Jump to content

Recommended Posts

Εισαγωγή

Πολλά από τα ψάρια που διατηρούμε στα ενυδρεία μας, προέρχονται από μαλακά τροπικά νερά και για να ζήσουν καλύτερα χρειάζονται πιο όξινο νερό από αυτό που συνήθως μας παρέχει η βρύση μας. Είναι λοιπόν αναγκαίο να μειώσουμε το ph του νερού μας. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει ώστε να μειώσει το ph: i) η χρήση νερού από αντίστροφη όσμωση, ii) η παροχή διοξειδίου του άνθρακα και iii) το φιλτράρισμα του νερού με τύρφη.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα εξετάσουμε τι είναι, τι κάνει και πως χρησιμοποιείται η τύρφη.

Τι είναι η τύρφη

tyrfi-2-1.jpg

Η τύρφη είναι φυσικό υλικό και σχηματίζεται από φυτικές ύλες που είναι σε αποσύνθεση. Αποτελείται κυρίως από βλάστηση (δέντρα, χόρτα), μύκητες καθώς και άλλους τύπους οργανικών υλικών. Τη συναντάμε σε ελώδεις περιοχές και γενικότερα σε υγροβιότοπους όπου, κάτω από κατάλληλες συνθήκες, έχουν σχηματισθεί ολόκληρα κοιτάσματα, από τα οποία η τύρφη εξορύσσεται, υφίσταται κάποια επεξεργασία (τεμαχισμός, άλεσμα, απολύμανση, κ.λπ.) και συσκευάζεται.

Γενικά έχουμε δύο τύπους τύρφης, την ξανθιά και την μαύρη, τη βρίσκουμε σε κοκκώδη μορφή, σε πλάκες που χρησιμοποιούνται ως υπόστρωμα αλλά και σε μορφή χώματος. Έχει αρκετά σταθερή δομή, με αποτέλεσμα η αποσύνθεσή της να γίνεται με αργούς ρυθμούς. Προέρχεται κυρίως από τη Ρωσία, τις χώρες της Βαλτικής αλλά και από αρκετές άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Η τύρφη στη φυσική της κατάσταση είναι φτωχή σε θρεπτικά στοιχεία και έχει χαμηλό pH (3,5 - 4). Μας βοηθάει να κατεβάσουμε την τιμή του ph στο νερό του ενυδρείου μας, μειώνοντας την ανθρακική (kh) και τη γενική (gh) σκληρότητα, βοηθώντας παράλληλα να πλησιάσουμε τις συνθήκες διαβίωσης που υπάρχουν στο φυσικό περιβάλλον πολλών τροπικών ψαριών. Το άμεσα ορατό αποτέλεσμα είναι το σκούρο χρώμα του νερού (blackwater). Αυτό το κίτρινο/καφέ χρώμα που παίρνουμε από το νερό που είναι επεξεργασμένο με τύρφη δεν σημαίνει ότι το νερό είναι βρώμικο. Το χρώμα αυτό βγαίνει από τα χουμικά οξέα, που είναι σωματίδια και προέρχονται από τη αποσύνθεση των φυτικών υλών (Τανινες ).
Η απελευθέρωση στο νερό των χουμικών οξέων και παράλληλα και άλλων στοιχείων όπως φουλβικά οξέα, τανίνες και ιχνοστοιχεία είναι σημαντική έχουν σημαντικές θετικές συνέπειες γιατί είναι απαραίτητα για κάποια ψάρια ενώ τα ενθαρρύνει και στην αναπαραγωγή τους με τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος.
Τα χουμικά οξέα έχουν την δυνατότητα να δεσμεύουν κάποια βαρέα μέταλλα, μειώνοντας τη συγκέντρωσή τους στο νερό. Μειώνουν το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τα όξινα ανθρακικά άλατα με συνέπεια τη πτώση του ph. Επίσης, έχουμε ένα είδος καταστολής των βακτηριδίων και λιγότερους παθογόνους οργανισμούς στο νερό που, στην περίπτωση των δίσκων για παράδειγμα, τα οποία είναι σχετικά ευαίσθητα ψάρια, αυτό λειτουργεί θετικά ως ασπίδα προστασίας στο ιδιαίτερο περιβάλλον που ζουν. Τα ψάρια που ζουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον, έχουν προσαρμόσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα με βάση το χουμικό οξύ, που στις περιοχές που ζουν υπάρχει άφθονο. Παρατηρήθηκε, ότι σε ενυδρεία με λιγοστό η καθόλου χουμικό οξύ τα ψάρια εμφανίζουν συχνότερα ασθένειες με αποτέλεσμα να θεωρούνται ευαίσθητα ψάρια, όπως για παράδειγμα οι δίσκοι, ενώ στην ουσία η κύρια αιτία των ασθενειών είναι η έλλειψη του χουμικού οξέως που κανονικά υπάρχει άφθονο στο φυσικό τους περιβάλλον.

