Jump to content

Αντιμετώπιση Του Ichthyophthirius Multifiliis


Recommended Posts

Προσοχή!!! Το παρακάτω κείμενο δεν προτείνεται σε αρχάριους που δεν έχουν την εμπειρία να διαγνώσουν σωστά το είδος της ασθένειας. Άσπρες κηλίδες πάνω στο σώμα του ψαριού δεν σημαίνει απαραίτητα και ύπαρξη του Ich. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να δημοσιεύονται καθαρές φωτογραφίες για να γίνεται σωστή διάγνωση από τους εμπειρότερους.

Τρόπος αντιμετώπισης του Ich ή Ick (Ichthyophthirius multifiliis) χωρίς τη χρήση φαρμάκων και άλλων ουσιών

Από τη στιγμή που αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη Ich μέσα στο ενυδρείο και βεβαιωθούμε ότι πρόκειται γι'αυτό και δεν είναι κάτι άλλο (πχ oodinium), ανεβάζουμε σταδιακά τη θερμοκρασία στους 30 βαθμούς. Το "σταδιακά" εξαρτάται από τη θερμοκρασία που έχουμε ήδη μέσα στο ενυδρείο. Η προτεινόμενη θερμοκρασία είναι να ανεβαίνει περίπου στους 3 βαθμούς ανά 12ώρο. Επίσης πρέπει να αναφερθεί πως η θερμοκρασία πρέπει να ελέγχεται με θερμόμετρο και όχι από την ένδειξη των θερμοστατών, οι οποίοι τις περισσότερες φορές έχουν μεγάλες αποκλίσεις από την πραγματικότητα.

Με την αύξηση τη θερμοκρασίας, έχουμε μείωση της συγκέντρωσης του οξυγόνου μέσα στο νερό, οπότε πρέπει να προβλέψουμε την καλή οξυγόνωση είτε με μεγαλύτερη ανατάραξη της επιφάνειας από την έξοδο του φίλτρου ή κάποιον κυκλοφορητή, είτε με χρήση αεραντλίας.

Οι 30 βαθμοί (και όχι 28) αναφέρονται για να μειώσουμε τις όποιες πιθανότητες σφάλματος στις ενδείξεις των θερμομέτρων.

Από την δεύτερη κι όλας μέρα που θα έχουμε αυτή τη θερμοκρασία, θα δούμε βελτίωση, η οποία είτε θα είναι μείωση του πληθυσμού του Ich, είτε σταθεροποίηση του (εξαρτάται από το πόσο γρήγορα έχουμε αντιληφθεί το πρόβλημα και σε τι στάδιο βρίσκεται η ανάπτυξή του). Από την 3η μέρα τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο αισθητά σε κάθε περίπτωση.

Θεωρητικά μέσα σε διάστημα 5-6 ημερών το Ich θα έχει εξαφανιστεί. Από τη μέρα που θα δούμε να εξαφανίζεται και ο τελευταίος κόκκος Ich πάνω από το/τα ψάρια μας, διατηρούμε τη θερμοκρασία στους 30 βαθμούς για άλλες 10 μέρες.

Ο κύκλος εκκόλαψης των αυγών του Ich είναι περίπου μία εβδομάδα. Αναφέρεται το "περίπου", καθότι η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί πιθανόν να μειώσει αυτόν το χρόνο. Οπότε αν θεωρήσουμε πως το τελευταίο παράσιτο άφησε τα αυγά του την ίδια μέρα που πέθανε κι όλας, τότε αυτά τα αυγά μέσα σε 7 μέρες το πολύ θα έχουν εκκολαφτεί. Κι εφόσον εκκολαφτούν θα πεθάνουν άμεσα από την θερμοκρασία που θα είναι στους 30. Αναφέρονται οι 10 μέρες και όχι 7 ή 8, γιατί πάντα υπάρχει η πιθανότητα σφάλματος από εμάς και να μη δούμε σωστά για το πότε εξαφανίζεται και το τελευταίο παράσιτο πάνω από τα ψάρια.

Μετά από αυτή τη διαδικασία, κάνουμε μία αλλαγή νερού περί του 50% με ταυτόχρονη πτώση της θερμοκρασίας στα φυσιολογικά επίπεδα, ταΐζουμε σωστά, προσεχτικά και με ποικιλία, καθώς κι εμπλουτίζουμε την τροφή με βιταμίνες (2-3 φορές την εβδομάδα) για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Εννοείται πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε και την αιτία δημιουργίας του Ich για να μην επανέλθει.

