Jump to content
 • Προφίλ θαλασσινών οργανισμών


  Abudefduf saxatilis

  Τα μικρότερα ψάρια 1 έως 2,5 cm μπορούν να διατηρηθούν σε ομάδες. Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κοπάδι, είναι καλό να αποτελείται από τουλάχιστον πέντε ψάρια. Καθώς μεγαλώνουν (και μεγαλώνουν γρήγορα!), γίνονται πιο επιθετικά. Θα αλλάξουν χρωματισμό (πιο σκούρο συνολικά) όταν στρεσάρονται ή όταν το φως στη δεξαμενή μειώνεται. Ποτέ δεν πρέπει να φυλάσσονται με πιο ειρηνικά, ντροπαλά ψάρια.
  Οι μελέτες σχετικά με τις τροφικές του συνήθειες έχουν δείξει πως το ψάρι αυτό τρώει σχεδόν τα πάντα. Τρέφεται σε μεγάλο βαθμό με ζωοπλαγκτόν (και με κωπήποδα, προνύμφες καρκινοειδών και αυγά ψαριών), άλγες και βαλανόστρακα. Αυτές οι διατροφικές συνήθειες αντικατοπτρίζουν τη διαθεσιμότητα της τροφής. Είναι ένα πολύ σκληρό ψάρι που θα δεχθεί τις περισσότερες τροφές. Προσοχή όμως γιατί αυτό το είδος τρώει και ζωανθίδες!
  Ζει σε παράκτιους βραχώδεις υφάλους και σε περιοχές μαγκρόβιων. Έχει καταγραφεί και σε υφάλμυρο νερό και συχνά απαντάται σε περιοχές με έντονο κύμα. Εμφανίζεται σε βάθος από 1 έως 20 μ. Τα αρσενικά υπερασπίζονται τα προσωρινά εδάφη αναπαραγωγής. Καλούν τα θηλυκά για να τα επισκεφτούν με ένα “άλμα” για σινιάλο. Ένα αρσενικό θα προσπαθήσει να προσελκύσει κάθε θηλυκό που πλησιάζει και μπορεί να έχει υπό την προστασία του τα αυγά μέχρι και τεσσάρων διαφορετικών θηλυκών. Τα θηλυκά μπορούν να γεννάνε περίπου 20.000 αυγά τη φορά.

  Abudefduf sexfasciatus

  Τα νεαρά είναι όμορφα ψάρια καταλληλότερα για μια μέτρια επιθετική ψαροσύνθεση. Καθώς μεγαλώνουν, γίνονται κάπως επιθετικά και συχνά τσιμπάνε μικρότερους ή πιο ήσυχους γείτονες. Τα νεαρά ψάρια μπορούν να κρατηθούν σε κοπάδια, αν και μπορεί να τσακώνονται καθώς μεγαλώνουν.
   
  Στη φύση τρέφεται με ζωοπλαγκτόν (κωπήποδα και αυγά ψαριών) και νηματοειδή φύκια. Στο ενυδρείο είναι εύκολο ψάρι που τρώει όλες τις τροφές που θα του προσφερθούν.
  Ζει σε κοραλλιογενείς υφάλους και λιμνοθάλασσες σε βάθη από 1 έως 15 μέτρα και προτιμά περιοχές με πλούσια ανάπτυξη μαλακών κοραλλιών. Απαντώνται μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες όταν τρέφονται κοντά στο βυθό, σχηματίζοντας όμως κοπάδια όταν τρέφονται με πλαγκτόν πάνω από τον ύφαλο.

  Acanthochromis polyacanthus

  Τα μικρότερα ψάρια 1 έως 2,5 cm μπορούν να διατηρηθούν σε ομάδες. Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κοπάδι, είναι καλό να αποτελείται από τουλάχιστον πέντε ψάρια. Γενικά είναι πιο ήσυχο από τα περισσότερα είδη της οικογένειας.
   
  Στη φύση τρέφεται με άλγες και ζωοπλαγκτόν. Στο ενυδρείο είναι ένα πολύ εύκολο ψάρι που θα δεχθεί τις περισσότερες τροφές.
   
