Jump to content

Recommended Posts

grindalh.jpg

ΓΕΝΙΚΑ
Τα σκουλήκια grindal (enchytraeus buchholtzi) είναι μια ιδανική τροφή τόσο για τα ενήλικα ψάρια, όσο και για τις μεγαλύτερες λάρβες. Είναι κάπως μικρότερα από τα συγγενικά τους άσπρα σκουλήκια (white worms) και φτάνουν σε μέγεθος τα 0,5 - 1,0 cm. Συνεπώς το μέγεθος τους τα καθιστά κατάλληλα ακόμα και για τα μικρότερα ψάρια. Είναι τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και καταλυτικός παράγοντας για την αναπαραγωγή των ψαριών και την ενίσχυση των χρωμάτων τους.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Η καλλιέργεια τους είναι μια σχετικά εύκολη, απλή και οικονομική υπόθεση. Αν γνωρίζουμε τις λιγοστές απαιτήσεις που έχουν και τους παρέχουμε την ελάχιστη φροντίδα που θέλουν δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα με την καλλιέργεια τους. Οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν είναι το χώμα, η υγρασία και η τροφή τους.

Πρώτα από όλα χρειαζόμαστε το κατάλληλο δοχείο που θα φιλοξενήσει την καλλιέργεια. Οποιοδήποτε ρηχό, επίπεδο, στεγανό δοχείο με εφαρμοστό καπάκι είναι κατάλληλο. Η καλή εφαρμογή του καπακιού αποτρέπει την μόλυνση της καλλιέργειας από έντομα ή άλλα ζωύφια, αλλά και την αφυδάτωση της. Εξίσου σημαντικός για τα σκουληκάκια είναι και ο αερισμός του δοχείου. Ανοίγουμε λοιπόν ένα μικρό άνοιγμα στο καπάκι το οποίο «σφραγίζουμε» με ένα κομμάτι ενυδρειακό βαμβάκι. Έτσι επιτρέπουμε τον αερισμό του δοχείου και ταυτόχρονα απομακρύνουμαι ανεπιθύμητους επισκέπτες και αποτρέπουμε και την έξοδο των σκουληκιών από το δοχείο.

Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε ένα λεπτό, διαφανές κάλυμμα με διαστάσεις λίγο μικρότερες από αυτές του δοχείου. Το κάλυμμα αυτό ( από πλεξιγκλάς, σκληρή ζελατίνα ή λεπτό γυαλί) πιέζεται ελαφρά στο έδαφος ώστε να διατηρηθεί η υγρασία ανάμεσα στην επιφάνεια του εδάφους και το κάλυμμα. Η συγκέντρωση υγρασίας έλκει τα σκουληκάκια καθιστώντας το ιδανικό μέρος για το τάισμα τους. Τα σκουληκάκια που προσκολλούνται στο κάλυμμα μπορούν να συλλεχθούν ευκολότερα και να ταϊστούν στα ψάρια.

Τα grindal θα αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε χώμα που πλήρει κάποια χαρακτηριστικά. Θα πρέπει να είναι ελαφρύ, πλούσιο σε οργανικά υλικά με pH 6,8 με 7,2 να διατηρεί την υγρασία του και να παραμένει αφράτο ακόμα και όταν στεγνώσει,. Από την άλλη πλευρά δε θα πρέπει να είναι αμμώδες. Οποιοδήποτε λεπτό φυλλόχωμα που χρησιμοποιούμε για τις γλάστρες μας ή και το πιο εξειδικευμένο humus είναι μια πολύ καλή επιλογή. Φυσικά όποιο χώμα ή συνδυασμό και να επιλέξουμε, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως είναι καθαρό από λιπάσματα, παρασιτοκτόνα ή άλλα χημικά κατάλοιπα τα οποία θα σκοτώσουν τα σκουληκάκια.
Γεμίζουμε λοιπόν τα 2/3 του δοχείου μας με το χώμα που έχουμε επιλέξει. Κάνουμε επίπεδη την επιφάνεια του χώματος πιέζοντας το ελαφρά, χωρίς όμως να το συμπιέσουμε, ώστε να εξαλείψουμε οποιεσδήποτε ανωμαλίες που θα στεγνώνουν και θα δημιουργούν μύκητες.

