Jump to content

Recommended Posts

Paracheirodon innesi neon tetra

 

Επιστημονικό Όνομα: Paracheirodon innesi (Myers, 1936)
Κοινές Ονομασίες: Neon Tetra
Ελληνικό Όνομα: Νέον Τέτρα
Γενική Κατηγορία: Characins
Τάξη: Characiformes
Οικογένεια: Characidae

Μέγεθος: 3 - 3,5 εκατοστά.

Βιότοπος: Τα Neon tetra προέρχονται από την Δυτική Βραζιλία, Νοτιοανατολική Κολομβία και το Ανατολικό Περού, ενώ άγρια μπορούν να βρεθούν και στον ποταμούς Αμαζόνιο, Τίγρη, Napo και Yarapa. Μπορεί να βρεθεί και σε ρεύματα μαύρου νερού (blackwater) και σε καθαρού (Clearwater). Δεν έχουν όμως βρεθεί σε παραποτάμους λευκού νερού (whitewater) που κατεβαίνουν από τις Άνδεις.
Τα blackwater και Clearwater ποτάμια της Νοτίου Αμερικής έχουν πολύ μαλακό και αρκετά όξινο νερό. Η θερμοκρασία του νερού σ’ αυτές τις τροπικές περιοχές κυμαίνεται στους 20-26°C, μερικές φορές και λίγο παραπάνω.
Ο φυσικός τους βιότοπος στην Νότια Αμερική είναι πυκνοφυτεμένος με αρκετές περιοχές χαμηλού φωτισμού για να κρύβονται από τους θηρευτές.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 5-7 (Ιδανικά: 6)
KH: -
GH: 2-10°dGH (Ιδανικά: 5-7°dGH)
Θερμοκρασία: 20-27°C (Ιδανικά: 24°C)
Λίτρα: Ένα κοπαδάκι 8-10 ατόμων Νέον, μπορεί να διατηρηθεί σε ενυδρείο 80 καθαρών λίτρων κάτω από την προϋπόθεση ότι είναι τα μοναδικά ψάρια που θα κυκλοφορούν στο μεσαίο και στο ανώτερο τμήμα του νερού. Μπορούν να συνοδευτούν με 6-8 γατόψαρα βυθού μικρού μεγέθους.
Ιδανικά είναι όμως το ψάρι αυτό να φιλοξενείται σε ενυδρείο 100+ λίτρων.

Κοινωνική συμπεριφορά: Φιλήσυχο tetra, ιδανικό για κοινωνικό ενυδρείο μικρόσωμων ψαριών.

Διαχωρισμός φύλλου: Τα ενήλικα θηλυκά είναι πιο μεγαλόσωμα από τα αρσενικά. Επίσης στα θηλυκά η περιοχή της κοιλιάς είναι ποιο στρογγυλεμένη και η μπλε γραμμή δεν είναι τόσο ευθεία όσο είναι στα αρσενικά. Το θέμα της γραμμής, στα θηλυκά, μπορεί να επηρεαστεί από το αν το θηλυκό είναι φορέα αυγών ή όχι.

Διακόσμηση ενυδρείου: Μέτρια προς χαμηλή ροή φίλτρου. Λευκή άμμος, ξύλα και μερικά εύκολα φυτά αφού ο φωτισμός του ενυδρείου πρέπει να είναι σχετικά χαμηλός. Παρόλο αυτά μπορεί να συντηρηθεί και σε ενυδρεία με ποιο έντονο φωτισμό με προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν περισσότερα φυτά ώστε να έχει το ψάρι πολλά σημεία διαφυγής όταν αισθάνεται κίνδυνο. Σχεδόν απαραίτητη η ύπαρξη χουμικών οξέων και τανίνων είτε ως προσθήκη σκευασμάτων εμπορίου, είτε από φυσικές πηγές όπως πχ τα ξύλα από τα μακρόβια δάση.

Ζώνη Κολύμβησης: Κυρίως στο μέσο του ενυδρείου.

