Jump to content

Recommended Posts

Pygocentrus nattereri

 

Επιστημονικό Όνομα: Pygocentrus nattereri (Kner, 1858)
Κοινές Ονομασίες: Η κοινή ονομασία του ψαριού είναι Red Belly. Άλλες ονομασίες που συναντάμε είναι Red Breasted Piranha, Red Piranha, Red, Piranha, Common Piranha, Gold Dust Piranha.
Ελληνικό Όνομα: -
Γενική κατηγορία: Characid, Piranha, Πιράνχας ή Πιράνια
Τάξη: Characiformes
Οικογένεια: Characidae

Μέγεθος: Το μέγεθος του ψαριού στο ενυδρείο σπάνια ξεπερνά τους 30 με 35 πόντους. Στην φύση όμως μπορεί να φθάσει και τα 40 εκατοστά σε ολικό μήκος.

Βιότοπος: Το ψάρι αυτό συναντάτε σχεδόν σε όλη την λεκάνη της Αμαζονίας, από Peru έως τις ανατολικές ακτές της Βραζιλίας και τους περισσότερους ποταμούς του Αμαζονίου όπως Rio Negro, Rio Sao Francisco, Rio Madeira, Rio Orinoco, Rio Xingu, Rio Tapajos, Rio Juruena, Rio Paraguay, Rio Parana, Rio Araguaia.

Συνθήκες στο ενυδρείο
PH: 5,5-6,8 (Ιδανικά: 6,5)
KH: -
GH: 1-8°dGH (Ιδανικά: 2-6°dGH)
Θερμοκρασία: 24-30°C (Ιδανικά: 27°C)
Λίτρα: Μιας και το ψάρι αυτό σχηματίζει κοπάδια είναι καλό στο ενυδρείο να μην το έχουμε μόνο του, αλλά σε ομάδες των 5 και πλέον ατόμων. Ένας γενικός κανόνας αναφέρει πως τα ενήλικα ψάρια χρειάζονται 70 με 80 λίτρα ανά ψάρι, έτσι ένα ενυδρείο 400 λίτρων θεωρείται το απολύτως ελάχιστο για ενήλικα ψάρια. Σε πιο μικρές ηλικίες μπορούμε να τα κρατάμε σε μικρότερα ενυδρεία.

 

Υποείδη και υβρίδια:

Τα Piranha χωρίζονται σε δύο κατηγορίες με διαφορετικά γένη και είδη, τα "True Piranha" και τα "Pirambeba".

Στα true piranha ανοίκουν τα είδη του γένους Pygocentrus και στα pirambeba ανοίκουν τα Serrasalmus, Prystobrycon, Pygopristis και τα Catoprion.

Το κύριο χαρακτηριστικό των Pygocentrus είναι ότι σχηματίζουν μεγάλες ομάδες/κοπάδια σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη/γένη με μοναδική ίσως εξαίρεση τα Serrasalmus maculatus
Τα είδη των Pygocentrus:

1.Pygocentrus nattereri

2. Pygocentrus cariba (ενδιμικό στην Venezuela, Colombia) το όποιο ξεχωρίζει από το Pygocentrus Nattereri από την έντονη μαύρη βούλα στο πλάι του κεφαλιού του και το διαφανές χρώμα στο μάτι.
3. Pygocentrus piraya (ενδιμικά στον ποταμό Rio Sao Fransisco) του οποίου το τελικό μέγεθος μπορεί να φθάσει και τους 60 πόντους και έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα

Δεν είναι γνωστό για το αν υπάρχουν υβρίδια Red belly άν και σε κάποιες περιοχές έχουν γίνει introduced μαζί με Pygocentrus piraya.

 

Γεωγραφικές διαφορές:

Ανάλογα με την περιοχή ενδέχεται να έχουν κάποιες μικρές διαφορές στον χρωματισμό και στο μέγεθος των πτερυγίων (κυρίως του εδρικού)


Κοινωνική συμπεριφορά:

Η συγκατοίκηση των Red Belly και γενικά η πλειοψηφία των piranha με άλλα ψάρια στο ενυδρείο είναι πρακτικά αδύνατη.Αργά ή γρήγορα ακόμα και αυτό που μπορεί να φαίνεται σαν επιτυχημένη συγκατοίκηση θα καταλήξει στο θάνατο των υπόλοιπων ψαριών, γιαυτό και θα πρέπει να αποφεύγεται.

Επίσης δέν προτείνεται η μίξη διαφόρων είδών piranha μεταξύ τους για τους ίδιους λόγους.Το cohabitation των piranha πρέπει να γίνετε από πολύ έμπειρους χομπίστες και με πολλούς κανόνες.

Διαχωρισμός φύλλου: Δεν υπάρχει διμορφισμός μεταξύ αρσενικού και θηλυκού. Το ζευγάρι ξεχωρίζει μόνο κατά την περίοδο αναπαραγωγής.

