Jump to content

Recommended Posts

Nematobrycon palmeri Emperor Tetra

(Οι φωτογραφία ανήκει στον χρήστη Ζ_Χ. )


Επιστημονικό Όνομα: Nematobrycon palmeri (Eigenmann, 1911)
Κοινές ονομασίες: Emperor Tetra
Ελληνικό Όνομα: -
Γενική κατηγορία: Characins
Τάξη: Characiformes
Οικογένεια: Characidae

Μέγεθος: 4,2 - 6 εκατοστά.

Βιότοπος: Τα συγκεκριμένα ψάρια τα συναντάμε συνήθως σε βιότοπους της Νοτίου Αμερικής: Ποτάμια και παραπόταμοι χαμηλής ροής όπως οι λεκάνες απορροής των ποταμών San Juan και Rio Atrato στην Κολομβία είναι τα συνηθέστερα μέρη που μπορούμε να τα βρούμε. Τα ποτάμια που τα βρίσκουμε χαρακτηρίζονται για το πολύ μαλακό νερό και τις τροπικές θερμοκρασίες. Στην Νότιο Αμερική οι πυκνοφυτεμένοι βιότοποι τους προσφέρουν περιοχές με χαμηλό φωτισμό για να μπορούν να κρυφτούν. Το είδος έχει εκλείψει σχετικά από την άγρια φύση αλλά διατηρείται σε μεγάλη ποσότητα από αναπαραγωγές για εμπορικούς λόγους όπως τα ενυδρεία.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 5,0 – 7,5 (Ιδανικά: 6,5)
KH: -
GH: 5 – 20°dGH (Ιδανικά: μικρότερο από 12°dGH)
Θερμοκρασία: 23 - 27°C (Ιδανικά: 25°C)
Λίτρα: Για μία ομάδα των 5 ατόμων ένα ενυδρείο με μήκος το λιγότερο 80 εκατοστά και χωρητικότητα τουλάχιστον 70 λίτρα. Προτιμότερο όμως είναι να τα έχουμε σε ομάδες τουλάχιστον των 10 ατόμων ή περισσότερα και σε ενυδρεία άνω των 100 λίτρων.

Κοινωνική συμπεριφορά: Ειρηνικό ψάρι που μπορεί εύκολα να μπει σε ομάδα σε κοινωνικό ενυδρείο μικρόσωμων ψαριών. Σε μικρά ενυδρεία υπάρχει περίπτωση να παρατηρήσουμε εντάσεις μεταξύ των αρσενικών για την εδαφική τους διατήρηση.

Διαχωρισμός φύλου: Τα πτερύγια και των δύο φύλων έχουν μία κίτρινη απόχρωση με μαύρες ακμές και κόκκινη απόχρωση στη βάση του πτερυγίου. Το σώμα του ψαριού είναι σχετικά ιριδίζων με μείγμα από μπλε, γκρι και μοβ. Χαρακτηριστικό είναι η ευρεία σκούρα λωρίδα που διατρέχει οριζόντια κατά μήκος το ψάρι από το στόμα μέχρι την ουρά. Το σώμα έχει πιο ανοιχτές αποχρώσεις κάτω από την λωρίδα και πιο κλειστές αποχρώσεις πάνω από την λωρίδα. Το αρσενικό ξεχωρίζει σχετικά εύκολα καθώς είναι πιο πολύχρωμο από το θηλυκό και τα πτερύγιά του έχουν μεγαλύτερο μήκος. Μια άλλη ενδιαφέρουσα διαφορά είναι ότι στα αρσενικά τα μάτια τους είναι μπλε γύρω από την κόρη τους ενώ στα θηλυκά είναι πράσινα.

Διακόσμηση ενυδρείου: Η διακόσμηση του ενυδρείου πρέπει να του προσφέρει αρκετά σημεία ώστε να κρύβεται σε περίπτωση που αισθανθεί κίνδυνο. Ξύλα και ρίζες σε συνδυασμό με αρκετά φυτά του προσφέρουν πολλά σημεία χαμηλού φωτισμού και κρυψώνες. Για βυθό προτιμότερο είναι η λευκή άμμος.

Ζώνη κολύμβησης: Καταλαμβάνουν την μεσαία ζώνη κολύμβησης.

