Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία
- - - - -

Βιογεωχημικοι κυκλοι και η αναλογη εξελιξη στο ενυδρειο μας


25 Απαντήσεις στο θέμα

#21 Rik

Rik

  OVER 4.000 Posts

 • Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • 5.418 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου:80χ30χ40 100x50x50 200χ50χ60
 • Location:Volos
 • Εμπειρία:Δεν απαντώ
 • Νομός:Μαγνησίας
 • Χώρα:Hellas

Καταχωρήθηκε 30 Ιούλιος 2011 - 01:29

Κύκλος του αζώτου στο ενυδρειο μας

Οσο αφορα των κυκλο του Αζωτου δεν θα σταθω ειδικα σε αυτων, μια που υπαρχουν εξαντλιτικες περιγραφες μεσα στο Φορουμ, αλλα κατά κυριο λογο θα προσπαθησω να αναλυσω και να αιτιολογησω τις επιτωσεις του, και σε ποιο βαθμο μπορουν να επιρεασουν τα ενυδρεια μας. Δηλαδη κατά κυριο λογο όπως καταλαβαινεται θα μιλησω για τον ευτροφισμο στα κλειστα μας οικοσυστηματα και τους παραγοντες οι οποιοι οδηγουν σε αυτή την εξελιξη.
Οπως παντα μην ξεχνατε πως θα προσπαθησω να κανω μια προσεγγιση στο θεμα παντα μην εχοντας τις πληρες γνωσεις του θεματος αλλα με τα ματια ενός χομπυστα που προσπαθη να κατανωηση την ολη εξελιξη.

Αποσπασματα του κειμενου με παρεμβασεις ως προς το θεμα παντα σε συναρτηση με τα ενυδρεια μας

Τα βακτήρια των γενών Nitrosomonas , μετατρέπουν τα αμμωνιακά σε νιτρώδη, με κατανάλωση οξυγόνου, δηλαδη οξειδώνουν την τοξική αμμωνία σε νιτρώδη ιόντα. ενώ άλλα βακτήρια των γενών Nitrobacter, μετατρέπουν τα νιτρώδη σε νιτρικά. Αυτά είναι λιγότερο τοξικά σε σχέση με τα νιτρώδη και είναι η καλύτερη μορφή αζώτου η οποία δεσμεύεται πολύ εύκολα από τα φυτά.
Η διαδικασία αυτή μέχρι αυτό το σημείο ονομάζεται νιτροποίηση και συμβαίνει σε αερόβιες συνθήκες,δηλαδη με την παρουσία οξυγόνου.
Τέλος η απονιτροποίηση, δηλαδή η απελευθέρωση αζώτου στην ατμόσφαιρα γίνεται από τα βακτήρια απονιτροποίησης, όπως το είδος Pseudomonas denitrificans σε αναερόβιες συνθήκες, βαθιά στο έδαφος ή σε στάσιμα νερά.
Τα νιτρικά και αμμωνιακά άλατα, αλλά και τα φωσφορικά, που είναι απαραίτητα συστατικά για την ανόργανη θρέψη των φυτών, βρίσκονται γενικά σε χαμηλή συγκέντρωση σε μη ρυπασμένα υδάτινα οικοσυστήματα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στα ενυδρεια μας που εχουμε συνεχεις προσθηκη τροφων και αποβλητων με αποτελεσμα να οδηγούνται σε ευτροφισμό (eutrophication). (Βλ. και το επόμενο υποκεφάλαιο για τον κύκλο του φωσφόρου) εάν δεν επεμβουμε. Η υπέρμετρη αύξηση των αλγεων, που ακολουθεί τον ευτροφισμό, ονομάζεται «άνθηση του νερού» ή «άνθηση των αλγεων» (algal bloom).

