Jump to content

Recommended Posts

Ancistrus cf. cirrhosus sp3 catfish

 

Επιστημονικό Όνομα: Ancistrus cf. cirrhosus
Κοινές Ονομασίες: Bristlenose Catfish, Bushynose Catfish, Sp3
Ελληνικό Όνομα:
Γενική Κατηγορία: Armored Catfish, Γατόψαρο
Τάξη: Siluriformes
Οικογένεια: Loricariidae

Μέγεθος: 8 - 12,5 εκατοστά

Βιότοπος: Νότιος Αμερική, Ποτάμι Παρανά

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 5,8-7,2 (Ιδανικά: 6,5)
KH: -
GH: 4-15 °dGH (Ιδανικά: <9°dGH)
Θερμοκρασία: 21-28°C (Ιδανικά: 25°C)
Λίτρα: Για ένα ζευγάρι 50 λίτρα είναι ιδανικά.

Κοινωνική συμπεριφορά: Φιλήσυχο ψάρι που μπορεί να συμβιώσει με σχεδόν όλα τα ψάρια αντίστοιχων συνθηκών νερού. Όχι ιδιαίτερα κτητικό αλλά όπως τα περισσότερα πλεκόστομα, προστατεύουν την περιοχή τους.

Διαχωρισμός φύλου: Τα ενήλικα αρσενικά έχουν "μουστάκια", δηλαδή διάφορες μικρές αποφύσεις πάνω από το στόμα και κατά μήκος του κεφαλιού τους. Τα θηλυκά επίσης μπορεί να έχουν μουστάκια, αλλά μόνο περιμετρικά του στόματός τους, χωρίς να αναπτύσσονται προς το κεφάλι!

Διακόσμηση ενυδρείου: Ο βυθός πρέπει να είναι άμμος ή ψιλόκοκκο στρογγυλεμένο χαλίκι. Απαραίτητη η χρήση κρυψώνων, κυρίως για τα αρσενικά που αναζητούν σπηλιές. Οι σπηλιές μπορεί να είναι πέτρινες ή και ξύλινες. Τα φυτά είναι προαιρετικά. Δεν έχουν τη τάση να καταστρέφουν φυτά, αλλά πιθανόν να κάνουν ζημιά σε λεπτόφυλλα φυτά του ενυδρείου.

Ζώνη Κολύμβησης: Κυρίως ο βυθός του ενυδρείου, αλλά μπορούν να κινηθούν άνετα και σε υψηλότερα επίπεδα προς αναζήτηση τροφής ή φωλιάς.

Διατροφή: Κυρίως αλγοφάγα ψάρια, οπότε θα εκτιμηθούν ταμπλέτες άλγης. Λαχανικά, ταμπλέτες βυθού και οποιαδήποτε τροφή βυθίζεται επίσης θα καταναλωθεί.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Περίπου 10 χρόνια.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Κοινωνικά ψάρια που μπορούν να ζήσουν στις ίδιες συνθήκες.

Υποείδη και υβρίδια: Υπάρχει και η αλφική του μορφή. Επίσης από επιλεκτικές αναπαραγωγές πωλείται και ως long fin.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Σχετικά εύκολη εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες. Απαραίτητη η παρουσία σπηλιών. Χρειάζεται σχετικά υψηλή θερμοκρασία (κοντά στους 30 βαθμούς) με πολύ καλή οξυγόνωση του νερού. Το αρσενικό στριμώχνει το θηλυκό μέσα στην σπηλιά, όπου το θηλυκό αποθέτει τα αυγά (περίπου στα 50 με 80). Στη συνέχεια το αρσενικό "σπρώχνει" το θηλυκό εκτός σπηλιάς και γονιμοποιεί τα αυγά. Την φροντίδα των αυγών μέχρι να εκκολαφθούν την αναλαμβάνει αποκλειστικά το αρσενικό όπου "αερίζει" με τα πτερύγιά του την σπηλιά. Χρειάζονται περίπου 7 μέρες για την εκκόλαψη των αυγών, και άλλες τρεις για την κατανάλωση του λεκιθικού σάκου από τα μωρά. Μετά πρέπει να τραφούν με πρωτεϊνικές τροφές εμπορίου για νεοεκκολαφθέντα ψάρια, με προτίμηση να έχουν βάση την σπιρουλίνα (καθαρή ή ενυδρειακής χρήσης). Την πρώτη βδομάδα μπορούν να τραφούν και με Infusoria.

Γενικές πληροφορίες: Όμορφο πλέκο, εύκολο στην διατήρησή του στο ενυδρείο και με εύκολη αναπαραγωγή. Το γεγονός ότι δεν μεγαλώνει ιδιαίτερα, το καθιστά ψάρι που δεν λείπει από ενυδρείο χαμηλού pH. Μερικές φορές, τα petshop το πουλάνε υπό την ονομασία Ancistrus Dolichopterus (L-183) αλλά φυσικά πρόκειται για διαφορετικό είδος πλέκο.

 

 

image.jpeg.67a8c4b792f541e8f521a0872d616b3e.jpeg

 

image.jpeg.bac1c73c8f7f2b373495a946d5ad760a.jpeg




Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τους χρήστες stormtrooper και delta66

 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...