Jump to content

Recommended Posts

 

Gasteropelecus sternicla Common Hatchet / Hatchetfish, Silver Hatchetfish, Black-lined Hatchetfish

 

Επιστημονικό Όνομα: Gasteropelecus sternicla (Linnaeus,1758)

Κοινές ονομασίες: Common Hatchet / Hatchetfish, Silver Hatchetfish, Black-lined Hatchetfish

Ελληνικό Όνομα: -
Γενική κατηγορία: Characins
Τάξη: Characiformes
Οικογένεια: Gasteropelecidae

Μέγεθος: 6,5 εκατοστά στο ενυδρείο. Στη φύση αρκετά μικρότερα (4 εκατοστά).

Βιότοπος: Νότιος Αμερική, στον Αμαζόνιο και τους παραποτάμους του στον Νότο. Βραζιλία, Βολιβία Περού, καθώς επίσης και στα μικρότερα ρέματα στην Γουιάνα και το Σουρινάμ. Ζει σε νερά με χαμηλή ροή ή ακόμα και στάσιμα, σε περιοχές με πολύ πυκνή επιφανειακή βλάστηση. Συνήθως κινείται στην επιφάνεια, αλλά όταν απειληθεί θα απομακρυνθεί από αυτήν.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 5,5-7,5 ( ιδανικά: < 6,5)
KH: - °dKH
GH: <15 °dGH
Θερμοκρασία: 23-27 °C (ιδανικά: 25-26 °C)

Λίτρα: Ενυδρείο με ελάχιστο μήκος 80 εκατοστών για μια ομάδα 6 ατόμων. Καθώς τα ψάρια κινούνται κυρίως στα πάνω στρώματα του ενυδρείου, μεγαλύτερη σημασία πρέπει να δίνεται στην επιφάνεια παρά στα λίτρα.

Κοινωνική συμπεριφορά: Ήρεμο και ειρηνικό αλλά και ντροπαλό είδος, κατάλληλο για τα περισσότερα κοινωνικά ενυδρεία. Πολλές φορές στέκεται ακίνητο ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του νερού. Ίσως είναι νευρικό αν διατηρείται με άλλα υπερκινητικά και ιδιαίτερα δραστήρια είδη. Πρέπει να διατηρείται οπωσδήποτε σε ομάδες τουλάχιστον έξι ατόμων, για να εμφανίσουν φυσιολογική συμπεριφορά και μακροημέρευση.

Διαχωρισμός φύλου: Ο διαχωρισμός του φύλλου είναι δύσκολος αλλά μπορεί να επιτευχθεί με παρατήρηση από πάνω. Το αρσενικό έχει πιο λεπτό σώμα από το θηλυκό.

Διακόσμηση ενυδρείου: Ένα ενυδρείο που φιλοξενεί αυτά τα ψάρια μπορεί να διακοσμηθεί με δύο τρόπους. Είτε δημιουργώντας έναν κλασικό βιότοπο Αμαζονίου με ρίζες, ανοιχτόχρωμη άμμο, λίγα φυτά και κάποια φυτά επιφάνειας είτε να φτιάξουμε ένα πυκνοφυτεμένο ενυδρείο. Όποια διακόσμηση και αν επιλέξουμε, το ενυδρείο μας θα πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτει καπάκι το οποίο να κλείνει καλά, γιατί έχουν την ικανότητα να πραγματοποιούν μεγάλα άλματα. Η ύπαρξη φυτών επιφανείας είναι σημαντική για να νιώθουν τα ψάρια άνετα και ασφαλή. Πρέπει όμως να φροντίσουμε να υπάρχει και αρκετή ελεύθερη επιφάνεια νερού αφού κολυμπούν ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του νερού. Θα κινηθούν προς τον βυθό του ενυδρείου κυρίως όταν νιώθουν να απειλούνται. Επίσης, τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά στην επιφάνεια του νερού.

Ζώνη κολύμβησης: Κυρίως κινούνται στην μέση και την επιφάνεια του ενυδρείο.

Διατροφή: Είναι σαρκοφάγα ψάρια με ιδιαίτερη προτίμηση στα έντομα. Τρώνε ζωντανές (daphnia, artemia salina, blood worms, λάρβες και προνύμφες εντόμων) και κατεψυγμένες τροφές αλλά δεν λένε όχι και σε φύλλα (flakes) αρκεί να παραμένουν στην επιφάνεια του νερού και να μην βυθίζονται γρήγορα. Δε θα κάνουν τον κόπο να ασχοληθούν με κομμάτια τροφής που έχουν βυθιστεί, μιας και όπως φαίνεται και από την διαμόρφωση του στόματος τους, έχουν εξειδικευτεί να τρέφονται από την επιφάνεια.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 2 με 5 χρόνια. Έχουν περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν το άνω όριο όταν διατηρούνται σε ομάδες, ιδανικά 8 ατόμων και πάνω.