Επιπλέον, η τύρφη περιέχει θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για τα φυτά (φουλβικό οξύ) και μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη άλγης. Απαγορεύεται η χρήση κηπουρικής τύρφης η οποία είναι πιθανό να περιέχει χημικές ουσίες επικίνδυνες για τα ψάρια. Θα πρέπει επίσης να ξέρουμε ότι η χρήση τύρφης σε φυτεμένο ενυδρείο, ανάλογα με την ποσότητα, επηρεάζει από λίγο έως πολύ τον φωτισμό μας λόγω του χρώματος που παίρνει το νερό. Συνεπώς ακόμη κι αν, με βάση τα λίτρα του ενυδρείου μας, θεωρητικά διαθέτουμε επαρκή φωτισμό, είναι πιθανόν με τη χρήση τύρφης αυτός ο φωτισμός τελικά να μην είναι ικανοποιητικός, ειδικά αν διαθέτουμε και φυτά με υψηλές απαιτήσεις φωτισμού.

Στη συνέχεια, είναι χρήσιμο να αναφερθούμε σε μερικές από τις ιδιότητες του χουμικού οξέος

- Αντιφλεγμονώδης δράση
- Αντιμυκητιακή δράση
- Αντιβακτηριδιακή δράση
- Δρα αρνητικά στους ιούς
- Δρα θετικά στον μεταβολισμό των ψαριών που ζουν σε αυτό το περιβάλλον
- Αλλάζει την δομή σε βλαβερά ένζυμα
- Δρα θετικά στην βιολογία του νερού
- Με ειδικές πρωτεΐνες που δημιουργεί ο δίσκος και σε συνδυασμό με το χουμικό οξύ δημιουργείται ένα προστατευτικό φιλμ στους βλεννογόνους αδένες με αποτέλεσμα να τους προστατεύει από εξωτερικούς παθογόνους οργανισμούς.
- Γενικά, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του ψαριού σε βαθμό που ενδεχόμενα παράσιτα που έχει το ψάρι να μην εκδηλώνονται. Είναι γνωστό ότι η άγριοι δίσκοι έχουν σχεδόν όλοι παράσιτα και παρ’ όλα αυτά ζουν και βασιλεύουν στην φύση.
- Το χουμικό οξύ, λόγω της οξύτητας που έχει και σε συνδυασμό με το χαμηλό ph, δρα αρνητικά σε διάφορα έξω- παράσιτα.
- Συντομεύει τη θεραπεία από δερματικές παθήσεις που προέρχονται από τραυματισμούς κ.λπ.
- Σε γενικές γραμμές, δημιουργεί άριστες προϋποθέσεις για τη σωστή και απροβλημάτιστη συντήρηση των δίσκων και γενικά ψαριών που ζουν σε ανάλογα περιβάλλοντα.


