Jump to content

Recommended Posts

 

Crossocheilus oblongus

 

Επιστημονικό Όνομα: Crossocheilus oblongus (Kuhl & Van Hasselt, 1823) - Crossocheilus siamensis (Smith, 1931)
Κοινές ονομασίες: Siamese algae eater, Siamese flying fox και Siamese fox αλλά ποιο γνωστή ονομασία είναι Siamese algae eater ή σε συντομία SAE
Ελληνικό Όνομα: Σιαμαίος αλγοφάγος
Γενική κατηγορία: Cyprinid
Κλάση: Cypriniformes
Οικογένεια: Cyprinidae

Μέγεθος: 10-16 εκατοστά.

Βιότοπος: Απαντάται στα ρέματα και ποτάμια της νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και τα πλημμυρισμένα δάση κατά την διάρκεια της εποχής των βροχών: Ινδονησία, Μαλαισία, Σουμάτρα, νοτιοδυτική Ταϋλάνδη. Υπάρχουν κάποιοι πληθυσμοί στο Βόρνεο και ενδεχομένως στα νότια του Μιανμάρ.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 6,0-7,5 ( ιδανικά: 7)
KH: 8-10 °dKH
GH: 5-15 °dGH
Θερμοκρασία: 22-26 °C (ιδανικά: 25-26 °C)
Λίτρα: για μια ομάδα 6 ατόμων ένα ενυδρείο με μήκος το λιγότερο 150 εκατοστά.

Κοινωνική συμπεριφορά: Είναι είδος απολαμβάνει την παρέα των ομοειδών του και μόνο όταν διατηρείται σε κοπάδι θα εμφανίσει τον αληθινό του χαρακτήρα. Συνηθίζουν να κοιμούνται όλα μαζί και να τρέφονται ομαδικά. Αν διατηρηθούν μόνα τους, γίνονται άτολμα και υποτονικά. Δεν πρέπει λοιπόν να αγνοούμε τον έντονα κοινωνικό του χαρακτήρα αφού έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την σωστή τους ανάπτυξη. Ιδιαίτερα όταν τα ψάρια είναι σε νεαρή ηλικία δημιουργούν κοπάδια, είναι πολύ δραστήρια και ιδιαίτερα κοινωνικά. Καθώς ενηλικιώνονται η συμπεριφορά τους αλλάζει. και εξαρτάται πάρα πολύ τόσο από τον αριθμό των αριθμώ ψαριών που έχει μια ομάδα, αλλά και από μέγεθος του ενυδρείου. Το κοπάδι αποκτά χαλαρότερη συνοχή και ξεκινά ο ανταγωνισμός για την ανάδειξη του κυρίαρχου αρσενικού. Οι μάχες είναι έντονες και αν το κοπάδι είναι μικρό ή ο χώρος περιορισμένος είναι πολύ πιθανό το κυρίαρχο αρσενικό παρενοχλεί τα υπόλοιπα αρσενικά μέχρι να τα εξοντώσει, καθώς τα υποδεέστερα αρσενικά στρεσάρονται έντονα και δεν αναπτύσσονται σωστά. Αν όμως το κοπάδι αποτελείται από αρκετά ψάρια και σε κατάλληλου μεγέθους ενυδρείο, η επιθετικότητα και το στρες μοιράζεται σε όλα τα ψάρια, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.

Διαχωρισμός φύλου: Ο διαχωρισμός του φύλλου είναι δύσκολος αλλά τα θηλυκά είναι πιο ογκώδη και φαίνονται πιο στρογγυλεμένα όταν τα βλέπουμε από πάνω. Ωστόσο αυτό εξαρτάται και από τις συνθήκες στις οποίες αναπτύχτηκε το ψάρι. Δεν υπάρχουν άλλες γνωστές διαφορές.

Διακόσμηση ενυδρείου: Θα τα πάει μια χαρά σε οπουδήποτε καλά διατηρημένο ενυδρείο, Είτε αυτό είναι πυκνοφυτεμένο είτε όχι. Ωστόσο το πλέον κατάλληλο ενυδρείο είναι αυτό που προσομοιώνει την ροή ενός ποταμού ή ρέματος, διακοσμημένο με ρίζες ή πέτρες διαφόρων μεγεθών και με οποιοδήποτε βυθό είτε άμμο είτε χαλίκι. Τα διακοσμητικά θα πρέπει να είναι έτσι τοποθετημένα, ώστε να σχηματίζουν σημεία τόσο με γρήγορη όσο και με αργή ροή αλλά και σκιερά μέρη όπου θα μπορούν τα ψάρια να αναπαύονται. Όπως όλα τα είδη που ζουν σε νερά με έντονη ροή, τα SAE απαιτούν καθαρό, κρυστάλλινο χωρίς ρύπους και πλούσιο σε διαλυμένο οξυγόνο νερό για να ευδοκιμήσει. Με έναν πρόσθετο κυκλοφορητή ή φίλτρο θα επιτευχθεί η απαιτούμενη ροή και οξυγόνωση του νερού.
Είναι απαραίτητο το ενυδρείο να διαθέτει καπάκι, καθώς το είναι πολύ δραστήρια ψάρια και δεν είναι ασυνήθιστο να πηδούν εκτός ενυδρείου.

