Jump to content

Pico Reef 20lt


ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Recommended Posts

Γειά χαρά σε όλους.

Ξεκινώντας να τονίσω πως ΔΕΝ είμαι τεμπέλης, απλά έχω ελάχιστο χρόνο.

Έχω ένα 20αράκι παροπλισμένο, και σκέφτομαι να το κάνω reef. Η εμπειρία μου είναι μόνο κοινωνικό φυτεμένο, και έχω διαβάσει πως πρώτα ξεκινάς από μεγάλο θαλασσινό και μετά πας σε μικρό. Αλλά μιας και υπάρχει η γυάλα είπα να το τολμίσω. Το θέμα είναι πως έχω χαθεί στο net, γι' αυτό οποιαδήποτε πρόταση για site είναι δεκτή.

Οι σκέψεις μου (ό,τι γράφω ρώτησα σε γνωστό μαγαζί αλλά θέλω να το διασταυρώσω και με την εμειρία σας):

1. Ζωντανό βράχο κουραρισμένο περί τα 3,5 κιλά μαζί με αραγωνίτη σε πάχος 2 εκ.

2. Σε αυτό το βήμα θέλω τα φώτα σας σε βιβλιογραφία για να γνωρίσω τα κοράλια ....... (lps, sps etc).

3. Ένα εσωτερικό φίλτρο με substratpro και με το ρόλο του κυκλοφορητή.

4. Εβδομαδιαίες αλλαγές για την αποφυγή skimmer.

5. Φωτισμός το πολύ 18w (προτείνεται 11w) για την αποφυγή άλγης.

6. Ένα απλό υδρόμετρο.

7. Τα ανάλογα tests.

Είμαι σε σωστό δρόμο;

Οικονομικά με συμφέρει αυτή η λύση, αλλά είχα διαβάσει και ένα άρθρο για εξωτερικό τροποποιημένο φίλτρο με προσθήκη μικροάλγης για καλύτερο καθαρισμό.

Αλλά αρκετά ως εδώ.

Με συγχωρείτε για το μακροσκελές.......

Link to comment
Share on other sites

τα 20 λιτρα ειναι λιγα οποτε δεν σε συμφερει να χασεις λιτρα απο το εσωτερικο φιλτρο,καλυτερα να παρεις ενα κλασικ 2211 της eheim η το αντιστοιχο σε οποια μαρκα επιθυμεις.Χρειαζεσαι ανθρακα και αντιφωσφορο και εφοσον βαλεις κουραρισμενο βραχο και δεν βιαστεις για ζωντανα δεν χρειαζεσαι καποιο βιολογικο υλικο επιπλεον.Τωρα απο φωτισμο νομιζω πως θα εισαι οκ με 2 διπλες PL κινεζικες που ειναι η μιση ασπρη η αλη μιση ακτινικη(μπλε) και τις δινει σε ετοιμο σκαφακι για να τις βαλεις πανω στο ενυδρειο κατευθειαν χωρις να χρειαζεσαι καπακι.

ΥΓ : δεν σε ρωτησα αν πας για καποιο ειδος pico reef ή απλως για εναν clown ;

Link to comment
Share on other sites

τα 20 λιτρα ειναι λιγα οποτε δεν σε συμφερει να χασεις λιτρα απο το εσωτερικο φιλτρο,καλυτερα να παρεις ενα κλασικ 2211 της eheim η το αντιστοιχο σε οποια μαρκα επιθυμεις.

Σαν εναλλακτικό φίλτρο σκεφτόμουν κάτι σαν αυτό

Χρειαζεσαι ανθρακα και αντιφωσφορο

Ως υλικά φίλτρου ή ως πρόσθετα; :)

Τωρα απο φωτισμο νομιζω πως θα εισαι οκ με 2 διπλες PL κινεζικες που ειναι η μιση ασπρη η αλη μιση ακτινικη(μπλε) και τις δινει σε ετοιμο σκαφακι για να τις βαλεις πανω στο ενυδρειο κατευθειαν χωρις να χρειαζεσαι καπακι.

Ξέρεις κάποιο συγκεκριμένο; Έχεις link; Σκεφτόμουν ένα απλό με λάμπα στα 14000Κ αν βρω.

ΥΓ : δεν σε ρωτησα αν πας για καποιο ειδος pico reef ή απλως για εναν clown ;

Βασικά δεν ξέρω...θέλω διάβασμα. Μου είπαν πως μπορώ να βάλω ζεύγος clown και κανέναν καθαριστή, πέρα από τα κοράλλια.