Πώς χρησιμοποιούμε την τύρφη
bareli.jpgfish-tank-water-filter1.jpg

Για να έχουμε αποτέλεσμα με τη χρήση της τύρφης, θα πρέπει το νερό να περνά από μέσα της και να δημιουργείται ροή. Δηλαδή, αν απλά αφήναμε την τύρφη στο ενυδρείο μας χωρίς να τη βάλουμε μέσα σ’ ένα φίλτρο, δεν θα μπορούσε να μειώσει το ph αλλά ούτε και να απελευθερώσει τα χουμικά οξέα και τις τανίνες. Την τύρφη μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε με δύο τρόπους. Είτε τοποθετώντας την στο φίλτρο του ενυδρείου μας, είτε χρησιμοποιώντας το δοχείο που έχουμε για την προετοιμασία του νερού της αλλαγής.

Με την πρώτη μέθοδο, βάζουμε μια ποσότητα τύρφης σε μια «κάλτσα» με μικρές τρύπες για να μη διασκορπίζεται η τύρφη στο νερό και τη τοποθετούμε πάνω-πάνω στα υλικά του φίλτρου μας . Αυτός ο τρόπος έχει το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να αγοράσουμε επιπλέον εξοπλισμό για το φιλτράρισμα της τύρφης και ότι δεν παρουσιάζεται αμμωνία* από την τύρφη . Τα μειονεκτήματα αυτού του τρόπου είναι ότι πρέπει να βγάλουμε βιολογικό υλικό από το φίλτρο μας για να χωρέσει η τύρφη, το συχνό άνοιγμα του φίλτρου για αλλαγή της τύρφης, οι πιθανές απότομες αλλαγές στις σκληρότητες του νερού του ενυδρείου μας κάτι που φυσικά δεν είναι καλό για τα ψάρια μας και τέλος το γεγονός ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε που θα σταματήσει το ph.
Επίσης ,είναι πολύ πιό λειτουργικό, η τύρφη στο ενυδρείο να μή μπαίνει στο βιολογικό φίλτρο αλλά σε ξεχωριστό μικρό εξωτερικό ή εσωτερικό φίλτρο (ανάλογα τις ανάγκες του ενυδρείου και τη διαθεσιμότητα εξοπλισμού) για να αλλάζεται αυτόνομα και εύκολα χωρίς να χρειάζεται να ανοίγεται το βιολογικό φίλτρο συχνά.

Στη δεύτερη μέθοδο, χρειαζόμαστε επιπλέον εξοπλισμό για να μπορέσουμε να φιλτράρουμε την τύρφη και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο εξοπλισμός που χρειαζόμαστε είναι ο εξής:

α) Βαρέλι προετοιμασίας νερού. Το βαρέλι πρέπει να είναι καινούριο (να μην έχει χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς). Ιδανικά είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για λάδι ή ελιές . Η χωρητικότητα του βαρελιού σε λίτρα πρέπει να είναι ανάλογη με το τα λίτρα της αλλαγής νερού
β) Εσωτερικό φίλτρο. Ένα εσωτερικό φίλτρο που να μπορεί να γυρίσει το νερό στο βαρέλι από τρεις έως και δέκα φορές και να έχει αρκετά μεγάλο κάδο για υλικά φιλτραρίσματος ώστε να χωρέσει η τύρφη
γ) Καλτσάκι με μικρές τρύπες ή γυναικείο καλσόν

