Jump to content

Recommended Posts

Dry Start Method (Μέθοδος ξηρής εκκίνησης)

Ένα άρθρο του Tom Barr

Μετάφραση άρθρου Κωνσταντίνος Κοκκινος (KokkinosK)


180week6.jpg


Οι ακουαρίστες που ασχολούνται με το φυτεμένο ενυδρείο συχνά στενοχωριούνται για την αρχική φάση ξεκινήματος του . Συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα άλγης, κάποια φυτά δεν ριζώνουν σωστά, χρειάζονται πολλαπλές και μεγάλες αλλαγές νερού, υπάρχει χαμηλή αρχικά βατκτηριδιακή αποίκηση, λίγες ρίζες, κακή ρύθμιση CO2, υπερβολικός φωτισμός, όχι αρκετή φυτική βιομάζα, προτιμούν να περιμένουν να αναπτυχθούν τα φυτά που αγόρασαν αντί να αγοράσουν περισσότερα από την πρώτη ημέρα (οικονομικοί λόγοι) … η λίστα είναι μεγάλη. Τόσο οι νέοι αλλά και οι παλαιότεροι στο χόμπι γνωρίζουμε πως αυτό το στάδιο μπορεί να φτιάξει ή να χαλάσει το ενυδρείο τους (την διάθεση τους να ασχοληθούν) στους επόμενους μήνες, απαιτώντας κόπο και χρόνο στην προσπάθεια αποτροπής της άλγης, να καταλάβει και να καταστρέψει το layout (σχέδιο) που με τόσο σκέψη έχουμε φτιάξει. Πόσο λίπασμα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σε αυτή την αρχική φάση? Λίγο ? Καθόλου ?Πόσες αλλαγές νερού πρέπει να κάνουμε ? Τέτοιες ερωτήσεις συχνά μπερδεύουν τους χομπίστες.

Η μέθοδος αυτή είναι σχετικά απλή, και ουσιαστικά είναι κηπουρική terrarium για τις πρώτες 2-6 εβδομάδες και αφού τα φυτά έχουν δυναμώσει και ριζώσει καλά, το ενυδρείο γεμίζει με νερό.
Αυτή η μέθοδος ενδείκνυται περισσότερο για “γρασίδια”, Glossostigma, Κρυπτοκορίνες, κάποια φυτά με κορμό, σπαθύφυλλα, τριφύλι, dwarfhugro και παρόμοια. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για βραχώδη σχέδια τύπου Iwagumi με χρήση φυτών χαμηλής ανάπτυξης.Τέτοια ενυδρεία με χαμηλή συνολικά φυτική βιομάζα, μπορούν να αποτελέσουν μια πρόκληση στο να στηθούν αλλά και να διατηρηθούν. Ενώ τα terrarium και τα αναδυόμενα ξηρά ενυδρεία δεν είναι καινούργια στο χόμπι, η εφαρμογή της λογικής τους στην αρχική φάση στησίματος ενός φυτεμένου (υποβρύχιου) ενυδρείου, είναι. Συχνά, όταν συνειδητοποιούμε το πόσο απλή και χρήσιμη είναι αυτή η μέθοδος, μπορεί να χτυπήσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο λέγοντας : Γιατί δεν το έκαναν αυτό εδώ και χρόνια !! ???
Ίσως κάποιος να το έκανε, αλλά να μην το μάθαμε ποτέ.

Ο σκοπός αυτής της μεθόδου είναι να γλυτώσουμε κόπο. Ξεκινώντας ένα ενυδρείο ”ξηρό” με μόνο το υπόστρωμα πλήρως μουλιασμένο με νερό, αποφεύγουμε τις αλλαγές νερού αφού δεν υπάρχει νερό για να αλλαχτεί (αυτό μας γλυτώνει από αρκετές εβδομάδες αλλαγών νερού και προσεκτικών μετρήσεων στην λίπανση) ! Δοσομέτρηση ? Δεν υπάρχει προσθήκη θρεπτικών συστατικών για να δοσομετρήσουμε. Βακτηρίδια ?Κάνουν τον κύκλο της Αμμωνίας στην ζώνη της ρίζας μια χαρά. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να αγοράσουμε μια μικρή ποσότητα Hemianthus callitrichoides για να φτιάξουμε ένα όμορφο γρασίδι με φυτά στο εμπρόσθιο μέρος του ενυδρείου μέσα σε μερικές εβδομάδες αφού αυτά θα ριζώσουν πολύ καλά . Οι ρίζες εμπλουτίζουν το υπόστρωμα με οξυγόνο (O2) το οποίο Ο2 με την σειρά του βοηθά την ανάπτυξη των βακτηριδίων. Με το γέμισμα του ενυδρείου με νερό, και την βύθιση των φυτών, τα βακτηρίδια θα είναι έτοιμα, τα φυτά θα είναι έτοιμα και με την προσθήκη ( ή όχι) CO2 και λιπασμάτων (ή όχι) τα πάντα είναι έτοιμα για την συνέχεια. Παρ όλα αυτά, η συγκεκριμένη μέθοδος δεν θα σώσει κάποιον που δυσκολεύεται να διατηρήσει τα φυτά του ενυδρείου του, αλλά δίνει σε όλους το πάνω χέρι όσον αφορά στο ξεκίνημα ενός νέου ενυδρείου.




