Jump to content

Ψάρια Που Θα Πρέπει Να Αποφεύγουμε


Recommended Posts

5456242f260.jpg

 
Πολλές φορές, είτε από απειρία, είτε από κακή ή ελλειπή πληροφόρηση έχουμε αγοράσει ψάρια που δεν είναι κατάλληλα για το ενυδρείο μας. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις κάποιων ειδών, που κατά σχεδόν γενική παραδοχή δε θα έπρεπε να υπάρχουν στο χόμπι μας. Ψάρια δηλαδή που ενώ είναι ελκυστικά, δεν μπορεί ο μέσος χομπίστας να διατηρήσει. Είτε λόγω μεγέθους, είτε λόγω συμπεριφοράς, είτε λόγω διατροφής. Πολλά από αυτά στην πραγματικότητα δε μπορεί να τα υποστηρίξει σχεδόν κανένας χομπίστας αφού στο τελικό μέγεθος που φτάνουν θέλουν θερμενώμενη πισίνα και όχι ενυδρείο.
 
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα pangasius που συναντάμε σε κάθε pet shop.
 
Ποιά άλλα ψάρια θεωρείται πως εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία;
 
Γράψτε την γνώμη σας εμπεριστατωμένα, εξηγήστε όσο μπορείτε την άποψη σας και δώστε Link ή φωτογραφίες. Ως γνωστό μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις.
 
Θα ξεκινήσω εγώ με ένα από αυτά που έχω δει αρκετές φορές να φιλοξενείτε σε ενυδρεία νέων κυρίως χομπιστών.
 
Είναι το γνωστό red tailed cat (Phractocephalus hemioliopterus). Όπως και τα υπόλοιπα ψάρια που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, βρίσκονται συχνά στο εμπόριο σε αρκετά μικρό μέγεθος. Δείχνουν εντυπωσιακά στην εμφάνιση και όπως τα περισσότερα γατόψαρα ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία στον υποψήφιο αγοραστή. Σίγουρα όμως είναι μια επιλογή που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον μέσο (και όχι μόνο χομπίστα) που θα το αποκτήσει. Το αρχικά μικρό του μέγεθος σύντομα θα αποτελεί παρελθόν. Καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής και αναπτύσσεται ταχύτατα σε διαστάσεις. Αν τυχόν τοποθετηθεί σε κοινωνικό ενυδρείο, καθώς αυξάνει σε μήκος θα φάει οποιοδήποτε άλλο ψαράκι χωράει στο στόμα του. Στο τελικό του μέγεθος (αν μπορέσει κάποιο από αυτά τα ψάρια να το φτάσει στα συνήθη ή μεγαλύτερα ενυδρεία που συνήθως διαθέτουμε) μπορεί να ξεπεράσει τα 130 εκατοστά, θέλει μεγάλες και συχνές αλλαγές νερού και ισχυρή φίλτρανση. Το πρόβλημα βέβαια είναι το τεράστιο ενυδρείο – πισίνα που χρειάζεται ένα ψάρι αυτού του μεγέθους. Και μερικές φώτο για του λόγου το αληθές...
 
Εδώ βλέπουμε κάποιες φώτο όπως είναι το ψάρι στην πολύ μικρή ηλικία, στην οποία το συναντάμε στα καταστήματα:
www.aquariumphoto.dk/phractocephalus_hemioliopterus.htm
 
και εδώ:

link: http://fishandplant-bk.com/new-imports-tropical-aquarium-fish.html
 

link: http://acquariofiliaconsapevole.it/blog_phractocephalus-hemioliopterus



link: http://floridasportfishing.com/magazine/international-game-fish-association/hot-news-from-the-igfa-july-2007/all-pages Έγινε επεξεργασία - rastaman
dead links removed
Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλό θέμα και ενημερωτικό.

Επίσης τα ΚΟΙ τα οποία ανήκουν μόνο στις "μεγάλες" λίμνες των σπιτιών μας. Εννοώντας απο 3000 λίτρα και πάνω.

Επίσης, τα βαμμένα ψάρια, τα υβρίδια, και τα ακρωτηριασμένα ή φουσκωμένα ψάρια.

Επίσης οι μονομάχοι ένα λάθος που κάνουν πολλοί είναι να τους βάζουν σε γυάλες και ποτήρια. Το ψάρι αυτό θέλει πάνω απο 30 λίτρα για να ζήσει ικανοποιητικά.

ΥΓ: Τα είπα μαζεμένα? :D

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πολυ καλο το θεμα που ανοιξες theodor.