Η διαδικασία είναι απλή. Γεμίζουμε το βαρέλι με νερό και ρίχνουμε το απαιτούμενο αντιχλώριο. Βάζουμε στη κάλτσα μια ποσότητα τύρφης και την τοποθετούμε μέσα στον κάδο του εσωτερικού φίλτρου. Προσοχή χρειάζεται ώστε η τύρφη να μην είναι στουμπωμένη μέσα στο φίλτρο ώστε να μπορεί να περάσει άνετα το νερό. Βάζουμε το φιλτράκι μέσα στο βαρέλι και με καθημερινές μετρήσεις ελέγχουμε τις σκληρότητες του νερού και το ph. Όταν οι τιμές είναι αυτές που θέλουμε, τότε είμαστε έτοιμοι για την αλλαγή νερού. Τα μειονεκτήματα αυτού του τρόπου είναι η αγορά επιπλέον εξοπλισμού, ο όγκος ενός βαρελιού μέσα στο σπίτι μας και επίσης ότι μπορεί να δημιουργηθεί μετρήσιμη αμμωνία στο νερό του βαρελιού μας . Τα πλεονεκτήματα είναι ότι έχουμε πιο ελεγχόμενες τιμές και έτσι το νερό μπαίνει έτοιμο στο ενυδρείο με τις ίδιες ή κοντινές σκληρότητες με το νερό του ενυδρείου μας και επίσης δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε πολύτιμο βιολογικό υλικό από το φίλτρο του ενυδρείου.

Για την δοσολογία δεν μπορούμε να δώσουμε συγκεκριμένες τιμές και αναλογίες γιατί πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο σε αυτό. Μερικοί είναι οι ακόλουθοι:
α) Πόσο καινούρια είναι η τύρφη και η ποιότητά της
β) Πόσο «δυνατό» είναι το φίλτρο που χρησιμοποιούμε
γ) Πόσα λίτρα είναι το νερό που θέλουμε να επεξεργαστούμε στο βαρέλι
δ) Πόσο θέλουμε να κατεβάσουμε τις σκληρότητες από τις αρχικές τιμές τους

Αν θέλουμε να υπολογίσουμε περίπου την ποσότητα της τύρφης και δεν έχουμε ογκομετρικό δοχείο ακριβείας και έχουμε ζυγαριά ακριβείας οι ισοδυναμίες είναι :

Για τύρφη σε κόκκους που συνήθως είναι 400gr τα 1000ml (1 λίτρο), για να βρούμε τα γραμμάρια, διαιρούμε τα ml διά 2.5 και βίισκουμε τα γραμμάρια.

Κάποιες ισοδυναμίες είναι:

1 κουταλάκι του γλυκού τύρφη σε κόκκους = 5ml = 2gr
1 κουταλιά της σούπας κοφτή τύρφη σε κόκκους = 15ml = 6gr
1 μικρό φλιτζανάκι του καφέ τύρφη σε κόκκους = 90ml = 36gr
1 λίτρο τύρφη σε κοκκους = 1000ml = 400gr

Ενδεικτικά, μπορούμε να ξεκινήσουμε με 20-25ml τύρφης ανά 10 λίτρα νερού και σιγά-σιγά με τις μετρήσεις μας θα μπορέσουμε να καταλάβουμε ποια είναι η ποσότητα που χρειαζόμαστε . Πάντως, πριν ξεκινήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο για να ρίξουμε το ph στο ενυδρείο, καλό θα είναι να ελέγξουμε αν το χαλίκι ή οι πέτρες που έχουμε στο ενυδρείο μας είναι ασβεστολιθικές, γιατί στην περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο το ph θα τείνει να επανέρχεται σε υψηλές τιμές παρ’ όλες τις προσπάθειές μας. Η διάρκεια της δραστικότητας της τύρφης είναι συνήθως 15-20 μέρες

* Έχει παρατηρηθεί, ότι σε μετρήσεις στο νερού του βαρελιού μερικές φορές ανιχνεύεται ποσότητα αμμωνίας η οποία βγαίνει από την τύρφη, όταν αυτή είναι φρέσκια. Επειδή όμως το νερό είναι επεξεργασμένο και έχει χαμηλό ph είναι ακίνδυνο για τα ψάρια μας στο ενυδρείο. Όταν θα γίνει η αλλαγή, το επεξεργασμένο νερό θα διαλυθεί στο νερό του ενυδρείου μας οπότε η ποσότητα αμμωνίας θα είναι πολύ μικρή και θα καταναλωθεί πολύ γρήγορα από τα βακτήρια του φίλτρου χωρίς να προλάβει να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στα ψάρια μας. Αν θέλουμε να είμαστε ακόμα πιο σίγουροι, μπορούμε να αφήσουμε την τύρφη στο βαρέλι με λίγο νερό για μία μέρα, μετά να πετάξουμε το νερό αυτό και να βάλουμε νέο για να το επεξεργαστούμε κανονικά. Έτσι, η τύρφη θα ξεπλυθεί και δεν θα βγάλει αμμωνία στο νερό. Κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να μειώσει τις ιδιότητές της.




