Jump to content

Recommended Posts

θα ηθελα τη μηχανηκα μεροι χρειαζομαι για την δημιουργια ενος reefπεριπου στα 130-150 λιτρα

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

βασικά πρέπει να γίνει λίγο ποιο λεπτομερείς η περιγραφή σου.πες μας τι έχεις απο εξοπλισμό (πχ

Link to comment
Share on other sites

βασικά πρέπει να γίνει λίγο ποιο λεπτομερείς η περιγραφή σου.πες μας τι έχεις απο εξοπλισμό (πχ sump,εξωτερικό φίλτρο κτλ κτλ) και μετά σου απαντάμε.

Link to comment
Share on other sites

εσωτερικο (κουτι) φιλτρο

θερμοστατη

κυκλοφοριτη

σκιμερ

uv5w

λοιπόν την UV την πετάς την χαρίζεις πάντως δεν μπαίνει σε θαλασσινό.

Για 130-150 λύτρα που θες θα χρειαστείς

Αραγωνίτη (καλύτερα νεκρό όχι ζωντανό ή μισό μισό)

Ζωντανό βράχο.Θεωρητικά η ποσότητα του βράχου είναι το 10% (το λιγότερο)τα λύτρα του ενυδρείου.δηλαδή αν έχεις ένα ενυδρείο 150λύτρα θες 15 κιλά ζωντανό βράχο.

Κυκλοφορητές (για 150 λύτρα 2 τεμάχια Koralia No 1 θα είναι καλά)

Skimmer (ποιο έχεις?)

Θερμοστάτη (πόσα watt είναι?)

αλάτι

Αντίστροφη όσμωση

ρεφρακτόμετρο (μετράς την αλατότητα του νερού)

αντιφώσφορο

ενεργό άνθρακα

και φώτα κατάλληλα για θαλασσινό ενυδρείο

Link to comment
Share on other sites

λοιπόν την UV την πετάς την χαρίζεις πάντως δεν μπαίνει σε θαλασσινό.

Νίκο γιατί δεν μπαίνει σε θαλασσινό η uv δηλαδή από πότε? :)

Link to comment
Share on other sites

Σε ένα πρόσφατο σεμηνάριο ενός άλλου forum που είναι forum κυρίος για θαλασσινό ενυδρείο είχε έρθει ο Eric Borneman (για το ποιος είναι ας κάνετε μια αναζήτηση στο google γιατί δεν ξέρω αν μπορώ να ποστάρω άρθρα από άλλο forum).απλά είναι βιολόγος από το Rice University και γενικά ο τύπος δεν είναι τυχαίος.Στο σεμινάριο λοιπόν έτυχε να κάνω την τελευταία ερώτηση η οποία ήταν:

Είναι καλό να έχουμε σε ένα ενυδρείο θαλασσινό λάμπα Uv?

Αν η απάντηση είναι ΝΑΙ μπορούμε να την έχουμε 24 ώρες το 24ωρο αναμμένη ή κάποιες ώρες μόνο?

Και τέλος αν μπορούμε να έχουμε λάμπα UV από την 1η ημέρα του ενυδρείου ή ας πούμε για παράδειγμα μετά τον πρώτο χρόνο που "θεωρείται" ότι έχει στρώσει το ενυδρείο?

Η απάντηση που πήρα ήταν

Γιατί να σκοτώσουμε κάποιες ουσίες τις οποίες θέλουμε να έχουμε στο ενυδρείο (μιλάμε για θαλασσινό πάντα)?στην μόνη περίπτωση που μπορούμε να έχουμε UV είναι σε καραντίνα.