Link to comment
Share on other sites

Το φιλτρακι καλο ειναι,αλλα ενα μικρο εξωτερικο φιλτρο θα σου αυξησει τα λιγοστα λιτρα,πραγμα πολυ σημαντικο.

Ο ανθρακας και ο αντιφωσφορος μπαινουν στο φιλτρο ως υλικα φιτραρισματος

1,ακομα και 1 ψαρι ειναι πολυ για 20 μονο λιτρα.Θα σου προτεινα να κανεις ενα μικρο reefακι με αμμο,ζωντανο βραχο και ευκολα κοραλακια οπως τα μανιταρια και οι ζωανθιζες (zonanthids).

Αλλο βιολογικο υλικο εκτος του βραχου δεν θα χρειαστεις και δεν πρεπει να βαλεις.Ουτε σφουγγαρι.Μονο υαλοβαμβακα αν θες,αλλα με πολυ συχνες αλλαγες του.

Καλη συνεχεια.Υπομονη και προσεκτικα βηματα ειναι το κλειδι της επιτυχειας

Link to comment
Share on other sites

Nεκταριε εφοσον δεν εχεις λιτρα και επιφανεια για να βαλεις κατι κρεμαστο ικανο να χωρεσει ολα τα υλικα μεσα ειναι πολυ καλυτερα να δωσεις λιγα παραπανω χρηματα και να παρεις ενα εξωτερικο φιλτρο το οποιο και θα χωρεσει ολα σου τα υλικα και θα σου δωσει χρησιμα λιτρα.Οσων αφορα το φωτισμο εννοουσα κατι τετοιο : http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/e09...Luminaire%20T5/ αλλα στο αντιστοιχο κινεζικο του και οχι με Τ5 αλλα με PL διπλη λαμπα των 24ων watt αρα θα εχεις κατι περισσοτερο απο watt ανα λιτρο :)

Link to comment
Share on other sites

Κατι αλλο, ενα ζευγος clown και ενας καθαριστης μας κανουν 3 ψαρια για τα οποια τα λιτρα ειναι ΠΟΛΥ λιγα.Ισως εναν clown μπορεις να φιλοξενισεις για καποιο χρονικο διαστημα αλλα αν πας για καποια φαση με κοραλια καλυτερα να βαλεις 2 red hermits και καποια γαριδα της προτιμισης σου :)

Link to comment
Share on other sites

Για να ανακεφαλαιώσω (μου λέτε αν είναι ΟΚ):

1. Ζωντανό βράχο κουραρισμένο περί τα 3,5 κιλά μαζί με αραγωνίτη σε πάχος 2 εκ.

2. Eheim 2211 με ενεργό άνθρακα, αντιφώσφορο και υαλοβάμβακα (ο υαλοβάμβακας θέλει συχνές αλλαγές; ).,

3. Εβδομαδιαίες αλλαγές το 20% των λίτρων. Μπορώ να βάλω απεσταγμένο νερό προετοιμασμένο με αλάτι και ιχνοστοιχεία; Ή να πάω στην έτοιμη αγοραστή λύση; Επίσης σκεφτόμουν να βάλω και μία φθηνή αναπλήρωση νερού κυρίως για το καλοκαίρι.

4. Λάμπα μπορώ να βρω σε ηλεκτρολογικά (π.χ. Σκρέκης που είναι και κοντά) ή ενυδρειακό μόνο; Γιατί δεν έχω δει πουθενά με 2πλη. Να σημειώσω πως οι διαστάσεις της γυάλας είναι 40x20x25εκ.

5. Τελικά λέω να πάρω ρεφρακτόμετρο (και για μελλοντική χρήση), αλλά ποιά tests; Please, ανεβάστε, αν θέλετε, κάποιο link για να ξεστραβωθώ.... :)

6. Θα πρέπει να βάλω από την αρχή τα κοράλλια ή μπορώ να τα προσθέτω στην πορεία; Κάποιο δοκιμασμένο link για κοράλλια;

Κατι αλλο, ενα ζευγος clown και ενας καθαριστης μας κανουν 3 ψαρια για τα οποια τα λιτρα ειναι ΠΟΛΥ λιγα.Ισως εναν clown μπορεις να φιλοξενισεις για καποιο χρονικο διαστημα αλλα αν πας για καποια φαση με κοραλια καλυτερα να βαλεις 2 red hermits και καποια γαριδα της προτιμισης σου :closedeyes:

