Jump to content

Χρυσόψαρα :την Συμβουλή Σας Παρακαλώ


Recommended Posts

Καλησπέρα σας και καλώς σας βρήκα! Ας σας πω με δύο λόγια την ιστορία μου. Όντας φιλόζωος απο μικρή ηλικία και έχοντας ήδη αρκετή επαφή με άλλα είδη ζώων (σκύλους,γάτες,παπαγάλους,χαμστέρ) πήρα την απόφαση και εγώ να ξεκινήσω ενυδρείο μιας και πάντα θαύμαζα τα ψάρια και τον υδρόβιο κόσμο.

Έτσι ,λοιπόν, πήγα και εγώ σε ένα πετ σοπ και ( εκτός ότι μου πιάσανε τον Κ@#@5 ---> 60 ευρώ για ενυδρείο 30 λίτρων) δεν με καθοδήγησαν και σωστά.... Ξέρετε .. τα γνωστά...

Όντας εν δυνάμει κτηνίατρος και διαβάζοντας διάφορα μαθήματα της σχολής για υδρόβιους οργανισμούς κατάλαβα ότι μάλλον κάτι έκανα ΠΟΛΥ ΛΑΘΟΣ... :/  Για να μην σας κουράζω σας παραθέτω τι έγινε:

Αγόρασα ένα ενυδρείο 30 Lt με 2 χρυσόψαρα (1 common, 1 shubukin). Ο πετσοπας μου έδωσε για φίλτρο το sera fil 60  και εγώ πρόσθεσα ένα κάδο ακόμη με sera siporax mini (2 κάδους βιολογικό υλικό σύνολο και το σφουγγάρι). Μου φέρανε δώρο άλλα 2 χρυσόψαρα!!! ( 1 black moor , 1 common χρυσό). Πριν μου πείτε τι να κάνω θέλω να σας πω ότι είμαι άνθρωπος που διαβάζω αρκετά πριν μιλήσω, οπότε έχω διαβάσει τις ανάλογες ενότητες για χρυσόψαρα, στήσιμο κλπ ... Απλά, επειδή προς το παρών δεν υπάρχουν χρήματα για ενυδρείο ( σε κανένα μήνα θέλω να φτιάξω ένα τουλάχιστον 1,5 μέτρο για τα ψαράκια ) θέλω την γνώμη σας ως προς τους χειρισμούς που πρέπει να κάνω :D 

Να σας πω επίσης ότι ΑΦΟΥ έβαλα και 2ο κάδο siporax  άρχισε να στρώνει κάπως το νερό και η βιολογία. Μετρήσεις κάνω με ταινίες SERA (ξέρω ότι δεν είναι τόσο αξιόπιστες αλλά δεν είχα άλλα λεφτά :( ) και τώρα δείχουν ότι έστρωσε το φίλτρο ( 0 ΝΟ2 και 5-10 ΝΟ3 ). Αμμωνία δυστυχώς δεν έχω... Προσπαθώ να κρατήσω ισορροπία σε αυτά τα λίγα λίτρα με συχνές αλλαγές, βασισμένες σε συχνές μετρήσεις και με υγρά (sera toxivec, tetra easybalance) . Επίσης, έχω αγοράσει και βιταμίνες σε υγρή μορφή SERA και ρίχνω στην τροφή μια φορά την εβδομάδα.

Οι απορίες μου είναι οι εξής:

1) Τι να κάνω μέχρι να πάρω το μεγάλο ενυδρείο? ( πιθανόν πλαστικό αποθήκευσης από ΙΚΕΑ? )

2) Το φίλτρο μου sera fil 60  είναι καλό για το 30αρι ? το κάνει πλυντήριο ? Θα μπορεί με 2 κάδους siporax να τα βγάλει πέρα ? (αν και χλωμό το κόβω)

3) Το ένα χρυσόψαρο φαίνεται να έχει σπάσει το μπροστά πτερύγιό του ( θωρακικό). Η βάση του είναι κόκκινη και δεν το κουνάει κανονικά. Όρεξη έχει πάντως και τρώει κανονικά. Τι μπορώ να κάνω για αυτό ? 

