Jump to content

Γιατί Μου Κρύβεται;


Recommended Posts

Είμαι αρχάρια και με πολλές ανησυχίες ως νέα μαμά ψαριών. Μου έφεραν δώρο ένα Haquoss Evolution Eco Led 76 88lt και το εμπλούτισα με κάποια φυτά κι ένα ψεύτικο κοράλι (μετά από επιθυμία των 2 μικρών μου κοριτσιών). Το Σάββατο συμπληρώνουμε τη δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας του και φιλοξενούμε 2 γκάπυς, 2 γατόψαρα και 6 τέτρα. Τα γκάπυς μπήκαν τη δεύτερη μέρα ενώ τα υπόλοιπα ψαράκια μετά από μια εβδομάδα. Τα γκάπυς μόλις έπεσαν γέννησαν 19 μωράκια. Δυστυχώς επιβίωσαν μόνο 3 κρυμμένα πίσω από το φίλτρο. `Ολα είναι μια χαρά εκτός από το μεγαλύτερο γατόψαρο που εδώ και 2 μέρες είναι κρυμμένο συνέχεια μέσα στο φυτό. Βγαίνει ελάχιστα.Μήπως το πειράζει το πολύ φως; Στις σχισμές του φίλτρου υπάρχουν κάτι σαν αυγά. Μπορεί να είναι από σαλιγκάρια. Εχω 2 Chlea Helena και 2 Physa Fontinalis που ήρθαν με τα φυτά. Κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη. P1050520.JPG P1050507.JPG P1050523.JPG

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου Μαρια και καλως ηρθες!

Το κοραλι καταρχην βγαλτο , καθως ανεβαζει τις σκληροτητες του ενυδρειου σου.

Εχεις ασυμβατα ψαρια μεταξυ τους .. μπερδεμενα σκληρου με μαλακου..

παντως πολυ ομορφο ενυδρειο για αρχαρια!

λοιπον.. τα γκαπυ - σκληρου νερου (βρυσης) πανε σε χαρεμια (1 αρσενικο με 3-4 θυληκα) , ωστε να μην πιεζει ο αρσενικος και στρεσσαρει μονο ενα κοριτσακι.

Τα γατοψαρα που εχεις ειναι corydoras aeneus , χρειαζονται ομαδα (7+ ατομων) , ωστε να νιωθουν ασφαλεια.. λογικα γι αυτο κρυβεται το ψαρι..

Ειναι ψαρια μαλακου νερου, που σημαινει πως θελει επεξεργασια με τυρφη ή αντιστεοφη οσμωση το νερο της βρυσης πριν μπει στο ενυδρειο.

Τα τετρας (δεν φαινονται για να σου πω το ειδος) , ειναι κι αυτα μαλακου νερου και ισχυει το ιδιο για το νερο τους, οπως στα κορυντορας.

Κι αυτα θελουν ομαδα-κοπαδι ανω των 10 ατομων..

Για μενα , θα σου ελεγα να δωσεις τα γκαπυ και να κρατησεις τα ψαρια μαλακου νερου, δεν ειναι τιποτα να "φτιαχνεις" το νερο σου με τυρφη.. απλα ειναι μια διαδικασια παραπανω...

παντως μια χαρα θα τα πας , γιατι σε βλεπω τα "παιρνεις" γρηγορα ;)

αν εχεις μετρησεις νερου, καλο ειναι να μας τις αναφερεις.. ειναι απαραιτητες για ενα νεο ενυδρειο.

επισης θα ηθελα να μαθω εαν εστρωσες και πως το φιλτρο.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Μαράκι καλώς ήρθες και από εμένα!!