Η αμμωνιοποίηση, δηλαδή η υδρόλυση των πρωτεϊνών και την οξείδωση των αμινοξέων, μπορούν να την επιτελέσουν όλοι οι οργανισμοί. Τα αζωτούχα απεκκρίματα των ψαριων (αμμωνιοτελικά), που δεν έχουν πρόβλημα εύρεσης νερού μπορούν να είναι περισσότερο τοξικά (γι’ αυτό αποβάλλουν αμεσα αμμωνία μαζι με οργανικα αποβλητα) και έτσι αποφεύγουν να δαπανούν ενέργεια σε βιοχημικές μετατροπές, όπως κανουν τα θηλαστικα για να τα μετατρεψουν σε ουρια.
Αντίθετα οι τροφες, και οι νεκροι φυτικη και ζωικη οργανισμοι, πρεπει πρωτα να δισπαστουν από τους αποικοδομητές, δηλαδη απο σύνθετα οργανικα μορία, σε ανόργανα συστατικά από τους ετερότροφους οργανισμούς (αποικοδομητές) που συνήθως είναι βακτήρια και μύκητες, με αποτέλεσμα την επιστροφή των συστατικών αυτών στο περιβάλλον μετα από καποιο χρονικο διαστημα και όχι αμεσα.
Με αυτά λεγοντας καταλαβαινουμε πως ενώ τα ψαρια αποβαλλουν αμεσα αμμωνια τα υπολοιπα απορυμματα χρειαζονται καποιον σχετικο χρονο, ή και μερες,αναλογα καποιων βασικων παραγοντων (όπως το ειδος της τροφης δηλαδη εαν ειναι πλουσια ή φτωχη σε πρωτεινες, το ΡΗ του ενυδρειου, η θερμοκρασια, το διαθεσιμο οξυγωνο, και το νερο που προσφερει της ιδανικες συνθηκες σε ολους αυτους τους μικροργανισμους), για να μετατραπουν σταδιακα σε αζωτουχες ενωσεις !

Μεθοδοι εκτίμησης της ποιότητας του πόσιμου νερού


- Οργανοληπτικές παράμετροι
Θολερότητα, χρώμα, γεύση και οσμή αποτελούν παραμέτρους που ακόμα και
αν το νερό είναι ασφαλές από χημική και μικροβιολογική άποψη, το ψαρι θα έχει πρόβλημα να το κανει χρηση αν δεν είναι αποδεκτό. Έτσι λοιπόν, ένα θολό νερό μπορεί να έχει αδιάλυτες αιωρούμενες ουσίες, π.χ. άμμος, οργανικη υλη, μικροοργανισμοί κλπ.,
-Φυσική εξέταση
Το νερό για να είναι αποδεκτό πρέπει να διαθέτει ορισμένα
χαρακτηριστικά, ασχέτως του αν είναι από κάθε άλλη άποψη ασφαλές, όπως η σωστη
θερμοκρασία.
Ειδικότερα, θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού εκδιώκουν το CO2 και τα άλλα αέρια που δίδουν στο νερό τις ιδανικες συνθηκες για τους ζωντανους οργανισμους και την σωστη γεύση του.
-Χημική εξέταση
1. Aπλές χημικές παράμετροι όπως π.χ. pH, Ασβέστιο κλπ.
2. Ανεπιθύμητες χημικές παράμετροι όπως π.χ. αμμωνία, νιτρώδη, νιτρικά
3. Τοξικές χημικές παράμετροι όπως π.χ. Βαρέα μέταλλα.
-Βιολογική έρευνα
Ένα παράδειγμα για τη βιολογική έρευνα είναι η αναζήτηση πρωτόζωων και
αλγών, για να εκτιμηθεί ο βαθμός π.χ. ανάπτυξης των αλγών και να προβλεφθεί η κατάλληλη χρονική στιγμή για έγκαιρη επέμβαση και πρόληψή της.
-Μικροβιολογική εξέταση
Οι υδατογενείς επιδημίες προκαλούνται από τα παθογόνα μικρόβια που έχουν
προέλευση την κοπρανώδη μόλυνση του νερού.