Σε πολλα μαγαζια εχω δει αυτο το ψαρι Atractosteus spatula το οποιο το δινουν σε πολυ μικρο μεγεθος! Επειδη οταν το ειχα δει κι εγω ειχα εντυπωσιαστει το εψαξα λιγο!

Το ψαρι ειναι μια αρχαια ρατσα που παραπεμπει στου δεινοσαυρους. Λεγεται Gar ή Alligator Gar ή Gator Gar κτλ, φτανει σε μηκος τα 3 μετρα και βαρος 170 κιλα, αντεχει εξω απ το νερο μεχρι και 2 ωρες και σε ηλικια μπορει να ξεπερασει και τα 70 χρονια!!! Ολα αυτα συμφωνα με ψαρια που εχουν πιαστει παντα! Ισως αυτες οι τιμες να ειναι και μεγαλυτερες στην φυση! Ζει σε βαλτωδη γλυκα νερα ή εφαλμυρα.

Το ψαρι αυτο υποτιθεται καταγεται απ την Αμερικη αλλα εχει βρεθει σε ολο τον κοσμο!

post-51924-0-53352800-1360369560_thumb.jpg

post-51924-0-59383800-1360370155_thumb.jpg

post-51924-0-82744100-1360370169_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

πιστευω οτι ολα σχεδον τα ειδη <<καρχαρια>> που λεμε πανγκασιος που ειπατε,silver κτλ,επισης πακου και γενικα ψαρια που χρειαζωνται πανω απο 500λτ ειτε γιατι δεν χωρανε λογω μεγεθους ειτε χρειαζωνται να ζουνε σε κοπαδια καλο θα ταν να μην ειναι μονιμα στην βιτρινα.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλό θέμα και ενημερωτικό.

Επίσης τα ΚΟΙ τα οποία ανήκουν μόνο στις "μεγάλες" λίμνες των σπιτιών μας. Εννοώντας απο 3000 λίτρα και πάνω.

Επίσης, τα βαμμένα ψάρια, τα υβρίδια, και τα ακρωτηριασμένα ή φουσκωμένα ψάρια.

Επίσης οι μονομάχοι ένα λάθος που κάνουν πολλοί είναι να τους βάζουν σε γυάλες και ποτήρια. Το ψάρι αυτό θέλει πάνω απο 30 λίτρα για να ζήσει ικανοποιητικά.

ΥΓ: Τα είπα μαζεμένα? :D

Παναγιώτη, στο θέμα αυτό θέλω να επικεντρωθούμε στα ψάρια που λόφω μεγέθους ή ιδιατεροτήτων δεν μπορούμε να κρατήσουμε σε "οικιακά" ενυδρεία. Το θέμα με τα υβρίδια, τις επιλεκτικές αναπαραγωγές και τα βαμμένα ψάρια είναι ένα άλλο (εξίσου σοβαρό θέμα). Επίσης το θέμα για τα λίτρα που θέλει ένας μονομάχος έχει κουβεντιαστεί πολύ και είναι και αρκετά υποκειμενικό.

Ωστόσο το θέμα με τα koi το έιεσες πολύ σωστά! Πολλές φορές τα πωλούν και σαν χρυσόψαρα, αφού συνήθως ο πελάτης δε γνωρίζει την διαφορά. Σκοπός μου είναι τα μέλη του forum να συμπληρώσουν το θέμα με υλικό και με τις γνώμες τους ώστε να βγει κάτι ολοκληρωμένο.

Αν θέλεις πες μας πως θα μπορούσε κάποιος να ξεχωρίσει ένα koi και ανέβασε κάποιες χαρακτηριστικές φωτογραφίες.

:thumbup:

Link to comment
Share on other sites

@Sturm: Φίλε, και εγώ το έχω δει περιστασιακά αυτό το ψάρι σε μαγαζιά! Είναι πράγματι εντυπωσιακό αλλά και αδύνατο να διατηρηθεί όπως του αξίζει, σε ενυδρείο!

@maxmike: Αν θέλεις κάνε μια έρευνα στο δίκτυο και ενημέρωσε μας για κάποιο από τα ψάρια που έχεις κατά νου. :)

Έγινε επεξεργασία - theodor72
Link to comment
Share on other sites

ανέβασα ξανά τις φωογραφίες και πρόσθεσα τα link.