Διακόσμηση ενυδρείου: Χαμηλός φωτισμός, ρίζες και εύκολα ανθεκτικά φυτά είναι απαραίτητα για το σωστό στήσιμο. Οι ρίζες είναι καλό να είναι έτσι τοποθετημένες ώστε να προσφέρουν ένα μέρος ώστε να βρίσκουν την ηρεμία τους όποτε την χρειαστούν. Σημαντικό επίσης η επιλογή χαλικιού ή άμμου για το βυθό. Το σκούρο σε χρώμα χαλίκι απορροφά τις αντανακλάσεις και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο απο χομπίστες σε ενυδρεία. Επίσης τα φυτά επιφανείας θα κρατήσουν το περισσότερο φως μακριά από τα ψάρια σας και θα τα βοηθήσουν να αποβάλλουν το στρες και να νιώσουν πιο άνετα. Επίσης προτείνεται η ελαφριά χρήση τύρφης ή σκευασμάτων "blackwater", τα οποία θα δώσουν μια πιο φυσική εικόνα στο ενυδρείο και θα συνδράμουν στην βελτίωση της χημείας του νερού.

Φυσικά στην φύση το χρώμα του υποστρώματος είναι συνήθως μπέζ και το χρώμα του νερού διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.π.χ. ένας ποταμός όπως ο Rio Xingu είναι clearwater σε αντίθεσή με τον Rio Negro, οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε την προέλευση των ψαριών μας.

 

Φίλτρανση:

Λόγο της ειδικής διατροφής που ακολουθείτε στο συγκεκριμένο είδος ψαριών, είναι φυσικό και επόμενο να έχουμε κάποια επιπλέον επιβάρυνση στο νερό του ενυδρείου τους. 

Απαιτείται ισχυρή φίλτρανση, και προτείνεται πολύ καλό μηχανικό φιλτράρισμα μαζί με το αντίστοιχο βιολογικό όπου θα μας διασφαλίσουν καλή καθαριότητα και σωστές παραμέτρους νερού

Πολύ σημαντικό επίσης να μην αφήνουμε κομμάτια τροφής που χαλάνε και επιβαρύνουν το νερό μας, οπότε έλεγχος μετά τα ταΐσματα μήπως αφήσαμε κάτι που να έμεινε αφάγωτο. Ότι μείνει εντός λίγων λεπτών καλό είναι να αφαιρείτε.

Προτείνεται επίσης η προσθήκη stream pump

Ζώνη Κολύμβησης: Κινούνται σε όλη την στήλη του νερού αλλά προτιμούν την ασφάλεια των ριζών και του διάκοσμου.

Διατροφή στην φύση:

Ψάρια, καρκινοειδή, έντομα, καρπούς καθώς και πτηνά και άλλα ζώα που μπορεί να πέσουν στο νερό τις αντίστοιχες εποχές του χρόνου

Διατροφή στο ενυδρείο:

Φιλέτα ψαριών, γαρίδες, όστρακα, τροφές εμπορίου (συνήθως pellets), bloodworms, γεωσκόληκες,κ.α. Ζωικές τροφές Μοσχαροκαρδιά, Κοτόπουλο, και άλλα, θα πρέπει να αποφεύγονται ή να μήν ξεπερνούν το 10% της συνολικής δίαιτας των ψαριών)
 

Ηλικία: Υπάρχουν αναφορές ότι ζουν ακόμα και 20+ χρόνια.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Βλέπε κοινωνική συμπεριφορά
 

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Η αναπαραγωγή πραγματοποιείται σε μια κοιλότητα που σχηματίζει το ζευγάρι στο χαλίκι/υπόστρωμα, το οποίο φυλάει τα αβγά μέχρι να γίνει η εκκόλαψη.

Το πλήθος των αβγών μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τις 3.000

Το δύσκολο είναι το μεγάλωμα των μικρών καθώς το μεγάλο πλήθος τους έχει τεράστιες ανάγκες σε νεοεκκολαφθείσα αρτέμια και τα μικρά πρέπει να χωριστούν σύντομα σε πολλά ενυδρεία μιας και απο τις πρώτες εβδομάδες λειτουργούν κανιβαλιστικά και τρώγονται μεταξύ τους

Τέλος να σημειώσουμε ότι μέλη του Aquazone έχουν πετύχει επιτυχημένες γέννες στο παρελθόν!!!

 

 

Red Belly Red Breasted Piranha, Red Piranha, Red, Piranha, Common Piranha, Gold Dust Piranha

 

Red Belly Red Breasted Piranha, Red Piranha, Red, Piranha, Common Piranha, Gold Dust Piranha

 

Red Belly Red Breasted Piranha, Red Piranha, Red, Piranha, Common Piranha, Gold Dust Piranha

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τους χρήστες Νίκος Πολίτης, piranxobios και PPAP

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...