Jump to content

Tροφοπενίες, Περίσσειες Και Φυτά Ως Βιοδείκτες Λίπανσης.


Recommended Posts

plant.jpg

 


Εχει ακουστει απο εμπειρους χομπιστες που ασχολουνται με την διατηρηση φυτεμενων ενυδρειων, να αναφερουν οτι πολλες φορες μπορουν να "διαβαζουν " τα φυτα του ενυδρειου τους και με μια ματια να διακρινουν ή καλυτερα να "αισθανονται" τυχον ελλειψεις, τροφοπενιες και αλλα προβληματα.
Το ιδιο φυσικα ισχυει και αντιστροφα. Δηλαδη ... οταν ολα πανε καλα και τα φυτα ειναι υγιη και αναπτυσσονται χωρις προβληματα.
Εκτος απο την εμπειρια , βοηθανε και καποια συγκεκριμενα φυτα που θεωρουνται βιοδεικτες για την λιπανση για τον κυριο λογο οτι αντιδρουν γρηγοροτερα απο τα υπολοιπα σε ελλειψη καποιου συγκεκριμενου στοιχειου.
Ειναι χρησιμο λοιπον να γνωριζουμε ποια ειναι αυτα τα φυτα που θετουν προτεραιοτητα στο εκαστοτε στοιχειο λιπανσης.

Ελλειψη ΝΟ3
Τα Heteranthera zosterifolia και Glossostigma elatinoides θεωρουνται οι καλυτεροι δεικτες για την ελλειψη ΝΟ3. Και τα 2 αυτα φυτα, θετουν προτεραιοτητα στην απορροφηση των νιτρικων και εμφανιζουν σημαδια τροφοπενιας αν τους λειψουν τα νιτρικα.
Συμπτωματα: Και στα 2 φυτα, χανεται το βαθυ πρασινο χρωμα, τα φυλλα γινονται κατα σημεια διαφανα και στο μεν stargrass μαυριζουν σε παρατεταμενη ελλειψη, ενω στο Glossostigma εμφανιζονται μαυρες κηλιδες
Εδω πρεπει να αναφερθει οτι συχνα εμφανιζεται κυανοβακτηριο πανω σε χαλι απο glossostigma και αυτο φαινεται οτι δεν ειναι τυχαιο, αφου το φυτο τραβαει πολλα νιτρικα με αποτελεσμα αν δεν γινεται σωστη λιπανση να δημιουργειται ελλειψη ΝΟ3...κατι που ευνοει πολυ το κυανοβακτηριο.



Ελλειψη Καλίου

Το Microsorum pteropus (Java fern) ειναι παραδοξως το φυτο που θετει περισσοτερο απο οποιδηποτε αλλο , προτεραιοτητα στην απορροφηση του Καλιου.
Κατα την ελλειψη καλιου, μαυριζουν και νεκρωνουν περιφεριακα τμηματα των παλαιων φυλλων.
Το ιδιο φυτο, ειναι δεικτης και για την περισσεια Χλωριου , οπου τα φυλλα γινονται καφε στην αρχη και επειτα διαφανα.
Ολα τα ειδη Hygrophila επισης, θετουν προτεραιοτητα στην απορροφηση του καλιου και αποτελουν αριστους δεικτες. Σε περιπτωση ελλειψης τα φυλλα τους εμφανιζουν τις γνωστες τρυπες που συνδεονται κλασσικα με ελλειψη αυτου του στοιχειου.

 

plant 2.jpg



Ασβεστιο
Η Rotala macrandra δινει πρωτη , την ενδειξη για περισσεια Ca , στριβοντας τα φυλλα της και παγωνοντας τις κορυφες της.
Ενω η Ammania gracilis, ειναι ευαισθητη σε ελλειψη του ασβεστιου με παρομοια συμπτωματα. Στην ιδια κατηγορια ανηκει και το Najas guadalupensis που αν και γενικα σκληρο φυτο, θετει προτεραιοτητα στην απορροφηση ασβεστιου.