Ζώνη κολύμβησης: Κυρίως στον βυθό του ενυδρείου, αλλά μπορεί να κινηθεί και σε ανώτερα τμήματα.

Διατροφή: Παμφάγο. Στο φυσικό του περιβάλλον τρέφεται με άλγες, φυτοπλαγκτόν και διάφορους μικροοργανισμούς που "σαρώνει" από την επιφάνεια του βυθού. Στο ενυδρείο θα δεχτεί εύκολα κάθε είδους τροφή του εμπορίου. Νιφάδες, βυθιζόμενες ταμπλέτες, κατεψυγμένη, αποξηραμένη και ζωντανή τροφή. Απαραίτητη κρίνεται η παροχή ποιοτικής αποξηραμένης τροφής με βάση την σπιρουλίνα ή κάτι ανάλογο αλλά και φρέσκων λαχανικών. Προσοχή πρέπει να δοθεί ώστε να μην καταναλώνει μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνικών τροφών.
Η μεγάλη διάδοση και αναγνωρισιμότητα του, οφείλεται στην μοναδική του ικανότητα να καταναλώνει την μαύρη τριχοειδή άλγη (ΒΒΑ) την οποία όλα τα υπόλοιπα αλγοφάγα ψάρια αγνοούν. Αυτό όμως έχει οδηγήσει τους χομπίστες να το θεωρήσουν ως τον ιδανικό τρόπο αντιμετώπισης της άλγης αυτής και έτσι να το εισάγουν σε ακατάλληλου μεγέθους ενυδρεία και σε ακατάλληλους αριθμούς (συνήθως ένα ή δύο άτομα). Συνήθως επιτυγχάνεται ο περιορισμός της ΒΒΑ (όχι η εξάλειψη της) με αντίτιμο την κακή διαβίωση και κατάληξη των ψαριών.
Όσο ενηλικιώνεται τείνει να προτιμά τις τροφές που του προσφέρουμε και να αδιαφορεί για τις άλγες.
Προσοχή θα πρέπει να δοθεί όταν εισάγεται σε φυτεμένα ενυδρεία, καθώς δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα διάφορα είδη moss, ενώ έχει αναφερθεί πως θα "ροκανίσει" και άλλα λεπτεπίλεπτα φυτά.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Κατά μέσω ζει από 6-8 χρόνια αλλά υπάρχουν και αναφορές για ψάρια πάνω από 10 χρονών.

Ιδανικοί συγκάτοικοι: Γενικά είναι φιλήσυχος προς τους υπόλοιπους συγκατοίκους του και μπορεί να συμβιώσει με τα περισσότερα είδη ενός κοινωνικού ενυδρείο με μερικές εξαιρέσεις. Δεν είναι συμβατό με παρόμοιου σχήματος ψάρια όπως με τα red tailed shark και flying fox. Η συνύπαρξη του με αυτά θα οδηγήσει σε επιθετικότητα και εδαφικές διεκδικήσεις. Επίσης θα παρενοχλεί ή θα κυνηγάει τα υπόλοιπα αλγοφάγα του ενυδρείου και θα ανταγωνίζεται τα υπόλοιπα βυθόψαρα (πχ corydoras). Τέλος, ο δραστήριος και υπερκινητικός χαρακτήρας του είναι πιθανό να ενοχλήσει κάποιες νανοκιχλίδες και να παρεμποδίσει την αναπαραγωγή τους.

Υποείδη και υβρίδια: -

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Καθώς δεν υπάρχουν αναφορές για επανειλημμένες αναπαραγωγές του είδους από χομπίστες, οι όποιες αναπαραγωγές σε ενυδρείο πρέπει να θεωρούνται τυχαίες. Ωστόσο, οι μεγάλοι αριθμοί νεαρών ατόμων που είναι ευρέως διαθέσιμα στο εμπόριο πρέπει να υποθέσουμε πως έχει επιτευχθεί η αναπαραγωγή τους σε φάρμες εκτροφής με τη χρήση ορμονών.