Στην όλη διαδικασία η χρήση ΕΚΤΟΖΟΝ μπορεί να βοηθήσει σε 2 κυρίως τομείς... Θα βοηθήσει στην οξυγόνωση του φίλτρου που σίγουρα μέρος του πληθυσμού των βακτηρίων μας θα ταλαιπωρηθεί από την αύξηση θερμοκρασίας και δεύτερον θα μειώσει την όποια πιθανότητα δευτερογενών λοιμώξεων και παθήσεων στον ήδη ταλαιπωρημένο οργανισμό των ψαριών.

Τα πλεονεκτήματα της παραπάνω μεθόδου είναι:

1) Απόλυτα φυσική μέθοδος, χωρίς προσθήκη χημικών ουσιών που μπορούν να επιβαρύνουν την κατάσταση.

2) Οικονομική διαδικασία, αφού δεν θα αγοραστεί φάρμακο αλλά ούτε και άνθρακας για την απομάκρυνση αυτού μετά το τέλος της θεραπείας.

3) Έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο... Δεν ανησυχούμε για πιθανούς πολυμερισμούς, δηλητηριάσεις και προβλήματα που μπορούν κάλλιστα να δημιουργηθούν από κάποια πιθανόν λάθος κίνηση, αμέλεια ή ξαφνική υποχρέωση που δεν θα μας επιτρέψει να ασχοληθούμε με το ενυδρείο. Μη ξεχνάμε πως τα περισσότερα φάρμακα μέσα σε 12 ώρες περίπου πολυμερίζονται πλήρως ή μερικώς. Αυτό σημαίνει πως χάνουν την ιδιότητά τους και πολλές φορές δημιουργούν αντενδείξεις.

Τα μειονεκτήματα της μεθόδου:

1) Χρονοβόρα μέθοδος, αλλά πλήρως απλή στη πράξη της.

2) Πιθανή απώλεια κάποιων ευαίσθητων φυτών, που ούτως ή άλλως μπορεί να συμβεί και με τη χρήση φαρμάκων.

3) Ελαφρώς αφιλόξενο περιβάλλον για κάποια πολύ ευαίσθητα ψάρια. Πρακτικά, όλα τα ψάρια, κρύου ή ζεστού νερού, αντέχουν στους 30 βαθμούς ακόμα και για πολύ μεγαλύτερο διάστημα (πχ ένα ή και δύο μήνες).

Σημείωση: Σε περίπτωση που αργήσουμε αισθητά να αντιληφθούμε το Ich στα ψάρια, η παραπάνω μέθοδος μπορεί είτε να κρατήσει περισσότερο, είτε να κριθεί απαραίτητη η χρήση φαρμάκου για άμεση εξολόθρευση του Ich. Παρ'όλα αυτά, κι εφόσον η ασθένεια έχει προχωρήσει πολύ, υπάρχει πιθανότητα με καμία μέθοδο να μην καταφέρουμε να σώσουμε μέρος ή το σύνολο τους πληθυσμού των ψαριών μας. Αυτό εξαρτάται κυρίως από την ευαισθησία τους.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

το αλατι που ειναι φυσικο προϊον δεν βοηθαει τη διαδικασια?

Σε οσα ψαρια βεβαια το αντεχουν.

Link to comment
Share on other sites

το αλατι που ειναι φυσικο προϊον δεν βοηθαει τη διαδικασια?

Σε οσα ψαρια βεβαια το αντεχουν.

Το αλάτι (πάντα μιλάμε για ειδικό ενυδρειακό αλάτι και όχι μαγειρικό) είναι ένα συστατικό που δεν εξατμίζεται, δεν αλλοιώνεται και ούτε καταναλώνεται από κάποιον οργανισμό κατά την πάροδο του χρόνου. Μόνο αραιώνεται η συγκέντρωσή του με τις αλλαγές νερού, που και πάλι, επειδή είναι πιο βαρύ από το νερό, μεγάλο μέρος αυτού εγκλωβίζεται στον βυθό. Αυτό σημαίνει πως ψάρια βυθού που δεν το ανέχονται, πιθανόν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με αυτό βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.

Επίσης και τα φυτά δεν το ανέχονται... Και με τα φάρμακα ή τη θερμοκρασία, πάλι μπορεί αντιμετωπίσουν πρόβλημα τα φυλλώματα των φυτών. Το αλάτι όμως που μένει στον βυθό, μπορεί να κάψει τις ρίζες και να χάσουμε εντελώς κάποια ευαίσθητα φυτάκια.

