Jump to content

Recommended Posts

Hyphessobrycon megalopterus Black Phantom Tetra

 

Επιστημονικό Όνομα: Hyphessobrycon megalopterus (Eigenmann, 1915)
Κοινές Ονομασίες: Black Phantom Tetra
Ελληνικό Όνομα: -
Γενική κατηγορία: Characins
Τάξη: Characiformes
Οικογένεια: Characidae

Μέγεθος: 3,5-4,5 εκατοστά με την ουρά

Βιότοπος: Ν. Αμερική, στις λεκάνες των ποταμών Paraguay και Guaporé στην Βραζιλία και Βολιβία. Ζει στα ήσυχα, ρηχά και καθαρά νερά των παραπάνω ποταμών. όπου σε αντίθεση με τα συνήθως σκοτεινά νερά του Αμαζονίου η βλάστηση είναι πυκνή.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 6-7,5 (Ιδανικά: 6,5-7 )
KH: -
GH: 2-18°dGH (Ιδανικά: 2-10°dGH )
Θερμοκρασία: 22-28°C (Ιδανικά: 24-26°C )
Λίτρα: 60 λίτρα κατ' ελάχιστο για μια μικρή ομάδα 6 ατόμων.

Κοινωνική συμπεριφορά: Ένα από τα πιο κατάλληλα tetra για κοινωνικό ενυδρείο. Είναι σμηνόψαρο και θα πρέπει να διατηρούνται σε ομάδα τουλάχιστον 6 ατόμων και αν είναι δυνατό πάνω από 10 άτομα, με μικρή υπεροχή στον αριθμό των αρσενικών. Συχνά παρατηρούμε μεταξύ των αρσενικών ψεύτικες μάχες. Τοποθετούνται το ένα πλάι στο άλλο εκτείνουν πλήρως τα πτερύγια τους και ξεκινούν έναν εντυπωσιακό κυκλικό χορό. Το χρώμα του σώματος τους γίνεται ακόμα πιο σκούρο και το μαύρο περίγραμμα των πτερυγίων τους διαγράφεται πολύ πιο έντονο. Οι εικονικές αυτές μάχες μερικές φορές γίνονται πιο έντονες και καταλήγουν στο σκίσιμο των πτερυγίων τους. Τέτοιου είδους τραύματα βέβαια επουλώνουν πολύ γρήγορα.

Διαχωρισμός φύλου: Ο διαχωρισμός των φύλων είναι σχετικά εύκολος. Τα αρσενικά καθώς ενηλικιώνονται αναπτύσσουν ένα πιο εκτεταμένο ραχιαίο πτερύγιο σε σύγκριση με τα θηλυκά, των οποίων τα θωρακικά, κοιλιακά και εδρικά πτερύγια έχουν ένα κοκκινωπό χρώμα. Τα θηλυκά έχουν ένα αρκετά πιο στρογγυλεμένο προφίλ.

Διακόσμηση ενυδρείου: Τα black phantom tetra θα δείχνουν εντελώς άχρωμα και ασήμαντα ψαράκια σε ένα ακατάλληλα διαμορφωμένο ενυδρείο. Σε ένα πυκνά φυτεμένο ενυδρείο θα μπορέσει να δείξει το χρώμα του δημιουργώντας πολύ όμορφη αντίθεση με το πράσινο των φυτών. Η ύπαρξη ικανοποιητικού φωτισμού είναι σημαντική τόσο για την ανάπτυξη των φυτών, όσο και για την σωστή ανάδειξη των χρωμάτων τους. Σημαντική θεωρείται βέβαια και η ύπαρξη φυτών επιφανείας ή επιπλεόντων φυλλωμάτων για να δημιουργηθούν κάποιες πιο “σκοτεινές” περιοχές όπου λαμβάνει χώρα ο “αγώνας” των αρσενικών για ιεραρχία.

Ζώνη Κολύμβησης: Κυρίως κινείται στο μέσον του ενυδρείου αλλά και στα υπόλοιπα επίπεδα.

Διατροφή: Πολύ εύκολο στην διατροφή του. Θα δεχτούν όλες τις τροφές, αποξηραμένες, κατεψυγμένες (artemia, bloodwarms, daphnia κλπ) και ζωντανές (artemia, grindal, daphnia κλπ).

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 5 χρόνια.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να συγκατοικήσει εύκολα με πολλά είδη ψαριών όπου ζουν στις ίδιες συνθήκες χημείας νερού και είναι φιλήσυχα. Συνήθως τα βλέπουμε σε ενυδρεία μαζί με τα corydoras, τα pleco και με άλλα tetra (σε μικρά ενυδρεία είναι καλύτερα να είναι το μοναδικό κοπαδόψαρο στην μεσαία ζώνη κολύμβησης) χωρίς κανένα πρόβλημα. Όχι μεγάλες κιχλίδες.

