Jump to content

Recommended Posts

ARTEMIA SALINA (brine shrimp)

της Τζίνιας Καρπίδα

Οικογένεια: Branchipodides

H Artemia salina αποτελεί έναν απο τους παλαιότερους οργανισμούς που κατοίκησαν τον πλανήτη μας και παραμένουν αναλλοίωτοι έως σήμερα, καθώς η ηλικία της υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια χρόνια! Πρόκειται για μικροσκοπικούς οργανισμούς (τα νεογέννητα είναι μόλις 0,25 χιλιοστά) που κατοικούν σε αλμυρά νερά.

Η Artemia salina πολλαπλασιάζεται με συνεύρεση των δύο φύλων ή και με παρθενογένεση, όταν απουσιάζουν τα αρσενικά άτομα. Οι θηλυκιές γεννούν έως 300 αυγά κάθε 4 μέρες, τα οποία συνήθως αφήνονται ελεύθερα μόλις γονιμοποιηθούν. Το κάθε αυγό περιέχει ένα έμβρυο σε κατάσταση νάρκης και μπορεί να παραμείνει έτσι για 50 χρόνια σύμφωνα με μαρτυρίες, αν βρεθεί σε συνθήκες ξηρασίας. Στο χόμπυ μας χρησιμοποιείται ευρύτατα ως τροφή για νεογνά, καθότι είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, αλλά και αρκετά μικρή, ώστε να μπορεί να φαγωθεί απο τα νεογέννητα ψαράκια μας. Επίσης η εύκολη αποθήκευση των αυγών της, αλλά και η ευκολία στην παραγωγή της την έχουν κάνει αρκετά διαδεδομένη τροφή.

Για να φτιάξουμε αρτέμια, χρειαζόμαστε φυσικά αυγά που μπορούμε να προμηθευτούμε από ένα PET SHOP, ένα πλαστικό μπουκάλι του 1-1,5 λίτρου από γάλα, αναψυκτικό ή ό,τι άλλο μας βολεύει, του οποίου θα έχουμε κόψει τον πάτο, αλάτι για ενυδρείο (χωρίς ιώδιο), μια αεραντλία, μια σύριγγα, ένα σωληνάκι σαν αυτό που βάζουμε στην αεραντλία, μία ανεπίστροφη βαλβίδα και ένα κομμάτι ύφασμα (αν πάρουμε ύφασμα θα πρέπει να είναι λευκό να το χρησιμοποιήσουμε μόνο γι΄αυτή την δουλειά και να το αποστειρώσουμε βράζοντας το) ή φίλτρο του καφέ.

Βάζουμε το μπουκάλι που θα έχουμε κόψει ανάποδα (με το καπάκι προς τα κάτω)και το στερεώνουμε κατά προτίμηση βάζοντάς το μέσα σε ένα μικρό κουβά. Στη συνέχεια το γεμίζουμε νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει αντιχλώριο και διαλύουμε 1 κουταλιά αλάτι για κάθε λίτρο νερού. Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι 25 - 30 βαθμούς το πολύ. Το σωληνάκι της αεραντλίας θα πρέπει να τοποθετηθεί όσο πιο κάτω γίνεται στο πλαστικό μπουκάλι, για να μην υπάρχει σημείο στο δοχείο που το νερό να είναι στάσιμο. Σε αυτό το σημείο είμαστε έτοιμοι να βάλουμε την ποσότητα των αυγών που θέλουμε για να ταΐσουμε, έχοντας πάντα στο νου πως, όσα αυγά εκκολαφθούν, θα πρέπει να καταναλωθούν σε 3 το πολύ 4 μέρες. Στις παραπάνω συνθήκες (αλατότητα και θερμοκρασία) τα αυγά θα αρχίσουν να εκκολάπτονται σε 16 - 36 ώρες.

Για να μαζέψουμε τις νεοεκκολαφθείσες προνύμφες, θα πάρουμε ένα φωτιστικό και θα το βάλουμε στο πλάι του δοχείου. Οι προνύμφες είναι φωτοφιλικές και έτσι θα μαζευτούν εκεί που πέφτει το φώς. Σβήνουμε την αεραντλία και αφήνουμε μερικά λεπτά, ώστε να κάτσουν τα αυγά κάτω, τα κενά κέλυφη να πάνε πάνω και οι νεοεκκολαφθείσες Artemia θα βρίσκονται στη μέση του δοχείου, εκεί που πέφτει το φώς. Μόλις μαζευτούν οι Artemia γύρω απο το φως παίρνουμε την σύριγγα (στο στόμιο της οποίας έχουμε προσαρμόσει το σωληνάκι) και βάζουμε την άκρη σε εκείνο το σημείο, για να τις τραβήξουμε. Στο σημείο αυτό θέλει προσοχή, ώστε να μην τραβήξουμε μαζί και μη εκκολαφθέντα αυγά.

Στη συνέχεια αδειάζουμε το περιεχόμενο της σύριγγας στο κομμάτι απο ύφασμα, ώστε να στραγγίξουμε τα Artemia και να μη τα ταϊσουμε μαζί με υψηλό σε περιεκτικότητα αλατιού νερό.

Μια καλή λύση είναι επίσης η χρήση μιας πολύ ψιλής απόχης αντί για το ύφασμα. Μετά τις ξεπλένουμε με νερό απο το ενυδρείο ή απο αυτό που θα έχουμε φυλάξει με αντιχλώριο, να είναι λίγο χλιαρό, τις στραγγίζουμε ....και καλή τους όρεξη ;)

Οι Αρτέμιες ζουν στο ενυδρείο απο 30 λεπτά μέχρι 8 ώρες. Με αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα που θα ρίχνουμε, γιατί αν δεν φαγωθούν, θα βρωμίσει το νερό με άσχημα αποτελέσματα.Για αυτό τον λόγο καλό θα είναι να έχουμε βάλει ένα σαλιγκαράκι - λαθρομετανάστη το πιο μικρό που δεν θα μπορέσει να βλάψει τα μωρά (αφού έχουν αρχίσει να κολυμπάνε κανονικά) ούτε να επιβαρύνει το νερό.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...