Έγινε επεξεργασία - Νίκος_Κρικ
Link to comment
Share on other sites

Πιστευω αν μπορουσαμε να αφανισουμε καποιa στοιχεια που ειναι βλαβερα για το ενυδρειο χωρις την uv σιγουρα δεν θα την χρησιμοποιησε κανεις .Συμφωνω στο οτι κανει και ζημια πρεπει οκαθενας πιστευω να υπολογισει να αναλογιστει τι τον συμφερει και αν η ζημια που του δημιουργει η uv ειναι μεγαλυτερη απο το οφελη της να την σταματησει.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν να τονίσω ξανά ότι μιλάμε για θαλασσινό ενυδρείο.Το θαλασσινό ενυδρείο στηρίζετε στην βιολογία που παράγει από μόνου και όχι σε κάποιο εσωτερικό η εξωτερικό φίλτρο με υλικά όπως μακαρόνι κτλ κτλ.οπότε γιατί να του στερούμε να αναπτύξει την δική του βιολογία και να την σκοτώνουμε.έστω και κάποιους ελάχιστους μικροοργανισμούς.Επίσης δεν είναι κάποια πράγματα να τα σκεφτούμε εμείς οι ίδιοι.ο Eric έχει σπουδάσει χρόνια έχει ενυδρείο αρκετά χρόνια που το δουλεύει με τρελές μεθόδους(ακόμα και χωρίς skimmer) οπότε κάνω μια ερώτηση στον εαυτό μου.Ποιος είμαι εγώ που θα αμφισβητησω ή δεν θα δεχτώ την γνώμη ενός ανθρώπου ο οποίος έχει και καμιά 10ρια διπλώματα επάνω στο ενυδρείο ενώ εγώ απλά διαβάζω ότι μου λένε άτομα τα οποία έχουν χομπιστικη γνώμη,

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν να τονίσω ξανά ότι μιλάμε για θαλασσινό ενυδρείο.Το θαλασσινό ενυδρείο στηρίζετε στην βιολογία που παράγει από μόνου και όχι σε κάποιο εσωτερικό η εξωτερικό φίλτρο με υλικά όπως μακαρόνι κτλ κτλοπότε γιατί να του στερούμε να αναπτύξει την δική του βιολογία και να την σκοτώνουμε.έστω και κάποιους ελάχιστους μικροοργανισμούς.Επίσης δεν είναι κάποια πράγματα να τα σκεφτούμε εμείς οι ίδιοι.ο Eric έχει σπουδάσει χρόνια έχει ενυδρείο αρκετά χρόνια που το δουλεύει με τρελές μεθόδους(ακόμα και χωρίς skimmer) οπότε κάνω μια ερώτηση στον εαυτό μου.Ποιος είμαι εγώ που θα αμφισβητησω ή δεν θα δεχτώ την γνώμη ενός ανθρώπου ο οποίος έχει και καμιά 10ρια διπλώματα επάνω στο ενυδρείο ενώ εγώ απλά διαβάζω ότι μου λένε άτομα τα οποία έχουν χομπιστικη γνώμη,

:) Πολλα ενυδρεια φιλωναν δεν το ξερεις στηριζονται σε διαφορα υλικα και φιλτραΣυμφωνω οτι ο Eric παρολλου που δεν τον γνωριζω οτι μπορει να ξερει περισσοτερα απο τον καθενα μας αλλα να με πεισει για την γνωμη του και οχι οπως το αναφερεις εσυ το ειπε ο ταδε χωρις περετερω εξηγησεις πολλους απο αυτους που εμφανιζονται ειδημονες στο ειδος αναφεραν πριν απο χρονια οτι η uv ειναι απαραιτητη σε ενα reef, οτι χρειαζονταν και strodium σε reef ενυδρεια αλλα μετα απο χρονια κατεληξαν οτι δεν χρειαζεται

Link to comment
Share on other sites

Μπορώ να ακούσω με τι υλικά και φίλτρα στηρίζονται?επίσης για αυτό υπάρχουν τα σεμινάρια.δεν μπορώ να θυμάμαι όλη την κουβέντα που κάναμε στο σεμινάριο.Αν διαβάσει κάποιος στα άρθρα του ΑΖ θα διαβάσει ότι η βιολογία του θαλασσινού στηρίζετε κυρίως στον ζωντανό βράχο.

Link to comment
Share on other sites

ΝΑΙ μπορεις να ακουσειςΜε τα υλικα που αναφερεις οπως μακαρονι και θα σου εξηγησω γιατι πολλοι φοβουνται οτι δεν θα τους καλυψει η βιολογια της πετρας την φορτωση μεσα στο ενυδρειο τους και πολλοι αλλοι φιλοι δεν εχουν την οικονομικη ανεση να συμπληρωσουν ολο το ενυδρειο με live rock και αναγκαζονται να στηριζονται και σε αυτα τα βιολογικα υλικα μου φαινεται περιεργο που δεν τα γνωριζεις.Δεν σημαινει οτι ΣΥΜΦΩΝΩ να στηριζεται το ενυδρειο στα βιολογικα υλικα.θα ηταν καλο να τεκμιριωνεις την αποψη σου και να θυμασαι ολη την κουβεντα για να μπορεις να μας βοηθησεις