  Ζει σε υφάλους σε βάθος από 1 έως 65 μ. Τα ενήλικα δημιουργούν μακρόβια ζευγάρια. Το χρώμα αυτού του ψαριού είναι πολυποίκιλο. Ο Dr. Allen (1975) δηλώνει ότι "η χρωματικής ποικιλία που προέκυψε με αυτό το είδος είναι παράλογη. Σχεδόν σε κάθε τοποθεσία που επισκέφθηκα υπήρχε και μια διαφορετική χρωματική ποικιλία, ακόμα και σε απόσταση μόνο 30 χιλιομέτρων!”. Αναφέρει ότι ακόμη και στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο υπήρχαν τουλάχιστον πέντε διαφορετικές χρωματικές ποικιλίες. Πάντως στην ανήλικη φάση του, έχει πάντα τις χαρακτηριστικές κίτρινες γραμμές και την κίτρινη βούλα στη βάση της ουράς.

  Acreichthys Tomentosus

  Φιλήσυχο είδος που δραστηριοποιείται κατά την ημέρα στα μεσαία και ανώτερα επίπεδα του ενυδρείου. Όταν επιτίθεται ή αμύνεται παράγει έναν χαρακτηριστικό ήχο με τρίξιμο των σαγονιών προς εκφοβισμό των εχθρών.  Έχουν αναφερθεί επιθέσεις σε κοράλλια, οπότε απαιτείται προσοχή.
   
  Λόγω του ότι είναι πιο ανθεκτικό είδος σε σχέση με κάποια άλλα, είναι μια καλή επιλογή μιας και στη διατροφή του συγκαταλέγονται οι ανεμώνες  Aiptasia και Majano, καθώς και φυτικοί ιστοί.  Δέχεται επίσης τροφή σε νιφάδες και κατεψυγμένη.
   
  Είναι χαμηλών τόνων με αργές και διακριτικές  κινήσεις όπου σε συνδυασμό με το σχήμα και τα χρώματα του το καθιστούν δυσδιάκριτο και ως ενήλικο Θα χρειαστεί ενυδρεία μεγέθους πάνω από 300 λίτρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το σώμα του καλύπτεται από μικρές απολήξεις σαν τρίχες.

  Amblyeleotris aurora

  Το Pinkbar Goby έχει ασημένιο σώμα με ροζ δαχτυλίδια και μια κιτρινωπή ουρά με λαμπερές ροζ κουκκίδες, οι οποίες περιβάλλονται με μπλε χρώμα. Έχει την ικανότητα να σχηματίζει συμβιωτικές σχέση με τις γαρίδες Pistol Shrimp.
   
  Τρέφεται κυρίως από την τροφή που αιωρείται στη στήλη του νερού, αλλά θα τραφεί επίσης και από το υπόστρωμα. Η διατροφή του Pinkbar Goby θα πρέπει να αποτελείται από μια ποικιλία από φρέσκα ή κατεψυγμένα θαλασσινά, brine shrimp, mysis shrimp αλλά θα φάει και ξηρά τροφή. Θα ήταν καλό να τρέφεται τρεις φορές την ημέρα.
   
  Γενικά το Pinkbar Goby είναι αρκετά ανθεκτικό ψάρι που θα αντέξει εύκολα ακόμα και σε ένα μικρό ενυδρείο, καθώς και σε διάφορες ασθένειες. Είναι δυνατό να αναπαραχθεί με επιτυχία σε ένα ενυδρείο.
   

  Amblyeleotris diagonalis

  Το Diagonal Shrimp Goby έχει λευκό σώμα με πέντε μεγάλες πλάγιες καφέ-πορτοκαλί ρίγες. Πρέπει να αποφεύγεται να βρίσκεται σε ενυδρείο με πολύ επιθετικά ψάρια, επειδή είναι ένα ντροπαλό ψάρι, που προτιμά να περνάει την περισσότερη ώρα σε ένα λαγούμι με το κεφάλι του να προεξέχει καθώς ψάχνει για τροφή του και όταν αυτή έρθει αρκετά κοντά, κολυμπάει γρήγορα προς αυτήν για να την πιάσει.
   