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από Rik: 30 Ιούλιος 2011 - 01:35


#22 Rik

Rik

  OVER 4.000 Posts

 • Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • 5.418 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου:80χ30χ40 100x50x50 200χ50χ60
 • Location:Volos
 • Εμπειρία:Δεν απαντώ
 • Νομός:Μαγνησίας
 • Χώρα:Hellas

Καταχωρήθηκε 09 Αύγουστος 2011 - 11:53

Κύκλος του οξυγόνου
Βασιζεται στις αντιδράσεις της φωτοσύνθεσης και της αναπνοής και η δέσμευση του ενός από τα δύο αέρια (O2 και CO2) στο φυτικό οργανισμό, συνεπάγεται την απελευθέρωση του άλλου. Παρότι η φωτοσύνθεση γίνεται για λιγότερο χρονικό διάστημα από την αναπνοή, αφού συμβαίνει μόνο κατά τις φωτεινές ώρες του εικοσιτετραώρου, επιτελείται σε εντονότερους ρυθμούς και έτσι συνολικά τα φυτά προσφέρουν στο περιβάλλον O2 και απορροφούν από αυτό CO2

Η συγκέντρωση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό αποτελεί αναμφισβήτητο δείκτη της κατάστασης και της βιωσιμότητας του υδατινου οικοσυστήματος. Η ανάπτυξη των περισσότερων μορφών ζωής (ζωικών, φυτικών, μυκήτων, πρωτίστων και βακτηρίων) προϋποθέτει την παρουσία οξυγόνου. Η καύση οργανικών ουσιών (κυρίως σακχάρων και λιπαρών οξέων), κυτταρική αναπνοή, εξασφαλίζει την απαραίτητη για την επιβίωση, ανάπτυξη και αναπαραγωγή ενέργεια στην πλειονότητα του υδατινου κόσμου.

Ο εμπλουτισμός του ενυδρειου σε οξυγόνο γίνεται μέσω:
· διάχυσής του ατμοσφαιρικού οξυγόνου μεσο της αναταραξης της επιφανειας του νερου
· φωτοσυνθετικής παραγωγής οξυγόνου από τα υδρόβια φυτά και το φυτοπλαγκτόν

Το μεγαλύτερο ποσοστό του οξυγόνου που υπάρχει στον αέρα και στο νερό σχηματίστηκε στο πέρασμα των γεωλογικών αιώνων από τους αυτότροφους οργανισμούς μέσω της φωτοσύνθεσης.
Όλοι οι αερόβιοι οργανισμοί χρησιμοποιούν το οξυγόνο στη διαδικασία της αναπνοής. Το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό που παράγονται αποτελούν τα υλικά της φωτοσύνθεσης η οποία γίνεται στους αυτότροφους οργανισμούς και προϊόν της είναι το οξυγόνο. Ο κύκλος αυτός συμβαίνει και στα χερσαία και στα υδάτινα οικοσυστήματα και γενικά υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή και την κατανάλωση του οξυγόνου, όταν οι συνθήκες είναι κανονικές και δεν εμποδίζονται οι διαδικασίες της αναπνοής και της φωτοσύνθεσης (π.χ όταν ένα ενυδρειο υπερ ρυπανθεί προκαλείται μείωση ή ακόμα και έλλειψη οξυγόνου) Όταν εισέλθει στο ενυδρειο άφθονο θρεπτικό υλικό προκαλείται υπερβολική ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού (άνθιση του νερού, Algea bloom) με αποτέλεσμα το διαλυμένο στο νερό οξυγόνο να μειώνεται ειδικα στις περιοχές κοντά στον πυθμένα όπου καταλήγουν μεγάλες ποσότητες νεκρής υδρόβιας βλάστησης και αποβλητων που αποσυντίθενται από τα αερόβια βακτήρια, τα οποία χρησιμοποιούν το διαλυμένο οξυγόνο.
Η μείωση οξυγόνου μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο μεγάλο μέρος της ιχθυοπανίδας κι αν συνεχιστεί η αύξηση των θρεπτικών συστατικών θα δημιουργηθούν και ανοξικές συνθήκες. Αναερόβια βακτήρια θα κατακλύσουν την περιοχή τα οποία θα δημιουργήσουν αέρια προϊόντα αποσύνθεσης όπως το ιδιαίτερα δύσοσμο αλλά και τοξικό υδρόθειο και το εύφλεκτο μεθάνιο.
Σε γενικές γραμμές το οξυγόνο διαλύεται εύκολα στο νερό. Τα δίπολα του νερού μετατρέπουν τα μη πολικά μόρια του οξυγόνου σε ηλεκτρικά δίπολα. Η διάλυση του οξυγόνου στο νερό συντελείται με την ανάπτυξη ασθενών ελκτικών δυνάμεων ανάμεσα στα πολικά μόρια του νερού και στα σχηματιζόμενα πολικά μόρια του οξυγόνου.

