Jump to content

Recommended Posts

Η αεραντλία είναι ένα εργαλείο που καλό είναι να βρίσκεται στο ντουλάπι του χομπίστα. Κάποιοι (ίσως οι περισσότεροι) υποστηρίζουν να μη χρησιμοποιείται σε συνεχή ή καθημερινή λειτουργία στο ενυδρείο. Η αυξημένη ανατάραξη που προκαλεί η αεραντλία διώχνει στην ατμόσφαιρα μεγάλο μέρος του CO2 που βρίσκεται διαλυμένο στο νερό, που τόσο αναγκαίο είναι για την ανάπτυξη των φυτών. Κάποιοι άλλοι (ίσως λιγότεροι) θεωρούν ενδεδειγμένη τη χρήση αεραντλίας για την καλύτερη ανάπτυξη των ψαριών μας.

Χρειάζεται όμως να έχουμε μια αεραντλία διαθέσιμη για κάποιες έκτακτες ή ιδιαίτερες περιπτώσεις, οπότε και η χρήση της μπορεί να είναι σωτήρια:

ι) Σε μερικές θεραπείες ασθενειών, η χρήση του φαρμάκου πρέπει να συνοδεύεται με αύξηση της θερμοκρασίας του νερού. Αύξηση της θερμοκρασίας σημαίνει μείωση του διαλυμένου στο νερό οξυγόνου. Μια τέτοια σημαντική μείωση δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μια ελαφριά ανατάραξη. Συνεπώς θα πρέπει στα ήδη ταλαιπωρημένα ψαράκια να δώσουμε άφθονο οξυγόνο.

ιι) Το καλοκαίρι μπορεί να αντιμετωπίσουμε αυξημένες θερμοκρασίες στο ενυδρείο μας και επομένως νερό φτωχότερο σε οξυγόνο. Η αεραντλία προκαλεί μεγαλύτερη ανατάραξη της επιφάνειας, μεγαλύτερη εξάτμιση και επομένως καλύτερη οξυγόνωση και ταυτόχρονα μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

ιιι) Στα πυκνοφυτεμένα ενυδρεία, όπου η χρήση φιάλης CO2 είναι απαραίτητη, υπάρχει περίπτωση να παρουσιαστεί στο νερό μεγάλη συγκέντρωση CO2. Αυτό γίνεται κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας όταν τα φυτά σταματάνε να παράγουν οξυγόνο και παράγουν διοξείδιο του άνθρακα. Αν τώρα το ενυδρείο μας έχει οριακά υψηλές τιμές CO2 και μέσω της φιάλης συνεχίζουμε να διοχετεύουμε στο ενυδρείο CO2 και κατά την διάρκεια της νύχτας τότε τα ψαράκια δεν μπορούν να πάρουν το απαραίτητο οξυγόνο από το νερό και ανεβαίνουν στην επιφάνεια προσπαθώντας να ρουφήξουν αέρα. Στην περίπτωση αυτή μόνο μια αεραντλία μπορεί να βοηθήσει άμεσα την κατάσταση.

ιv) Σε περίπτωση που απουσιάζουμε από το σπίτι για σχετικά μεγάλο διάστημα, και γίνει κάποια διακοπή ρεύματος και το φίλτρο μας κολλήσει ή χαλάσει και δεν επανέλθει η αεραντλία από μόνη της είναι ικανή να διατηρήσει το ενυδρείο μας για πολλές ακόμα ώρες χωρίς να πάθει απολύτως τίποτα. Υπάρχουν και αεραντλίες που λειτουργούν με μπαταρία και μπορεί να είναι σωτήριες σε μια παρατεταμένη διακοπή ρεύματος.

v) Έχει αναφερθεί πως σύμφωνα με έρευνες ότι το μέγεθος και η υγεία ενός ψαριού έχει άμεση σχέση όχι μόνο με την διατροφή, την ποιότητα του νερού αλλά και με το πόσο καλά οξυγονώνεται το νερό.

vi) Ψάρια που ζουν σε ποτάμια με έντονη ροή απαιτούν νερό πλούσιο σε οξυγόνο

  • Like 4
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...