  Η διατροφή του Diagonal Shrimp Goby θα πρέπει να αποτελείται από μια ποικιλία από φρέσκα ή κατεψυγμένα θαλασσινά, brine shrimp, mysis shrimp αλλά θα φάει και ξηρά τροφή. Θα ήταν καλό να τρέφεται δύο φορές την ημέρα. Τα μικρά πέλλετ γαρίδας είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να τραφούν.
   
  Γενικά το Diagonal Shrimp Goby είναι αρκετά ανθεκτικό ψάρι που θα αντέξει εύκολα ακόμα και σε ένα μικρό ενυδρείο, καθώς και σε διάφορες ασθένειες αν και πολλές φορές έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως ψάρι με ιδιότροπο χαρακτήρα.

  Amblyeleotris Guttata

  Δραστηριοποιείτε σε περιοχές με άμμο και υπάρχει συμβιωτική σχέση με γαρίδες της οικογενείας Alpheidae, δημιουργώντας λαγούμια κάτω από τους βράχους όπου και τα μοιράζονται ως κρυψώνες. Η διαμόρφωση του ενυδρείου πρέπει να είναι τέτοια ώστε να τους παρέχει τον απαιτούμενο χώρο για τις ανάγκες τους. Περισσότερες πληροφορίες στο προφίλ της γαρίδας Alpheus randalli.
   
  Η διατροφή του θα πρέπει να αποτελείται από μια ποικιλία από φρέσκα η κατεψυγμένα τρόφιμα, όπως γαρίδες mysis, artemia  εμπλουτισμένα με βιταμίνες. Θα πρέπει να του παρέχεται τροφή τουλάχιστον δυο φορές τη μέρα. Έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις σε μικρές γαρίδες. 
   
  Λόγω του μικρού μεγέθους είναι κατάλληλο και για μικρά ενυδρεία και σε συνδυασμό με την συμβιωτική γαρίδα η συμβίωσή τους αποκτά μια ενδιαφέρουσα συμπεριφορά. Η αναπαραγωγή του είναι εφικτή σε αιχμαλωσία. Έχει την τάση να κάνει άλματα, οπότε ένα ενυδρείο με κάλυμμα θεωρείται απαραίτητο.

  Amblyeleotris guttata

  Το Orange Spotted Goby έχει λευκό σώμα με πορτοκαλί κηλίδες, οι οποίες περιβάλλονται από ένα καφέ χρώμα. Έχει την ικανότητα να σχηματίζει συμβιωτικές σχέσεις με τις γαρίδες Pistol Shrimp. Παρέχει προστασία στις γαρίδες ως φρουρός, όσο αυτές με τη σειρά τους σκάβουν ένα λαγούμι για να το μοιραστούν στη συνέχεια. Είναι ιδανικό για ενυδρεία τα οποία διαθέτουν επαρκείς κρυψώνες και ταυτόχρονα με μεγάλο χώρο για να κολυμπάει. Το Orange Spotted Goby προσαρμόζεται εύκολα στα ενυδρεία, αν και αποτελεί πιθανή απειλή για μικρές γαρίδες.
   
  Η διατροφή του Orange Spotted Goby θα πρέπει να αποτελείται από μια ποικιλία από φρέσκα ή κατεψυγμένα θαλασσινά, brine shrimp, mysis shrimp αλλά θα φάει και ξηρά τροφή. Θα ήταν καλό να τρέφεται δύο φορές την ημέρα.
   
  Γενικά το Orange Spotted Goby είναι αρκετά ανθεκτικό ψάρι που θα αντέξει εύκολα ακόμα και σε ένα μικρό ενυδρείο, καθώς και σε διάφορες ασθένειες. Είναι δυνατό το Orange Spotted Goby να αναπαραχθεί με επιτυχία σε ένα ενυδρείο.