Ωστόσο τόσο η διαλυτότητα του οξυγόνου στο νερό όσο και η κατανομή του σε μια υδάτινη μάζα εξαρτώνται από ποικιλία παραγόντων οπως:
· θερμοκρασία νερού και θερμική στρωμάτωση της υδάτινης στήλης
· ρεύματα αέρα - κυματισμός
· αφθονία φωτοσυνθετικών οργανισμών
· αφθονία αερόβιων οργανισμών
· αφθονία οργανικού και ανόργανου υλικού (που παράγεται στο εσωτερικό του ενυδρειου ή που εισέρχεται με τις τροφες)

Οι υδρόβιοι οργανισμοί χρειάζονται διαφορετικά ποσά διαλυμένου οξυγόνου. Όταν τα επίπεδα του διαλυμένου οξυγόνου βρίσκονται κάτω από 3ppm, προκαλούν στρες στους περισσότερους υδρόβιους οργανισμούς, ενώ επίπεδα κάτω από 2 ή 1ppm δεν ευνοούν τη ζωή των ψαριών. Επίπεδα 5 ή 6ppm είναι συνήθως τα χαμηλότερα όρια για την ανάπτυξη και τις δραστηριότητες των υδρόβιων οργανισμών.

#23 Rik

Rik

  OVER 4.000 Posts

 • Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • 5.418 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου:80χ30χ40 100x50x50 200χ50χ60
 • Location:Volos
 • Εμπειρία:Δεν απαντώ
 • Νομός:Μαγνησίας
 • Χώρα:Hellas

Καταχωρήθηκε 13 Αύγουστος 2011 - 01:14

Κύκλος του φωσφόρου.

Ο φωσφόρος με την αποσάθρωση και τη διάβρωση απελευθερώθηκε στο πέρας των χρόνων στη φύση από τα φωσφορούχα πετρώματα και τις αποθέσεις και προσλαμβάνονταν από τους παραγωγούς (φυτά), μέσω των οποίων εισήρθε στην τροφική αλυσίδα , μια αλληλουχία οργανισμών όπου ο προηγούμενος συνιστά τροφική πηγή για τον επόμενο π.χ. παραγωγός (φυτό), 1ος καταναλωτής (φυτοφάγο ζώο), 2ος καταναλωτής (σαρκοφάγο ζώο), αποικοδομητής (μικροοργανισμός), ανοργανη διαθεση θρεπτικων για να προσληφθούν και παλι απο τις ρίζες των φυτών.

