Jump to content

Recommended Posts

Pangio kuhlii Kuhli Loach

 

Επιστημονικό Όνομα: Pangio kuhlii (Valenciennes, 1846)
Κοινές Ονομασίες: Kuhli Loach, Coolie Loach
Ελληνικό Όνομα:
Γενική κατηγορία: Cyprinids
Τάξη: Cypriniformes
Οικογένεια: Cobitidae

Μέγεθος: Έως 12 εκατοστά.

Βιότοπος: Νοτιοανατολική Ασία: Ινδονησία, Μπόρνεο, Ιάβα. Συναντάται σε στάσιμα και βαλτώδη ρηχά ύδατα αλλά και σε περιοχές με συνεχόμενα ρεύματα.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 5,5-7 (Ιδανικά: 6,2-6,8)
GH: 4-10°dGH (Ιδανικά: 6-8°dGH)
KH: -
Θερμοκρασία: 22-30°C (Ιδανικά: 25-27°C)
Λίτρα: 60 λίτρα για μία ομάδα 5-6 ατόμων.

Κοινωνική συμπεριφορά: Κοινωνικό ψάρι και φιλήσυχο προς τα υπόλοιπα του είδους του, αλλά και τα υπόλοιπα ψάρια με τα οποία συγκατοικεί. Δεν καταστρέφει ρίζες και φυτά. Είναι περισσότερο ενεργητικό όταν πέφτει το σκοτάδι, ενώ τη μέρα συνήθως κρύβεται στο βυθό ή ανάμεσα στα φυτά και τα ξύλα. Προτείνεται να διατηρείται σε ομάδες των 5-6 τουλάχιστον ατόμων, ώστε να αισθάνεται άνετα και να είναι πιο ενεργητικό την ημέρα. Δεν σχηματίζει κοπάδι όμως με την ύπαρξη των υπολοίπων του είδους του γίνεται πιο θαρραλέο και δεν κρύβεται συνεχεία.

Διαχωρισμός φύλου: Ο διαχωρισμός είναι δύσκολος. Τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερα θωρακικά πτερύγια και πιο μυώδη ράχη. Τα θηλυκά έχουν πιο καμπυλωτή κοιλιακή περιοχή κοντά στο πρωκτικό πτερύγιο.

Διακόσμηση ενυδρείου: Φυτεμένο ενυδρείο με ξύλα, αρκετές κρυψώνες και άμμος, η οποία του δίνει τη δυνατότητα να φωλιάζει. Δύναται να χρησιμοποιηθεί και στρογγυλεμένο αμμοχάλικο με κοκκομετρία μέχρι 1 χιλιοστό.

Ζώνη Κολύμβησης: Μέσα και πάνω στον βυθό του ενυδρείου, ενώ μπορεί να κινηθεί και σε ανώτερα τμήματα του ενυδρείου για αναζήτηση τροφής.

Διατροφή: Παμφάγο με προτίμηση στις πρωτεΐνες. Θα δεχτεί ξηρά, κατεψυγμένη και ζωντανή τροφή, κυρίως μικρά σκουλήκια, ενώ θα δείξει ενδιαφέρον και για μικρά σαλιγκάρια. Τρέφεται συνήθως τη νύχτα με οποιαδήποτε τροφή, που δεν καταναλώνουν τα υπόλοιπα ψάρια και πέφτει στο βυθό ή δισκία τροφής για βυθόψαρα.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 10-15 έτη.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Συμβιώνει άνετα με άλλα ειρηνικά ψάρια. Δεν προτείνετε σε ενυδρεία αναπαραγωγών, καθότι το βράδυ θα γίνει επικίνδυνο τόσο για τα αυγά όσο και για τα νεογνά.

Υποείδη και υβρίδια: Συχνά συναντώνται και υποείδη Albino.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Η αναπαραγωγή σε ενυδρείο είναι αρκετά δύσκολη. Θεωρείται πιο πιθανή όταν υπάρχουν αρκετά ζευγάρια. Τα αυγά έχουν πράσινο χρώμα και γεννιούνται μεταξύ των ριζών της επιπλέουσας βλάστησης, όπως Pistia stratiotes. Τα ενήλικα ψάρια ενδέχεται να φάνε τα αυγά τους, κυρίως αυτά που πέφτουν από τις ρίζες στο βυθό.

Γενικές πληροφορίες: Ο βυθός του ενυδρείου θα πρέπει να είναι καλά στρωμένος. Μιας και αναπνέει μέσω του εντέρου του, μπορεί να επιζήσει ακόμα και σε περιβάλλον με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Το ότι κρύβεται, φωλιάζει και μετακινείται μέσα στον βυθό του ενυδρείου κατά την διάρκεια της ημέρας εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό στην ανακύκλωση του βυθού. Ο χρωματισμός του σώματός του είναι πορτοκαλί με εγκάρσιες μαύρες ζώνες που επεκτείνονται στην κοιλιά και κάποιες σχηματίζουν τον αριθμό "8". Η κοιλιά του διακρίνεται για το ανοικτό ροζ προς λευκό χρώμα. Υπάρχουν κι άλλοι τύποι Loaches που μοιάζουν με το Kuhli Loach, όπως το Pangio malayana, το Pangio myersi και το Pangio semicincta, αλλά διαφέρουν στο χρώμα ή το πρότυπο.

 

 

image.jpeg.b945ee2673ec9140fd0796701ea8290c.jpeg

 

image.jpeg


Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από τον χρήστη delta66

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...