Μαγνησιο
Η Anubias nana, ειναι ευαισθητη σε ελλειψη μαγνησιου, κιτρινιζοντας τα φυλλα της. Αν η ελλειψη συνεχιστει, τα φυλλα αποσυντιθενται και διαλυονται. Η τροφοπενια αυτη μοιαζει με ελλειψη σιδηρου στα αρχικα συμπτωματα.
Το ιδιο ευαισθητος στην ελλειψη του μαγνησιου ειναι και ο Εchinodorus osiris.
Στην περιπτωση περισσειας μαγνησιου η Rotala wallichi δεν το ανεχεται και σαπιζει με γρηγορους ρυθμους.


Φωσφορος

Η Marsilea (sp. hirsuta και crenata) ειναι γνωστο οτι καταναλωνει περιπου 2-5ppm PO4 την εβδομαδα κατω απο καλες συνθηκες φωτισμου. Θεωρειται λοιπον οτι ειναι το φυτο που χρησιμευει ως βιοδεικτης για τα επιπεδα φωσφορου.Σε ελλειψη ΡΟ4 στα φυλλα της Marsilea δημιουργουνται καφε κηλιδες ή τρυπουλες που μοιαζουν αρχικα με ελλειψη καλιου. Συχνα, δοδομενης της αυξημενης απορροφησης, δημιουργουνται τροφοπενιες φωσφορικων σε ενυδρεια με χαλι απο Marsilea, με αποτελεσμα την εμφανιση Spot αλγης και αυτο ειναι κατι που ειναι χρησιμο να γνωριζουμε, διορθωνοντας την λιπανση μας.
Επισης τα γενη Anubias και Microsorum απορροφουν μεγαλες ποσοτητες φωσφορικων και θεωρουνται και αυτα καλοι δεικτες αλλα με πιο αργη εξελιξη στα συμπτωματα.


Διοξειδιο του ανθρακα *(Co2)


Kανενα αλλο φυτο δεν αποτελει καλυτερο βιοδεικτη για τα επιπεδα του Co2 οσο η Hygrophila polysperma.
Aλλαζει την εμφανιση της αναλογα με την περιεκτικοτητα του νερου σε Co2, οπως φαινεται απο τo παρακατω σκιτσο...

-Εικονα 1: Παροχη CΟ2 , επαρκης λιπανση και φωτισμος. Πλαγια και γρηγορη αναπτυξη των βλαστων.
-Εικονα 2: Χωρις παροχη CO2, μετριο φωτισμο. Τυπικη εμφανιση στα περισσοτερα ενυδρεια χαμηλων απαιτησεων.
-Εικονα 3: Βαρια ελλειψη CΟ2 . Το φυτο σταματα να αναπτυσσεται.

 

Το σκιτσο ειναι δικο μου οποτε δεν τιθεται θεμα copyright.
plant 3.jpg




Αμμωνια, αμμωνιο και υψηλα ΝΟ3
Η πλειοψηφια των φυτων, οχι μονο ανεχονται αλλα και εκμεταλλευονται τα υψηλα επιπεδα σε παραγωγα του αζωτου, με προτιμηση στην αμμωνια. Για να τα βλαψει θα πρεπει να ειναι σε εξαιρετικα υψηλα επιπεδα.
Το μονο γνωστο φυτο που δεν ανεχεται αμμωνια ή αμμωνιο...ακομα και υψηλα επιπεδα ΝΟ3, ειναι η Urticularia gramminifolia η οποια σαπιζει και διαλυεται πολυ γρηγορα.
Η Urticularia θεωρειται σαρκοφαγο φυτο και οπως ολα τα σαρκοφαγα, εχει προσαρμοστει να επιβιωνει σε υποτροφικα περιβαλλοντα, ισως αυτος να ειναι ο λογος που δεν ανεχεται υψηλα επιπεδα αζωτου.
Αυτο ειναι πολυ χρησιμο να το ξερουμε πριν επιλεξουμε αυτο το δυσκολο γρασιδι. Θα πρεπει λοιπον το ενυδρειο να ειναι ωριμο και στρωμενο, οπως και ο βυθος/υποστρωμα.



Σιδηρος
Το κερατοφυλλο (Ceratophyllum demersum) εμφανιζει πολυ γρηγορα μια αρκετα παραξενη αντιδραση σε ελλειψη του σιδηρου: Οι ακρες των νεων φυλλων γινονται ροζ και αν η ελλειψη συνεχιστει αλλαζουν αποχρωση προς το λευκο.

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...