Ο φωσφόρος είναι κύκλος ιζηματογενούς τύπου, και δεν απαντάται ελεύθερος στη φύση αλλά μόνο ενωμένος με άλλα στοιχεία.
Αποτελεί βασικό συστατικό των φυτικών και ζωϊκών κυτάρων. Απαντάται ιδίως στα οστά, τα ούρα, τα νεύρα, στους μύες, στον εγκέφαλο, στο νωτιαίο μυελό, στ΄ αυγά, στους σπόρους κ.λπ.
Εν ολιγης είναι απαραίτητος στη ζωή συμμετέχοντας στενά στη ροή ενέργειας και στη μεταβίβαση της γενετικής πληροδορίας στο DNA όλων των κυττάρων και των διαφόρων συστημάτων μεταφοράς ενέργειας (ATP).
Στα φυτά, το μεγαλύτερο ποσοστό σε φώσφορο περιέχεται στις κορυφες τους και στους σπόρους, ενώ στα ζώα, ο φώσφορος συγκεντρώνεται στο σκελετό και τα κελύφη τους.
Μετά το θάνατό ο βλαστος τα φυλλα ο σκελετός και το κελύφος αποτίθενται ως ίζημα, σχηματίζοντας ιζηματογενή κοιτάσματα, πλούσια σε ορυκτά άλατα του φωσφόρου.
Παρά το γεγονός ότι στη φύση σπανίζει υπο φυσιολογικες συνθηκες, εφοσων δεν υπαρχει φυσικη η ανθρωπινη παρεμβαση, στο ενυδρείο μας δυστηχως υπάρχει σε αφθονία.
Αυτό δεν συμβαίνει γιατί η τροφικη αλυσίδα ανακύκλωσης του φωσφόρου σταματά να λειτουργει, αλλά γιατί δεν αναπαριστατε πιστά.
Στη φύση σε αρκετα κυβικα νερου, θα υπήρχαν ελάχιστα ψαρια και αφθονα φυτά ενώ ένα ενυδρείο φιλοξενεί πολύ περισσότερους καταναλωτές,(ψάρια), απ' ότι παραγωγούς, (φυτά), σε περιορισμενα λιτρα νερου, και σε συνδιασμο με τα πολλα αποβλητα των ψαριων συν τα καταλοιπα των τροφων, φυλλων, και πεθαμενων ζωντανων οργανισμων, τα φυτα δεν προλαβαινουν να απορροφησουν ολο αυτό το φορτιο του φωσφορου.
Έτσι το ενυδρειο γεμίζει με φώσφορο που είναι και χημικο στοιχειο της ομαδας του αζωτου και σαν αποτελεσμα η άλγη βρίσκει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα ως τροφή και να αυξηθεί.

Οποτε για να εχουμε ένα υγειες ενυδρειο καλο είναι να λαμβανουμε στα υποψιν καποιες μεθοδους σωστης συντηρησης και διαχειρησεις του ενυδρειου, όπως τον
μεγαλος αριθμο φυτων στα υπερ , σε συνδιασμο με μικρο αριθμο ψαριων,
αφαιρεση όση περισσότερης νεκρής οργανικής ύλης σε αποσύνθεση μπορούμε. (σιφωνάρισμα, καθαρισμός μηχανικων φίλτρων, αλλαγες νερου και πιθανών νεκρών οργανισμων)
Χρήση ρητινών απορρόφησης φωσφορικών ιόντων και ένα ακομα οπλο είναι και η προσθήκη ζεολίθων, ετσι αποφεύγεται η υπερλίπανση με Ρ, διότι οι ζεόλιθοι έχουν την ικανότητα να προσροφούν το φώσφορο και να τον απελευθερώνουν σιγά-σιγά.