  Amblyeleotris latifasciata

  Το Wide-barred Shrimp Goby έχει ένα επίμηκες σχήμα, είναι λευκό με πολλές καφέ κάθετες ρίγες και τα πτερύγια του έχουν μπλε, καφέ και πορτοκαλί κηλίδες. Έχει την ικανότητα να σχηματίζει συμβιωτικές σχέσεις με τις γαρίδες Pistol Shrimp. Πρέπει να αποφεύγεται να βρίσκεται σε ενυδρείο με πολύ επιθετικά ψάρια. Πρόκειται για μια ειρηνικό είδος που θα κατοικήσει σε μια μικρή σπηλιά στα βράχια, από την οποία συνήθως δεν τολμούν να απομακρύνονται. Επομένως, συνιστάται το ενυδρείο με άφθονο ζωντανό βράχο και ένα αμμώδες υπόστρωμα για να μπορεί να σκάβει τα λαγούμια του για να κρύβεται.
   
  Η διατροφή του Wide-barred Shrimp Goby θα πρέπει να αποτελείται από μια ποικιλία από φρέσκα ή κατεψυγμένα θαλασσινά, brine shrimp, mysis shrimp αλλά θα φάει και ξηρά τροφή. Θα ήταν καλό να τρέφεται δύο φορές την ημέρα.
   
  Γενικά το Wide-barred Shrimp Goby είναι μια αρκετά όμορφη προσθήκη στο ενυδρείο, ειδικά σαν ζευγάρι και πρόκειται για ψάρι που θα προσαρμοστεί σχετικά εύκολα σε ένα ειρηνικό ενυδρείο. Μικρές ομάδες ή ζευγάρια τείνουν να κάνουν καλύτερα σε ένα ενυδρείο, αλλά πρέπει να εισάγονται στο ενυδρείο ταυτόχρονα.

  Amblyeleotris randalli

  Το Orange Stripe Prawn Goby έχει λευκό σώμα με πορτοκαλί λωρίδες, με μια πορτοκαλί λωρίδα πάνω από τα μάτια και γύρω από ολόκληρο το κεφάλι. Το αρσενικό μπορεί να αναγνωριστεί από το ραχιαίο πτερύγιο που μοιάζει με ανεμιστήρα και το οποίο εμφανίζεται σαν ένα μεγάλο μάτι. Όταν μπει σε ένα ενυδρείο μπορεί να μην φάει για αρκετές ημέρες, αλλά συνήθως θα εγκλιματιστεί γρήγορα και θα αρχίσει να τρέφεται. Δεν είναι επιθετικό προς άλλα gobies και μπορεί ακόμη και να μοιραστεί ένα λαγούμι με ένα άλλο είδος.
   
  Η διατροφή του Orange Stripe Prawn Goby θα πρέπει να αποτελείται από μια ποικιλία από φρέσκα ή κατεψυγμένα θαλασσινά, brine shrimp, mysis shrimp αλλά θα φάει και ξηρά τροφή. Θα ήταν καλό να τρέφεται δύο φορές την ημέρα.
   
  Γενικά το Orange Stripe Prawn Goby είναι αρκετά ανθεκτικό ψάρι που θα αντέξει εύκολα σε ένα ενυδρείο, καθώς και σε διάφορες ασθένειες.

  Amblyeleotris steinitzi

  Το Steinitz’ Prawn Goby έχει ένα επίμηκες σώμα με μεγάλα μάτια. Το χρώμα του σώματός του είναι λευκό με καφέ-πορτοκαλί κάθετες λωρίδες. Σε ολόκληρο το σώμα του υπάρχουν μικρές μπλε κηλίδες, που εμφανίζονται ανάλογα με τη διάθεση του ψαριού. Έχει την ικανότητα να σχηματίζει συμβιωτικές σχέσεις με τις γαρίδες Pistol Shrimp.
   
  Η διατροφή του Steinitz’ Prawn Goby θα πρέπει να αποτελείται από μια ποικιλία από φρέσκα ή κατεψυγμένα θαλασσινά, brine shrimp, mysis shrimp αλλά θα φάει και ξηρά τροφή. Θα ήταν καλό να τρέφεται δύο φορές την ημέρα.
   
  Γενικά το Steinitz’ Prawn Goby είναι μια αρκετά όμορφη προσθήκη στο ενυδρείο, ειδικά σαν ζευγάρι και πρόκειται για ψάρι που θα προσαρμοστεί σχετικά εύκολα σε ένα ειρηνικό ενυδρείο. Μικρές ομάδες ή ζευγάρια τείνουν να κάνουν καλύτερα σε ένα ενυδρείο, αλλά πρέπει να εισάγονται στο ενυδρείο ταυτόχρονα. Είναι δυνατό να αναπαραχθεί με επιτυχία σε ένα ενυδρείο.