Διάβασε αυτά τα πολύ ωραία άρθρα που θα σου λύσουν πολλές απορίες http://www.aquazone.gr/forums/topic/79915-c-dhnthoc-aadhaoeth-iaa-oi-aaioaenaassi/?p=717028

Προσπάθησε να κάνεις αλλαγή νερού της τάξης του 30% κάθε εβδομάδα (για τα 90 περίπου λίτρα σου αντιστοιχούν 30 λίτρα φρέσκου νερού). Το φίλτρο δεν το πλένουμε ποτέ σε νερό βρύσης διότι καταστρέφονται τα πολύτιμα βακτήρια του. (Θα καταλάβεις διαβάζοντας τα άρθρα στο λινκ που έβαλα πιο πάνω)

Εφ' όσον έχεις τροπικά ψαράκια θα χρειαστείς δύο θερμοστάτες (ένα για το ενυδρείο και έναν για το δοχείο προετοιμασίας του νερού) και ένα απλό θερμόμετρο ενυδρείου.

Αν θες πες μας τι εξοπλισμό έχεις και τις ρουτίνες σου για να μπορέσουμε να σε ενημερώσουμε καλύτερα... :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ και τους δυο. Καταρχάς ίσως θα είχε κάποιο ενδιαφέρον να σας εξηγήσω πως προέκυψε αυτός ο"ξαφνικός έρωτας". `Ενας συγγενής έχει κατάστημα με είδη ενυδρείων. Μ' έτρωγε πολύ καιρό να μου φτιάξει ένα ενυδρείο. Εγώ αρνιόμουν καθότι έχω σκυλί, παιδιά, γατί, δουλειά κι αγάπη για ταξίδια. `Εχω όμως και κήπο και μια λεκάνη με νούφαρα. Το καλοκαίρι προέκυψε το πρώτο δώρο, κουνουπόψαρα για να γλιτώσουμε από τα κουνούπια. Σιγά- σιγά πείστηκα και για το ενυδρείο. `Ετσι πριν 2 εβδομάδες μας το έφερε και το έστησε. `Εβαλε φίλτρο Haquoss Biotriangle Large(10x10x29h cm) ,αντλία Airline 2 (1,8 lt/min 3watt). To ενυδρείο είναι76x32x43cm(88lt). Για στρώσιμο έριχνα για μια βδομάδα κάθε μέρα 2 καπάκια βακτήρια . Νερό δεν έχω αλλάξει ακόμα καθότι μου είπε ν' αλλάζω κάθε 15 ημέρες το 1/4. Τη δεύτερη μέρα έριξα τα 2 κουνουπόψαρα που μου είχαν απομείνει στα νούφαρα, αφού τα είχα σε γυάλα κάποιες μέρες και κάνοντας μια προσαρμογή με αλλαγές νερού από το ενυδρείο στη γυάλα και το αντίστροφο για μισή ώρα. Με το που τα έριξα το ένα γέννησε. Νομίζω όμως ότι αυτά τα δυο που απόμειναν είναι θηλυκά. Τα τέτρα είναι emper και τα πήρα το Σάββατο που μας πέρασε μαζί με τα δυο γατόψαρα. Στην αρχή ήταν και το δυο ζωηρά. Το πιο μεγαλόσωμο (θηλυκό;) σήμερα είναι συνέχεια κρυμμένο. Μήπως φοβάται τα γκάπυς; Eίναι ψιλοεπιθετικά. `Οταν ρίχνω την ταμπλέτα (2 φορές την εβδομάδα) για τα γατόψαρα, την τσακίζουν όλη τα γκάπυς και δεν αφήνουν κανένα να πλησιάσει. Η καθημερινή ρουτίνα μου είναι να ρίχνω δυο ψεκασμούς από τα λιπάσματα για τα φυτά, ν' ανάβω το φως 10 ώρες και να ρίχνω φαγητό. Μετρήσεις δεν έχω κάνει κι ούτε μου μίλησε κανείς γι' αυτό. Μόνο ένα θερμόμετρο έχω βάλει και φροντίζω να είναι η θερμοκρασία στους 26 βαθμούς. θερμοστάτη δεν ξέρω τι μου έβαλε. Μου είπε αλλαγή φίλτρου μια φορά το μήνα και πλύσιμο σφουγγαριού με νερό ενυδρείου. Σίγουρα πρέπει να ρίξω αρκετό διάβασμα κι ευτυχώς σε σας βρήκα αρκετό υλικό.