Υποείδη και υβρίδια: -

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Η αναπαραγωγή τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέτριας δυσκολίας δεδομένης πάντα της δυσκολίας που παρουσιάζουν στο σύνολο τους τα tetra. Απαιτούνται ωστόσο ιδιαίτερες συνθήκες και ακριβείς χειρισμοί.
Πρώτα από όλα πρέπει να ετοιμαστεί σωστά το ενυδρείο αναπαραγωγής. Ένα επιμελώς καθαρισμένο ενυδρείο 20 λίτρων φαίνεται να επαρκεί για την αναπαραγωγή ενός ζευγαριού. Τα black phantom tetra σκορπούν στο νερό αυγά που δεν είναι κολλώδη και καταλήγουν στο βυθό του ενυδρείου. Για το λόγο αυτό δε θα πρέπει να τοποθετηθεί υπόστρωμα στο ενυδρείο, παρά μόνο μια σχετικά λεπτή σήτα 2 με 3 εκατοστά πάνω από τον πυθμένα, που θα επιτρέπει τα αυγά να διέρχονται μέσα από τα ανοίγματα της αλλά θα αποτρέπει τα ενήλικα να τα φτάσουν και να τα φάνε. Μια τέτοια σήτα μπορεί εύκολα να φτιαχτεί από κουνουπιέρα με κατάλληλου μεγέθους ανοίγματα, στερεώνοντας την καλά πάνω σε ένα πλαστικό πλαίσιο. Για να απέχει 2-3 εκατοστά από τον πυθμένα, τοποθετούμε στον πάτο κάποια κομμάτια από ουδέτερο υλικό (πλαστικό, πέτρες, μέταλλο). Θερμοστάτης και ένα καλά στρωμένο αερόφιλτρο συμπληρώνουν τον εξοπλισμό του ενυδρείου αναπαραγωγής.
Το νερό του ενυδρείο θα πρέπει να έχει θερμοκρασία γύρω στους 28°C, ph κάτω από 6.5 και σκληρότητες kH<1 και gH μεταξύ 2 και 4. Την ποιότητα αυτή του νερού μπορούμε να την πετύχουμε είτε με νερό που διέρχεται μέσα από ΑΟ, είτε μα νερό που έχει υποστεί επεξεργασία και παλαίωση με τύρφη.
Η επιλογή του ζευγαριού είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Τα black phantom tetra φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία περίπου ενός έτους. Μπορούμε εύκολα να ξεχωρίσουμε ένα θηλυκό που έχει αυγά. Η κοιλιά του είναι ιδιαίτερα φουσκωμένη και σχεδόν μπορούμε να δούμε τα αυγά μέσα στο σώμα του θηλυκού. Όπως και στα υπόλοιπα tetra, για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας θα πρέπει να έχουμε φροντίσει τα ψάρια μας να βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση ταΐζοντας τα για 2 με 3 εβδομάδες με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες. Αν και κάτι τέτοιο δεν δείχνει να είναι απαραίτητο στα black phantom tetra.
Στην μέση του ενυδρείου τοποθετούμε ένα κομμάτι java moss ή μάλλινες χοντρές κλωστές πλεξίματος δεμένες σε ένα παχύ ματσάκι.
Το ζευγάρι τοποθετείται στο ενυδρείο το απόγευμα. Δεν ταΐζουμε τα ψάρια μας. Συνήθως την επόμενη μέρα νωρίς το πρωί λαμβάνει χώρα η διαδικασία του ζευγαρώματος. Θα παραχθούν μερικές εκατοντάδες αυγά, τα οποία θα πέσουν στον βυθό ασφαλή καθώς λόγω της σήτας δε μπορούν να φαγωθούν από τους γονείς τους. Σε μερικές ώρες η διαδικασία του ζευγαρώματος θα σταματήσει και οι γονείς θα πρέπει αφαιρεθούν και να μεταφερθούν στο κανονικό τους ενυδρείο.
Τα αυγά των tetra χρειάζονται απόλυτο σκοτάδι για να εκκολαφθούν, όπως και τα νεογνά κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής τους. Επομένως τα φώτα παραμένουν κλειστά και το ενυδρείο καλύπτεται έτσι ώστε να μην εισέρχεται φως. Τα νεογνά τρέφονται από τον λεκιθικό τους σάκο για 3 – 4 ημέρες και κατά το διάστημα αυτό δεν λαμβάνουν τροφή. Αφού καταναλώσουν τον λεκιθικό σάκο, τα νεογνά αρχίζουν να κολυμπούν και τότε είναι που πρέπει να τους παρέχουμε ζωντανή τροφή πολύ μικρού μεγέθους όπως infusoria. Ταΐζουμε σε ποσότητες που μπορούν να καταναλώσουν και αρκετές φορές την ημέρα. Καθώς μεγαλώνουν μπορούν να καταναλώσουν nauplii artemia, microworms και τροφές του εμπορίου κατάλληλες για γόνο.
Ζωτικής σημασίας είναι η διατήρηση σταθερών αλλά και πολύ καλών συνθηκών νερού. Μικρές και συχνές αλλαγές νερού θα βοηθήσουν στην επιβίωση αλλά και σωστή ανάπτυξη των νεαρών ψαριών.

Γενικές πληροφορίες: Τα συναντάμε αρκετά συχνά στο εμπόριο, αλλά τα προσπερνάμε πολύ εύκολα λόγο των αχνών χρωμάτων που συνήθως παρουσιάζουν στα ενυδρεία των καταστημάτων. Είναι αρκετά προσαρμοστικά ψάρια, αλλά για να δείξουν τα πραγματικά τους χρώματα και τις συμπεριφορές τους χρειάζονται συνθήκες που να πλησιάζουν τις ιδανικές. Φυσικά όπως σε κάθε κοπαδόψαρο, όσο το δυνατό μεγαλύτερο κοπάδι τόσο πιο εντυπωσιακό και φυσικό είναι το αποτέλεσμα.


Black Phantom Tetra

 

Black Phantom Tetra

 

Black Phantom Tetra

 

Black Phantom Tetra

 

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον χρήστη theodor72

 

Το προφίλ δημιουργήθηκε από το χρήστη theodor72 στα πλαίσια των εργασιών της ProfiTeam

 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...