  Amblyeleotris wheeleri

  Το Bumblebee Goby (Amblyeleotris wheeleri) είναι επίσης γνωστό ως Bumble Bee Goby, και Bumble Bee Shrimp Goby. Έχει λευκό σώμα με φαρδιές πορτοκαλί-κόκκινες γραμμές και μπλε κηλίδες. Το ραχιαίο πτερύγιο έχει κόκκινες και μπλε κουκκίδες.  Όπως και άλλα είδη Goby, το Bumble bee Goby θα δημιουργήσει συχνά τη δική του κρυψώνα στην άμμο. Μερικές φορές αυτές οι κρυψώνες μοιράζονται με βάση μια συμβιωτική σχέση με τη Pistol Shrimp. Επομένως, συνιστάται το ενυδρείο με άφθονο ζωντανό βράχο, ένα αμμώδες υπόστρωμα και ένα καλά σφραγισμένο καπάκι για την αποφυγή να πηδήξουν έξω από το ενυδρείο.
   
  Η διατροφή του Bumblebee Goby θα πρέπει να αποτελείται από μια ποικιλία από φρέσκα ή κατεψυγμένα θαλασσινά, brine shrimp, mysis shrimp αλλά θα φάει και ξηρά τροφή. Θα ήταν καλό να τρέφεται δύο φορές την ημέρα.
   
  Γενικά το Bumblebee Goby είναι αρκετά ανθεκτικό ψάρι που θα αντέξει εύκολα σε ένα ενυδρείο, καθώς και σε διάφορες ασθένειες. Μικρές ομάδες ή ζευγάρια τείνουν να κάνουν καλύτερα σε ένα ενυδρείο, αλλά πρέπει να εισάγονται στο ενυδρείο ταυτόχρονα. 

  Amblyeleotris yanoi

  Το Flagtail Shrimp Goby έχει σώμα ασημένιο με έντονες πορτοκαλί λωρίδες, μαζί με ένα φανταχτερό πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα στην ουρά του, η οποία έχει το σχήμα φτυαριού και μοιάζει με σημαία. Το ραχιαίο, της ουράς και του πρωκτού πτερύγια μπορεί να εμφανίσουν, σε ορισμένες καταστάσεις, ένα ζωντανό γαλαζοπράσινο χρώμα. Έχει την ικανότητα να σχηματίζει συμβιωτικές σχέσεις με τις γαρίδες Pistol Shrimp. Παρέχει προστασία στις γαρίδες ως φρουρός, όσο αυτές με τη σειρά τους σκάβουν ένα λαγούμι για να το μοιραστούν στη συνέχεια. Πρέπει να αποφεύγεται να βρίσκεται σε ενυδρείο με πολύ επιθετικά ψάρια. Επομένως, συνιστάται το ενυδρείο με άφθονο ζωντανό βράχο και ένα αμμώδες υπόστρωμα για να μπορεί να σκάβει τα λαγούμια του για να κρύβεται. Σπάνια θα γίνει επιθετικό απέναντι σε άλλα ψάρια, αλλά θα γίνει επιθετικό με το δικό του είδος, εκτός και αν είναι ζευγάρι.
   
  Η διατροφή του Flagtail Shrimp Goby θα πρέπει να αποτελείται από μια ποικιλία από φρέσκα ή κατεψυγμένα θαλασσινά, brine shrimp, mysis shrimp αλλά θα φάει και ξηρά τροφή. Θα ήταν καλό να τρέφεται δύο φορές την ημέρα.
   
  Γενικά το Flagtail Shrimp Goby είναι μια αρκετά όμορφη προσθήκη στο ενυδρείο, ειδικά σαν ζευγάρι και πρόκειται για ψάρι που θα προσαρμοστεί σχετικά εύκολα σε ένα ειρηνικό ενυδρείο.