Διατροφή: Σαν μικρός θηρευτής στην φύση, αρέσκεται στο να τρέφεται με μικρά έντομα, σκουλήκια, καρκινοειδή και λοιπές μορφές από ζωοπλαγκτόν. Στο ενυδρείο μπορούμε να το ταΐζουμε με αποξηραμένα τρόφιμα σε κατάλληλο μέγεθος αλλά δεν θα πρέπει να έχουν αποκλειστικά ένα είδος τροφής. Η τροφή τους θα πρέπει να αποτελείται από διάφορα είδη σε καθημερινή βάση και κυρίως κατεψυγμένη Daphnia και Artemia που βοηθούν στον καλύτερο χρωματισμό τους. Η κατεψυγμένη τροφή βοηθάει επίσης τα ψάρια να έρθουν σε κατάσταση αναπαραγωγής.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Αν και στην φύση η διάρκεια της ζωής τους φτάνει το πολύ τον έναν χρόνο, στα ενυδρεία κάτω από καλές συνθήκες μπορεί να φτάσουν τα 4 – 5 χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι πως έχουν αναφερθεί ορισμένες φορές να φτάνουν τα 11 χρόνια!

Ιδανικοί συγκάτοικοι: Εύκολο στην συμβίωσή του, αυτό το ψάρι αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές σε κοινωνικό ενυδρείο. Ειρηνικό και ζωντανό με ζωηρό χαρακτήρα και χρώματα, προσφέρει μια ευχάριστη αντίθεση με ψάρια πολλών άλλων ειδών. Μπορεί να συμβιώσει με τα περισσότερα είδη μικρόσωμων ψαριών όπως άλλα είδη tetras, danionins και rasboras. Επίσης μπορεί να συμβιώσει με μικρή ομάδα γατόψαρων.

Υποείδη και υβρίδια: -

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Η αναπαραγωγή τους μπορεί να γίνει σε ενυδρεία ξεχωριστά από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ιδανικό μέγεθος είναι 40x20x20 εκατοστά. Το ενυδρείο γεννήστρα θα πρέπει να είναι πολύ υποφωτισμένο και να περιέχει φυτά όπως java moss για να μπορέσουν να αφήσουν τα αβγά τους. Εναλλακτικά μπορούμε να καλύψουμε τον βυθό με κάποιο είδος πλέγματος με τρύπες τέτοιου μεγέθους ώστε να μπορούν να περάσουν τα αβγά μέσα από αυτές. Το νερό θα πρέπει να είναι μαλακό (1 - 10°dGH) και όξινο προς ουδέτερο με εύρος 6,0 έως 7,0 PH και θερμοκρασία 24 – 26,5°C. Μία μικρή αεραντλία με την ελάχιστη ένταση καθώς και ένα φίλτρο σε μεγάλη απόσταση για όσο το δυνατόν λιγότερες αναταράξεις θα βοηθήσουν την οξυγόνωση και την φίλτρανση του ενυδρείου.

Σε περίπτωση που βάλουμε στο ενυδρείο γεννήστρα πολλά αρσενικά θα χρειαστεί μεγαλύτερο ενυδρείο για να μπορέσει κάθε αρσενικό να έχει τη δική του περιοχή.
Μόλις παρατηρηθούν αβγά στην γεννήστρα απομακρύνουμε αμέσως τους γονείς και περιμένουμε 24-36 ώρες για να εκκολαφθούν τα αβγά. Μετά από 4 – 5 ημέρες τα νεογνά μπορούν και κολυμπούν. Επειδή τα νεογνά είναι ευάλωτα σε κάθε παθογόνο οργανισμό θα πρέπει να κάνουμε συχνές αλλαγές νερού κάθε 3 μέρες το αργότερο.

Γενικές πληροφορίες: Αρκετά εμπορικό ψάρι που το βρίσκουμε σε πολλά pet shop. Για να δούμε όμως την πραγματική τους συμπεριφορά χρειάζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ενυδρείο με αρκετά μέλη του είδους για να μπορούν να κοπαδιάσουν. Οι ιδανικές συνθήκες νερού θα αναδείξουν το ιριδίζον σώμα τους.

 

Emperor Tetra

 

Emperor Tetra

 

Emperor Tetra

 

Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Hristo Hristov, πηγή: petshop-zoomania.com



Το προφίλ δημιουργήθηκε από το χρήστη filfilip στα πλαίσια των εργασιών της ProfiTeam

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...