Jump to content

Aiolos

Ομάδα Συντονισμού
  • Δημοσιευσεις

    16.045
  • Εγγραφή

  • Τελευταια επισκεψη

  • Days Won

    40

Aiolos last won the day on August 17 2023

Aiolos had the most liked content!

Contact Methods

Profile Information

  • Φύλο
    'Ανδρας
  • Όνομα
    Αίολος - Βαγγέλης Διαμαντής
  • Τα Ενυδρεία μου
    Nano reef 23 λίτρων
  • Τοποθεσία
    Θεσσαλονίκη
  • Interests
    Εκτός από το ενυδρείο, φωτογραφία, βιντεο, ποδηλασία και πολλά πολλά άλλα....

Previous Fields

  • Νομός
    Θεσσαλονίκης
  • Χώρα
    Hellas

Πρόσφατοι επισκέπτες

6.871 εμφανίσεις προφίλ

Aiolos's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

  • Dedicated Rare
  • Reacting Well Rare
  • Posting Machine Rare
  • Collaborator Rare
  • First Post Rare

Recent Badges

919

Reputation

  1. Μια ακόμη έξυπνη συσκευή για την μέτρηση των φωσφορικων προστέθηκε στον εξωπλισμου του ενυδρείου. Δεν μπορώ ακόμη να κάνω τεστ γιατί το ενυδρείο βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης.
  2. Αυτό που λέει για καθαρισμό όλων των συρίγγων αναφέρεται στο multi test που σε μια συσκευασία υπάρχουν τεστ για Ca, KH και Mg και χρησιμοποιούν όλα τον ίδιο εξοπλισμό, τόσο δοχειάκια όσο και τις σύριγγες, τώρα το θυμήθηκα,
  3. Η σειρά των τεστ της Red Sea μου άρεσε πάρα πολύ στο πρακτικό κομμάτι, και ειδικά το τεστ Ιωδίου αν και χρονοβόρο ήταν το μόνο πιο αξιόπιστο σε σχέση με άλλες εταιρίες, αλλά όλη η σειρά πολύ ακριβή.
  4. αυτό δεν το θυμάμαι αν και τα δούλεψα τα συγκεκριμένα τεστ. Πάντως σε γενικές γραμμές όλες οι εταιρίες (Salifert, Aqua Forest, Reef Factory) λένε ότι δεν θέλουν ξέπλυμα.
  5. Εγώ δεν είμαι του γλυκού και δεν θα λάβω μέρος στη ψηφοφορία, αν και κάποια από τα τεστ κάνουν και για αλμυρό νερό, αλλά αυτά που θα γράψω παρακάτω αφορούν όλα τα τεστ και έχει να κάνει με τον χειρισμό τους. Προσοχή λοιπόν στα εξής σημεία. Δεν χρησιμοποιείτε την σύριγγα ενός τεστ σε κάποιο άλλο. Κάθε τεστ έχει την δικιά του σύριγγα (αν έχει) Επίσης ποτέ δεν τις ξεπλένουμε με νερό. (Αναφέρομαι στις σύριγγές των αντιδραστηρίων) Ο μεγαλύτερος εχθρός των τεστ είναι η επαφή με τον αέρα και αν είναι σε μορφή σκόνης και η υγρασία. Πάντα να τα κρατάτε σε σημείο χωρίς πολύ φως και ακόμη καλύτερα μέσα στο κουτί τους. Κατά τη χρήση τους, μόλις ρίξετε τις σταγόνες ή τη σκόνη να κλείνετε αμέσως και καλά τα μπουκαλάκια και όχι όταν ολοκληρώσετε όλα τα βήματα του τεστ. Έστω και η μικρή παραμονή σε επαφή με τον αέρα, σε βάθος χρόνου θα αλλοιώσει το αντιδραστήριο με αποτέλεσμα λανθασμένες μετρήσεις. Κάποια αντιδραστήρια είναι πιο επιρρεπή στην επαφή με τον αέρα από κάποια άλλα. Όταν κοιτάτε και συγκρίνετε τον χρωματικό πίνακά να το κάνετε πάντα σε λευκό φωτισμό. Μόλις ολοκληρωθεί το τεστ να ξεπλένετε το δοχείο ώστε να παραμένει καθαρό και διαυγές. Ορισμένα αντιδραστήρια αν παραμείνουν μέσα δημιουργούν μια θολότητα στα πλαστικά δοχεία. Περιττό να σας πω ότι τα έχουμε σε σημεία που δεν είναι προσιτά από παιδιά. Ορισμένα αντιδραστήρια είναι τοξικά και επικίνδυνα.
  6. Πάνο ούτως ή άλλως θα γίνει ενημέρωση για τον χρόνο αφού πρώτα υπάρξει ενδιαφέρον. Όσο για την αγορά των αντιδραστηρίων η τιμή τους είναι 20 ευρώ, αλλά έτσι όπως έγινε και βρίσκονται στα χέρια μου, το καλύτερο που μπορουμε να κάνουμε είναι μια ομαδική δοκιμή και μια ομαδική αναφορά σε περίπτωση που κάποια βρεθούν να παρεκκλίνουν στις τιμές. Η ομαδική αναφορά θα έχει άλλη βαρύτητα προς την εταιρία έναντι της ατομικής.... Εύχομαι πάντως να βγούνε όλα σωστά στις μετρήσεις, έστω με τις ανοχές που δίνει η εταιρία, γιατι μετά θα έχει άλλη διαδικασία .
  7. Μία "άτυπη" συνάντηση των μελών και όσοι είναι κάτοχοι των φωτομετρικών τεστ της Hanna για την αλκαληκότητα. Αναφέρομαι για το marine alkalinity HI 755. Έχω στα χέρια μου δύο αντιδραστήρια αναφοράς ώστε να εκλεχθεί η αξιοπιστία των συσκευών. Το ένα έχει αλκαληκότητα 0 και είναι αυτό που μπαίνει στο πρώτο βήμα ώστε να βαθμονομηθεί η συσκευή, και το δεύτερο έχει σταθερή τιμή 100 ppm (δηλαδή 5.591 dKH). Με το αποτέλεσμα της μέτρησης θα γνωρίζετε αν "χάνει" και πόσο η συσκευή σας ώστε να υπολογίζεται + ή - τα ποσοστά αλκαληκότητας στο ενυδρείο σας. Η εταιρία δίνει μια ανοχή στη μέτρηση +/- 10 ppm, (δηλαδή 90-110) και αν η διαφορά είναι πολύ μεγαλύτερη τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την εταιρία ώστε να αναφερθεί αυτή η διαφορά στα εργαστήρια της Hanna. Αν η αναφορά γίνει οργανωμένα θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που κάποιες συσκευές εμφανίσουν μεγάλες αποκλίσεις, θα ετοιμάσουμε μια κατάσταση με τον συριακό αριθμό της κάθε συσκευής και την απόκλιση που παρουσίασε ώστε να την στείλουμε στην εταιρία. Οπότε όσοι είστε κάτοχοι της συγκεκριμένης συσκευής και είστε από Θεσσαλονίκη η από τα περίχωρα, δηλώστε συμμετοχή ώστε να οργανώσουμε μια συνάντηση να "μετρήσουμε τα εργαλεία μας" και να πάρουμε και το καφεδάκι μας. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή και για όσους θέλουν να έρθουν για την παρέα και μόνο. Καιρός είναι να αρχίσουμε να βρισκόμαστε και από κοντα γιατί με τα social και τις καραντίνες έχουμε αποξενωθεί τελειως. Τα αντιδραστήρια αναφοράς μετά το τέλος της συνάντησης θα αποσταλούν στην Αθήνα για να οργανωθεί και εκεί παρόμοια συνάντηση. Δηλώστε συμμετοχή εδώ για να κανονίσουμε μέρα και ώρα που θα βολεύει όλους.
  8. Aiolos