  Amblyglyphidodon aureus

  Είναι καλύτερο να διατηρείται μόνο ένας ενήλικας ανά δεξαμενή, αν και ένα ετεροφυλόφιλο ζευγάρι θα μπορούσε να φιλοξενηθεί σε ένα μεγαλύτερο ενυδρείο. Ένα κοπάδι από νεαρά ψάρια θα είναι μια ενδιαφέρουσα προσθήκη, αλλά μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς όταν ωριμάσουν.
   
  Είναι ένα εύκολο ψάρι που θα δεχθεί τις περισσότερες τροφές. Στη φύση τρέφεται με ζωοπλαγκτόν.
   
  Ζει σε υφάλους σε βάθος από 12 έως 45 μέτρα. Αυτό το ψάρι παρουσιάζει ποικίλες χρωματικές μορφές με κύριο χρώμα το κίτρινο, σε συνδυασμό με λευκό ή μπλε. Οι ενήλικες είναι μοναχικοί και συνήθως συναντώνται σπανιότερα. Αντίθετα, μικρές ομάδες νεαρών ατόμων συναντώνται συχνά να συναθροίζονται γύρω από κοράλλια και γοργόνιες. Κατά την ωοτοκία, τα θηλυκά αποθέτουν τα αυγά σε νεκρά κλαδιά γοργονίων.

  Amblygobius hectori

  Το Hector’s Goby έχει ένα κοκκινόμαύρο σώμα με φωτεινές κίτρινες οριζόντιες ρίγες και ένα σχήμα σαν τεράστιο μάτι στο ραχιαίο πτερύγιο. Τα χρώματα ποικίλλουν ανάλογα με τις περιοχές περισυλλογής του και της ηλικίας του ψαριού. Είναι ιδανικό για ενυδρεία τα οποία διαθέτουν επαρκείς κρυψώνες στο βράχους σε συνδυασμό με λεπτόκοκκη άμμο και ταυτόχρονα με μεγάλο χώρο για να κολυμπάει. Σπάνια θα γίνει επιθετικό απέναντι σε άλλα ψάρια, αλλά θα γίνει επιθετικό με το δικό του είδος για αυτό θα ήταν καλό να διατηρείται μόνο ένα στο ενυδρείο.
   
  Η διατροφή του Hector’s Goby θα πρέπει να αποτελείται από μια ποικιλία από φρέσκα ή κατεψυγμένα θαλασσινά, brine shrimp, mysis shrimp και τροφές που περιέχουν άλγη, ειδικότερα σπιρουλίνα, θα φάει και ξηρά τροφή. Θα ήταν καλό να τρέφεται δύο φορές την ημέρα.
   
  Γενικά το Hector’s Goby είναι ειρηνικό και θεωρείται μια καλή προσθήκη για το ενυδρείο, οπότε πρέπει να αποφεύγεται να βρίσκεται σε ενυδρείο με πολύ επιθετικά ψάρια. Επιπλέον χαρακτηρίζεται ως ανθεκτικό ψάρι που θα αντέξει εύκολα ακόμα και σε ένα μικρό ενυδρείο, καθώς και σε διάφορες ασθένειες. Επίσης μπορεί να καθαρίσει το ενυδρείο από άλγες, διότι βρίσκονται στη βασική διατροφή του.

  Amblygobius phalaena

  Το Sleeper Banded Goby έχει ένα πράσινο-κίτρινο κεφάλι με μπλε και πορτοκαλί κουκκίδες και γραμμές, ενώ το υπόλοιπο σώμα είναι κίτρινο με καφέ ρίγες. Είναι ιδανικό για ενυδρεία τα οποία διαθέτουν επαρκείς κρυψώνες σε συνδυασμό με λεπτόκοκκη άμμο και ταυτόχρονα με μεγάλο χώρο για να κολυμπάει. Σπάνια θα γίνει επιθετικό απέναντι σε άλλα ψάρια, αλλά θα γίνει επιθετικό με το δικό του είδος για την περιοχή του, εκτός αν πρόκειται για ζευγάρι. Πρόκειται για ένα ψάρι το οποίο τρέφεται στο βυθό, μαζεύοντας μεγάλες ποσότητες άμμου και εκδιώγνοντάς τα μέσα από τα βράγχια του, τα οποία συγκρατούν οτιδήποτε είναι βρώσιμο.
   