Βρέχουμε τώρα το χώμα τόσο ώστε να παραμείνει υγρό χωρίς να λασπώνει και απομακρύνουμε όσο νερό στραγγίσει στον πάτο του δοχείου μας. Περίσσεια νερού και λασπώδες χώμα θα προκαλέσει τον θάνατο των σκουληκιών, ενώ έλλειψη υγρασίας και στεγνό χώμα θα οδηγήσει τα σκουλήκια βαθύτερα μέσα στο χώμα προς αναζήτηση υγρασίας και μείωση της αναπαραγωγής τους. Φροντίζουμε να διατηρείται υγρό το χώμα, ψεκάζοντας ή βρέχοντας το όταν κρίνουμε αναγκαίο. Λογικά, αν το καπάκι του δοχείου μας εφαρμόζει ικανοποιητικά, το χώμα θα παραμείνει υγρό για αρκετές εβδομάδες χωρίς την επέμβαση μας.

Το επόμενο βήμα είναι να εισάγουμε μια μικρή ποσότητα σκουληκιών, ώστε να ξεκινήσει η νέα καλλιέργεια. Την ποσότητα αυτή θα την προμηθευτούμε από κάποιον χομπίστα. Τοποθετούμε λοιπόν τα σκουληκάκια μας στην επιφάνεια του χώματος καθώς και μια μικρή ποσότητα τροφής. Πιέζουμε ελαφρά το διαφανές κάλυμμα ώστε να εφάπτεται στο χώμα και στη συνέχεια κλείνουμε και το καπάκι. Δεν τα ενοχλούμε για μερικές μέρες μέχρι να αρχίσουν να αναπαράγονται και να μεγαλώνει το μέγεθος της αποικίας.

Τα grindal έχουν μια σημαντική ανοχή στις διακυμάνσεις και το εύρος της θεοκρασίας. Η αποικία είναι περισσότερο παραγωγική σε θερμοκρασίες μεταξύ 20 και 24 °C. Όσο απομακρυνόμαστε από αυτές τις συνθήκες, τόσο μειώνεται και η παραγωγικότητα της αποικίας μας. Βάζουμε λοιπόν την αποικία μας σε εσωτερικό χώρο, αποφεύγοντας τις ακραίες θερμοκρασίες, το έντονο φως και την άμεση έκθεση στον ήλιο.

Θα μπορούσαν να τραφούν από οποιαδήποτε οργανική τροφή. Υπάρχει λοιπόν μια ποικιλία τροφών που προτιμούν οι χομπίστες. Κάποιοι επιλέγουν τροφές φυτικής προέλευσης: νιφάδες βρώμης ή άλλων δημητριακών, ψωμί μουσκεμένο με γάλα (χωρίς την κόρα), σιτάλευρο ή καλαμποκάλευρο, παιδική τροφή σε σκόνη κλπ. Κάποιοι άλλοι προτιμούν τροφές που ταΐζουμε τα ψάρια μας (νιφάδες ή πάλετ) ή κροκέτες για σκύλους ή γάτες. Δεν πρέπει να ταΐζουμε τα σκουληκάκια περισσότερο από όσο μπορούν να φάνε σε εύλογο χρονικό διάστημα. Καθορίζουμε την ποσότητα της τροφής ανάλογα με το μέγεθος της αποικίας. Όση τροφή δεν καταναλώνεται πρέπει να απομακρύνεται για να μη δημιουργηθεί εστία μόλυνσης της καλλιέργειας.
Είναι σημαντικό να τοποθετήσουμε πάνω από τα grindal και την τροφή τους το διαφανές καπάκι που αναφέραμε παραπάνω, έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια του χώματος. Η υγρασία που θα δημιουργηθεί θα προσελκύσει τα σκουληκάκια να τραφούν και όσα παραμείνουν στο κάλυμμα, ταΐζονται εύκολα στα ψάρια μας.

Μετά από ένα χρονικό διάστημα 6 ως 9 μηνών, η υφή του χώματος αρχίζει να αλλοιώνεται εξαιτίας τις δραστηριότητας και των απορριμμάτων των σκουληκιών. Το χώμα γίνεται επιφανειακά πιο λασπώδες και όξινο. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα σκουληκάκια θα σταματήσουν να αναπαράγονται και τελικά θα μείνουμε μόνο με ενήλικα. Για να διατηρήσουμε την καλλιέργεια το παλιό χώμα πρέπει να αφαιρεθεί και να τοποθετηθεί καινούργιο. Είναι μια καλή ευκαιρία να δημιουργήσουμε περισσότερες από μία καλλιέργειες. Απλά μαζεύουμε τα σκουληκάκια από το παλιό κουτί και τα μεταφέρουμε στο νέο.

