Jump to content

Ζώντας Στα "άκρα" Για Επιβίωση


adlib

Recommended Posts

Όταν εισήχθει η πέρκα του Νείλου στην λίμνη Βικτόρια της Αφρικής από ντόπιους ψαράδες και Βρετανούς αποικιοκράτες την 10ετία του 1950, χαρακτηρίστηκε σαν μια κίνηση σωτηρίας, αφού η πέρκα αποτελεί βασική πηγή τροφής για τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο. Δεν γνώριζαν όμως οτι συνωμοτούσαν για ένα απο τα μεγαλύτερα πλήγματα που μπορούσε να δεχτεί το τοπικό οικοσύστημα. 

Μέσα σε μερικές 10ετίες ο τρομερός αυτός θηρευτής, με τελικό μέγεθος 180 εκατοστά και βάρος 200 κιλά, καταβρόχθισε τεράστιο ποσοστό των ψαριών της λίμνης, έχοντας ως αποτέλεσμα να οδηγήσει σε αφανισμό περίπου 300 είδη απο αυτά.

 

Lates-niloticus-2.jpg

Πέρκα του Νείλου

 

 

Πρόσφατα σε ένα συνέδριο φοιτητών στην Αμερική, μια φοιτήτρια υποστήριξε οτι πολλά απο τα ενδημικά ψάρια της λίμνης, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε μέρη οπού δεν είναι και τόσο φιλόξενα, μόνο και μόνο για να προστατευτούν απο τον "εισβολέα". Μέρη με χαμηλά ποσοστά οξυγόνου στις άκρες της λίμνης. Βαλτώδη νερά καλυμμένα απο καλαμιές.

Για να καταλάβει ποια είδη υπάρχουν ακόμα και που κρύβονται διάλεξε 20 τυχαίες διαδρομές στην λίμνη ξεκινώντας απο τα 10 μέτρα και φτάνοντας τα 100. Απο κάθε διαδρομή έπαιρνε δείγματα απο τα είδη και μετρούσε τις παραμέτρους του νερού.

Πριν γίνουν επίσημες έρευνες υποστηρίζει οτι τα αποτελέσματα ήταν εμφανή. Τα περισσότερα είδη ψαριών ζούσαν ακριβώς στην άκρη της λίμνης, οπού η θερμοκρασία ήταν 3 βαθμούς κάτω, η οξύτητα του νερού ήταν ανεβασμένη και τα επίπεδα του οξυγόνου ήταν ελάχιστα.

 

66428474.jpg tile_lakesedge1.jpg

Εικόνες απο τις άκρες της λίμνης Βικτόρια

Η διαφορά με τα νερά οπού ζουν οι κιχλίδες και τα περισσότερα ενδημικά ψάρια της λίμνης είναι εμφανή 

 

Το περιβάλλον μπορεί να φαίνεται αφιλόξενο όμως προσφέρει καταφύγιο και πλεονέκτημα στα ψάρια της λίμνης, αφού η πέρκα του Νείλου λόγο του μεγέθους της, χρειάζεται αρκετή ποσότητα οξυγόνου. Επίσης δυσκολεύεται να κινηθεί σε τέτοια νερά με πυκνή βλάστηση, σε αντίθεση με τα περισσότερα ενδημικά ψάρια που είναι μικρότερα σε μέγεθος αλλά και πιο ανθεκτικά στα επίπεδα του οξυγόνου.

Τα δείγματα απο την περισυλλογή ήταν μια πέρκα στα 1000 ψάρια που μαζεύτηκαν. Τα αποτελέσματα μιλάν απο μόνα τους. Επίσης βρέθηκαν τουλάχιστον 4 είδη Haplochromis τα οποία ήταν το είδος που πληγώθηκε περισσότερο απο οποιοδήποτε άλλο. Το 95% των ψαριών που εξαφανίστηκαν ή κινδυνεύουν να εξαφανιστούν ανήκουν στα Haplochromis

 

18green-fish-blog480.jpg

Κιχλίδα του είδους Haplochromis που συλλέχθηκε ως δείγμα απο την λίμνη

 

Η φοιτήτρια ελπίζει οτι τα αποτελέσματα της έρευνας της να βοηθήσουν τους οικολόγους, στο έργο της προστασίας των ενδημικών ψαριών της λίμνης. Πολλές απο τις περιοχές που ζουν πλέον τα ψάρια είναι ήδη προστατευμένες απο το κυνήγι κάποιων σπάνιων πουλιών. Το να απαγορευτεί η αλιεία σε αυτά τα μέρη επείγει, διότι δεν φτάνει μόνο να κηρύσσονται ως είδη προς προστασία.

Οι γνώμες βέβαια στους κατοίκους της περιοχής διίστανται όσο αφορά την πέρκα του Νείλου, αφού υπάρχουν άνθρωποι που ζουν απο την αλίευση της. Δεν γνωρίζουν το πόσο κακό έχει κάνει στο τοπικό οικοσύστημα, για αυτούς είναι ένα προσοδοφόρο ψάρι, που τους βοηθάει στο να ζήσουν.

 

 

 

πηγή:

http://green.blogs.nytimes.com

 

Έγινε επεξεργασία - adlib
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ορεξάτος ! Φτου φτου ! :)

Link to comment
Share on other sites

Ορεξάτος ! Φτου φτου ! :)

Αφού το βρήκα, να μην το μοιραστώ? Είναι κρίμα! :D

οπου βαζει ο ανθρωπος το χερακι του μην πω τι τα κανει....

Δυστυχώς αυτό είναι αλήθεια Ηλία.

Link to comment
Share on other sites

Ορεξάτος ! Φτου φτου ! :)

Είδες….είναι πολύ στα χαϊ του τελευταία!

Link to comment
Share on other sites

Πάλι το έκανε το θαύμα του ο άνθρωπος :bigemo_harabe_net-88:

Link to comment
Share on other sites

α ρε άνθρωπε πόσο !@#$%# είσαι!!!!!

παρόμοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και στην θάλασσα....

ανευθυνοι χομπύστες ελευθερώνανε lionfish και αρκετά είδη απο ινδικό και ειρηνικό στις ελληνικές θάλασσες με αποτέλεσμα

να γίνει το πάρτυ του θηρευτή!!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...