Jump to content

Απαγορευμένες Ομορφίες


Recommended Posts

Pomacea canaliculata

Πασίγνωστο, τεράστιο και σύντομα απαγορευμένο ...

Πρόκειται για ένα ζωντανό το οποίο έχει περάσει τουλάχιστον μια φορά από τα χέρια κάποιου χομπίστα. Pomacea canaliculata ή αλλιώς Golden Apple Snail. Όσο όμορφοι και αγαπητοί είναι αυτοί οι γίγαντες στα ενυδρεία , τόσο καταστρεπτικοί είναι σε κάποια άλλα μέρη του κόσμου. Στη φύση , το μεγάλο τους μέγεθος και η ισχυρή τους πανοπλία, τους προστατεύουν από τους εχθρούς.

Στα ενυδρεία , αν τους δοθεί η ευκαιρία, θα καταβροχθίσουν από φυτά , μέχρι μικρά ψάρια, άλλα σαλιγκάρια και γαρίδες. Πολλοί χομπίστες , χάνουν το ενδιαφέρον τους μετά από μια τέτοια συμπεριφορά και με την πρώτη ευκαιρία πετούν τα σαλιγκάρια στην πρώτη λίμνη ή ποτάμι που θα βρουν μπροστά τους.

Αυτό που δεν περνάει από το μυαλό τους εκείνη τη­­ στιγμή , είναι ότι τα συγκεκριμένα σαλιγκάρια, είναι ένα εξελικτικό θαύμα. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και αναπαράγονται με μεγάλη ευκολία σε μια ποικιλία συνθηκών.

Μια μόνο γέννα μπορεί να περιλαμβάνει 500 αυγά. Κάθε θηλυκό, μπορεί να γεννήσει μέχρι και 1000 αυγά το μήνα και έχει 4 αναπαραγωγικές περιόδους το χρόνο. Αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, μετά από περίπου 2 εβδομάδες το 80% των αυγών θα δώσει μικρά σαλιγκάρια. Μετά από έναν μήνα φτάνουν στην ενηλικίωση και μετά από 2 με 4 μήνες είναι ικανά για αναπαραγωγή. Η αναλογία θηλυκών αρσενικών έχει υπολογιστεί ότι είναι 6-1. Ένα και μόνο ζευγάρι , μπορεί να «παράξει» 9.000 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Αυτά τα γεγονότα και δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το πόσο καταστρεπτικό μπορεί να γίνει το συγκεκριμένο είδος. Δεν πρέπει να μας κάνει έκπληξη λοιπόν η τεράστια ζημιά που έχει προκληθεί στους ορυζώνες στην Ασία, ούτε και τα οικολογικά προβλήματα που μπορούν να προκληθούν στις νέες περιοχές που εισβάλουν τα σαλιγκάρια.

Όλα τα παραπάνω, είναι σοβαροί λόγοι για να απαγορευτεί η εισαγωγή και η εξάπλωση ολόκληρης της οικογένειας του είδους Pomacea στην Ευρώπη. Ειδικά μετά από την ανακάλυψη πληθυσμών Pomacea insularium στην Ισπανία. Ο διαχωρισμός του Pomacea insularium από το Pomacea canaliculata είναι πολύ δύσκολος, ακόμα και από ειδικούς. Γι αυτό το λόγο απαγορεύτηκαν προληπτικά οι εισαγωγές όλων των σαλιγκαριών του γένους Pomacea, γεγονός που πυροδότησε συζητήσεις και διαφωνίες. Εξάλλου τα δεδομένα που αναφέρθηκαν πιο πάνω προέρχονται από τροπικές περιοχές και όχι στην Ευρώπη. Ο μεταβολισμός των σαλιγκαριών εξαρτάται αποκλειστικά από την θερμοκρασία.

Επιστήμονες από την Κίνα απέδειξαν μέσω πειραμάτων, ότι τα ενήλικα και μεγάλα Pomacea caniculata δεν αντέχουν πάνω από μια εβδομάδα σε θερμοκρασίες κοντά στο 0. Τα μικρότερα σαλιγκάρια άντεξαν 20 ημέρες στην ίδια θερμοκρασία. Σε θερμοκρασία 4 βαθμών, έχουν περιορισμένη δραστηριότητα αλλά στη διάρκεια του πειράματος (30 ημέρες) δεν πέθανε κανένα. Για να εκκολαφθούν τα αυγά και να μπορέσουν να αναπτυχθούν τα μικρά , χρειάζονται τουλάχιστον 11 βαθμοί Κελσίου.

Πρέπει λοιπόν να υπάρξουν περαιτέρω μελέτες για να μπορούμε να καταλάβουμε αν τα σαλιγκάρια μπορούν να αντέξουν τον Ευρωπαϊκό χειμώνα και αν οι ζεστές περίοδοι του χρόνου, αρκούν, ώστε να αναπτυχθούν επικίνδυνα οι πληθυσμοί των σαλιγκαριών. Παρόλα αυτά η προσαρμοστικότητα του είδους δεν μας επιτρέπει να βγάλουμε εύκολα ασφαλή συμπεράσματα. Σύμφωνα με τους Κινέζους επιστήμονες, η θερμοκρασίες, στις οποίες το σαλιγκάρι είναι πραγματικά ενεργό κυμαίνεται από τους 8 μέχρι τους 28 βαθμούς Κελσίου. Ένα άλλο γεγονός που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, είναι ότι τα σαλιγκάρια μπορούν να κλειστούν στο κέλυφός τους για περίπου 6 μήνες, περιμένοντας καλύτερες συνθήκες.

Όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν για το Pomacea diffusa (το κοινό apple snail που έχουμε πολλοί στα ενυδρεία μας). Παρόλα αυτά , όπως είπαμε και παραπάνω , έχει απαγορευτεί από 01.01.2013 η εισαγωγή όλων των σαλιγκαριών του είδους Pomacea στην Γερμανία. (για την Ελλάδα δεν γνωρίζω γιατί δεν παρακολουθώ τις εξελίξεις στα καταστήματα)

Πηγή :

ΧΧΧVII. Fishlight , έκδοση Μάρτιος 2013

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστουμε για τις χρησιμες πληροφοριες Δημητρη!

Link to comment
Share on other sites

Και αργησαν να τα απαγορευσουν...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...