Μορφές του φωσφόρου στους υδάτινους αποδέκτες :
Πηγη: http://septimus-aeon...-post_6509.html


Οι βασικές μορφές του φωσφόρου σε όλα τα υδάτινα συστήματα είναι τα ανόργανα φωσφορικά άλατα και ιδιαίτερα τα ορθοφωσφορικά. Είναι γνωστό ότι, σε φυσικά ύδατα pΗ 6-8, σε θερμοκρασία 20°C, το κυριότερο ποσοστό του φωσφόρου βρίσκεται με τη μορφή μονόξινων φωσφορικών, ένα 10% περίπου ως φωσφορικά και μόλις το 1%περίπου ως δισόξινα φωσφορικά .
Ένα σημαντικό τμήμα των διαλυτών ενώσεων του φωσφόρου αντιστοιχεί σε οργανικές ενώσεις. Αυτές είναι συνήθως φωσφορικοί εστέρες σακχάρων, φωσφολιπίδια, φωσφονουκλεοτίδια και άλλα πιθανότατα προϊόντα αποσύνθεσης βιολογικών υγρών μεταβολισμού διαφόρων οργανισμών.
Δεδομένου ότι ο φώσφορος απαντά στο φυσικό περιβάλλον σχεδόν αποκλειστικά ως πεντασθενής (αγνοουμένου του μικρού ποσοστού που βρίσκεται σε οργανικές ενώσεις ως τρισθενής) ο κύκλος του, αν και παρουσιάζει πολλές αναλογίες με αυτόν του αζώτου είναι πολύ απλούστερος. Όπως ο κύκλος του αζώτου έτσι και ο κύκλος του φωσφόρου δεν είναι απόλυτα κλειστός. Ένα ποσοστό οργανικού φωσφόρου σωματιδιακής μορφής φθάνει στα ιζήματα του πυθμένα και υφίσταται διαγένεση σχηματιζόμενου τελικά του ορυκτού απατίτης(Ca5(PO4)3(OH,F). Ταυτόχρονα νέα ποσά φωσφορικών εισέρχονται διαρκώς στα υδάτινα συστήματα. Τόσο η τριφωσφορική αδενοσίνη, όσο και τα διάφορα συνένζυμα που παίζουν σημαντικό ρόλο στη φωτοσύνθεση, περιέχουν φώσφορο. Το φυτοπλαγκτόν και οι άλλοι "παραγωγοί" συχνά σε φυσιολογικές συνθήκες καλύπτουν τις ανάγκες τους από τα διαλυμένα ορθοφωσφορικά που συγκεντρώνουν και εμπλουτίζουν στους ιστούς τους κατά 107-108 φορές. Φυτικοί ιστοί συχνά μπορεί να περιέχουν 2-3% φωσφόρο.

