Jump to content

Sefram Verispot

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Content Count

  15
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

20 Excellent

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  Fluval Flex 57L

Previous Fields

 • Νομός
  Αττικής
 • Χώρα
  Hellas

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Καλησπέρα και πάλι, και χρόνια πολλά. Τελικά μετά από χρήση μιας μέρας, και αφού η κατασκευή εκτέθηκε στους υδρατμούς του ενυδρείου, διαπίστωσα ότι άρχισε να οξειδώνεται και να βγάζει σκουριά και κάποιο λευκό οξείδιο. Μάλλον το σύρμα που χρησιμοποίησα (κρεμάστρες ρούχων) δεν ήταν εν τέλει αλουμίνιο, όπως νόμιζα, αλλά κάποιο κράμα που περιείχε και σίδηρο. Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι υδρατμοί συμπυκνώνονται πάνω στις άκρες που βρίσκονται μέσα στο χώρο του ενυδρείου και οι σταγώνες νερού καταλήγουν ξανά στο ενυδρείο, θεωρώ πως πρέπει να βγάλω την κατασκευή, προς αποφυγή ρύπανσης του ενυδρείου με οξείδια μετάλλων, που μπορεί να αποβούν τοξικά για το μονομάχο μου. Κρίμα, θα πρέπει να σκεφτώ κάποια άλλη λύση, μάλλον αυτή τη φορά από πλαστικό.
 2. Καλησπέρα σας! Έχω ένα Fluval Flex 57 Lt, στο οποίο διαφεντεύει ένας Koi Halfmoon Plakat μονομάχος ονόματι Παρδαλλής (με πατρινό το "-λή-"). Όταν τον ταϊζω, του ρίχνω το φαγητό (pellets ή καμιά φορά bloodworm), το οποίο το έχω μουλιάσει προηγουμένως μέσα σε λίγο νερό (ενυδρείου πάντα) με ένα κουταλάκι. Ο Παρδαλλής είναι πάντα εκεί κάτω από την τρύπα ταϊσματος που έχει το καπάκι του ενυδρείου, και στριφογυρίζει ανυπόμονος. Πριν από καμιά δυο μέρες την ώρα που πήγαινα να του ρίξω φαϊ, πήδηξε πάνω και πήγε να δαγκώσει του κουταλάκι! Ευτυχώς ξαναέπεσε μέσα στο νερό. Το συμβάν αυτό με έβαλε σε σκέψεις, ότι μπορεί καμιά φορά να παρασυρθεί από καμιά μύγα ή κάτι που θα δει στο άνοιγμα και να ρίξει καμιά σάλτα έξω από το ενυδρείο την ώρα που δεν είμαι εκεί. Έτσι λοιπόν αποφάσισα ότι πρέπει να κλείσω την τρύπα με κάποιο καπάκι. Από την άλλη δεν ήθελα να κόψω την παροχή οξυγόνου στην επιφάνεια του νερού, καθώς το καπάκι του ενυδρείου έχει μόνο αυτή την τρύπα και ένα άνοιγμα πίσω για τα καλώδια. Μόνη λύση λοιπόν να έμπαινε κάτι με διχτάκι, και μάλιστα κάτι που να μπαινοβγαίνει εύκολα, για το καθημερινό τάισμα, όμως να ασφαλίζει για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Έτσι λοιπόν έφτιαξα την κατασκευή που φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες. Ελπίζω να σας βοηθήσει ή έστω να δώσει ιδέες για δικές σας ανάγκες. 03.mp4
 3. Όσο τα κοιτάζω και διαβάζω γι' αυτά, τόσο περισσότερο μ' αρέσουν! @SOTIRIS, πόσα πιστεύεις να μπορώ να βάλω στο ενυδρείο μου (57 lt, 15 gal, 41 εκ. μήκος), αν βάλω μόνο αυτά; Επίσης τι αναλογία αρσενικών προς θυλικά; 1/3; 1/2;
 4. Βέβαια προσθέτοντας απιονισμένο νερό κατεβαίνει η σκληρότητα (καλά δε λέω?). Εμένα η σκληρότητα δεν είναι τραγική. Το pH είναι λίγο ψηλό, αλλά αυτό δε νομίζω ότι θα κατέβει με το απιονισμένο.
 5. Πανέμορφα είναι! Ευχαριστώ!
 6. Θέλω λίγο να μελετήσω την αντίστροφη όσμωση -- πώς δουλεύει κι αυτά. Δεν έχω ιδέα. Επίσης στο σπίτι χρησιμοποιώ αφυγραντήρα. Δεν ξέρω αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το απιονισμένο νέο που βγάζει (γύρω στα 10-15 λίτρα τη βδομάδα) για ανάμειξη με αυτό της βρύσης...
 7. Σ' ευχαριστώ! Για το φαι δεν τσακώνονται στο τάισμα;
 8. Να σου πω το έχω σκεφτεί ότι θέλουν μήκος τα αρλεκιν. Θα τα δω τα μικρούλα που λες. Απλά φοβάμαι λίγο για το pH για τα τετρα κι αυτα. Εγώ έχω 8 pH, 7kH, 10gH.
