Jump to content

Recommended Posts

Labidochromis caeruleus

 

Επιστημονικό Όνομα: Labidochromis caeruleus (G.Fryer, 1956)
Κοινές Ονομασίες: Labidochromis Tanganicae, Labidochromis Yellow, Labidochromis White, Electric Yellow
Ελληνικό Όνομα: -
Γενική κατηγορία: Cichlids
Τάξη: Perciformes
Οικογένεια: Cichlidae

Μέγεθος: Το αρσενικό φτάνει σε μέγεθος τα 10 εκατοστά, ενώ το θηλυκό τα 9 εκατοστά.

Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Μαλάουι. Το συναντάμε στην δυτική όχθη της λίμνης ανάμεσα στις περιοχές Charo και Chizi Point και στην ανατολική πλευρά ανάμεσα στις περιοχές Cape Kaiser και Lumbaulo. Ζει στα βαθύτερα και πετρώδη σημεία της λίμνης, σε βάθος περίπου 25 μέτρων ενώ πολύ σπάνια θα το συναντήσουμε σε βάθος μικρότερο από τα 10 μέτρα.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 7,6-8,6
KH: 10-12°dKH
GH: 7+ °dGH
Θερμοκρασία: 24-27°C
Λίτρα: Το ελάχιστο που απαιτείται για ένα χαρέμι του ενός αρσενικού και τριών θηλυκών είναι ένα ενυδρείο με ελάχιστο μήκος το ένα μέτρο. Η εμπειρία έχει δείξει ότι για να φιλοξενηθεί σωστά ένα χαρέμι απαιτούνται 180-200 λίτρα, παρότι κάποιοι ερευνητές θέτουν τα ελάχιστα λίτρα αρκετά χαμηλότερα.

Κοινωνική συμπεριφορά: Το Labidochromis Caeruleus είναι ίσως το πιο δημοφιλές είδος μεταξύ των Κιχλίδων της λίμνης Malawi. Το έντονο κίτρινο χρώμα και ο ήσυχος χαρακτήρας είναι ίσως τα δύο χαρακτηριστικά που εξηγούν το γιατί. Με την σωστή αναλογία του ενός αρσενικού με τρία θηλυκά η επιθετικότητα που θα εκδηλωθεί θα είναι σε βαθμό που δεν θα μας ανησυχήσει. Ίσως λίγο περισσότερο κατά την διαδικασία της αναπαραγωγής, αλλά και πάλι τίποτα το σημαντικό.

Διαχωρισμός φύλου: Το αρσενικό όταν είναι ενήλικο είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το θηλυκό σε αντίστοιχη ηλικία. Ακόμα, το αρσενικό έχει πιο έντονες μαύρες γραμμές στο πυελικό, εδρικό και ραχιαίο πτερύγιο.

Διακόσμηση ενυδρείου: Όπως συμβαίνει με όλες τις Αφρικάνικες Κιχλίδες που ανήκουν στην κατηγορία των mbuna, λεπτόκοκκη άμμος και πολλές πέτρες είναι αυτό που χρειάζονται. Το σκάψιμο στην άμμο αποτελεί αγαπημένη συνήθεια του είδους την οποία τα ψάρια χρησιμοποιούν και για να καθαρίζουν τα βράγχια τους. Οι πέτρες παρέχουν σπηλιές και περάσματα για να νοιώθουν τα ψάρια ασφάλεια και να υποχωρούν εκεί για προστασία. Άμμος και πέτρες είναι προτιμότερο να είναι ασβεστολιθικά για να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τις επιθυμητές σκληρότητες του νερού. Αν θέλουμε να βάλουμε κάποιο φυτό, αυτό θα πρέπει να είναι κάποιο ανθεκτικό είδος όπως anubia, vallisneria κλπ.

Ζώνη Κολύμβησης: Κινείται κυρίως στα χαμηλότερα επίπεδα, κοντά στις πέτρες και στον βυθό.

Διατροφή: Παμφάγο ψάρι, το οποίο στο φυσικό του περιβάλλον τρέφεται με ασπόνδυλα και οστρακοειδή, ενώ στο ενυδρείο μας θα δεχθεί και τροφή χαμηλότερης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, καθώς και φυτικές τροφές και σπιρουλίνα. Οι διατροφικές του συνήθειες το καθιστούν εξαίρεση στην φυτοφάγα ομάδα των mbuna Κιχλίδων της λίμνης Μαλάουι.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 8-10 χρόνια

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Εξαιτίας του ήπιου χαρακτήρα του μπορεί με τα περισσότερα είδη των mbuna να συνθέσει έναν συνδυασμό που θα λειτουργήσει καλά, ενώ η ιδιαιτερότητα που έχει στην διατροφή του το κάνει ικανό να συνυπάρξει με κάποια από τα μικρότερα είδη των Haplochromines (haps).

Υποείδη και υβρίδια: Θα πρέπει να αποφύγουμε την συνύπαρξη με άλλα είδη του γένους των Labidochromis καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υβριδισμού. Επίσης, θα ήταν καλύτερο να μην τα φιλοξενήσουμε με άλλα είδη που έχουν παρόμοια χρωματικά χαρακτηριστικά.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Τα Labidochromis caeruleus είναι στοματοεπωάζοντα , πράγμα που σημαίνει ότι το θηλυκό κρατάει στο στόμα του τα γονιμοποιημένα αυγά μέχρι να εκκολαφθούν. Η αναπαραγωγή του είδους θεωρείται εύκολη αρκεί να τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες. Η λίμνη Μαλάουι είναι από τις πιο καθαρές λίμνες, έτσι η καλή ποιότητα του νερού με σωστές εβδομαδιαίες αλλαγές είναι σημαντική παράμετρος. Η αναλογία ενός αρσενικού με τρεις θηλυκές, οι κρυψώνες, καθώς και η ισορροπημένη διατροφή είναι παράγοντες που θα μας βοηθήσουν να την επιτύχουμε. Κατά την αναπαραγωγή το θηλυκό εναποθέτει γύρω στα 20 αυγά τα οποία θα τα γονιμοποιήσει ο αρσενικός. Μετά το θηλυκό θα πάρει τα γονιμοποιημένα αυγά στο στόμα της και θα τα επωάσει για περίπου 28 μέρες μέχρι να εκκολαφθούν.

Γενικές πληροφορίες: Ανακαλύφθηκε το 1956 από τον G. Fryer ο οποίος όμως περιέγραψε ένα ψάρι λευκού χρώματος με μια μαύρη γραμμή στο ραχιαίο πτερύγιο, η οποία γινόταν μπλε στα αρσενικά κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Το όνομα Caeruleus δόθηκε στο συγκεκριμένο είδος γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο, καθώς Caeruleus στα λατινικά σημαίνει μπλε. Το Labidochromis Caeruleus στην μορφή που το ξέρουμε σήμερα με το κίτρινο χρώμα, περιγράφηκε επιστημονικά από τον Stuart Grant το 1980. Πρόκειται ίσως για την πιο δημοφιλή κιχλίδα της λίμνης Μαλάουι και αυτό οφείλεται κυρίως στον ήπιο και άκρως ενδιαφέρον χαρακτήρα που παρουσιάζει καθώς επίσης και στο εντυπωσιακό κίτρινο χρώμα του.

 

image.jpeg.e4b3b82de8aeb72531c7f3ad71463748.jpeg 

 

image.jpeg.1d7acf4bfefd46caf26b9010a9b72bdb.jpeg

 

image.jpeg.edb6d027336693fb0c361ef656c1303e.jpeg


Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον χρήστη DIMITRIOS

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...