Jump to content

Recommended Posts

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΚΙΧΛΙΔΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ

bobs_best_pic_w0480.jpg

 

Όλοι οι αφρικάνοι, όταν στήνουμε ένα νέο ενυδρείο, κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, έρχεται το κυριότερο ερώτημα όλου του πρότζεκτ:Τι κιχλίδες θα φιλοξενήσουμε!

Ενώ μοιάζει μια απλή διαδικασία, στην πραγματικότητα είναι μια από τις πιο πολύπλοκες, αφού τα ψάρια αυτά μέσα στα χιλιάδες χρόνια εξέλιξης τους, ανέπτυξαν πολύ διαφορετικούς τρόπους να τρέφονται, να ζευγαρώνουν, να επιβιώνουν. Η φύση βρήκε τρόπο να συμβιώνουν όλα μαζί σε μια λίμνη, όμως όταν επιχειρούμε να φέρουμε την φύση στο σαλόνι μας τότε το πράγμα δυσκολεύει.

Εκεί έρχονται κάποιοι βασικοί κανόνες συμβατότητας να μας καθοδηγήσουν, για να μειωθούν όσο γίνεται οι πιθανότητες αποτυχίας.

 

 

Διατροφή: Ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για το τι ψάρια θα φιλοξενήσουμε είναι η διατροφή. Στις λίμνες της Αφρικής κάθε είδος έχει εξελίξει άλλο τρόπο να τρέφεται. Κάποια ψάρια "ξύνουν" άλγες πάνω από τις πέτρες, κάποια φιλτράρουν την άμμο για έντομα και μικροοργανισμούς και άλλα τρέφονται ακόμα και με κιχλίδες μικρότερου μεγέθους.

Αν και η διατροφή είναι δύσκολο να προσδιοριστεί 100%, έχουμε καταλήξει σε 3 μεγάλες κατηγορίες.

Φυτοφάγες(Herbivores) κιχλίδες: Η διατροφή τους στηρίζεται σε φυτικές πρωτείνες και ίνες. Όπως άλγες και φυτοπλακτόν.

Σαρκοφάγες/ιχθυοφάγες(Carnivores) κιχλίδες: Χρειάζονται τροφές πλούσιες σε ζωικές πρωτείνες όπως ζωοπλακτόν, έντομα και ακόμα μικρά ψάρια.

Παμφάγες(Omnivores) κιχλίδες: Τρέφονται με φυτικές αλλά και ζωικές πρωτείνες σχηματίζοντας ένα μεγάλο διατροφικό προφίλ.

Αυτός ο διατροφικός διαχωρισμός όμως δεν σημαίνει οτι δεν πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία και πληθώρα τροφών, ανεξαρτήτως σε ποια κατηγορία ανήκει το κάθε είδος.

Με αυτό τον τρόπο καλύπτεται όλο το διατροφικό φάσμα, δίνοντας έμφαση όμως στις ιδιαιτερότητες του κάθε είδους.

Για παράδειγμα σε μια φυτοφάγα κιχλίδα, αφού καλύψουμε τις ανάγκες τις σε φυτικές πρωτείνες και ίνες, καλό θα ήταν να ταίζεται και με κάποιες ζωικές. Το αντίστοιχο γίνεται και για τις σαρκοφάγες.

Δύο είδη κιχλίδων με διαφορετικές διατροφικές ανάγκες είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να συμβιώσουν.

Μια ελλειπή/λάθος διατροφή θα κοστίσει την ευημερία και ίσως επιφέρει μέχρι και θάνατο μέσω ασθενειών όπως το bloat. Μία από τις γνωστότερες ασθένειες στις φυτοφάγες κιχλίδες.

Μια εξαίρεση ίσως μπορεί να γίνει σε συνδυασμό μιας παμφάγας κιχλίδας με μια κιχλίδα άλλης κατηγορίας, όμως θα πρέπει να μελετήσουμε πολύ προσεκτικά το διατροφικό πλάνο.

 

Υβριδισμός: Ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας είναι η πιθανή διασταύρωση δύο διαφορετικών ειδών. Θα πρέπει να αποφευχθεί για πολλούς λόγους. Ηθικούς αλλά και βιολογικούς. Διαγράφει την ιστορία της εξέλιξης χιλιάδων ετών του κάθε είδους, συν οτι ο βασικός στόχος του χόμπι μας είναι η αντιγραφή της φύσης. Η καθαρότητα των ειδών είναι ευθύνη μας, από την στιγμή που επιλέξαμε να τα φιλοξενούμε στα ενυδρεία μας.

Για αποφυγή υβριδισμού:

-Καλό θα ήταν να αποφεύγονται δύο ή περισσότερα είδη του ίδιου γένους.

-Να υπάρχουν σωστά χαρέμια ή ζευγάρια ή ομάδα, ανάλογα στο πως προτείνεται να φιλοξενείται το κάθε είδος.

-Καλό θα ηταν να αποφεύγονται είδη που έχουν παρόμοιους χρωματισμούς.

-Και φυσικά τα λίτρα, να επαρκούν για τα αντίστοιχα ψάρια.  

Οι κανόνες αυτοί δεν είναι απόλυτοι(π.χ. έχουν φιλοξενηθεί είδη ιδίου γένους χωρίς υβριδισμό αλλά στα ανάλογα λίτρα), αλλά είναι ένας καλός οδηγός για το πως θα πρέπει να κινηθούμε.

 

Ταμπεραμέντο/χαρακτήρας: Στις λίμνες της Αφρικής συναντώνται πάρα πολλά είδη κιχλίδων. Το κάθε είδος με την δική του ιδιαιτερότητα και χαρακτήρα.

Αρκετά είναι λιγότερο επιθετικά με άλλα είδη και κάποια επιδεικνύουν πολύ επιθετικές συμπεριφορές απέναντι στο είδος τους και όχι μόνο. 

Για αυτό το λόγο θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας το ταμπεραμέντο του κάθε είδους, αφού τα λιγότερο ήρεμα ψάρια δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν με επιθετικότερους συγκατοίκους. 

 

Παράμετροι νερού: Η κάθε λίμνη της Αφρικής έχει της δικές της παραμέτρους νερού. Οπότε ένας ακόμα παράγοντας είναι οι τιμές του νερού στο ενυδρείο μας.

Αν και τα περισσότερα ψάρια είναι μεγαλωμένα σε νερό βρύσης και έχουν προσαρμοστεί, καλό θα ήταν να πλησιάζουμε όσο μπορούμε τις παραμέτρους της λίμνης απ όπου προέρχονται. 

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε νερό παρόμοιο με τον βιότοπο του κάθε ψαριού, καλό θα ήταν να μην φιλοξενήσουμε ψάρια από δύο διαφορετικές λίμνες.

 

 

07_Cichlid_Tank_1.jpg

 

Εν κατακλείδι, για να έχουμε ένα επιτυχημένο ενυδρείο που να αντέξει στο χρόνο και να το ευχαριστηθούμε εμείς και τα ψάρια μας, δεν είναι πολύ δύσκολο. Αρκεί να λάβουμε υπόψιν μας κάποιους βασικούς κανόνες που θα μας δείξουν τον δρόμο της επιτυχίας. 

 

 

 

 

 

πηγές φωτογραφιών:

http://aquariumfish.net/

http://www.aquahobby.com/

Έγινε επεξεργασία - argy1
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...