    Αιόλου "απαρχή"

    Μικρό ενυδρείο, απότομες διακειμάνσεις και μεγάλα προβλήματα... Γενικά έχω πρόβλημα με το pH...είναι υψηλό και αρχίζει να έχει αυξητικές τάσεις από νωρίς το απόγευμα. Λογικό είναι και έτσι γίνεται αλλά όταν αρχίσει και χτυπάει κάτι 8.60 κάτι 8.78 κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να βρεθεί το πρόβλημα και η λύση του. Η πρώτη σκέψη ήταν ότι έχει πρόβλημα ο αισθητήρας πράγμα που τελικά δεν ισχύει γιατί στο καλιμπράρισμα (που έγινε και πολλές φορές) έδινε σωστές μετρήσεις. Τα πρώτα βήματα ήταν να του αλλάξω θέση, να μειώσω την ανατάραξη στην επιφάνεια του νερού, να μειώσω την φωτοπερίοδο, αλλά παρόλα αυτά η μείωση του pH δεν ήταν σημαντική. Έτσι κατέφυγα σε άλλες ενέργειες που σου δίνει η εφαρμογή Smart Reef σε συνδυασμό με τον εξοπλισμό της Reef Factory. Άρχισα από σήμερα το εξής σε συνδυασμό τόσο με τη λειτουργία του skimmer αλλά και με την χρήση λευκού ξυδιού. Έτσι λοιπόν δημιούργησα τρία action όπου όταν το pH αρχίσει να έχει ανοδικές τάσεις νωρίς το απόγευμα και μόλις πιάσει τα 8.30, σταματάει η λειτουργία του skimmer, όταν αρχίσει να πέφτει αργά το βράδυ η τα ξημερώματα και πέσει στο 8.20 αρχίζει και πάλι η λειτουργία του skimmer. Αν παρόλο που είναι κλειστό το skimmer συνεχίζει να ανεβαίνει (και όντως ανεβαίνει), μόλις φτάσει στα 8.50 η μια από τις περισταλτικές ρίχνει 1ml ξύδι (1 ml μειώνει το pH κατά 0,3 στα 3.800 λίτρα) Μέχρι στιγμής δείχνει να δουλεύει καλά. Τώρα θα αρχίσω τις μετρήσεις σε νιτρικά και φωσφορικά μη τυχόν μου στεγνώσει το ενυδρείο. Στα φωσφορικά είμαι καλά, στα νιτρικά φτάνω 50 η και 75. Για τα 23 λίτρα μου τα 6 ml ξίδι θα μου ρίξουν το pH κατά 0.3 Δοκιμές και μετρήσεις από εδώ και πέρα για να βρεθεί η χρυσή τομή pH / NO3 / PO4
  9. Aiolos