Link to comment
Share on other sites

Αχ να ειχα κι εγω ενα τετοιο συγγενη!

Τα κορυντορας γενικα δεν τα λες και πολυ θαρραλεα! Ε φαντασου τα και χωρις να νοιωθουν την ασφαλεια του κοπαδιου! ;)

Οταν λεμε μετρησεις εννουμε την βασικη χημεια του νερου σου, οπως ph, NH4 ( αμμωνια ) , ΝΟ2 ( νιτρωδη ιοντα ) και ΝΟ3 ( νιτρικα αλατα ) ! Ολα αυτα θα τα διαβασεις στο λινκ που σου παρεθεσε η Μαιρη!

Αεραντλια, απο την στιγμη που εχεις φυτα δεν χρειαζεσαι! Εκτος οτι διωχνει το CO2 ( διοξειδιο του ανθρακα ) που ειναι απαραιτητο για τα φυτα σου, τα φυτα σου απο μονα τους παραγουν οξυγονο!

Το φιλτρο σου τι φιλτρο ειναι; Τι υλικα εχει μεσα;

Το ψευτικο κοραλι τι το ηθελες; Μια χαρα το πηγαινες!

Δεν υπαρχει περιπτωση το κορυ να φοβαται τα γκαπυ. Κατι αλλο συμβαινει!

Το τετρα ειναι ember tetra ή emperor tetra;

Και 25 να τον βαλεις τον θερμαντηρα, προβλημα δεν εχουν!

Η προσαρμογη αναφερεται επισης στο λινκ της Μαιρης γιατι ή εγω καταλαβα κατι λαθος ή εσυ εκανες κατι λαθος!

Τελικα τα κουνουποψαρα τι απεγιναν;

Έγινε επεξεργασία - Sturm
Link to comment
Share on other sites

post-60112-0-47920300-1417185303_thumb.jpgΤα κουνουπόψαρα όταν τα είχα μέσα στα νούφαρα είχαν ψοφήσει κάποια και μου είχαν μείνει 2 θηλυκά. Το ένα από αυτά γέννησε μόλις έπεσε στο ενυδρείο. Επέζησαν μόνο 3 από τα 19 μικρά, κρυμμένα ανάμεσα στο φίλτρο και το τζάμι. Σήμερα είναι 10 ημερών και το ένα βγήκε την ώρα του φαγητού κι άρχισε τις βόλτες. Το κοράλι ήταν λάθος μου( έκανα το χατήρι των 2 μικρών μου κοριτσιών). Αύριο που θα κάνω αλλαγή νερού θα το βγάλω. Τα υλικά που έχει μέσα το φίλτρο δεν τα ξέρω γιατί όταν μου τα έλεγε ο συγγενής που μου το έφτιαξε εγώ δεν τα σημείωσα. Δεν ήξερα ότι ήταν σημαντικό. Θα φροντίσω να μάθω σύντομα . Χρειάζεται να τον ρωτήσω και τίποτα άλλο; Tα τέτρα είναι ember. `Εριξα 7 μέσα, αλλά έμειναν 6. Μόλις τα έριξα το 1 μάλλον ψόφησε κι ένα γκάπυ άρχισε να του τρώει την ουρά. Οι κόρες μου έπαθαν σοκ κι από τότε μισούν τα γκάπυς. Βλέπεις έφαγαν και τα 16 μωρά τους. Το γατόψαρο μου σήμερα ξεθάρρεψε λίγο και βγήκε και το έβγαλα φωτογραφία. Μα μόλις ακουσε το κλικ της μηχανής έτρεξε πάλι να κρυφτεί. Σας αφήνω τώρα , πάω να διαβάσω τι πρέπει να κάνω για τις μετρήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Μην ανησυχεις για τα κορυ! Ετσι κανουν! Θελουν βεβαια και κοπαδι!