σε νεαρή ηλικία:

atractosteusspatula.jpg

πηγή: seriouslyfish.com

atractosteusspatulaclin.jpg

πηγή: seriouslyfish.com

alligatorgaratractosteu.jpg

πηγή: animalspictures.us

garrl.jpg

πηγή: animalcrossing.neoseeker.com

Link to comment
Share on other sites

Ένα ακόμα ψάρι που μπορεί συνήθως μαγεύει τους νέους χομπίστες αλλά δεν μπορεί να "φιλοξενηθεί" στα ενυδρεία τους είναι το γνωστό σε όλους μας silver shark ή επιστημονικά Balantiocheilos Melanopterus. Για κάποιο λόγο, που εγώ δε μπορώ να κατανοήσω, το όνομα καρχαρίας που (για ευνόητους εμπορικούς λόγους) του έχει δωθεί, ασκέι μια ιδιαίτερη μαγεία στους φίλους τψν ενυδρείων. Πολύ συχνά είναι από τα πρώτα ψάρια με τα οποία έρχεται σε επαφή ο νέος ενυδρειόφιλος. Στην νεαρή ηλικία των 5 με 10 εκατοστών στην οποία και συναντάται στα καταστήματα, είναι ένα λεπτό, ντελικάτο και ελκυστικό ψάρι. Με τελικό όμως μέγεθος που υπερβαίνει τα 30 εκατοστά και δεδομένη την συνύπαρξη του με ομοειδή ψάρια σε κοπάδι 4-5 ατόμων, πολύ λίγα είναι τα ενυδρεία γλυκού νερού που θα μπορέσουν να του προσφέρουν ένα σωστό περιβάλλον.

 

Σε μικρό μέγεθος, όπως το συναντάμαι στα καταστήματα:

πηγή: seriouslyfish.com

 

και ως ενήλικα

πηγή: atlas.acuavida.com/aguadulce/peces/cypriniformes/cyprinidae/Bmelanopterus/Balantiocheilos+melanopterus2.jpg.html

 

πηγή:www.fishtankforum.co.uk/forum/viewtopic.php?f=124&t=1131

 

πηγή:[url=http://fishkeeper.co.uk/site/databank/silver-shark-

Έγινε επεξεργασία - rastaman
dead links removed
Link to comment
Share on other sites

Πολύ όμορφο το Silver Shark!! ...και τώρα που το θυμάμαι το έχω δει στα τελευταία καταστήματα που έχω επισκευθεί να πωλείται κανονικά

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς φίλε nospanos για τον λόγο αυτό (ότι πωλούνται κανονικά) ξεκίνησα αυτό το θέμα. Και θα συμπληρώνεται σιγά σιγά (από όποιο μέλος θέλει να βοηθήσει αλλά και από εμένα) με τέτοια είδη που είναι ευρέως διαδεδομένα στο εμπόριο.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν το τελευταίο ψάρι είναι Balantiocheilos Melanopterus.

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ δεν είμαι απόλυτα σίγουρος, παρά το ότι το αναφέρει ή φώτο, και γι' αυτό αντικαθίσταται... :)

Link to comment
Share on other sites

Καταπληκτικό θέμα. Ίσως ταιριάζει εδώ και ο κοινός πλέκο (hypostomus plecostomus) που συχνά εμφανίζεται σε μικρά ενυδρεία

αρχαρίων, συνήθως με ευθύνη και κάποιων πετσοπάδων που τον προωθούν σαν απαραίτητο "εργαλείο" καθαρισμού, αλλά

σπανίως ενημερώνουν ότι το ψάρι μπορεί να ξεπεράσει τα 30 εκατοστά και να μη μπορεί να "στρίψει" στα περισσότερα ενυδρεία.

Ευτυχώς είχε βρεθεί ένα 600λιτρο να φιλοξενήσει τον δικό μου όταν πλησίαζε τα 20 εκατοστά και δεν ήξερα τι να τον κάνω.

Hypostomus_plecostomus_8.jpgHypostomus_plecostomus_12.jpg

πηγή: http://aquadomik.ru/hypostomus-plecostomus/

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Κώστα για την βοήθεια σου και την συμμετοχή σου!

Μια ένσταση μόνο. Αν και δεν είμαι ιδιαίτερα πληροφορημένος στα plecoειδή, νομίζω πως ο common pleco είναι ο Pterygoplichthys pardalis ο οποίος και φαίνεται στις φωτογραφίες που μας ανέβασες. Ο hypostomus plecostomus είναι άλλος:http://www.planetcatfish.com/catelog/species.php?species_id=580

Τώρα ποιός είναι πιο κοινός (common) στην ελληνική αγορά δε το γνωρίζω... :)

Link to comment
Share on other sites

Έτσι είναι θεόδωρε,

αλλά και οι δύο γίνονται τεράστιοι και δεν πρέπει να τους βάζουμε σε μικρά ενυδρεία...