Ιδανικοί συγκάτοικοι: Αν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για τροφή ή και την περιοχή μεταξύ hatchet-fish και άλλων ψαριών που τρέφονται-ζουν στα ανώτερα στρώματα τότε δημιουργούνται προβλήματα! Είναι ένας από τους ελάχιστους λόγους που μπορεί να γίνουν επιθετικά προς τους συγκατοίκους τους. Γι' αυτό συνήθως επιλέγονται για συγκατοίκηση ήρεμα ψάρια που κολυμπούν σε διαφορετικά επίπεδα του ενυδρείου, όπως τα περισσότερα είδη tetras, ώστε να αποφευχθεί η ένταση και το στρες.

Υποείδη και υβρίδια: -

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Σε περιβάλλον αιχμαλωσίας δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για επιτυχημένες αναπαραγωγές. Στην φύση, το θηλυκό γεννά τα αυγά της στα επιπλέοντα φυτά και αμέσως μετά ο αρσενικός τα γονιμοποιεί, περνώντας την πυελική του χώρα και αποδεσμεύοντας σπέρμα, πολύ προσεκτικά πάνω τους. Για να εκκολαφθούν τα αυγά πρέπει η γενική σκληρότητα να μην ξεπερνά τους 5 βαθμούς ενώ το pH θα πρέπει να κυμαίνεται από 5,5 ως 6,5 βαθμούς. Η εκκόλαψη γίνεται μέσα σε 30 ώρες ενώ τα μικρά κολυμπούν ελεύθερα από την πέμπτη μέρα.

Γενικές πληροφορίες: Το Carnegiella strigata έχει ασημί/λευκό χρώμα και το σχήμα του είναι από τα πιο περίεργα που συναντάμε στα ενυδρεία μας. Μια σκουρόχρωμη γραμμή, σχεδόν μαύρη, συνοδευόμενη από μια παράλληλη γραμμή χρώματος ασημί, ξεκινάει από τα βράγχια και καταλήγει στο διχαλωτό ουραίο πτερύγιο. Ενώ αυτή είναι ξεκάθαρη στα common hatchet-fish (είναι και η μοναδική άλλωστε), στα marbled αναμειγνύεται με άλλες, φαρδύτερες γραμμές χρώματος μαύρου. Αυτά τα «νερά - αποχρώσεις» είναι υπαίτια για την ονομασία των marbled hatchet fish.

Το σώμα τους είναι συμπιεσμένο πλευρικά και η θωρακική και κοιλιακή τους περιφέρεια είναι στρογγυλεμένη. Σ' αυτό το σημείο, οι θωρακικοί μύες παρουσιάζουν μεγάλη ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να αποτελούν το 25% του βάρους τους. Τα θωρακικά πτερύγια μοιάζουν με φτερά που είναι στραμμένα προς τα επάνω και όταν βρίσκονται σε πλήρη έκταση, έχουν το μισό μήκος του συνολικού μεγέθους τους. Το ραχιαίο πτερύγιο, μετρίου μεγέθους, βρίσκεται πολύ κοντά στο ουραίο ενώ τα πτερύγια στην κοιλιακή χώρα, είναι πολύ μικρά, σχεδόν ατροφικά. Αυτή η μορφολογία του επιτρέπει να εκτελεί εντυπωσιακά άλματα είτε για να αποφύγει κάποιον επίδοξο θηρευτή, είτε για να πιάσει έντομα. Τα ψάρια πραγματοποιούν πτήσης σε απόσταση 2 – 3 μέτρων πετώντας ξυστά από την επιφάνεια του νερού και κάποια hatchet κουνάνε τα πτερύγια τους όπως τα έντομα ή τα πτηνά.

Γενικά, είναι από τα πιο ανθεκτικά hatchet, ωστόσο πρέπει πάντα να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή κατά την αρχική του εισαγωγή στο ενυδρείο. Καθαρό νερό λοιπόν και σταδιακή προσαρμογή και δεν θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα στην διατήρηση του.

Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από τον Rafael Motizuki (www.aquahobby.com)

 

Το προφίλ δημιουργήθηκε από το χρήστη Χρήστος 96 στα πλαίσια των εργασιών της ProfiTeam
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...