Jump to content

Recommended Posts

large.gallery_51753_299_330977.jpg.9aa225660c07a0b4d0de028a8f6f98fe.jpg

Γενικα:

 Είναι η μεγαλύτερη από την οικογένεια Anubias barteri και αν το φυτό αναπτυχθεί καλά το πλάτος του φύλλου μπορεί εύκολα να φτάσει τα 20-25 εκ. ενώ ο μίσχος του φύλλου μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 40 εκ.  Διάφορες εταιρίες όμως έχουν επέμβει και δημιουργήσει φυτά που μεγαλώνουν λιγότερο. Για αυτό ενδέχεται, η coffeefolia μας να μην φτάσει πότε στις διαστάσεις που αναφέρονται παραπάνω και γενικά σπάνια θα βρούμε coffeefolia που να μην έχει περάσει από "εργαστήριο σμίκρυνσης" Συνήθως αυτές οι ανουμπιες στο τέλος του ονόματος έχουν και έναν αριθμό πχ. Α. barteri ναr. caladiifolia "1705" Αν και είναι χαμηλό φυτό, θα πρέπει να ξέρουμε ότι μεγαλώνει αρκετά σε πλάτος. Συχνά μας δίνει όμορφα λουλούδια τα οποία όμως δεν αφήνουν σπόρους. Τα ώριμα φύλλα είναι σκούρο πράσινο και τείνουν να βγαίνουν σε κάθε κατεύθυνση. Επειδή τα φύλλα της έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, το ενδεχόμενο να πιάσουν άλγη αν την τοποθετήσουμε σε λάθος φωτισμό είναι αρκετά μεγάλο. ' Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να τη φυτεύουμε σε σκιερό μέρος. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε συνθίκες νερού και φωτισμού και είναι ιδανικό φυτό για αρχάριους. Δεν τρώγονται απο φυτοφάγα ψάρια. Καλλιεργείται και εκτός νερού

Θέση στο ενυδρείο:

 Η Anubias barteri "coffeefolia" λόγω του πλάτους της καλό θα ήταν να μπαίνει στη μεσαία ζώνη του ενυδρείου μας.

Φύτεμα:

 Για καλύτερο αποτέλεσμα, θα πρέπει να δένουμε τη Anubia μας πάνω σε κάποιο ξύλο η πέτρα. Γι αυτόν τον σκοπό. μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πετονιά η χοντρή κλωστή. Αν Θέλουμε να την φυτέψουμε στο χαλίκι η την άμμο, θα πρέπει να προσέξουμε να μην είναι όλη η ρίζα μέσα στο βυθό και ο κεντρικός κορμός να είναι έξω, σε αντίθετη περίπτωση θα σαπίσει.

Κλάδεμα/Πολλαπλασιασμός:

 Ο πολλαπλασιασμός είναι πολύ εύκολος. Μπορεί να γίνει με το κόψιμο του κυρίως κορμου του φυτού και το νέο κομμάτι μπορούμε να το δέσουμε σε κάποιο άλλο σημείο του ενυδρείου μας. Το νέο κομμάτι Θα αρχίσει να βγάζει καινούρια φύλλα και κλαδάκια Αν το κομμάτι κορμού που κλαδέψαμε έχει κάτω από τρεις μίσχους φυλλώματος αναπτύσσεται πολύ ποιο cιργά από το αν έχουμε ένα κομμάτι με 4-5 μίσχους.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...