ΤΑΙΖΟΝΤΑΣ GRINDAL
Η συλλογή των σκουληκιών είναι και σε αυτή την περίπτωση πολύ απλή διαδικασία, αρκεί να έχουμε τοποθετήσει το φύλο πλεξιγκλας που είπαμε παραπάνω. Απλά αφαιρούμε όση ποσότητα θέλουμε από την επιφάνεια του και ταΐζουμε τα ψαράκια μας.

Σε πολλούς χομπίστες υπάρχει η αίσθηση ότι ψάρια που τρέφονται αποκλειστικά με grindal γίνονται παχύσαρκα, εξαιτίας του λίπους που περιέχουν τα σκουλήκια. Ενδέχεται όμως το πρόβλημα να είναι η υπερβολική ποσότητα σκουληκιών που ταΐζουμε παρά στο λίπος που περιέχουν. Να μη ξεχνάμε ότι τα ψάρια στη φύση, τον περισσότερο καιρό είναι πεινασμένα παρά χορτάτα. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι τα grindal να αποτελούν μέρος μιας διατροφής με αρκετή ποικιλία.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι πως παρά το γεγονός ότι τα σκουληκάκια μπορούν να ζήσουν αρκετές ημέρες μέσα το νερό, δε μπορούν να κολυμπήσουν και επομένως βυθίζονται στο βυθό, όπου για να αποφύγουν το φως θα κρυφτούν μέσα στην άμμο ή το χαλικάκι. Εκεί κάποια στιγμή θα πεθάνουν και μπορεί σύντομα να μολύνουν το νερό. Για το λόγο αυτό δε πρέπει να ταΐζουμε μεγάλες ποσότητες. Το πρόβλημα αυτό βέβαια δε υφίσταται σε ενυδρεία με γυμνό βυθό, όπου τα σκουληκάκια μπορούν φαγωθούν αργότερα ή να σιφοναριστούν. Ούτε σε ενυδρεία που περιέχουν γατόψαρα, loach ή σαλιγκάρια τα οποία σύντομα θα ανακαλύψουν και θα καταναλώσουν κάθε εναπομείναν σκουλήκι. Καθώς τα grindal είναι ελαφριά, η χρήση αεραντλίας για κάποιο χρονικό διάστημα θα κρατήσει τα σκουληκάκια σε κυκλοφορία μέχρι να καταναλωθούν. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ταΐστρα σκουληκιών.



Καλλιέργεια σκουληκιών Grindal, Εύκολα, απλά και οικονομικά
--------------------
Infusoria, Η απαραίτητη τροφή για νεοεκκολαφθείσες λάρβες
Microworms, Η ευκολότερη καλλιέργεια ζωντανής τροφής
Προνύμφες κουνουπιών, Μια καλοκαιρινή λιχουδιά

Link to comment
Share on other sites

Σευχαριστουμε πολυ Θεοδωρε. :bowdown::)

2 ερωτησουλες

Αν τρωνε και η αφρικανες,και αν κανει η ελαφροπετρα που εχω εδω πολυ. :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Δε βλέπω το λόγο για να μη τα τρώνε οι αφρικάνες. Φυσικά λαμβάνουμε υπόψη το μέγεθος του ψαριού και των σκουληκιών αλλά και τις διατροφικές ανάγκες των ψαριών.

Για ελαφρόπετρα δε νομίζω να κάνει. Υπάρχει όμως και μια μέθοδος καλλιέργεις grindal χωρίς χώμα, χρησιμοποιώντας κάποιο σφουγγάρι (είτα το μπλέ που βάζουμε στα φίλτερα μας, είτε και το κοινό σφουγγάρι της κουζίνας). Σιγουρα θα έχεις τέτοιο :bowdown:

Τη μέθοδο αυτή δε την έχω δοκιμάσει, ούτε την έψαξα ιδιαίτερα για να μπορέσω να την κρίνω.

Να και μερικά link στα αγγλικά :

http://www.aka.org/aka/modules/newbb/viewt...hp?post_id=3309

http://aquarimax.com/shop/grindal-worms-2/grindal-worms/

http://www.aquariumlife.com.au/showthread....l-worm-cultures

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο Θεόδωρε. :bowdown::):thumbup: Η καλλιέργεια είναι κάτι στα σχέδια μου στο άμεσο μέλλον.