Κώστας Δαμάσκος (Rastafarian)

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Μπράβο Κωστη ,

ευχαριστουμε

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο Κωστη ,

ευχαριστουμε

Σ ευχαριστω Βασιλη, ελπιζω να βοηθησει οσους θελουν να ασχολιθουν με την τυρφη :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Συγχαρητηρια.

Απλο κατανοητο και απολαυστικο κειμενο.

Αν επιτρεπεται να κανω προτασεις.

Την τυρφη να την βαζουμε σε δυο καλτσες και να τα αλλαζουμε εναλλαξ μια το ενα και μια το αλλο, για να μην αλλαζει αποτομα η δραστικοτητα της.

Επισης πιστευω οτι για αρχη καλο ειναι δοκιμαστει λιγο μικροτερη ποσοτητα, πχ αντι για 30ml ανα 10 λιτρα, 20-25 ml ανα 10 λιτρα και ανεβαζουμε αναλογα τις επιθυμιτες τιμες.

Ξεχασαμε τη διαρκεια της δραστικοτητας της που ειναι συνηθως 15-20 μερες.

Αν δεν εχουμε ογκομετρικο δοχειο ακριβειας και εχουμε ζυγαρια ακριβειας οι ισοδυναμιες ειναι :

Για τυρφη σε κοκκους που συνηθως ειναι 400gr τα 1000ml (1 λιτρο), για να βρουμε τα γραμμαρια, διαιρουμε τα ml διά 2.5 και βρισκουμε τα γραμμαρια.

Απο δικους μου υπολογισμους καποιες ισοδυναμιες.

1 κουταλακι του γλυκου τυρφη σε κοκκους = 5ml = 2gr

1 κουταλια της σουπας κοφτη τυρφη σε κοκκους = 15ml = 6gr

1 μικρο φλιτζανακι του καφε τυρφη σε κοκκους = 90ml = 36gr

1 λιτρο τυρφη σε κοκκους = 1000ml = 400gr

Link to comment
Share on other sites

Συγχαρητηρια.

Απλο κατανοητο και απολαυστικο κειμενο.

Αν επιτρεπεται να κανω προτασεις.

Την τυρφη να την βαζουμε σε δυο καλτσες και να τα αλλαζουμε εναλλαξ μια το ενα και μια το αλλο, για να μην αλλαζει αποτομα η δραστικοτητα της.

Επισης πιστευω οτι για αρχη καλο ειναι δοκιμαστει λιγο μικροτερη ποσοτητα, πχ αντι για 30ml ανα 10 λιτρα, 20-25 ml ανα 10 λιτρα και ανεβαζουμε αναλογα τις επιθυμιτες τιμες.

Ξεχασαμε τη διαρκεια της δραστικοτητας της που ειναι συνηθως 15-20 μερες.

Αν δεν εχουμε ογκομετρικο δοχειο ακριβειας και εχουμε ζυγαρια ακριβειας οι ισοδυναμιες ειναι :

Για τυρφη σε κοκκους που συνηθως ειναι 400gr τα 1000ml (1 λιτρο), για να βρουμε τα γραμμαρια, διαιρουμε τα ml διά 2.5 και βρισκουμε τα γραμμαρια.

Απο δικους μου υπολογισμους καποιες ισοδυναμιες.