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας!!! :D  Ελπίζω να με βοηθήσετε να στήσω κάτι καλό για τα μικρά!!! <3 

Οι φωτογραφίες είναι από κινητό μιας και φωτογραφική δεν έχω προς το παρόν!

post-60801-0-39994700-1430681046_thumb.jpg

post-60801-0-67098000-1430681054_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

καλωσ ηρθεσ.αν εχεισ σκοπο να φτιαξεισ συντομα ενυδρειο για τα χρυσοψαρα σου δεν θα εχεισ καποιο ιδιαιτερο θεμα διοτι φανταζομαι θα ειναι μικρα ακομα.απλα δεν θα ταιζεισ πολυ.θα την βγαλουν ανετα πιστευω.τωρα αν δεν φτιαξεισ συντομα καλυτερα να τα πασ πισω γιατι θα μπλεξεισ μετα.οσο για το πτερυγιο δεν γνωριζω για να σε βοηθησω,περιμενε και καποιον ποιο εμπειρο να μασ πει.

Link to comment
Share on other sites

ναι τα ψάρια είναι σχετικά μικρά (7 cm max περίπου) και το ενυδρείο θα το κάνω σε κανένα μήνα να κάνω καλό bugdet να φτιάξω κάτι καλό και να προσφέρει κατάλληλες συνθήκες :)

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα.

Βρεθηκες λοπον με 4 χρυσοψαρα.

Λιγο βαρυ το βιοφορτιο για 30 λιτρα (υποθετω μικτα δλδ ολος ο ογκος του ενυδρειου και οχι το νερο) εστω και για προσωρινα, εστω κι αν ειναι πολυ μικρα ακομα.

Εκ (δικης μου) πειρας, θα πρεπει να κανεις καθε μερα αλλαγη 50-80% νερου για ασφαλεια οτι παραμενει πεντακαθαρο το νερο.

Αν θελεις να εισαι λιγο πιο ανετος, μπορεις να τα βαλεις σε ενα samla απο το ικεα.

Εχει 65 λιτρα με 10 ευρω (50 καθαρα λιτρα νερο υπολογισε, αφου δεν γεμιζει μεχρι πανω γιατι λυγιζει πολυ απο την πιεση), εχει και 120 λιτρα με 20 ευρω (αυτο δεν ξερω ποσα καθαρα ειναι).

Νομιζω οτι με αλλαγη μερα παρα μερα 50% στο 65λιτρο, θα ειναι ΟΚ.

Το νερο της αλλαγης να ειναι ιδιας θερμοκρασιας ή λιγο πιο δροσερο (1-2C) απο το νερο του δοχειου, για να αποφυγεις τυχων θερμικο σοκ.

Θα σου μεινει κιολας το δοχειο, για τυχων καραντινα νεων ψαριων ή νοσοκομειο (αχρειαστο να ειναι, αλλα ολο και κανα μπανακι σε epsom ή αλατι θα χρειαστει καποια στιγμη).

Θα μεταφερεις ολο το το νερο του ενυδρειου, τα ψαρια και το φιλτρο στο πλαστικο δοχειο και θα συμπληρωσεις σιγα σιγα με νερο ιδιας θερμοκρασιας.

Καλο ειναι να χρησιμοποιεις seachem prime ως αντιχλωριο, αλλα και γιατι σου προσφερει 24ωρη καλυψη απο τυχων τοξικη αμμωνια.

Για την αμμωνια συμπληρωνεις στο ενυδρειο μια δοση για ολα τα λιτρα του νερου για καθε 1ppm ολικης αμμωνιας (αν ειχες τεστ)

Ανωτερη δοσολογια ειναι η 5πλη.

Θα προτεινω να βαζεις προληπτικα καθε μερα διπλη δοση στο δοχειο, μεχρι να στησεις το ενυδρειο σου, για να το καλυπτει.

Βεβαια, δεν ειναι καλο να γινεται αυτο συνεχεια, αφου κι αυτο ενα χημικο ειναι οπως ολα τα αντιχλωρια, αλλα για να γλυτωσουμε τα χειροτερα σε προσωρινη φαση πιστευω δεν υπαρχει προβημα.

 

Το φιλτρακι μπορεις να το βαλεις εκει.

Ακομα κι αν δεν φτανει,θα βοηθησει απο το να μην εχει καθολου φιλτρο.

Επειδη δεν ξερω κατα ποσο εχει στρωσει και αν τα τεστ λενε την αληθεια, ισως θα επρεπε να σκεφτουμε  το μπολιασμα του φιλτρου με λιγο ιζημα και λιγα κεραμικα απο φιλτρο ωριμου και υγιους ενυδρειου.

