisakis

Recommended Posts

Το τελευταίο καιρό ψάχνομαι για το θέμα μόνωσης της ταράτσας. Έπειτα από αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα ήθελα λίγο να δούμε το θέμα του φελιζόλ που χρησιμοποιήται στις μονώσεις και το κατά πόσο αβλαβές είναι για τα ψάρια. Αυτό γιατί κάποιοι από εμάς έχουν κάνει κάποιες κατασκευές για το εσωτερικό τμήμα της πλάτης του ενυδρείου και κάποιοι άλλοι το βάζουν ως ενδιάμεσο κομμάτι ανάμεσα στις πέτρες και το τζάμι.

Υπάρχουν δυο ειδών υλικά που χρησιμοποιούνται.

1) EPS : Expanded Polystyren - Διογκωμένη πολυστερίνη(το λεγόμενο φελιζόλ)

2) XPS : Extruded Polystyren - Εξηλασμένη πολυστερίνη

Και τα δυο έχουν την ίδια βάση που είναι το στυρένιο. Η διαφορά τους είναι στην τρόπο παραγωγής τους και στις πρόσθετες ουσίες που μπαίνουν στη συνεχεία.

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα αυτο έχουμε:

Τρόπος παράγωγης διογκωμένης πολυστερίνης

Η πρώτη ύλη με τη μορφή κρυσταλιζέ κόκκων θερμαίνεται με ατμό σε θερμοκρασία 80-110 βαθμών

και πίεση περίπου 0,20-0,50 ατμ. μέσα σε ειδικούς κλιβάνους που ονομάζονται διογκωτήρες. Ο κάθε κόκκος εδώ, δογκώνεται έως και 60 φόρες από το αρχικό του μέγεθος και το ειδικό του βάρος μειώνεται μέχρι τα 10 Kg/m3. Εξαρτάται από το χρόνο διόγκωσης και τη ποιότητα του υλικού.

Στη συνέχεια οι διογκωμένοι πλέον κόκκοι αποθηκεύονται σε σιλό ώστε να αφυγρανθούν και να σταθεροποιηθούν. Έπειτα, τοποθετούνται σε μεταλλικά καλούπια με ειδικές πρέσες, προστίθεται ξανά ατμός για περαιτέρω διόγκωση και έτσι οι κόκκοι, λόγω του περιορισμένου χώρου, ενώνονται μεταξύ τους και ως ένα ενιαίο υλικό περνούν το σχήμα του καλουπιού. Έτσι έχουμε τα φύλλα για τη θερμομόνωση, το ποτήρια, τα υλικά συσκευασίας σε διάφορα σχήματα και μεγέθη,κτλ.

Τρόπος παραγωγής εξιλασμένης πολυστερίνης

Εδώ οι κόκκοι μαζί με άλλα χημικά πρόσθετα(χλωροφθοράνθρακες - CFCs, υδροφθοράνθρακες - HFCs, υδροχλωροφθορανθράκων - HCFCs, διοξείδιο του ανθρακα - CO2), διογκωτικό υλικό και χρώμα, οδηγούνται σε μηχάνημα υψηλής πίεσης, όπου το μείγμα συγχωνεύεται και λιώνει κάτω από μεγάλη θερμοκρασία και πίεση και παίρνει τη μορφή ημίρρευστου, πηχτού και πλαστικού υγρού, το οποίο στη συνέχεια, οδηγείται σε μια συνεχόμενη κυλινδρική μήτρα και καθώς βγαίνει από αυτή, διογκώνεται παίρνοντας τη μορφή αφρού και κρυώνει. Μετά κόβεται σε πλάκες οι οποίες αποθηκεύονται για περίπου 2-3 εβδομάδες ώστε να είναι έτοιμες για χρήση.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στο συμπέρασμα του κειμένου όσον αφορα τις χημικές ιδιότητες των δυο υλικών:

Η διογκωμένη πολυστερίνη είναι ένα καθαρά αδρανές και οικολογικό υλικό, από την ώρα παραγωγής του και για όλη τη διάρκεια εφαρμογής του. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον, δεν χρησιμοποιεί ούτε παράγει βλαβερά χημικά για το όζον και τον άνθρωπο. Είναι από τα λίγα υλικά που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και γενικά σε επαφή με προϊόντα διατροφής και έχει εφαρμογή σε είδη συσκευασίας φαγητών, ψαριών φρούτων, ειδών γεωργίας, κ.α.

Για την παραγωγή της εξιλασμένης πολυστερίνης χρησιμοποιούνται χημικά όπως CFCs, HCFCs, HFCs, CO2 , τα οποία είναι καταστρεπτικά για το περιβάλλον και το όζον και βλαβερά για την υγεία. Τα περισσότερα χημικά που νομιμοποιόντουσαν για την παραγωγή της έχουν απαγορευτεί και αντικατασταθεί με άλλα, με αποτέλεσμα τη μείωση του συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας.Λόγω των χημικών που περιέχει δεν επιτρέπεται σε επαφή της με είδη διατροφής και γενικότερα τρόφιμα, φρούτα και ζωντανούς οργανισμούς.