Καλά τα λες, αλλά όταν μάθω ποιά είναι τα παραπάνω καθώς και για τα κοράλλια τότε θα σου πω :D

Έγινε επεξεργασία - ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
Link to comment
Share on other sites

Για να ανακεφαλαιώσω (μου λέτε αν είναι ΟΚ):

1. Ζωντανό βράχο κουραρισμένο περί τα 3,5 κιλά μαζί με αραγωνίτη σε πάχος 2 εκ. OK

2. Eheim 2211 με ενεργό άνθρακα, αντιφώσφορο και υαλοβάμβακα (ο υαλοβάμβακας θέλει συχνές αλλαγές; )., OK.Aλλαζε αν μπορεις τον υαλοβαμβακα καθε εβδομαδα.Αν δεν μπορεις καθε 2 εβδομαδες

3. Εβδομαδιαίες αλλαγές το 20% των λίτρων. Μπορώ να βάλω απεσταγμένο νερό προετοιμασμένο με αλάτι και ιχνοστοιχεία; Αν δεν εχεις αντιστροφη οσμωση, αγορασε οχι αποσταγμενο αλλα αντιστρωφης οσμωσης (το γραφει επανω).Ιχνοστοιχεια δεν χρειαζονται. Ή να πάω στην έτοιμη αγοραστή λύση; Επίσης σκεφτόμουν να βάλω και μία φθηνή αναπλήρωση νερού κυρίως για το καλοκαίρι.

4. Λάμπα μπορώ να βρω σε ηλεκτρολογικά (π.χ. Σκρέκης που είναι και κοντά) ή ενυδρειακό μόνο; Γιατί δεν έχω δει πουθενά με 2πλη. Να σημειώσω πως οι διαστάσεις της γυάλας είναι 40x20x25εκ. Κοιτα μονο να ειναι ανω των 7500 κελβιν.Βαλε και μια μπλε για καλυτερο οπτικο αποτελεσμα5. Τελικά λέω να πάρω ρεφρακτόμετρο (και για μελλοντική χρήση), Καλα θα κανεις αλλά ποιά tests; Please, ανεβάστε, αν θέλετε, κάποιο link για να ξεστραβωθώ.... :) .Θα παρεις τεστ για αμμωνια,ΝΟ2 και ΝΟ3 για αρχη και επειτα για Mg(μαγνησιο),Ca(ασβεστιο),KH (ή αλλιως alkalinity) και PO4 (φωσφορος).Κοιταξε μονο να κανουν για θαλασσινο.Οι πιο πολλοι χρησιμοποιουν test της salifert.Υπαρχουν και αλλες μαρκες βεβαια εξισου καλες

6. Θα πρέπει να βάλω από την αρχή τα κοράλλια ή μπορώ να τα προσθέτω στην πορεία; Κάποιο δοκιμασμένο link για κοράλλια; Οταν στρωσει το ενυδρειο και εχεις αμμωνια και ΝΟ2 μηδενικα,ειναι η ωρα για να βαλεις σιγα σιγα τα πρωτα ζωντανα στο ενυδρειο (κοραλια ή ασπονδυλα.Για ψαρια ειναι λιγα τα λιτρα).Αυτο μπορει να κανει και παραπανω απο μηνα για να επιτευχθει

Link to comment
Share on other sites

Σε 40 μερες περιπου τελειωνει και ο κυκλος του αζωοτου οποτε μην βιαστεις.

Θα σε συμβουλεβα να αφησεις τα παντα να δουλεψουν το καλοκαιρι εφοσον δεν θα βαλεις chiller και μετα να αρχισεις να στοκαρεις ομορφα ζωντανα.

Οσον αφορα τα φωτα παρε με τηλ να σου πω μια οδο. 69700095497

Link to comment
Share on other sites

Ερωτήσεις για τον φωτισμό.

Μου είπαν στο μαγαζί ηλεκτρολογικών πως PL είναι μόνο στα 4700Κ. Πήρα ένα ballast 20W για να συνδέσω 2x9W στο υπάρχον καπάκι. Ισχύει με τα Kelvin ή αυτοί δεν ξέρουν επειδή είναι για ενυδρειακή χρήση;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...