Θα ήθελα να σε ρωτήσω μερικά πράγματα:

1.Το καθημερινό τάισμα με ζωντανή τροφή δεν κάνει τα ψάρια να σταματήσουν να δέχονται τις αποξηραμένες τροφές του εμπορίου;;;

2.Τα grindal είναι σε μέγεθος η μικρότερη ψαροτροφή που μπορούμε να καλλιεργήσουμε;;;

3.Ψάρια του γένους apistogramma(λόγω του μεγέθους τους) μπορούν να δεχτούν grindal;;;

Ευχαριστώ πολύ. :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Φίλε bbetta,

1.- H διατροφή των ψαριών μας με ένα είδος τροφής, δεν είναι ότι καλύτερο! Για να είμαστε σίγουροι ότι παίρνουν όλα όσα χρειάζονται από την τροφή τους, πρέπει να τους παρέχουμε ποικιλία. Αν τώρα ταΐζουμε αποκλειστικά με ζωντανές ή κατεψυγμένες τροφές πολύ πιθανό να σνομπάρουν τις αποξηραμένες τροφές. Αν όμως παράλληλα με αυτές δίνεις και αποξηραμένες τροφές του εμπορίου δε νομίζω να έχει τέτοιο πρόβλημα

2.- Τα microworms και η infusoria είναι ακόμα μικρότερες σε μέγεθος ζωντανές τροφές.

3.- Μια χαρά θα τους έρθουν τα grindal…

Link to comment
Share on other sites

Την αποικία που την βρίσκεις; Είναι είδος αυτόχθονο στην Ελλάδα;

Link to comment
Share on other sites

Από κάποιον χομπίστα! Σε έσχατη περίπτωση πωλούνται και από e-shops του εξωτερικού ή στο e-bay.

Αλλά είναι κριμά να ξοδεύουμε λεφτά για grindal...

Link to comment
Share on other sites

Συγχαρητήρια πολύ καλή δουλειά ,μήπως θα ήταν καλύτερα όλα το θέματα με τις ζωντανές τροφές να είναι σε μια δικιά τους υποκατηγορία στα < Γενικά περί γλυκού νερού> ; και πάλι πολύ καλή δουλειά Θοδωρή bravo

:):lmao::)

Έγινε επεξεργασία - dimosal
Link to comment
Share on other sites

Φίλε bbetta,

1.- H διατροφή των ψαριών μας με ένα είδος τροφής, δεν είναι ότι καλύτερο! Για να είμαστε σίγουροι ότι παίρνουν όλα όσα χρειάζονται από την τροφή τους, πρέπει να τους παρέχουμε ποικιλία. Αν τώρα ταΐζουμε αποκλειστικά με ζωντανές ή κατεψυγμένες τροφές πολύ πιθανό να σνομπάρουν τις αποξηραμένες τροφές. Αν όμως παράλληλα με αυτές δίνεις και αποξηραμένες τροφές του εμπορίου δε νομίζω να έχει τέτοιο πρόβλημα

2.- Τα microworms και η infusoria είναι ακόμα μικρότερες σε μέγεθος ζωντανές τροφές.

3.- Μια χαρά θα τους έρθουν τα grindal…

Σίγουρα δεν πρέπει να ταίσουμε τα ψάρια μόνο με μια τροφή.Εγω στον betta μου εχω 4-5 τροφούλες.

Ποια πιστεύεις είναι η καλύτερη τροφή για τα apistogramma borelli και τα hyphessobrycon amandae τα grindal η microworms ;;;

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποια απο τις 2 για νεoγεννητα apistogramma;;;

Θέλω να ετοιμάσω καλλιέργεια :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Παιδια σε θαλασσινο τα εχει δοκιμασει κανεις? ενδειαφερομαι να ξεκινησω καλλιεργεια οπως και να εχει ετσι για δοκιμη, οποτε οποιος τα χρησιμοποιει, ενδειαφερομαι να αγορασω μια μικρη ποσοτητα για να ξεκινησω.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

μπορω να ταισω cardinals κ rumynose με αυτα τα σκουλικια ???

Link to comment
Share on other sites

μπορω να ταισω cardinals κ rumynose με αυτα τα σκουλικια ???

Φυσικά! Πρώτης τάξεως λιχουδιές....

Link to comment
Share on other sites

τελεια,θα κανουνε χαρα τα ψαρια μου :D :D
υπαρχει καποιος εδω να μου δωσει μπολι ???

Link to comment
Share on other sites

τελεια,θα κανουνε χαρα τα ψαρια μου :D :D

υπαρχει καποιος εδω να μου δωσει μπολι ???

Πες σε ποια περιοχή είσαι μήπως υπάρχει κοντά σου που να έχει και να σε εξυπηρετήσει

Sent from my Haier HW-W910 Elbuit v5.2 using Tapatalk 4

Link to comment
Share on other sites

αγ.δημητριο μενω ειναι κανενασ εδω κοντα μου που να εχει παιδια ???

Link to comment
Share on other sites

Άνοιξε μια αγγελία φίλε μου :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...