resizedlight18011.jpg

HCin180-1.jpg

1η μέρα της μεθόδου


Δουλεύει αυτή η μέθοδος σε φυτεμένα ενυδρεία που δεν έχουν CO2 ? Ναι ! Σε ενυδρεία με CO2 ? Ναι !Σε όσα χρησιμοποιούν οργανικές πηγές άνθρακα? Ναι ! Στην περίπτωση που δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις όλη την επιφάνεια του βυθού του ενυδρείου σου, μπορεί να μείνει ένα τμήμα ακάλυπτο, μέχρι να γεμίσει νερό το ενυδρείο και μετά να καλυφτεί με κάποια φυτά με κορμό. Διακοσμητικά υλικά όπως βράχια, ξύλα κλπ πρέπει να τοποθετηθούν από την αρχή. Τι γίνεται όσον αφορά υπερυψωμένα επίπεδα και πλαγιές? Γενικά, λόγω της απορροφητικότητας (εξαιτίας του φαινομένου των τριχοειδών αγγείων) το νερό θα διαποτίσει προς τα πάνω (όπως γίνεται και στην περίπτωση των αγγείων ενός δέντρου 30 μέτρων) , οπότε ακόμη και οι περιοχές που βρίσκονται υψηλότερα θα έχουν πρόσβαση στο νερό. Για να βοηθηθεί αυτή η διαδικασία είναι καλό να μουλιάσουμε το υπόστρωμα πριν και να το διατηρούμε υγρό ψεκάζοντας το κάθε 2-3 μέρες. Η δική μου πρόταση είναι να χρησιμοποιήσετε το ADA aqua soil Amazonia αφού έχει αποδειχτεί πολύ χρήσιμο σαν ένα πολύ καλό υπόστρωμα για την ανάπτυξη υποβρύχιων ενυδρειακών φυτών και μιας και είναι ήδη εμπλουτισμένο με πολλά θρεπτικά συστατικά, δεν χρειάζεται να προστεθεί τίποτα άλλο μέχρι να γεμίσει το ενυδρείο με νερό. Άλλες μέθοδοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν απλή άμμο, άμμο + wetland sediment hydrosoils, άμμο για γάτες, Flourite, Exo Complete και ουσιαστικά ότι υπόστρωμα θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Με τα πιο αδρανή υποστρώματα, στο νερό που θα χρησιμοποιηθεί για να τα μουσκέψει θα πρέπει να έχουν προστεθεί λιπάσματα όπως KNO3, KH2PO4, K24 κλπ . Ακόμη και κανονικά λιπάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς προβλήματα. Ακόμη και με NH4 ? Ναι !!! Τα βακτηρίδια θα οξειδώσουν την αμμωνία (NH4) σε NO3 σε περίπου 3-4 εβδομάδες έτσι και αλλιώς, όπως γίνεται και στο στρώσιμο του ενυδρείου χωρίς ψάρια, όπου προσθέτουμε αμμωνία (NH4) για να ενθαρρύνουμε την γρηγορότερη ανάπτυξη (αποίκηση) των βακτηριδίων. Ένα καλό ξέπλυμα με δύο τρείς μεγάλες αλλαγές νερού (της τάξης του 50-80%) θα απομακρύνει όποια υπολείμματα NH4 έχουν παραμείνει την στιγμή που θα γεμίσουμε το ενυδρείο για να ξεκινήσουμε την διαδικασία μετατροπής της καλλιέργειας σε υποβρύχια.

Κάποια φυτά θα προσαρμοστούν καλύτερα από άλλα στην υποβρύχια καλλιέργεια. Το μεγαλύτερο θέμα που θα αντιμετωπίσουν τα φυτά στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας είναι η ανταλλαγή αερίων. Έτσι η προσθήκη αρκετού CO2 σε συνδυασμό με αρκετή ανατάραξη θα βοηθήσει. Το αιθυλένιο είναι αέριο αλλά και μια φυτική ορμόνη η οποία θεωρείτε γενικά γηραντική ορμόνη. Το αιθυλένιο πλέον δεν θα μπορεί να διαχυθεί εύκολα και θα προκαλεί το λιώσιμο και το σάπισμα κάποιων ειδών, ενώ τα νέα βλαστάρια θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν ένα δυνατό ριζικό σύστημα για να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά και να αναπτυχθούν έξω από το υπόστρωμα, την στιγμή που ένα φυτό που προέρχεται από ενυδρειακό θερμοκήπιο θα αντιμετωπίσει το σοκ της μεταφύτευσης τόσο στις ρίζες όσο και στον κορμό του από τις διαφορετικές συνθήκες στο νερό, τον φωτισμό το CO2 και στα βακτηρίδια.





