Jump to content

Recommended Posts

 

Trichopsis Pumila Sparkling Gourami, Trichopsis Pumilus, Pygmy Gourami, Dwarf Croaking Gourami

 

Επιστημονικό Όνομα: Trichopsis Pumila (Arnold, 1936)
Κοινές ονομασίες: Sparkling Gourami, Trichopsis Pumilus, Pygmy Gourami, Dwarf Croaking Gourami
Ελληνικό Όνομα: -
Γενική κατηγορία: Labyninthids
Τάξη: Perciformes
Οικογένεια: Osphronemidae


Μέγεθος: Έως 4 εκατοστά.

Βιότοπος: Ζει στην Ασιατική ήπειρο. Συναντάται στο Λάος, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, την Μαλαισία και το Βιετνάμ.

Συντήρηση στο ενυδρείο:
PH: 6-7
KH: 5-19°dKH
GH: 5-19°dGH
Θερμοκρασία: 25-28°C
Λίτρα: Λόγω του μικρού τους μεγέθους 30 λίτρα είναι αρκετά.


Κοινωνική συμπεριφορά: Φιλήσυχο ψάρι το οποίο όμως είναι πολύ δειλό και το στρες που μπορεί να του δημιουργήσουν άλλα ψάρια μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο. Τα Sparkling Gourami είναι καλύτερο να διατηρούνται σε μικρές ομάδες, στις οποίες τα θηλυκά θα είναι περισσότερα από τα αρσενικά, επειδή τα αρσενικά γίνονται επιθετικά μεταξύ τους, κυρίως στην περίοδο αναπαραγωγής.

Διαχωρισμός φύλου: Ο διαχωρισμός φίλου είναι κάπως δύσκολος και γίνεται μόνο σε ενήλικα ψάρια. Τα θηλυκά έχουν πιο φουσκωμένη, στρογγυλή κοιλιά και τα αρσενικά πιο μεγάλο και στολισμένο ραχιαίο πτερύγιο.

Διακόσμηση ενυδρείου: Πυκνοφυτεμένο ενυδρείο με σκιερά μέρη και πολλές κρυψώνες για να νιώθουν ασφάλεια. Χρειάζονται χαμηλή ροή και η χρήση φυτών επιφάνειας είναι απαραίτητη. Συνιστάται η χρήση σκουρόχρωμου υποστρώματος.

Ζώνη κολύμβησης: Σε όλες τις ζώνες κολύμβησης.

Διατροφή: Είναι παμφάγα ψάρια. Αποδέχονται τις αποξηραμένες τροφές του εμπορίου, αλλά πρέπει να τα ταΐζουμε και με κατεψυγμένες και ζωντανές τροφές.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 2-5 χρόνια.

Ιδανικοί συγκάτοικοι: Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή των συγκατοίκων τους, οι οποίοι πρέπει να είναι παρόμοιου ή μικρότερου μεγέθους και με φιλικό ταμπεραμέντο, αν δεν θέλουμε να είναι τα ψάρια μας διαρκώς κρυμμένα.
Ιδανικοί συγκάτοικοι είναι τα μικρά είδη Rasboras και Corydoras, Otocinclus και Khuli Loach.

Υποείδη και υβρίδια: Δεν υπάρχουν υποείδη και υβρίδια του Trichopsis Pumila.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Τα αρσενικά γίνονται επιθετικά μεταξύ τους κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής. Για αυτόν τον λόγο συνιστάται η διατήρηση περισσότερων θηλυκών στο ενυδρείο. Αναπαράγονται με τη δημιουργία φωλιάς από φυσαλίδες πάνω σε κάποιο φύλλο ή στην επιφάνεια με την βοήθεια των φυτών επιφανείας. Η φωλιά δημιουργείται από τον αρσενικό. Το ζευγάρωμα γίνεται κάτω από την φωλιά με τον ίδιο τρόπο με τα άλλα λαβυρινθόψαρα. Η διαδικασία διαρκεί πολλές ώρες και τα ψάρια εναποθέτουν 10-15 αυγά κάθε φορά μέχρι να γεμίσουν την φωλιά με περίπου 70-180 αυγά. Το θηλυκό μετά είναι καλό να μετακινηθεί επειδή το αρσενικό μπορεί να της επιτεθεί. Τα αυγά εκκολάπτονται μετά από 1-2 μέρες και ο γόνος αρχίζει να κολυμπά μετά από περίπου άλλες 2 μέρες. Ο γόνος μπορεί να τραφεί αποκλειστικά με Infusoria για τις πρώτες 10 περίπου μέρες. Έτσι, το φυτό moss μέσα στο ενυδρείο είναι σημαντικό, επειδή σε αυτό ζουν μεγάλες αποικίες Infusoria.Μετά τις 10 μέρες μπορούμε να ταΐσουμε με walterworms, microworms και ναύπλιους artemia salina.H αναπαραγωγή επιτυγχάνεται με ποικιλία τροφών και κυρίως ζωντανών και κατεψυγμένων τροφών, καθώς και με την διατήρησή τους σε άριστες συνθήκες.


Γενικές πληροφορίες: Είναι ένα από τα μικρότερα είδη της οικογένειας των Labyninthids και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην διατήρησή τους. Το ενυδρείο τους πρέπει να έχει πολύ καλή φίλτρανση με χαμηλή ροή και είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και των παραμέτρων του νερού. Είναι ένα πολύ όμορφο ψαράκι το οποίο θα μας ανταμείψει με τα χρώματα και την συμπεριφορά του αν του παρέχουμε τις απαραίτητες συνθήκες. Δεν συνιστάται για αρχάριους.

 

Sparkling Gourami, Trichopsis Pumilus, Pygmy Gourami, Dwarf Croaking Gourami

 

Sparkling Gourami, Trichopsis Pumilus, Pygmy Gourami, Dwarf Croaking Gourami

 

Οι φωτογραφίες ανήκουν στον χρήστη faze

 

Το προφίλ δημιουργήθηκε από το χρήστη bbetta στα πλαίσια των εργασιών της BetTeam
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...