Link to comment
Share on other sites

Πλάκα κάνεις έτσι?θα θυμάμαι εγώ μια συζήτηση 2-3 ωρών για να απαντάω για άλλους?όποιος θέλει να έχει ενυδρείο πρέπει να το κυνηγάει και λίγο.όχι να τα περιμένει από άλλους.επίσης θα ήθελα όποιος διαβάσει αυτό το θέμα και έχει θαλασσινό ενυδρείο να μας πει αν έχει χρησιμοποιήσει μακαρόνι ή βιόσφαιρες ή κάτι άλλο για να κρατάει την βιολογία.επίσης πιστεύω ότι αν κάποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει 5-6 κιλά βράχου παραπάνω για την βιολογία που χρειάζεται το ενυδρείο καλύτερα να μην ξεκινήσει το θαλασσινό.δηλαδή αν κάποιος δεν έχει λεφτά για αλάτι σε μια αλλαγή νερού τι θα ρίξει Κάλας?Μπορεί κάποιος αν θέλει να διαβάσει και στα ενυδρεία μελών και γενικά στην κατηγορία θαλασσινό και άμα δει ενυδρείο που στηρίζετε στην βιολογία με μακαρόνι η κάτι άλλο εκτός από βράχο ας το κάνει ποστ.

Link to comment
Share on other sites

βρήκα και έκανα ποστ ενα άρθρο για τον ζωντανό βράχο.όποιος θέλει ας κάτσει να το διαβάσει

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΒΡΑΧΟΣ

Ο ζωντανός βράχος, είναι ασβεστολιθικός βράχος ο οποίος προέρχεται είτε από τον ασβεστολιθικό σκελετό νεκρών κοραλλιών, είτε από άλλους νεκρούς ασβεστιογενείς οργανισμούς. Ο όρος ζωντανός που χρησιμοποιείται λοιπόν, δεν αναφέρεται στον βράχο (δεν μπορεί ένας βράχος να είναι ζωντανός) αλλά στους κατοίκους του βράχου. Οι κάτοικοι αυτοί –μικροοργανισμοί και βακτηρίδια- ζουν πάνω στην επιφάνεια και ακόμη και μέσα στους πόρους του βράχου. Επίσης η κοραλλίνη καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του βράχου δίνοντάς του ένα χρώμα πορφυρό. Σε πολύ καλής ποιότητας βράχο, οι κάτοικοί του μπορεί να είναι ακόμη, διάφορα είδη μακροάλγης, σπόγγοι, σκουλήκια, σαλιγκάρια, στρείδια, γαρίδες, καβούρια, ανεμώνες, ακόμη και κοράλλια.

Ο ρόλος του ζωντανού βράχου είναι διπλός.

Διαρρύθμιση.

Φίλτρανση.

Ο βράχος είναι το βασικό στοιχείο διαρρύθμισης στο ενυδρείο μας. Από την τοποθέτησή του εξαρτάται κατά ένα μεγάλο μέρος και η όμορφη εμφάνιση του ενυδρείου μας. Μην ξεχνάμε ότι πάνω σε αυτόν θα τοποθετηθούν σχεδόν όλα τα κοράλλια μας.

Ο βράχος καλό θα είναι να μην ακουμπά στην άμμο, γιατί σε αυτό το σημείο νεκρώνεται και χάνει μέρος της αποτελεσματικότητάς του. Επίσης σε αυτά τα σημεία μπορεί να δημιουργηθεί υδρόθειο το οποίο είναι τοξικό για τους κατοίκους μας. Σε πολλά πλέον ενυδρεία έχει κατασκευαστεί κερκίδα από pvc (σε διαφορετικά ύψη και σχέδια) πάνω στην οποία ακουμπάμε τον βράχο.

Κατά την τοποθέτησή του πρέπει να προσέχουμε έτσι ώστε να μην εφάπτονται όλα τα κομμάτια μεταξύ τους, αλλά να κατασκευάσουμε μικρές σπηλιές και ανοίγματα. Αυτά είναι απαραίτητα και γιατί είναι φυσικά καταφύγια για τα ψάρια μας αλλά και γιατί με την ροή του νερού ο βράχος παραμένει πάντα καθαρός και αποτελεσματικός.