Σημειωτέον ότι για συγκεντρώσεις φωσφορικών πάνω από 10μgΡ/l ή ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού δεν επηρεάζεται και εξελίσσεται ανεξάρτητα από τη συγκέντρωση. Αντίθετα για συγκεντρώσεις κάτω από το όριο αυτό, παράγονται κύτταρα με ελλείψεις φωσφόρου, τις όποιες μπορεί συχνά το κύτταρο να καλύψει, έστω και εκ των υστέρων, όταν του προσφερθεί φωσφόρος. Για το λόγο αυτό σπάνια ή ανάπτυξη αναστέλλεται τελείως λόγω ελλείψεως φωσφόρου. Αυτό συμβαίνει διότι συνήθως τα νιτρικά άλατα καταναλώνονται πριν τα φωσφορικά, ελλείψει δεφωσφορικών πολλοί πλαγκτονικοί οργανισμοί είναι σε θέση να προσλάβουν και οργανικές ενώσεις φωσφόρου. Ομοίως και τα βακτήρια διατρέφονται τόσο με σωματιδιακή οργανική ύλη όσο και με διαλυτή οργανική ή και ανόργανη ύλη. Όταν οι οργανισμοί αυτοί, (φυτοπλαγκτόν και βακτήρια)πεθάνουν οι οργανικές ενώσεις του φωσφόρου των διαφόρων ιστών, μετατρέπονται σε ανόργανες φωσφορικές, με τη βοήθεια ειδικών ενζύμων, των «φωσφορασών», πού υπάρχουν στα κύτταρα. Το φυτοπλαγκτόν καταναλώνεται από το ζωοπλαγκτόν, το όποιο με τον τρόπο αυτό καλύπτει τις ανάγκες του σε φωσφόρο. Έτσι στα προϊόντα μεταβολισμού του ζωοπλαγκτού υπάρχουν οργανικές ενώσεις του φωσφόρου οι όποιες γρήγορα μετατρέπονται σε ανόργανες με τη βοήθεια άλλων ενζύμων πού επίσης υπάρχουν εκεί, των «φωσφοριλασών». Το ποσοστό της οργανικής διαλυτής ύλης ενώ είναι σημαντικό(κάπου 50%) στην επιφάνεια, γίνεται ασήμαντο στα μεγάλα βάθη για να εκμηδενισθεί σχεδόν σε βάθη μεγαλύτερα από 1000 μέτρα, στις θάλασσες. Όπως και άλλου έχει ειπωθεί, ή οξειδωτική αναγέννηση των νιτρικών και των φωσφορικών από το νεκρό φυτοπλαγκτόν στις θάλασσες, στο οποίο αποδίδεται ο γενικός τύπος (CΗ2Ο)106(ΝΗ3)16H3PO4 μας επιτρέπει να αναζητήσουμε μία σταθερή σχέση Ν:Ρ ή οποία και πράγματι παρατηρείται σε καλά οξυγονωμένα θαλάσσια ύδατα. Από την αντίδραση:(CΗ2Ο)106 (ΝΗ3)16H3PO4 + 138Ο2 → 106CO2 + 122H2O + 16NO3- + PO43-7.11προκύπτει ότι με κατανάλωση 276 ατόμων οξυγόνου πρέπει να σχηματίζονται 16 ιόντα νιτρικά και 1 φωσφορική ρίζα. Στα επιφανειακά ύδατα, ποτάμια και λίμνες, δεν υπάρχουν οι σταθεροί λόγοι που εμφανίζονται στις καθαρές θάλασσες.

#24 ΣΤΑΜΑΤΗΣ

ΣΤΑΜΑΤΗΣ

  OVER 4.000 Posts

 • Διακριθέντα Μέλη
 • 13.392 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου:Λίγα .
 • Location:ΑΙΓΑΛΕΩ
 • Interests:AQUAZONE
 • Ομάδα Aquazone:Διακεκριμένο μέλος
 • Εμπειρία:Σχετικά καλή
 • Νομός:Αττικής
 • Χώρα:Hellas

Καταχωρήθηκε 23 Σεπτέμβριος 2015 - 22:56

Για να μη ξεχνάμε και τα ωραία θέματα που έχουν ανοιχτεί στο ΑΖ .


 • giorgosmarios, gregkn73 και argy1 like this

#25 giorgosmarios

giorgosmarios

  ΓΗΡΑΙΟ ΜΕΛΟΣ

 • Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • 3.341 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου:DIY 600 με δισκους
  RIO 240 φυτεμενο
 • Location:πειραια
 • Εμπειρία:Σχετικά καλή
 • Νομός:Αττικής
 • Χώρα:Hellas

Καταχωρήθηκε 24 Σεπτέμβριος 2015 - 00:28

Αυτα θα μπορουσαν να ποσταρονται σε καποια θεματα, που καποιοι φιλοι συνχομπιστες εχουν τις

αποριες τους!#26 billaus

billaus

  AQUAZONE

 • Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • 365 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:'Ανδρας
 • Interests:kickbox, paintball, aquario.
 • Εμπειρία:Δεν απαντώ
 • Νομός:Αττικής
 • Χώρα:Hellas

Καταχωρήθηκε 24 Σεπτέμβριος 2015 - 12:43

Πολυ ωραιο θεμα το οποιο κανει τους νεους στο χομπι να βαλουν μετρα και σταθμα στο να φτιαξουν ενα πιο ισοροπημενο ενυδρειο. Μπραβο παιδια πολυ καλη δουλεια.
0 Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα

0 Μέλη, 0 Επισκέπτες, 0 Ανώνυμοι Χρήστες