Γενικές πληροφορίες: Είναι ένα ιδιαίτερα κοινωνικό ψάρι και είναι πραγματικά απόλαυση να παρακολουθεί κανείς τις κινήσεις ενός κοπαδιού στο ενυδρείο. Δυστυχώς όμως πολύ σπάνια του δίνονται οι κατάλληλες συνθήκες. Μικρός αριθμός ψαριών και ελλιπή λίτρα το οδηγούν συχνά σε μαρασμό. Χαρακτηριστικό σημάδι ενός στρεσαρισμένου και σε κακή κατάσταση ψαριού, είναι το ξεθώριασμα της πλευρικής μαύρης γραμμής. Κάτι τέτοιο, όταν είναι εμφανίζεται τακτικά και όχι περιστασιακά πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη καθώς το ψάρι μπορεί να βρίσκεται πολύ κοντά στον θάνατο.
Συχνά συγχέονται με μερικά εμφανισιακά παρόμοια είδη και τα βρίσκουμε στο εμπόριο όλα να πωλούνται (ίσως και εσκεμμένα) κάτω από το όνομα SAE. Αυτά που συναντάμε συνήθως είναι τα εξής:

  • false siamensis (Epalzeorhynchus sp. ή garra taeniata ή garra cambodgiensis)
  • flying fox (Epalzeorhynchus kalopterus)
  • chinese algae eater CAE (Gyrinocheilus aymonieri)

Τρόποι αναγνώρισης:

Siamese algae eater (SAE)
Οριζόντια πλευρική γραμμή: Εκτείνεται από το ρύγχος του ψαριού ως την άκρη της ουρά; (εκεί που σχηματίζεται η διαχωρίζεται το ουραίο πτερύγιο). Τα όρια της σχηματίζουν τεθλασμένη γραμμή (ζιγκ ζαγκ) όταν το ψάρι ξεπεράσει τα 5 – 7 εκατοστά. Δεν υπάρχει καμιά ανοιχτόχρωμη γραμμή πάνω από αυτήν.
Πτερύγια: Όλα τα πτερύγια είναι διαφανή ή ελαφρώς γαλακτώδη χωρίς καθόλου κόκκινο ή κίτρινο χρώμα.
Χρώμα: Το κάτω μέρος του σώματος του είναι ασημί – άσπρο, ενώ το πάνω είναι καφετί.
Έχει μια ιδιαίτερη στάση όταν ξεκουράζεται που το διακρίνει από τα υπόλοιπα. Δεν αναπαύεται πάνω στην κοιλιά του αλλά κρατά το σώμα του στον αέρα, στηριζόμενο στην ουρά και στα πτερύγια του.

False siamensis
Οριζόντια πλευρική γραμμή: Δεν εκτείνεται ως την άκρη της ουράς, αλλά σταματά στην βάση της εκεί όπου ξεκινά το ουραίο πτερύγιο. Τα όρια της είναι ομαλά. Υπάρχει μια διακριτή ανοιχτόχρωμη γραμμή που διαχωρίζει την μαύρη οριζόντια γραμμή που διατρέχει τα πλευρά του ψαριού από την ράχη του.
Πτερύγια: Όλα τα πτερύγια του εκτός από το εδρικό είναι κιτρινωπά. Στο ραχιαίο πτερύγιο φαίνονται σκούρα σημάδια κυρίως στην βάση του.
Χρώμα: Το πάνω μέρος του σώματος του είναι ελαφρώς πιο σκούρο από του SAE και μερικές φορές μπορούμε να διακρίνουμε κόκκινο ή ροζ χρώμα γύρω από το στόμα του.

Flying fox
Οριζόντια πλευρική γραμμή: Εκτείνεται από το ρύγχος ως την άκρη της ουράς αλλά το κομμάτι της που διατρέχει την ουρά είναι πιο σκούρο και πιο πλατύ. Πάνω από την οριζόντια γραμμή υπάρχει μια άλλη στενή χρυσωπή γραμμή.
Πτερύγια: Όλα τα πτερύγια εκτός από τα θωρακικά έχουν σκούρες περιοχές και άσπρα ακροπτερύγια.
Χρώμα: Το χρώμα του είναι πιο "ζεστό" καφέ ή ακόμα και χρυσωπό.

Chinese algae eater (CAE)
Οριζόντια πλευρική γραμμή: Δεν είναι συνεχής, ούτε ομοιόμορφη όπως στα τρία προηγούμενα είδη. Έχει σκούρο γκρι ή καφέ χρώμα και ποικίλει στη μορφή της.
Πτερύγια: Όλα τα πτερύγια είναι διαφανή και στην ουρά υπάρχουν μικρά αλλά ευδιάκριτα καφέ στίγματα.
Χρώμα: Το χρώμα του είναι ανοιχτό καφέ με κάποια σκούρα σημάδια. Υπάρχει και σε αλφική μορφή.
Σε αντίθεση με τα παραπάνω είδη η "βεντούζα" που έχει στο στόμα του επιτρέπει να προσκολλάται σε πέτρες και λεία αντικείμενα. Επίσης είναι περισσότερο εμφανής.

 

Siamese algae eater, Siamese flying fox Siamese fox Siamese algae eater SAE

 

Siamese algae eater, Siamese flying fox Siamese fox Siamese algae eater SAE

 

Siamese algae eater, Siamese flying fox Siamese fox Siamese algae eater SAE

 

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τους χρήστες Netspy, Antonis t83

 

Το προφίλ δημιουργήθηκε από το χρήστη Χρήστος 96 στα πλαίσια των εργασιών της ProfiTeam

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...