Όμως ο βασικότερος ίσως ρόλος του ζωντανού βράχου, είναι αυτός της φίλτρανσης. Τα βακτηρίδια και όλοι οι μικροοργανισμοί συμβάλλουν στον κύκλο του αζώτου.

Ένα ζωντανό φίλτρο λοιπόν στη διάθεσή μας!

Ανάλογα την ιχθυοφόρτιση του ενυδρείου μας και την ποσότητα – ποιότητα του ζωντανού βράχου, αυτός μπορεί να αναλάβει εξ΄ ολοκλήρου μόνος του την φίλτρανση. Σύμμαχός του σε αυτή τη λειτουργία η ζωντανή άμμος, εφόσον υπάρχει. Όταν όμως έχουμε πολλά ψάρια ή λίγο ζωντανό βράχο, τότε η βοήθεια από κάποιο άλλο μέσο φίλτρανσης (κάνιστρο ή φίλτρο άμμου) είναι αναγκαία. Όμως η παρουσία τέτοιων ειδών φίλτρανσης θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ΝΟ3. Αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα ιδίως σε reef ενυδρεία.

Έτσι πλέον δεν είναι άξιο απορίας να βλέπουμε μεγάλα συστήματα reef ενυδρείων στα οποία το μόνο μέσο φίλτρανσης είναι ο ζωντανός βράχος.

Όταν θα πρωτοεισάγουμε ζωντανό βράχο στο ενυδρείο μας και ιδίως αν αυτός βρισκόταν στις δεξαμενές του προμηθευτή μας χωρίς ιδιαίτερο φως (στις περισσότερες των περιπτώσεων έτσι είναι), θα πρέπει να προσέξουμε σχετικά με την φωτοπερίοδο για να μην έχουμε ξεσπάσματα άλγης.

Έτσι πρέπει να ξεκινήσουμε την φωτοπερίοδο με λίγες ώρες και σχετικά μικρή ένταση. Σε τακτά χρονικά διαστήματα π.χ. πέντε – επτά ημερών θα αυξάνουμε λίγο και την φωτοπερίοδο και την ένταση, μέχρι να φτάσουμε στο τελικό στάδιο. Παράλληλα αν παρατηρήσουμε κατά την διαδικασία ξέσπασμα άλγης, αυτό θα σημαίνει ότι πάμε γρήγορα και θα πρέπει να μειώσουμε.

Ο ζωντανός βράχος συλλέγεται από πολλά μέρη στον κόσμο, αλλά επί το πλείστον από τον Νότιο Ειρηνικό. Τα πιο διαδεδομένα νησιά από όπου εξάγεται είναι τα Fiji, Marshal, Tonga και Samoa. Και αυτό διότι η συλλογή ζωντανού βράχου έχει απαγορευτεί στην Αμερική από το 1997, καθώς επίσης και εξαιτίας των φτηνών εργατικών χεριών που υπάρχουν στα νησιά αυτά.

Ανάλογα με την προέλευσή του ο ζωντανός βράχος διαφέρει μεταξύ του.

Αυτό που πρέπει να προσέχουμε πάντα κατά την αγορά του και άσχετα με τον τόπο προέλευσης του (αλήθεια είμαστε ποτέ σίγουροι για τον τόπο προέλευσής του?) είναι:

·Να είναι όσο περισσότερο πορώδης γίνεται.

·Να έχει όσους περισσότερους μικροοργανισμούς, σπόγγους, κλπ γίνεται.

·Να έχει αρκετή κοραλλίνη πάνω του.

·Να έχει ενδιαφέροντα σχήματα.

·Να έχει την μυρωδιά της θάλασσας.

Όσο περισσότερο πορώδεις είναι, τόσο λιγότερο νερό θα εκτοπίσει με την εισαγωγή του στο ενυδρείο μας και τόσο περισσότερα βακτηρίδια και μικροοργανισμοί θα εποικιστούν πάνω του. Αυτός ο βράχος θα έχει και λιγότερο βάρος, αλλά δυστυχώς και αυξημένη τιμή. Τέτοιος βράχος είναι των νησιών Fiji και Marshal.

Ο ζωντανός βράχος έρχεται όπως είπαμε από πολύ μακριά. Σε αυτό του το ταξίδι λοιπόν μοιραία πολλοί από τους ζωντανούς οργανισμούς που κουβαλάει πεθαίνουν.