Φωτό διογκωμένης πολυστερίνης - EPS - φελιζόλ (συνήθως λευκό χρώμα και αποτελείται απο μικρά και μαλακά σφαιρίδια) κανε κλίκ εδώ

Φωτό εξιλασμένης πολυστερίνης - ΧPS (συνήθως χρωματισμένο υλικό και εμφάνιση σαν σκληρό σφουγγάρι με πολύ μικρούς πόρους) κανε κλίκ εδώ

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η χρήση της εξηλασμένης πολυστερίνης είναι κρύβει κινδύνους, όχι μόνο για τα ψαράκια μας άλλα και για την ίδια μας την υγεία και το περιβάλλον. Σε αντίθεση όμως η διογκωμένη δεν έχει καμιά απολύτως επίπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Κατατοπιστική η επισήμανση σου στους δυο τύπους φελιζολ. :)

Link to comment
Share on other sites

Μπραβο fisaki χρησημη και ενδιαφερουσα πληροφορια, οποτε για καλο και για κακο χρησημοποιουμε μονο διογκωνενη. :thumbup::)

Link to comment
Share on other sites

:) ευχαριστουμε για τις πληροφορίες.και εγω ειμουνα ντεμι τι να βαλω στο αφρικανικο για πλατη.ειχα κανει μια κατασκευή αλλα τελικα δεν εβαλα τιποτα.
Link to comment
Share on other sites

Εχω δει σε αρκετά ενυδρεία παντως να προετοιμάζονται με βάση από το μπλε υλικό.. άρα είναι λάθος έ?

Καταλήγουμε λοιπόν ότι πρέπει για καλο και για κακό να χρησιμοποιούμε το παλιό καλό άσπρο φελιζόλ (αφρολεξ)? Από Praktiker ας πούμε κάνει το χύμα?

Link to comment
Share on other sites

Εχω δει σε αρκετά ενυδρεία παντως να προετοιμάζονται με βάση από το μπλε υλικό.. άρα είναι λάθος έ?

Καταλήγουμε λοιπόν ότι πρέπει για καλο και για κακό να χρησιμοποιούμε το παλιό καλό άσπρο φελιζόλ (αφρολεξ)? Από Praktiker ας πούμε κάνει το χύμα?

το μπλε χρωμα δεν σημαινει απαραιτητα οτι ειναι εξιλασμενη και το ασπρο διογκωμενη. Και τα δυο υλικα ειναι το ιδιο χρωμα(δεν θυμαμαι ακριβως ποιο, αλλα ειναι ή λευκο ή διαφανο-αχρωμο ή διαφανο και γινεται λευκο μετα τη διογκωση... καποιο απο ολα). Οποιοδηποτε αλλο χρωμα εχουν καποια υλικα ειναι προσθηκη του χρωματος αυτου κατα την παραγωγη τους απλα και μονο για να ξεχωριζουν ως υλικο και εταιρια και το κανει πολυ ποιο ακριβο υλικο, οπως και η προσθηκη οποιοδημποτε επιπλεον χημικου.

Αυτο που μπορεις να δεις ειναι οτι η διογκωμενη εχει πολλες κολημενες μαλακες σφαιριτσες, ενω η εξιλασμενη ειναι ενα ομοιομορφο υλικο. Βεβαια απο επισκεψεις μου σε καταστηματα, οι πωλητες με μπερδευουν. Οταν βλεπω πολλες και πολυ μικρες σφαιριτσες, εγω νομιζω οτι ειναι διογκωμενη και αυτη μου λενε εξιλασμενη.

Το σιγουρο ειναι οτι οταν βλεπεις:

- εκεινο το παλιο λευκο υλικο που λες με πολλες κολημενες σφαιρες

- να εχει παρει τη μορφη ποτηριου, κουτιου

- να ειναι καταλληλο για τροφιμα

τοτε ειναι διογκωμενη πολυστερινη.

Τωρα για το τι κανει και οχι, δεν νομιζω να ειναι κανεις σε θεση να σου πει υπευθυνα. Γενικα ομως να ξερεις οτι η διογκωμενη περιεχει μονο στυρενιο και ατμοσφαιρικο αερα ,ενω η εξιλασμενη στυρενιο και χημικα υγρα και αερια. Μετα καλο θα ειναι να ρωτας το πωλητη να σου πει τι πολυστερινη ειναι.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ χρήσιμο θέμα, καλά έκανες και το μοιράστηκες μαζί μας.

Link to comment
Share on other sites

Ωραίος Fisakis, μου εξήγησες τα πάντα! Για το μικρό μου δεν το χρειάζομαι, αλλά για το μεγαλύτερο το 400άρι σίγουρα θα βάλω στον πάτο γιατί τόση άμμος θα κοστίσει τρελά... :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...