Έγινε επεξεργασία - south
Link to comment
Share on other sites

Άλλο ένα ψάρι, που είναι πολύ διαδεδομένο ανάμεσα στους νέους (αλλά όχι μόνο) χομπίστες είναι το γνωστό σε όλους clown loach (chromobotia macracanthus). Είναι ένα πολύ όμορφο loach, αλλά πολύ μεγάλο για τα περισσότερα ενυδρεία. Είναι ψάρι πανέμορφο και εντυπωσιακό, συνεχώς σε κίνηση, με προσωπικότητα ιδιαίτερα όταν κρατείται σε σε ομάδα. Έχει όμως ένα βασικό μειονέκτημα που οι περισσότεροι δυστυχώς δε γνωρίζουν. Φτάνει σε τελικό μέγεθος τα 30 εκατοστά, αρκετά ογκώδες (χοντρό θα έλεγα) και σε συνδυασμό με τον κοινωνικό του χαρακτήρα το κάνει να απαιτεί αρκετά λίτρα που δεν τα υπολογίζουμε κατά την αγορά του. Συνήθως τα νεαρά ψάρια που βλέπουμε στα μαγαζιά είναι μόλις λίγα εκατοστά και δε μας προϊδεάζουν για το μέγεθος που μπορούν να φτάσουν. Επίσης σπάνια αγοράζονται περισσότερα από 2 - 3 ψάρια μαζί. Η έλλειψη χώρου αλλά και κοπαδιού, εμποδίζει το ψάρι να αναπτυχθεί φυσιολογικά, το στρεσάρει και το κάνει επιρρεπή σε ασθένειες. Λόγω του ότι τα λέπια που έχει είναι μικροσκοπικά σε σχέση με των άλλων ψαριών είναι ευάλωτο στο ich. Νομίζω πως είναι ένα από τα ψάρια με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στο ενυδρείο.

 

Στην αρχή έχουν μικρό μέγεθος...

πηγή:  thinkfish.co.uk

 

...στη συνέχεια κάποια μεγαλώνουν...

πηγή: aide-aquariophilie.com

 

... αλλά δε νομίζω κανένα να φτάνει το τελικό τους μέγεθος...

πηγή: loaches.com

 

Δε μπόρεσα να αντισταθώ και να μην ανεβάσω και αυτή τη φώτο :D

πηγή: loaches.com

 

Και μια ακόμα σε ώρα φαγητού...

πηγή: bollmoraakvarieklubb.org

Έγινε επεξεργασία - rastaman
dead links removed
Link to comment
Share on other sites

ρε Θοδωρη αυτο το ψαρι εψαχνα τωρα!!!!

:bigemo_harabe_net-92::bigemo_harabe_net-92:

Για να το αγοράσεις ή για να το ποστάρεις εδώ! :D

Link to comment
Share on other sites

για να το ποσταρω! θα βρω αλλο τωρα!

αλλα επαθα πλακα με τις φωτο!!!

Έγινε επεξεργασία - Sturm
Link to comment
Share on other sites

Ενα ψαρι που πρεπει να προσεχουμε ειναι το Apteronotus Albifrons. Ειναι το γνωστο Μαχαιροψαρο ή (το χω ακουσει και αυτο) Κουρτινα.

Το ψαρακι ειναι πολυ εντυπωσιακο και σε συνδιασμο με το μικρο μεγεθος που πωλειται (συνηθως γυρω στα 5 εκατοστα) ειναι μια συνηθισμενη επιλογη, κυριως απο νεους χομπιστες, για κοινωνικο ενυδρειο.

Το προβλημα ομως ειναι οτι το ψαρακι που αγοραζουν συντομα γινεται ψαρουκλα μιας και μπορει να φτασει τα 60 εκατοστα οποτε καταλαβαινουμε οτι θελει πολλα λιτρα για να ζησει την ζωη του η οποια μπορει και να ξεπερναει τα 10 χρονια!

Απο αποψη κοινωνικοτητας το ψαρι ειναι νυκτοβιο και αρκετα ντροπαλο ετσι ωστε να προσπαθει να κρυβεται ολη την ωρα αλλα εκτος αυτου ειναι και σαρκοφαγο οποτε μικροτερα ψαρακια μπορει να χαρακτηριστουν και τροφη!