  Η διατροφή του Sleeper Banded Goby θα πρέπει να αποτελείται από μια ποικιλία από φρέσκα ή κατεψυγμένα θαλασσινά, brine shrimp, mysis shrimp, καθώς και οι λωρίδες nori ειδικότερα σε ενυδρεία στα οποία δεν υπάρχει η ανάπτυξη μακροάλγης. Θα ήταν καλό να τρέφεται τρεις φορές την ημέρα.
   
  Γενικά το Rainford’s Goby είναι αρκετά δειλό, άρα και ειρηνικό και είναι μια όμορφη προσθήκη για το ενυδρείο, οπότε πρέπει να αποφεύγεται να βρίσκεται σε ενυδρείο με πολύ επιθετικά ψάρια. Επιπλέον χαρακτηρίζεται ως ανθεκτικό ψάρι που θα αντέξει εύκολα ακόμα και σε ένα μικρό ενυδρείο, καθώς και σε διάφορες ασθένειες. Επίσης μπορεί να καθαρίσει το ενυδρείο από άλγες, διότι βρίσκονται στη βασική διατροφή του. Επιπλέον θα οργώσει καλά την άμμο για την ανεύρεση τροφής με αποτέλεσμα να είναι πάντα καθαρή.

  Amblygobius Rainfordi

  Ειρηνικό είδος που σπάνια θα επιτεθεί προς άλλα είδη ψαριών, εκτός και αν είναι του ιδίου είδους. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί εάν το ενυδρείο είναι μεγάλο με πολλές κρυψώνες, και επαρκεί ο χώρος για περισσότερα από ένα. Λόγω του μεγέθους του μπορεί να φιλοξενηθεί σε μικρά ενυδρεία.
   
   Η διατροφή πρέπει να αποτελείται από νηματοειδή φύκι, μικρά καρκινοειδή που ζουν στο βράχο, και ίσως να δεχτεί κατεψυγμένα τρόφιμα όπως γαρίδες Mysίs, και Artemίa. Επίσης κοσκινίζει την άμμο αναζητώντας τροφή.
   
  Χαρακτηρίζεται δειλό ψάρι και απαιτεί πολλές κρυψώνες στη διαμόρφωση του βράχου, και κατά το πρώτο διάστημα της φιλοξενίας του θα παραμένει κρυμμένο. Έχουν την τάση να κάνουν άλματα, οπότε είναι απαραίτητο στο ενυδρείο να υπάρχει κάλυμμα. Είναι δυνατή η αναπαραγωγή στην αιχμαλωσία.

  Amblygobius rainfordi

  Το Rainford’s Goby έχει πράσινο και μπλε σώμα με οριζόντιες πορτοκαλί λωρίδες που κατά μήκος του σώματος. Τα χρώματα ποικίλλουν ανάλογα με τις περιοχές περισυλλογής του και της ηλικίας του ψαριού. Είναι ιδανικό για ενυδρεία τα οποία διαθέτουν επαρκείς κρυψώνες σε συνδυασμό με λεπτόκοκκη άμμο και ταυτόχρονα με μεγάλο χώρο για να κολυμπάει. Σπάνια θα γίνει επιθετικό απέναντι σε άλλα ψάρια, αλλά θα γίνει επιθετικό με το δικό του είδος για αυτό θα ήταν καλό να διατηρείται μόνο ένα στο ενυδρείο.
   
  Η διατροφή του Rainford’s Goby θα πρέπει να αποτελείται από μια ποικιλία από φρέσκα ή κατεψυγμένα θαλασσινά, brine shrimp, mysis shrimp και τροφές που περιέχουν άλγη, ειδικότερα σπιρουλίνα, θα φάει και ξηρά τροφή. Θα ήταν καλό να τρέφεται δύο φορές την ημέρα.
   
  Γενικά το Rainford’s Goby είναι αρκετά δειλό, άρα και ειρηνικό και είναι μια όμορφη προσθήκη για το ενυδρείο, οπότε πρέπει να αποφεύγεται να βρίσκεται σε ενυδρείο με πολύ επιθετικά ψάρια. Επιπλέον χαρακτηρίζεται ως ανθεκτικό ψάρι που θα αντέξει εύκολα ακόμα και σε ένα μικρό ενυδρείο, καθώς και σε διάφορες ασθένειες. Επίσης μπορεί να καθαρίσει το ενυδρείο από άλγες, διότι βρίσκονται στη βασική διατροφή του.