 9. Καλησπέρα σας! Σας ευχαριστώ όλους για τα όμορφα λόγια, τις πολύτιμες συμβουλές και τη θερμή υποδοχή! Το ενυδρείο έχει χώρο πίσω για φίλτρο και εξοπλισμό. Έρχεται μαζί με φως (LED, 7500 K, 2450 lm), η ένταση του οποίου ρυθμίζεται. Έχει και διάφορα πολύχρωμα εφέ, αλλά δεν τα χρησιμοποιώ. Επειδή ήδη μετά από μια βδομάδα το ξύλο έχει βγάλει αρκετές τανίνες, η ένταση έχει μειωθεί έτσι κι αλλιώς. Ωστόσο επειδή μου άρεσε πολύ το "blackwater" σε όσες φωτό είχα δει στο ίντερνετ, γι' αυτό λοιπόν το λόγο σκόπιμα έβαλα τόσο μεγάλο ξύλο. Από εξοπλισμό επίσης έχει ένα φίλτρο σφουγγάρι στο μεσαίο τμήμα του πίσω χώρου, το οποίο περιέχει χώρο για βιολογικό υλικό και ενεργό άνθρακα. Έχω αφαιρέσει τον ενεργό άνθρακα και τον έχω αντικαταστήσει με έξτρα βιολογικό υλικό. Η αντλία που έχει είναι βυθιζόμενη με κυκλοφορία 500 lt/hr. Βρίσκεται στο τρίτο τμήμα του πίσω χώρου. Εκεί έχω τοποθετήσει και τον θερμοστάτη (Fluval E100 με ενσωματομένο θερμόμετρο). Επίσης έχει και ένα τμήμα του πίσω χώρου που είναι κενό και μπορεί να τοποθετηθεί εκεί έξτρα υλικό φιλτραρίσματος ή έξτρα εξοπλισμός. Προς το παρόν το έχω αφήσει κενό. Χθες έκλεισε μια βδομάδα και έχουν κάνει την εμφάνησή τους τα νιτρώδη (0,5 ppm), οπότε το στρώσιμο πάει καλά! Επισυνάπτω νέες φωτό, όπου έχω μαζέψει λίγο την egeria σε ματσάκι και την έχω κολλήσει πίσω με βεντούζα, όπως συμβούλεψε ο SOTIRIS. Την είχα βάλει κυρίως να υπάρχει στο στρώσιμο, γιατί διάβασα ότι καταπολεμά την εξάπλωση φύκων (άλγες). Ίσως μετά το στρώσιμο τις βγάλω τελείως και βάλω κάτι άλλο. Τα σαλιγκάρια δε με πειράζουν αυτά καθαυτά, απλά ελπίζω να μην γίνουν μιλιούνια και βουλώσει καμιά αντλία. Έχω ακούσει ότι γίνεται Για τα παφεράκια έχω διαβάσει πως παρόλο που θα μπορούσαν να μπουν μερικά σ' αυτά τα λίτρα, αλλά ότι είναι επιθετικά γενικά και συχνά δε σταματάνε να πειράζει ο ένας τον άλλον, μερικές φορές μέχρι θανάτου. Γι' αυτό και είπα να βάλω έναν μόνο. Βέβαια ακόμα σκέφτομαι και διαβάζω για διάφορα ψάρια οπότε ίσως να ξαναλλάξω γνώμη και να βάλω κάτι άλλο 😆. Πάντως γενικά θεωρώ πως στα λίτρα αυτά το ενυδρείο παραμένει μικρό και καλό θα ήταν να μην το κάνω κοινωνικό, αλλά ειδών. Π.χ. από κοπαδόψαρα θα μπορούσα να βάλω καμιά δεκαπενταριά harlequin rasbora ή καμιά εικοσαριά ember tetra και τίποτα άλλο.
 10. Για κάποιο λόγο δε μου το βγάζει. Ίσως αν μπω από άλλο browser. Είμαι σε Mozilla Firefox. Όχι πως έχει και μεγάλη σημασία το λάικ 😄.
 11. Έγινε, ευχαριστώ πολύ! (Πως κάνω λάικ σε ποστ; Δε βρίσκω κουμπί... και ίσως να έχω κάνει κατά λάθος αναφορά στο παραπάνω πόστ σου... 😬)
 12. Πολύ καλή ιδέα! Αυτό θα κάνω λοιπόν! Δε θέλω να φυτέψω στην άμμο ακόμα, μιας και είναι ακόμα καινούργια. Κάπου διάβασα ότι μετά από κάνα δυο μήνες μπορείς να φυτέψεις, όταν θα έχουν εισχωρήσει θρεπτικά συστατικά σε βάθος. Ίσως τότε να φυτέψω κατι άλλο στην άμμο και να βγάλω την egeria εντελώς. Οι ανουμπίες πάντως μ' αρέσουν πολύ. Τις έχω δέσει με πετονιά πάνω στο ξύλο, ελπίζω κάποια στιγμή να πιαστούν από μόνες τους. Ευχαριστώ πολύ!
 13. Πλάκα πλάκα, έχουν εμφανιστεί κιόλας από μόνα τους τα σαλιγκάρια! Μάλλον τα φυτά που έβαλα είχαν πάνω τους αυγά!
 14. Θα ήθελα να χαιρετίσω όλους τους συνφορουμήτες! Αφού πέρασαν αρκετά χρόνια που είχα ενυδρείο σαν παιδί, αποφάσισα να ξανασχοληθώ με τον όμορφο αυτό κόσμο! Έστησα λοιπόν ένα Fluval Flex 57 λίτρων. Αυτή τη στιγμή είναι στην πρώτη βδομάδα στρωσίματος με καθαρή αμμωνία. Έχω βάλει χαλαζιακή άμμο, driftwood, ανουμπίες νάνα και ελοντέες. Στην αρχή το σκεφτόμουν για μονομάχο, αλλά τελικά με κέρδισαν τα dwarf puffer (Carinotetraodon travancoricus). Όταν στρωθεί το φίλτρο θα βάλω έναν μόνο του (ή μόνη της).
×
×
 • Create New...