1 κουταλακι του γλυκου τυρφη σε κοκκους = 5ml = 2gr

1 κουταλια της σουπας κοφτη τυρφη σε κοκκους = 15ml = 6gr

1 μικρο φλιτζανακι του καφε τυρφη σε κοκκους = 90ml = 36gr

1 λιτρο τυρφη σε κοκκους = 1000ml = 400gr

Ευχαριστω παρα πολυ για τα καλα σου λογια, μιας και εισαι ενας χομπιστας με πολυ πειρα και σε σεβομαι πολυ!

Οι προτασεις και οι παραπανω πληροφοριες ειναι ευπροσδεκτες για την αναβαθμηση του αρθρου!

Ευχαριστω και παλι!:)

Link to comment
Share on other sites

πολυ καλο κωστα το αρθρο και τα συμπληρωματα του σπυρου.

ιδανικη η τυρφη για ψαρια ριο-νεγκρο.

Link to comment
Share on other sites

ιδανικη η τυρφη για ψαρια ριο-νεγκρο.

Και οχι μονο.

Και στην Ασια εχει πολλους βιοτοπους Blackwater που ζουν πολλα γνωστα ειδη ψαριων που εχουμε στα ενυδρεια μας, ειδη που δεν τα δικομαζουμε συχνα με blackwater να δουμε την συμπεριφορα τους σε σωστο βιοτοπικο ενυδρειο.

Μερικες πληροφοριες εδω Southeast Asian Blackwater Pool

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά γράφει ο Σπύρος. Είναι ένας από τους ενυδρειακούς μύθους η ταύτιση του black water με την Αμαζονία!

Link to comment
Share on other sites

Πολλά συγχαρητήρια Κώστα για το πολύ πλήρες άρθρο σου που νομίζω θα βοηθήσει αρκετά άτομα απο εδώ μέσα να μην ψάχνουν σκόρπιες πληροφορίες, και βέβαια στο Σπύρο για τις ουσιώδη συμπληρώματα. :bigemo_harabe_net-64:

Link to comment
Share on other sites

Να ειστε καλα φιλοι μου! Αν υπαρχει και καποιος που εχει πληροφοριες για την τυρφη που λειπουν απο το αρθρο,μπορει να τις γραψει εδω :)

Link to comment
Share on other sites

Να ειστε καλα φιλοι μου! Αν υπαρχει και καποιος που εχει πληροφοριες για την τυρφη που λειπουν απο το αρθρο,μπορει να τις γραψει εδω :)

Και μετα αν νομιζεις, ως συγγραφες του αρθου, οτι ειναι χρησιμες να συμπληρωθουν σε αυτο, απο μενα τουλαχιστον εχεις την αδεια να χρησιμοποιησεις στο κυριως αρθρο, οτι νομιζεις απο αυτα που γραφτηκαν.

Επισης να πω οτι υπαρχει και ενας τριτος τροπο επεξεργασιας για.τους πιο μερακληδες.

Τυρφη και στο βαρελι και στο ενυδρειο (για να μη χανεται η δραστικοτητα της με τις μερες)

Επισης ειναι πολυ πιο λειτουργικο, η τυρφη στο ενυδρειο να μη μπαινει στο βιολογικο φιλτρο αλλα σε ξεχωριστο μικρο εξωτερικο ή εσωτερικο φιλτρο (αναλογα τις αναγκες του ενυδρειου και τη διαθεσιμοτητα εξοπλισμου) για να αλλαζεται αυτονομα και ευκολα χωρις να χρειαζεται να ανοιγεται το βιολογικο φιλτρο συχνα.

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

Και μετα αν νομιζεις, ως συγγραφες του αρθου, οτι ειναι χρησιμες να συμπληρωθουν σε αυτο, απο μενα τουλαχιστον εχεις την αδεια να χρησιμοποιησεις στο κυριως αρθρο, οτι νομιζεις απο αυτα που γραφτηκαν.

Επισης να πω οτι υπαρχει και ενας τριτος τροπο επεξεργασιας για.τους πιο μερακληδες.