Τροφή: Τα neon tetra χαρακτηρίζονται σαν παμφάγα, θα καταναλώσουν οποιαδήποτε τροφή σε flakes, καλό θα ήταν όμως η διατροφή τους να εμπλουτίζεται με daphnia, bloodworms και brine shrimps.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 10 χρόνια στη φύση, 5-8 χρόνια στα ενυδρεία σε ιδανικές συνθήκες.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορούν να συγκατοικήσουν με όλα τα μετρίου μεγέθους κοινωνικά ψάρια αντίστοιχων συνθηκών χημείας νερού, και γενικά με φιλήσυχα ψάρια. Σε μικρά ενυδρεία πρέπει να είναι το μοναδικό είδος σμηνόψαρου, που κολυμπά στην ίδια ζώνη. Επιπλέον αν μπορούμε να προσθέσουμε και μια ομάδα 6-8 ατόμων από μικρόσωμα γατόψαρα με την προϋπόθεση ενός καλού φίλτρου. Επίσης πρέπει να αναφερθεί πως τα neon δεν είναι κατάλληλα για συμβίωση σε ενυδρεία με σκαλάρια αφού συνήθως γίνονται τροφή τους. Το ίδιο ασύμβατα είναι για ενυδρεία με δίσκους, αφού σε αυτά τα ενυδρεία κατά περιόδους χρειάζεται η άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από τους 30-32°C.

Υποείδη και υβρίδια: Long fin neon tetra, Diamond neon tetra, Gold neon tetra.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Αρκετά δύσκολο ψάρι για να αναπαραχθεί στο ενυδρείο. Χρειάζεται μαλακό και πολύ καθαρό νερό. Το ενυδρείο αναπαραγωγής πρέπει να τοποθετηθεί σε σκοτεινό σημείο, μιας και τα αυγά είναι ευαίσθητα στο φως και να είναι καλά φυτεμένο.

Γενικές πληροφορίες: Ένα ιδιαίτερα εμπορικό ψάρι λόγο των όμορφων χρωμάτων του και του σχετικά χαμηλού κόστους του. Παρ' όλα αυτά είναι ιδιαίτερα απαιτητικό στις συνθήκες διαβίωσής του καθότι είναι ιδιαίτερα ευπαθές σε ασθένειες όπως το ικ (Ich) οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν και τα υπόλοιπα ψάρια του ενυδρείου. Τα πραγματικά τους χρώματα και την συμπεριφορά τους θα τα βγάλουν μόνο σε ιδανικές συνθήκες. Όπως σε όλα τα κοπαδόψαρα, έτσι και στα Νέον, όσο μεγαλύτερο είναι το κοπάδι, τόσο πιο έντονα κοπαδιάζουν.
Επειδή τα περισσότερα Νέον δεν προέρχονται από αναπαραγωγές αλλά είναι άγρια πιασμένα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα του νερού που πρέπει να πληροί εν μέρει της πραγματικές συνθήκες νερού που υπάρχουν στην φύση. Οι ιδιαίτερες αυτές απαιτήσεις νερού που έχουν είναι αρκετά διαφορετικές από τις τιμές του νερού στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας κι αυτό τα καθιστά σε ένα όχι και τόσο εύκολο ψάρι για το ενυδρείο ενός αρχάριου χομπίστα.
Επίσης παρατηρήθηκε ότι ψάρια που τα συντηρούσαν σε σκληρό νερό με τον καιρό αποκτούσαν προβλήματα στα νεφρά τους με αποτέλεσμα τα ψάρια να εξασθενούν να γίνονται ευάλωτα στης ασθένειες και με τον καιρό επέρχεται ο πρόωρος θάνατος. Και τέλος ένα μεγάλο ποσοστό των ψαριών φέρνει από την φύση αρκετούς παθογόνους οργανισμούς όπως την ασθένεια Plistophora, Ichthyophtirius multifiliis, διάφορους μύκητες και βακτήρια.

 

 


image.jpeg


Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από τον Marcos Avila (www.aquahobby.com)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...