May5thHCdrystartresized-1.jpg

Μετά απο 2 εβδομάδες

Η «στεγνή» μέθοδος εκκίνησης αποφεύγει όλα αυτά. Ποια είναι όμως τα προβλήματα αυτής της μεθόδου? Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα είναι πως οι άνθρωποι δεν θέλουν να περιμένουν 2-6 εβδομάδες ώσπου να ξεκινήσει το ενυδρείο τους. Βλέποντας όμως την μικρή ποσότητα Hemianthus callitrichoides ή glossostigma να αναπτύσσεται και να επεκτείνεται, χωρίς αλλαγές νερού, σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα ,ανέξοδα και χωρίς κόπο πλεονεκτήματα, μπορεί και να πειστούν.
Ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη της υποβρύχιας καλλιέργειας σε σχέση με αυτήν την μέθοδο είναι περίπου ίδιος, αν δεν είναι οριακά υπέρ της αναδυόμενης (ξερής) καλλιέργειας . Έτσι λοιπόν ό χρόνος μέχρι να επιτευχθεί μια έντονη ανάπτυξη είναι ο ίδιος.

« Που να βάλω τα ψάρια μου όμως μέχρι να γεμίσει το ενυδρείο?»
Αυτό είναι ακόμη ένα μειονέκτημα, το οποίο μπορεί γενικά να λυθεί με το να μην αγοραστούν τα ψάρια μέχρι την κατάλληλη στιγμή : όταν δηλαδή το ενυδρείο είναι υγιές και γεμάτο καλοριζωμένα φυτά.

Ένα άλλο παράλληλο χόμπι που κάποιοι μπορεί να λάβουν υπ΄ όψιν τους είναι η καλλιέργεια κρυπτοκορύνων εκτός νερού! Πολλές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται εκεί ,μπορεί να χρησιμοποιηθούν και στην δική μας περίπτωση. Μιας και πολλοί χρησιμοποιούν εμπλουτισμένα υποστρώματα για φυτεμένα ενυδρεία χωρίς προσθήκη CO2, αυτή η μέθοδος είναι πολύ αποδοτική στο να ολοκληρώσει τον κύκλο της υπάρχουσας NH4 (αμμωνίας), η οποία δημιουργεί προβλήματα στην αρχική φάση, και τα φυτά έχουν εδραιώσει τις ρίζες τους οπότε χρειάζονται απλά 1-2 εβδομάδες να προσαρμοστούν στα χαμηλότερα επίπεδα CO2. Ενεργός άνθρακας και Zeolite μπορούν να χρησιμοποιηθούν την πρώτη εβδομάδα (ή Excell με σταμάτημα της χρήσης του αργότερα)




resizedHCweek7-1.jpg

Μετά απο 4 εβδομάδες

Θα πρότεινα να κάνατε μια δοκιμή. Πάρτε ένα nano-ενυδρείο 20 λίτρων, με λίγο υπόστρωμα, ένα γυάλινο καπάκι, μερικές όμορφες πέτρες με χαρακτήρα και «παίξτε» σχεδιάζοντας το lay out μέχρι να νιώσετε πως το αποτέλεσμα σας ικανοποιεί. Φυτέψτε μια μικρή ποσότητα Hemianthus callitrichoides σε απόσταση 1-2 εκ. μεταξύ τους. Τοποθετήστε το ενυδρείο δίπλα σε ένα παράθυρο για 3-4 εβδομάδες, γεμίστε το ενυδρείο με νερό, προσθέστε SeaChem Excel, μερικά όμορφα μικρά ψαράκια όπως Endler’s (gyppies) ή Killifish ( μιας και οι δύο τύποι μπορεί να πηδήξουν έξω από το ενυδρείο, χρησιμοποιήστε το καπάκι) ίσως και μερικές γαρίδες Red Cheries, προσθέστε μερικά λιπάσματα όπως ιχνοστοιχεία (περ. 1 ml τρεις φορές την εβδομάδα) , και ένα μικρό φωτιστικό 10-15 watts. Αλλάξτε 50% του νερού μια φορά την εβδομάδα. Πολύ απλά, πολύ εύκολα και φτηνά! Κάποιοι χρησιμοποιούν μόνον το ηλιακό φως και σε συνδυασμό με το Excel έχουν αρκετά καλά αποτελέσματα. Αν το δοκιμάσετε προσπαθήστε να έχετε ελαφρώς έμμεσο φωτισμό.
Τι περιμένετε λοιπόν? Κάντε μια δοκιμή!




longshotafterfillingHC-1.jpg

partiallyfilled180-1.jpg

Μετά απο 7 εβδομαδες το ενυδρείο γεμίζει με νερό

Έγινε επεξεργασία - rastafarian
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...