 

Αεραντλια θα χρειαστεις μαλλον (για οξυγονωση)

Πιανουν και οι ζεστες τωρα και μειωνεται το οξυγονο στο νερο οσο ανεβαινει η θερμοκρασια.

 

Καλη τυχη και καλη συνεχεια.

 

ΥΓ Κανονισε και για ψυξη του ενυδρειου. Αναλογα τι συστημα θα επελεξεις (μαλλον ανεμιστηρακια PC οπςω οι περισσοτεροι γιατι το ψυκτικο ιδιως για μεγαλα ενυδρεια κοστιζει πολυ) θα χρειαστεις μαλλον κι ενα controler θερμοκρασιας.

Επειδη κανει καμια 30-40αρια μερες να ερθει απο ebay, παραγγειλε το απο τωρα (stc-1000)

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

ναι και εγω αυτο ειχα στο μυαλο μου να κανω... απλα σκεφτομαι οτι γύρω στις 10-15 μέρες θα αρχισω να στήνω το μεγάλο ενυδρείο... εεε για να παραγγείλω το κοντρόλ απο e bay  τι πρέπει να έχω??? θέλει λογαριασμό απο τράπεζα?? πως να το κάνω? και γενικά θέλω να παραγγέλνω από εξωτερικό γιατί ελλάδα οι τίμες είναι πολύ ακριβές ( πχ βρήκα prime 500 ml  τιμη ελλάδας: 20 ευρώ, τιμή άμαζον: 12 )

Link to comment
Share on other sites

Επειδή πληρώνομαι σε 10-15 μέρες αυτό που λες με το prime μπορώ να το κάνω και με τον παρακάτω συνδυασμό?

Tetra aquasafe (κλασσικό αντιχλώριο)

Tetra Easybalance (Για πτώση νιτρικών,νιτρωδών και αμμωνίας άμμεσα και σταθερότητα pH αν δεν κάνω λάθος)

Sera Toxivec ( Άμεση αφαίρεση αμμωνίας κλπ ... )

Αυτά έχω στην διάθεσή μου τώρα... :) 

Link to comment
Share on other sites

Το Easybalance οπως εισαι, ανοιξε το σκουπιδοτενεκε και πετα το :)

Το toxivek νομιζω κανει την ιδια δουλεια. Δεν ειμαι σιγουρος, διαβασε τις οδηγιες του. (στα αγγλικα γιατι στα ελληνικα καμια φορα μεταφραζουν οτι ναναι ή παραλειπουν)

Και οτι αλλο λεει να προσεξεις, πχ μπορει να μην μπορεις να το χρησιμοποιησεις αν ... κατι.

(Οπως και σε πολλα σκευασματα κατι μπορει να γραφει οτι πειραζει. Αλλο φυτα αλλο σαλιγκαρια αλλο γαριδες κλπ)

 

 

Αν εχεις λογαριασμο σε καποια τραπεζα πας και βγαζεις μια προπληρωμενη (Prepaid). Μονο η εθνικη νομιζω δεν γινεται να χρησιμοποιηθει για τετοιες αγορες.

Ανοιγεις account στην Paypal.com (οπου δηλωνεις μονο εκει την καρτα σου) και account στο ebay.com για τις αγορες σου. Οταν ψωνιζεις στο ebay επιλεγοντας να πληρωσεις μεσω paypal,  σε συνδεει αυτοματα εκει και δεν δινεις πουθενα αλλου τους κωδικους σου.

Στην τραπεζα, στην προπληρωμενη σου, βαζεις για ασφαλεια μονο οσα χρηματα χρειαζονται για την αγορα σου (και λιγα παραπανω αν θες, η οσα παραπανω θες)

Υπαρχουν διαφορα συστηματα χρεωσης απο τις τραπεζες. Πχ αλλη χρεωνει ποσοστιαια αναλογα το ποσο που βαζεις. Αλλη αναξαρτητως ποσου σε χρεωνει σε καθε φορτωση με ενα μικροποσο κλπ.

Μπορεις να gogglαρεις και να δεις ποιος σε συμφερει αναλογα τον τροπο αγορων σου,

 

Το amazon νομιζω μονο πιστωτικη παιρνει.

Αλλα δεν χανεις και τιποτα.

Τα εχουν ολα αλλου.

Και Ελλαδα εχει eshops με εξισου καλες τιμες με εξω.

 

Έγινε επεξεργασία - Jimi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...