Φυσικά δεν αποκλείεται από τις μεθόδους θεραπείας, ανάλογα πάντα με τα ψάρια, την περίπτωση και την εμπειρία του εκάστοτε χομπίστα. Εδώ είναι γραμμένο ένα κειμενάκι για τον ασφαλέστερο τρόπο αντιμετώπισης του Ich, που ακόμα κι ένας εντελώς αρχάριος, δύσκολα θα πέσει σε μοιραία λάθη.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

καλησπερα,πριν 4 μερες παρατηρησα ασπρα σημαδακια σαν νυφαδες χιονιου σε ενα απο τα γκαπυ μου το οποιο μολις ειχε γεννησει.πηγα στο πετ σοπ κ μου εδωσαν ενα υγρο σαν μελανι που λεγεται fauna mor against ichthyophthirious.το ξερει κανεις;ακολουθησα τις οδηγειες για τρεις μερες με την μονη διαφορα οτι δεν εβγαλα το σφουγκαρακι απο το φιλτρο γιατι φοβηθηκα μην χαλασω την βιολογια του.η κατασταση του γκαπυ μου νομιζω οτι παραμενει σταθερη ομως...τι να κανω;μενει αλλη μια εφαρμογη του φαρμακου σε 2 μερες.

επισης εχω ενα καινουριο φιλτρο για ενα αλλο ενυδριακι 50 λιτρων που εχω σκοπο να στησω.το φιλτρο ειναι το:MAGIC-JET FILTER MAGI - 380 που περιεχει ανθρακα.μπορει να βοηθησει ο ανθρακας στην ασθενεια;

ευχαριστω!

Έγινε επεξεργασία - despoina
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Ποσο μεγάλη πρεπει να ειναι η αναταραχή της επιφάνειας ετσι ώστε να πούμε οτι ειναι ΟΚ;

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Φιλε stormtrooper παρατηρησα πανω στα χρυσοψαρα μου (5 ψαρακια) καποια ασπρα στιγματα και επισης ο ενας απο τους δυο γλυφτες μου τα κηνuγαει και τους δαγγωνει τις ουρες (οι οποιες παρεπιμπτωντος ειναι σαν κουρελοπανα) ειναι ich αυτο και αν ναι να εφαρμοσω την παραπνω θεραπεια ?????

Link to comment
Share on other sites

Φιλε stormtrooper παρατηρησα πανω στα χρυσοψαρα μου (5 ψαρακια) καποια ασπρα στιγματα και επισης ο ενας απο τους δυο γλυφτες μου τα κηνuγαει και τους δαγγωνει τις ουρες (οι οποιες παρεπιμπτωντος ειναι σαν κουρελοπανα) ειναι ich αυτο και αν ναι να εφαρμοσω την παραπνω θεραπεια ?????

Καλησπέρα και καλώς ήρθες στην παρέα. Άνοιξε ένα νέο θέμα σε παρακαλώ εδώ και συμπλήρωσε τις πληροφορίες στην φόρμα. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ισως να μην εινε και το καλητερο σημειο να ρωτησω αλλα για να μην ανοιξω αλλο θεμα αδικα και μιας και εινε σχετικο.....

Τα παρασιτα αυτα και συγκεκριμενα του ικ...

Αν και εφοσον τρεχει το ενυδρειο αρκετο καιρο και χωρις προβληματα,πως θα βρεθει στα ψαρια το "παρασιτο" αν και εφοσον δεν εχουμε κανει καμια προσθηκη ολον αυτο τον καιρο????

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

καλημέρα,

 

ich ειναι αυτο?

 

τι κάνω? ανέβασα θερμοκρασία στους 30 .

 

να πάρω κάποιο φάρμακο? και αν ναι ποιο?

 

οι yellow fire θα έχουν πρόβλημα με την θερμοκρασία στους 30 για 2 εβδομάδες?

 

 

post-7493-0-99163200-1461273060_thumb.jpg

post-7493-0-04301000-1461273079_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλημαρε,μαλλον ικ ειναι.

Εδω ομως ειναι για να συζηταμε τα περι αυτου του τροπου αντιμετωπισης,καλυτερα ανοιξε ενα θεμα στις ασθενειες http://www.aquazone.gr/forums/forum/38-%CE%B1%CF%83%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B1-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%8D/ συμπληρωνοντας οσο περισσοτερα μπορεις στην φορμα ασθενειων http://www.aquazone.gr/forums/topic/25739-%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BC%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%83%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82/

Αν ειναι οντως ικ ακολουθα τις αδηγιες του αρχικου ποστ,για τις γαριδες δεν γνωριζω να σου πω.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Το ich υπαρχει στα ενυδρεια σε καταστολη και μολις πεσει το ανοσοποιητικο των ψαριων κολλαει πανω τους, η'  το κολλαμε απο κατι που μπορει να βαλουμε στο ενυδρειο μας (ψαρια ,φυτα, ριζες)  το οποιο προερχεται απο ενυδρειο που ειχε ich ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...