Έτσι όταν ο προμηθευτής παραλαμβάνει και τοποθετεί τον ζωντανό βράχο στις δεξαμενές του, η αποσύνθεση των διαφόρων νεκρών μικροοργανισμών θα έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση Αμμωνίας.

Εάν λοιπόν ο νεοεισερχόμενος ζωντανός βράχος μείνει στις δεξαμενές με φρέσκο αλμυρό νερό, πολύ καλή κυκλοφορία και skimming σε ένα διάστημα λίγων εβδομάδων η αμμωνία θα μηδενιστεί και ο βράχος θα είναι έτοιμος να μπει σε οποιοδήποτε ενυδρείο. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται "κουράρισμα". Πολλοί προμηθευτές διαθέτουν και κουραρισμένο και ακουράριστο βράχο σε διαφορετικές τιμές.

Επίσης αν κάποιος δεν εμπιστεύεται το κουράρισμα που έκανε ο προμηθευτής, τότε δεν έχουμε παρά να κάνουμε εμείς την όλη διαδικασία (εφόσον μπορούμε βέβαια). Βοηθούμε την διαδικασία και με μεγάλες αλλαγές νερού, έτσι ώστε να μειώσουμε την Αμμωνία. Ο βράχος θα έχει κουραριστεί όταν η αμμωνία και ΝΟ2 μηδενιστούν και ο βράχος θα μυρίζει όμορφα σαν ωκεανός και όχι σαν κλούβιο αυγό (που λογικά μύριζε πριν).

Αν δεν μπορούμε να τον κουράρουμε εμείς και αγοράσουμε δήθεν κουραρισμένο βράχο, τότε κινδυνεύουμε άμεσα, εφόσον βέβαια έχουμε ζωντανούς οργανισμούς μέσα. Αλλιώς θα μας πάει πίσω τον κύκλο του αζώτου που ενδεχομένως έχουμε ξεκινήσει.

Έτσι μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε ιδίως όταν θέλουμε να συμπληρώσουμε σε υπάρχον ενυδρείο με βράχο κάποια κιλά ακόμη.

Επειδή η αγορά ζωντανού βράχου θα μας αφήσει με πολλά Ευρώ λιγότερα, υπάρχουν ορισμένες λύσεις για να γλιτώσουμε κάποια από αυτά.

Μια λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε αγορασμένο νεκρό βράχο σε μια αναλογία με τον ζωντανό 30 – 70. Ο νεκρός βράχος (ζωντανός που για διάφορους λόγους νεκρώθηκε, αλλά ασβεστολιθικός και πορώδεις) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα σαν βράχος βάσης, που πάνω του θα χτίσουμε το "οικοδόμημα" με τον ζωντανό βράχο. Αυτός ο νεκρός βράχος θα εποικιστεί σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα –μεταξύ έξι και δώδεκα μηνών- με βακτηρίδια και μικροοργανισμούς καθιστώντας τον έτσι ζωντανό. Μάλιστα σε σχετικό πείραμα που έκανα βάζοντας νεκρό βράχο από το ενυδρείο μου –λειτουργούσε τότε οκτώ μήνες- σε ένα μικρό ενυδρειάκι με μια anthias μέσα, ο βράχος λειτούργησε άψογα και δεν ανέβηκε ποτέ αμμωνία στο ενυδρειάκι. Άρα ο νεκρός βράχος είχε γίνει ζωντανός και παρείχε άριστη φίλτρανση.

Μια άλλη λύση είναι να κατασκευάσουμε μια κερκίδα από pvc που πάνω της θα ακουμπήσουμε τον βράχο. Εδώ έχουμε και οικονομία αφού θα χρησιμοποιήσουμε λιγότερο βράχο, αλλά και αμεσότερη αποτελεσματικότητα του βράχου ο οποίος θα χρησιμοποιεί σχεδόν το 100% της επιφάνειάς του για την φίλτρανση.

Ακόμα μπορούμε να ξεκινήσουμε με ένα 50% του συνολικά χρειαζούμενου βράχου, να στήσουμε το ενυδρείο μας και μετά να προσθέτουμε κατά καιρούς μερικά κομμάτια μέχρι να φτάσουμε το 100% αυτών που έχουμε ορίσει. Προσοχή μόνο στην περίπτωση αυτή ο βράχος να είναι πολύ καλά κουραρισμένος.