Τυρφη και στο βαρελι και στο ενυδρειο (για να μη χανεται η δραστικοτητα της με τις μερες)

Επισης ειναι πολυ πιο λειτουργικο, η τυρφη στο ενυδρειο να μη μπαινει στο βιολογικο φιλτρο αλλα σε ξεχωριστο μικρο εξωτερικο ή εσωτερικο φιλτρο (αναλογα τις αναγκες του ενυδρειου και τη διαθεσιμοτητα εξοπλισμου) για να αλλαζεται αυτονομα και ευκολα χωρις να χρειαζεται να ανοιγεται το βιολογικο φιλτρο συχνα.

Σ ευχαριστω πολυ για την αδεια σου αλλα και για τις πολυ χρησιμες πληροφοριες, που σιγουρα θα τις βαλω στο αρθρο .:)

Link to comment
Share on other sites

Ενα σουπερ μπραβο και δημοσιος φιλε Κωστη! ^_^

Έγινε επεξεργασία - Rik
Link to comment
Share on other sites

Πολυ ωραιο αρθρο παιδια!!! Μπραβο!! Χρησιμοποιω τυρφη στο ενυδρειο μου εδω και καιρο.Βαζω 1L στο ενα απο τα δυο εωτερικα φιλτρα και την αλλαζω καθε μηνα.

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο Κώστα !

πολύ ωραίο άρθρο και απλό.

Ευχαριστούμε

Link to comment
Share on other sites

Πολυ καλο αρθρο.

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο το άρθρο σου Ρασταφαριαν, εγώ να ρωτήσω αν τα κρεμαστά φίλτρα είναι κατάλληλα για να μπεί η τύρφη;

Link to comment
Share on other sites

Δεν το εχω δοκιμασει με κρεμαστο φιλτρο, απλα να ξερεις οτι θα χρειαστει να βγαλεις βιολογικο υλικο απο το φιλτρο σου για να χωρεσει η τυρφη μεσα και απ οτι ξερω τα κρεμαστα φιλτρα δεν εχουν και πολυ χωρο.

Θα πρεπει να ξερεις και τις αποτομες αυξομειωσεις του ph οταν εχεις την τυρφη μεσα στο φιλτρο του ενυδρειου σου, θελει πολυ προσοχη.

Link to comment
Share on other sites

Αν βάλω κρεμαστό θα λειτουργεί επικουρικά του κανονικού φίλτρου μόνο με τύρφη. Ελπίζω να μην βγαίνω off τόπικ, αν βάλω μπουκάλα CO2 στα 200 λίτρα φυτεμένο θα κατέβει στο 7 απο 7.5; Θέλω να αποφύγω όσο γίνεται την τύρφη λόγω του χρώματος που δίνει στο νερό.

Έγινε επεξεργασία - magman
Link to comment
Share on other sites

Αν βάλω κρεμαστό θα λειτουργεί επικουρικά του κανονικού φίλτρου μόνο με τύρφη. Ελπίζω να μην βγαίνω off τόπικ, αν βάλω μπουκάλα CO2 στα 200 λίτρα φυτεμένο θα κατέβει στο 7 απο 7.5; Θέλω να αποφύγω όσο γίνεται την τύρφη λόγω του χρώματος που δίνει στο νερό.

Θα κατεβει με το co2.

Αν διαβασες καλα το αρθρο, τα χουμικα και οι τανινες που περιεχει η τυρφη και απελευθερωνονται στο νερο κανουν πολυ καλο στα ψαρια και οχι μονο. Βεβαια το χρωμα του νερου ειναι κατι που σε καποιους δεν αρεσει, αλλα καποια ψαρια το εχουν αναγκη.

Αυτο με το κρεμαστο δεν μπορω να στο απαντησω με σιγουρια γιατι δεν το εχω δοκιμασει.

Link to comment
Share on other sites

Ναι το διάβασα το άρθρο καλά, πάω για σκαλάρια, τέτρα και κόρυ αλλά δεν ξέρω αν χρειάζονται αυτό τανίνες ή black water.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...