Τελικα δεν εχω καταλαβει την ψαροσυνθεση! Θα σε παροτυνα να αποφασισεις ποια ειδη θες να κρατησεις! Θες σκληρου ή μαλακου νερου; Στην ουσια αυτα τα ψαρια ειναι εκτροφης και εχουν μεγαλωσει σε πετ και φαρμες αναπαραγωγης οποτε και δεν εχουν τις απαιτησεις των αγριων αλλα οπως και να χει DNA ειναι αυτο και δυσκολα αλλαζει!

Link to comment
Share on other sites

Μαρια, δωσε τα αιμοβορικα :) τα γκαπυς και κρατα τα υπολλοιπα..

σιγα σιγα ανεβασε την ομαδα των κορυς(7-8) και των τετρας (10-12) , 1-2 ψαρια καθε βδομαδα ειναι οκ, ωστε να προσαρμοζεται το φιλτρο και η βιολογια..

βεβαια πρωτα κανε τεστ να δουμε που βρισκεσαι.. προσοχη τα ψαρια να ειναι το ιδιο ειδος 7-8 corydoras aeneus και 10-12 ember tetra , μην μπερδεψεις αλλα ειδη.

Και παιρνεις τεστ, τυρφη κι ενα φιλτρακι (για να φτιαχνεις την τυρφη) και τα ψαρακια σου θα ¨χοροπηδανε¨ μπροστα στο τζαμι :)

Link to comment
Share on other sites

τα κορυ οπως σου ειπαν και τα παιδια πανε σε κοπαδακι... αν τα δεις σε κοπαδι θα δεις τελειος διαφορετικη συμπεριφορα...

παντος καλο ειναι πρωτα να αποφασισεις τι ψαρια θελεις να κρατησεις για να εχεις ενα σωστο ενυδρειο...

καλος ηρθες κι απο εμενα!!!

Link to comment
Share on other sites

Καλώς, κατάλαβα! Αύριο θα πάρω 2 κορυ και 2 τέτρα και θα δώσω τα γκάπυς. Με τα μωρά γκάπυς τι να κάνω; Μου φαίνεται αδύνατο να μπορέσω να τα πιάσω. Μάλλον θα πρέπει να μεγαλώσουν. Σας ευχαριστώ και πάλι για τις συμβουλές σας.

Link to comment
Share on other sites

Μην ανησυχεις για τα κορυ! Ετσι κανουν! Θελουν βεβαια και κοπαδι!

Τελικα δεν εχω καταλαβει την ψαροσυνθεση! Θα σε παροτυνα να αποφασισεις ποια ειδη θες να κρατησεις! Θες σκληρου ή μαλακου νερου; Στην ουσια αυτα τα ψαρια ειναι εκτροφης και εχουν μεγαλωσει σε πετ και φαρμες αναπαραγωγης οποτε και δεν εχουν τις απαιτησεις των αγριων αλλα οπως και να χει DNA ειναι αυτο και δυσκολα αλλαζει!

Η ψαροσύνθεση είναι: 2 γκάπυς (κουνουπόψαρα) που τα είχα από πριν πάρω το ενυδρείο, 3 νεογέννητα γκάπυς ( 10 ημερών) 6 ember tetra, 2 cory aeneus. Aναρωτιέμαι γιατί αφού είχα γκάπυς, όταν τους ζήτησα νέα ψάρια μου έδωσαν τα ember και τα cories και μου είπαν αργότερα να συνεχίσω και με άλλα γκάπυς.

Link to comment
Share on other sites

Ωπα μισο! Τα γκαπυ δεν ειναι κουνουποψαρα και το αντιστροφο! Μοιαζουν μεν αλλα δεν ειναι ιδια!

Για το δευτερο ερωτημα δεν μπορω να απαντησω αλλα κι εσυ πρεπει να κανεις τις επιλογες σου και να μην τρως αμασητα οτι σου λενε!

Link to comment
Share on other sites

σωστα, αλλο γκαπυς, αλλο κουνουποψαρα.. βαλε μια καλη φωτο να δουμε τι ειναι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...