    NEW REEF 1500 litra

    Δεν σου κρύβω ότι ζηλεύω (με την καλή έννοια) όλο αυτό το πρότζεκτ... Όλα ωραία τακτοποιημενα
  10. Aiolos

    NEW REEF 1500 litra

    Υπερπαραγωγή...τύφλα να έχει το Μπεν Χουρ... Αν κατάλαβα καλά εχτυσες το σπίτι γύρω από το ενυδρείο χα χα χα Δώσε πόνο
  11. Aiolos

    Αιόλου "απαρχή"

    Θα με πείτε υπερβολικό και η αλήθεια είναι ότι είμαι...αλλά στην όλη φάση υπάρχει ένα σκεπτικό. Ναι είναι υπερβολή όλος αυτός ο εξοπλισμός που πήρα μέχρι τώρα για ένα τόσο μικρό ενυδρείο αλλά από την νέα χρόνια υπάρχει σκέψη για ένα μεγαλύτερο στυλ drop, οπότε όλος αυτός ο εξοπλισμός στην ουσία αγοραζεται για μελλοντική χρήση και όταν θα έρθει η ώρα του μεγαλύτερου δεν θα μου έρθουν μαζεμένα όλα τα έξοδα. Εγώ έτσι δικαιολογω τις υπερβολές μου, δεν ξέρω αν σας έπεισα για την αγορά ενός pH meter της Reef Factory
  12. Aiolos

    Αιόλου "απαρχή"

    Μια απλή στην κατασκευή αλλά πολύ πρακτική πατέντα με κόστος 15 ευρώ. Με ένα φλοτερ, ένα μπιπερ και ένα τροφοδοτικό των 12 βολτ, συναγερμός χαμηλής στάθμης για το δοχείο αναπληρωσης.
  13. Aiolos

    Αιόλου "απαρχή"

    Και να φανταστείτε ότι έλεγα ότι το ενυδρείο που ξεκίνησα θα είναι low budget....εμένα μου λες. Άλλη μια περισταλτικη σήμερα. Η μία ρίχνει 1ml AF Power Elixir και η άλλη η Pro 0.25 AF PO4+. Tο θετικό της υπόθεσης είναι ότι ο εξοπλισμός δεν θα πάει χαμένος για το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου ενυδρείου, αν και σε αυτό που έχω τώρα όλα αυτά φαντάζουν υπερβολικά.
  14. Aiolos

    Αιόλου "απαρχή"

    Μετά από κάποια ισορροπία σε νιτρικά / φωσφορικά οι άλγες άρχισαν να υποχωρουν... Έγινε και ένα καλό κουμερα, αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλες. Σκέφτηκα λοιπόν να αρχίσω να ταιζω το καβουρακι, ένας red mithrax βολταρει από σήμερα στο ενυδρείο και άρχισε αμέσως δουλειά.
  15. Aiolos

    Αιόλου "απαρχή"

    Πάλι στην πατέντα έπεσα....ωραία πρακτική και αυτή. Ένα USB φορητό κλιματιστικό της πλάκας βασικά, αλλά μια χαρά κρατάει δροσερό το μπουκαλάκι με το power elixir της aquaforest. Την αρχική συσκευασία την έχω στο ψυγείο και στο ογκομετρικο μπουκαλάκι έχει δοσολογία 30 ημερών. Από πάνω η αντλία της Reef Factory Dosing pump Pro που ρίχνει 1ml σε καθημερινή βάση, τόσο αντιστοιχεί για τα λίτρα μου. Στη βάση για το " ψυγειάκι" έβαλα και led για να βλέπω τα αποτελέσματα των τεστ. Όμορφο συνολακι και έχει μια αισθητική συνέπεια πέρα από την πρακτική εφαρμογή. Καλά η αντλία όλα τα λεφτά...τα σπάει.
×
×
  • Create New...