  Amblypomacentrus breviceps

  Μπορεί να γίνει επιθετικό, ειδικά προς τα μικρότερα ψάρια που εισάγονται στο ενυδρείο μετά από αυτό. Θα πρέπει να διατηρείται μεμονωμένο ή σε ζεύγη.
   
  Στη φύση τρέφεται με ζωοπλαγκτόν. Στο ενυδρείο είναι εύκολο ψάρι που θα δεχθεί τις περισσότερες τροφές.

  Ζει σε βάθος από 2 έως 35 μέτρα. Συνήθως απαντάται μεμονωμένα, αλλά και σε ζεύγη ή σε μικρές ομάδες. Δημιουργεί το σπίτι του σε βράχια, μέσα σε σφουγγάρια, ακόμη και σε απορρίμματα, όπως μπουκάλια και κονσέρβες. Τα θηλυκά αποθέτουν τα αυγά τους μέσα στο σπίτι που κατοικούν και το αρσενικό τα υπερασπίζεται με υπερηφάνεια.

  Amphiprion akallopisos

  Ένα από τα πιο ήσυχα ανεμωνόψαρα, που δεν δημιουργεί προβλήματα σε άλλα ψάρια παρά μόνο -και σπάνια- σε ανεμωνόψαρα του ίδιου είδους. Δυστυχώς όμως δεν εγκλιματίζεται πάντα εύκολα στο ενυδρείο.
   
  Όταν εγκλιματιστεί θα φάει όλες τις τροφές που θα του προσφερθούν. Στη φύση τρέφεται με ζωοπλαγκτόν και άλγες, αλλά στο στομάχι του έχουν βρεθεί επίσης υπολείμματα   από ζωοξανθέλες  και νηματοκύστες, κάτι που υποδηλώνει πως τρέφεται και με απόβλητα της ανεμώνης που κατοικεί ή τσιμπώντας τα πλοκάμια της.
   
  Ζει σε κοραλλιογενείς υφάλους σε βάθη από 3 έως 25 μέτρα και περνά τον περισσότερο χρόνο ανάμεσα στα πλοκάμια της ανεμώνης από την οποία εξαρτάται απόλυτα η προστασία του. Μοιάζει πολύ με το είδος Amphiprion sandaracinos, με τη διαφορά πως η λευκή ρίγα του A. akallopisos τελειώνει κωνοειδώς, χωρίς να συνεχίζει στο στόμα. Τα αυγά του είναι πορτοκαλί ή ροζ.

  Amphiprion allardi

  Δεν είναι επιθετικό, αν και τα ενήλικα μπορεί να είναι επιθετικά απέναντι σε πιο ήσυχα ψάρια, ή σε ψάρια που εισάγονται στο ενυδρείο αφού έχουν εγκατασταθεί. Είναι καλύτερο να μένει μόνο ή σε ζευγάρι.
   
  Εύκολο ψάρι που τρώει όλες τις τροφές που θα του προσφερθούν. Στη φύση τρέφεται με νηματοειδείς άλγες και μικρές γαρίδες και σε μικρότερο βαθμό με αυγά ψαριών πολυχαίτες και κωπήποδα.
   
  Ζει σε κοραλλιογενείς υφάλους σε βάθη από 1 έως 30 μέτρα. Όπως και τα υπόλοιπα είδη του “συμπλέγματος clarkii”,  δεν εξαρτάται τόσο από την ανεμώνη του για προστασία, φεύγοντας αρκετά μέτρα μακριά της. Μάλιστα ορισμένα μπορεί να βρίσκουν καταφύγιο σε τρύπες στο ύφαλο όταν φοβηθούν.  Έχει διχαλωτή ουρά, ένα μορφολογικό χαρακτηριστικό που του επιτρέπει να κολυμπά γρηγορότερα από τα ανεμωνόψαρα με στρογγυλεμένη ουρά. Τα αυγά του είναι πορτοκαλί.
×
×
 • Create New...