Λάθος είναι να εισάγουμε στο σύστημά μας Μεσογειακό βράχο, μόνο και μόνο για να κάνουμε οικονομία. Και αυτό γιατί ο Μεσογειακός βράχος δεν είναι αρκετά πορώδεις ούτε έχει την ίδια σύσταση με τον τροπικό. Η μεγαλύτερη απειλή όμως είναι η μη ελεγχόμενη εισαγωγή διαφόρων μικροοργανισμών, οι οποίοι μπορεί να επιφέρουν το χάος στο ενυδρείο μας, λόγω ασυμβατότητας.

Ο ζωντανός βράχος είναι αναγκαίος για τα reef ενυδρεία και προαιρετικός (με θεαματικά αποτελέσματα) για τα fish only ενυδρεία. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε στον ζωντανό βράχο όπως π.χ. στα ασπόνδυλα του ενυδρείου μας. Με τόση λεπτότητα. Όσοι από τους κατόχους fish only ενυδρείων έχουν ζωντανό βράχο θα πρέπει να ξεχάσουν τα φάρμακα με βάση τον χαλκό και όχι μόνο (οι κάτοχοι reef ενυδρείου δεν χρησιμοποιούν έτσι και αλλιώς παρόμοια προϊόντα). Ελάχιστος χαλκός στο ενυδρείο μας είναι ικανός να σκοτώσει όλο το ζωντανό βράχο μας. Προσοχή λοιπόν. [/size]

Πηγή:www.openreef,gr

Έγινε επεξεργασία - Νίκος_Κρικ
Link to comment
Share on other sites

:(

Πλάκα κάνεις έτσι?θα θυμάμαι εγώ μια συζήτηση 2-3 ωρών για να απαντάω για άλλους?όποιος θέλει να έχει ενυδρείο πρέπει να το κυνηγάει και λίγο.όχι να τα περιμένει από άλλους.επίσης θα ήθελα όποιος διαβάσει αυτό το θέμα και έχει θαλασσινό ενυδρείο να μας πει αν έχει χρησιμοποιήσει μακαρόνι ή βιόσφαιρες ή κάτι άλλο για να κρατάει την βιολογία.επίσης πιστεύω ότι αν κάποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει 5-6 κιλά βράχου παραπάνω για την βιολογία που χρειάζεται το ενυδρείο καλύτερα να μην ξεκινήσει το θαλασσινό.δηλαδή αν κάποιος δεν έχει λεφτά για αλάτι σε μια αλλαγή νερού τι θα ρίξει Κάλας?Μπορεί κάποιος αν θέλει να διαβάσει και στα ενυδρεία μελών και γενικά στην κατηγορία θαλασσινό και άμα δει ενυδρείο που στηρίζετε στην βιολογία με μακαρόνι η κάτι άλλο εκτός από βράχο ας το κάνει ποστ.

:( Maλλον δεν καταλαβες δεν εχω την απαιτησει να μου πεις τη υποθηκε αυτες της ωρες αλλα να μου το τεκμηριωσεις απο την στιγμη που γραφεις <<λοιπόν την UV την πετάς την χαρίζεις πάντως δεν μπαίνει σε θαλασσινό>>Οταν λεμε κατι, καλο ειναι με φιλικο τροπο να το στηριζουμε και να εξηγουμε.βιολογια δεν κρατας με 5 ,6 κιλα βραχο επιπλεον

Έγινε επεξεργασία - space
Link to comment
Share on other sites

:(

:( Maλλον δεν καταλαβες δεν εχω την απαιτησει να μου πεις τη υποθηκε αυτες της ωρες αλλα να μου το τεκμηριωσεις απο την στιγμη που γραφεις <<λοιπόν την UV την πετάς την χαρίζεις πάντως δεν μπαίνει σε θαλασσινό>>Οταν λεμε κατι, καλο ειναι με φιλικο τροπο να το στηριζουμε και να εξηγουμε.βιολογια δεν κρατας με 5 ,6 κιλα βραχο επιπλεον

το φιλικό ή όχι ύφος δεν μπορείς να το κρίνεις πίσω από έναν υπολογιστή γιατί ο γραπτός ο λόγος εύκολα παρεξηγήτε.επίσης είπα σε άλλο ποστ τον λόγο τις UV.αυτή την απάντησή πήρα αυτή είπα.για το βράχο ήταν παράδειγμα η ποσότητα.απλά επειδή είπες ότι κάποιος ίσως να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει όλη την ποσότητα που χρειάζεται ένα ενυδρείο συμπληρώνει με άλλο βιολογικό υλικό.

