Jump to content

Recommended Posts

Nerite_zps810e5f15.jpg.495d26c6c366fa2572f15c773bb9afe5.jpg

Η φωτογραφία ανήκει στο μέλος Vogias

 

Επιστημονικό Όνομα: Neritina natalensis (Reeve, 1855)
Κοινή Ονομασία: Zebra Snail, Zebra Nerite Snail, Tiger Snail
Ελληνικό Όνομα: Σαλιγκάρι ζέβρα
Οικογένεια: Neritidae
Μέγεθος: 2,5 εκατοστά (από κάποιους αναφέρεται ως μέγιστο μέγεθος τα 5 εκατοστά!)
Βιότοπος: Αφρική (Κένυα, Μοζαμβίκη, Νότια Αφρική, Τανζανία)

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 6-8,5 (Ιδανικά: 7,5-8)
KH: 5-15°dKH
GH: 4-20°dGH
Θερμοκρασία: 22-26°C, (επιβιώνουν μόνο σε τροπικά ενυδρεία, όχι σε κρύο νερό)

Ενυδρείο: τουλάχιστον 20 λίτρα, με στάθμη του νερού χαμηλότερα για να μπορεί να βγαίνει από αυτό.

Κοινωνική συμπεριφορά: Ειρηνικό και ακίνδυνο για όλους τους οργανισμούς του ενυδρείου.

Διαχωρισμός φύλου: Γονοχωριστικά. Ο διαχωρισμός φύλου είναι πολύ δύσκολος (δεν υπάρχουν γνωστά χαρακτηριστικά για τα δύο φύλα).

Ζώνη Κολύμβησης: Βρίσκονται περισσότερο στην επάνω ζώνη του ενυδρείου ενώ συχνά βγαίνουν και έξω από το νερό. Χρειάζεται προσοχή, γιατί έχουν την τάση να δραπετεύουν.

Τροφή: Τρέφεται αποκλειστικά με άλγη και θεωρείται ως το πιο αποτελεσματικό αλγοφάγο είδος. Δεν καταστρέφει τα φυτά. Η δίαιτά του μπορεί να συμπληρωθεί και με ταμπλέτες άλγης.

Μέγιστη ηλικία: 2 χρόνια.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να συγκατοικήσει με όλους τους οργανισμούς αρκεί να μην είναι θηρευτές σαλιγκαριών (loaches, puffers και τα σαλιγκάρια Αnentome helena).

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν αναπαράγεται στο ενυδρείο γλυκού νερού. Ωστόσο μπορεί να γενούν αυγά και στο γλυκό νερό, τα οποία όμως δεν εκκολάπτονται ποτέ και μπορεί να είναι πρόβλημα αισθητικής στο ενυδρείο. Απαιτείται υφάλμυρο νερό για να αναπαραχθεί. Ωστόσο ακόμα και εάν συμβεί αυτό τα νεαρά σαλιγκάρια δεν επιβιώνουν για πολύ. Η διαδικασία αναπαραγωγής σε υφάλμυρο νερό περιλαμβάνει: 1. Ενυδρείο με βυθό πλούσιο σε ασβέστιο (π.χ. θρυμματισμένο κοράλλι). 2. Η πυκνότητα του νερού πρέπει να είναι μεταξύ 1.005 και 1.010 (μετριέται με πυκνόμετρο). 3. Η θερμοκρασία δεν είναι περιοριστικός παράγοντας αλλά ιδανικά πρέπει να είναι γύρω 26 βαθμούς. 4. Τοποθετείται μία ομάδα ζώων (5 ή περισσότερα) στο ενυδρείο αναπαραγωγής, έτσι αυξάνεται η πιθανότητα να είναι σίγουρα και αρσενικά και θηλυκά άτομα. 5. Άφθονη τροφή (ενυδρείο που να περιέχει αρκετή άλγη). Οι παραπάνω συνθήκες είναι ικανές για να γεννήσουν τα σαλιγκάρια αυγά. Αφήνουν μικρά λευκά αυγά συνήθως πάνω σε ξύλα ή στα τοιχώματα του ενυδρείου. Από αυτά (μόνο όταν είναι σε υφάλμυρο νερό) μετά την επώαση βγαίνουν μικρές προνύμφες.

Γενικές πληροφορίες:

Ο τυπικός χρωματισμός του είναι μαύρο και κιτρινό-χρυσό, καφέ ή πράσινο χρυσό (χρώμα του φύλου της ελιάς), με ραβδώσεις που μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονες και που εκτείνονται μέχρι την κορυφή του κελύφους.
Η κοινή του ονομασία (Zebra snail) μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση με τα είδη της ίδιας οικογένειας που έχουν το ίδιο κοινό όνομα, Puperita pupa που είναι ένα μικρό θαλασσινό σαλιγκάρι προερχόμενο από τον Δ. Ατλαντικό, ή Austrocochlea porcata θαλασσινό σαλιγκάρι από την Αυστραλία

Το προφίλ δημιουργήθηκε απο το μέλος Kriton στα πλαίσια των εργασιών της InverTeam

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...