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQS-QNH8TwD0sHbT3vgh2mByHSvz_qa37JdpA6FHiAggfxQWMkN

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSiGLqT9BEItDWm77hPgxzMFoj82mWXVucl2-BpgM0xuC-9Ew7r2g

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTCVm06qqs-Sz0kY6hOR0ZYG-ZVFy8pPBTzDdiT0XLttJdOf1He9Q

Link to comment
Share on other sites

Ενα ψαρι που πρεπει να προσεχουμε ειναι το Apteronotus Albifrons. Ειναι το γνωστο Μαχαιροψαρο ή (το χω ακουσει και αυτο) Κουρτινα.

Το ψαρακι ειναι πολυ εντυπωσιακο και σε συνδιασμο με το μικρο μεγεθος που πωλειται (συνηθως γυρω στα 5 εκατοστα) ειναι μια συνηθισμενη επιλογη, κυριως απο νεους χομπιστες, για κοινωνικο ενυδρειο.

Το προβλημα ομως ειναι οτι το ψαρακι που αγοραζουν συντομα γινεται ψαρουκλα μιας και μπορει να φτασει τα 60 εκατοστα οποτε καταλαβαινουμε οτι θελει πολλα λιτρα για να ζησει την ζωη του η οποια μπορει και να ξεπερναει τα 10 χρονια!

Απο αποψη κοινωνικοτητας το ψαρι ειναι νυκτοβιο και αρκετα ντροπαλο ετσι ωστε να προσπαθει να κρυβεται ολη την ωρα αλλα εκτος αυτου ειναι και σαρκοφαγο οποτε μικροτερα ψαρακια μπορει να χαρακτηριστουν και τροφη!

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQS-QNH8TwD0sHbT3vgh2mByHSvz_qa37JdpA6FHiAggfxQWMkN

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSiGLqT9BEItDWm77hPgxzMFoj82mWXVucl2-BpgM0xuC-9Ew7r2g

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTCVm06qqs-Sz0kY6hOR0ZYG-ZVFy8pPBTzDdiT0XLttJdOf1He9Q

Να προσθεσω στα όσα είπες μιας και είχα την τύχη να εχω ενα τετοιο ψαρι για πολύ καιρό ότι, το πρόβλημα του δεν ειναι τόσο το τελικό του μέγεθος όσο ή συμπεριφορά του, Πρόκειται για ένα πολύ επιθετικό ψαρι

που δεν διστάζει να δαγκωσει ακόμα και τον ιδιοκτήτη του όταν βάζει μέσα στο ενυδρειο τα χέρια του για καθαρισμό ρουτίνας και ενώ το ταΐζεις με το χέρι όταν προσαρμοστεί!!! Ισως οφείλεται στο γεγονός οτι δεν βλεπει καθόλου με τα μάτια του αλλά με ασθενές ηλεκτρικό πεδίο και μαλλον δεν αντιλαμβάνεται σωστά το μέγεθος του αντιπάλου... Το αποτέλεσμα ειναι να τσακώνετε με ολα τα ψάρια και να μην πολύ κρύβετε πλέον . Παραθέτω δυο βίντεο με το ψαρι μου για να δειτε πόσο μεγάλο ειναι το στόμα του και πόσο επιθετικό μπορεί να γίνει ακόμα και με το λάστιχο που αλλαζω το νερό του ενυδρείου.

Link to comment
Share on other sites

Περισσότερες πληροφορίες για το "μαχαιρόψαρο" σδώ: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=40100#entry360008

Φίλε Sturm, ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια...

Ας βάλω και δύο φώτο να φαίνονται...

apteronotusalbifrons2.jpgapteronotusalbifrons.jpg

πηγή: acquariofiliaconsapevole.it

Link to comment
Share on other sites

Φίλε xostel77 πολύ όμορφο και εντυπωσιακό τα video από το ενυδρείο σου!!! Ευχαριστούμε που τα μοιράστηκες! Μόνο το πρώτο αρκεί για να μας πείσει ότι είναι ψάρι που δεν μπορεί να διατηρήσει ο καθένας μας...

Link to comment
Share on other sites

Περισσότερες πληροφορίες για το "μαχαιρόψαρο" σδώ: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=40100#entry360008

Φίλε Sturm, ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια...

θα γραψω κι αλλα συνονοματε :bigemo_harabe_net-64:

φιλε xostel77 ευχαριστω για την συμπληρωση. εκπληκτικα τα βιντεο. ειχα κι εγω την τυχη να το ζησω απο κοντα αυτο το ψαρι, οχι σε δικο μου ενυδρειο αλλα ενος φιλου, για 10 χρονια.

Έγινε επεξεργασία - Sturm
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...