Συμφωνω με τον ζωντανο βραχο αλλα το θεμα μας ειναι η uv

απάντησα για την UV.εγώ λέω να περιμένουμε τις απαντήσεις και από άλλους κατόχους θαλασσινών ενυδρείων έτσι ο φίλος να έχει μια καλύτερη άποψη και για την χρήση της UV και για το αν χρειάζεται ένα Reef άλλο βιολογικό υλικό εκτός από ζωντανό βράχο.

Link to comment
Share on other sites

Στο δικό μου reef 250 λίτρων (μαζί με το refugium) την χρησιμοποιώ επί 24 βάσεως .

Είναι κάπως μικρή για τα λίτρα μου (8w) και την έβαλα επίτηδες μικρή για να κάνει όσον το δυνατόν λιγότερη ζημία, (φυσικά και λιγότερο καλό)!!!

Όπως έχω διαβάσει (και εδώ μέσα) ότι ναι μεν κάνει ζημιά, αλλά προσφέρει κιόλας.

Τα δεδομένα αλλάζουν και αν αύριο μάθουμε άλλα πράγματα.. βλέπουμε.

Link to comment
Share on other sites

Στο δικο μου ενυδρειο εχω μια απο την αρχη 25w στα 400 λιτρα 24x7. Δεν ξερω αν κανει καλο η κακο παντως τα ζωντανα ειναι ολα μια χαρα.

Τωρα που ερχετε η ωρα αλλαγης της λαμπας ισως την κλεισω για μεγαλο διαστημα μηπως αλλαξει κατι.

Link to comment
Share on other sites

Το ζωντανό βράχο το χρησιμοποιούμε στο ενυδρείο για να δημιουργηθούν κάποια "χρήσιμα βακτηρίδια"τα οποία αργότερα θα αναλάβουν το βιολογικό φορτίο-καθαρισμό του ενυδρείου.Επίσης κατακρατούν και αιωρούμενα σωματίδια που βρομίζουν το νερό μας,και 'ετσι παραμένει διαυγές.Παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποιοι μικροοργανισμοί που είναι επικίνδυνοι.Παράλληλα, ένα ενυδρείο που δέχεται περισσότερο φως από ότι πρέπει ή δέχεται ηλιακό φως, παρατηρούμε ότι επηρεάζεται, αφού το νερό πρασινίζει. Αυτό γίνεται γιατί αναπτύσσεται σε αυτό αιωρούμενη άλγη.Επίσης διάφορες αρρώστειες που μπορεί να περάνε τα ψάρια μας.Προβλήματα σαν τα παραπάνω έρχεται να μας τα λύσει η Λάμπα UV.Εννοείτε όπως είπατε επάνω έχει και αρνητικά όπως και θετίκα και είναι επιλογή του καθενός αν θα τη βάλει στο ενυδρείο του.

Να πούμε ότι η UV δεν "σκοτώνει τη βιολογία '' ούτε του βράχου ούτε της αμμου, αλλά ότι αιωρείται στο νερό.

Άρα ο καθένας αποφασίζει πρίν κάνει ότιδηποτε...

(Κιχλιδας ωραία φωτό) :(:(:(

Έγινε επεξεργασία - salamander
Link to comment
Share on other sites

Σε ένα πρόσφατο σεμηνάριο ενός άλλου forum που είναι forum κυρίος για θαλασσινό ενυδρείο είχε έρθει ο Eric Borneman

Νίκο πότε έγινε αυτό το σεμινάριο και πού; Και γιατί δεν έλαβε γνώση όλη η ενυδρειακή κοινότητα;

Link to comment
Share on other sites

το έκανε άλλο forum.τώρα αν δεν το έγραψαν στα άλλα forum αυτό δεν το ξέρω.

Link to comment
Share on other sites

εγώ πάντως στα 120 λίτρα αδιάκοπα και ασταμάτητα uv :(:( πιστεύω οτι βοηθάει και ότι δεν πειράζει την βιολογία του βράχου σε καμιά περίπτωση.(άποψή μου έτσι,άνευ παρεξηγήσεων) :(

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Νίκο πότε έγινε αυτό το σεμινάριο και πού; Και γιατί δεν έλαβε γνώση όλη η ενυδρειακή κοινότητα;

Χμμμμμμ........

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...