Jump to content

ΦΥΤΕΜΕΝΟ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ


filoxenos

Recommended Posts

Θέλω να προσπαθήσω να ξεκινήσω ένα ενυδρείο, καλά φυτεμένο, χωρίς φίλτρο...

Οι προδιαγραφές θα είναι γύρω στα 80 λίτρα νερό, κάτοικοι θα είναι 5 αρσενικά γκάππυς, ενήλικα, 1 μικρό false SAE και καμιά δεκαριά Apple Snails (Pomacea bridgesi). Από φυτά θα παίξουν:

- Κερατόφυλλο (σε γενναία ποσότητα)

- Limnophila aquatica (μπόλικη)

- Egeria densa (κάμποση)

- Java moss (λίγη κάτω)

- Cuba (λίγη κάτω & μπροστά σε μικρό άνοιγμα)

- Echinodorus tenellus

- Και λίγες Vallisneria

Ο φωτισμός θα είναι γύρω στο 0,8W/ltr, διοξείδιο θα μπει DIY σε 2 δοχεία του λίτρου που θα αλλάζουν εναλλάξ και με πλήρη λίπανση θα "κυνηγήσω" την ανάπτυξη των φυτών. Αλλαγές νερού δεν ξέρω, θα μου το δείξουν οι μετρήσεις, φαντάζομαι. Θα ήθελα όμως να είναι όσο γίνεται πιο αραιές.... Επίσης, θα έχω μέσα και ένα μέτριο Μοπάνι. Σκληρότητες θα φροντίσω να παίξουν στο GH=10, KH=6 και το ρΗ το υπολογίζω να το κρατήσω γύρω στο 7,2. Σκέφτομαι να βάλω και μια αεραντλία μέσα - όχι σε λειτουργία, αλλά για ώρα ανάγκης ή για λίγο τη νύχτα.

Θα ήθελα από τους έμπειρους μποστανάδες, να μου πουν τη γνώμη τους σχετικά:

1. Κατ΄αρχήν είναι εφικτό να διατηρηθεί χωρίς φίλτρο η όλη κατάσταση με τις πιο πάνω συνθήκες και χωρίς προβλήματα για τα ψάρια?

2. Το έχει δοκιμάσει κάποιος από εσάς ποτέ?

3. Οι αλλαγές νερού θα πρέπει να είναι αντίστοιχες των κοινών ενυδρείων ή παίζει κάποια άλλη τακτική σε τέτοιου τύπου τανκ? Επαναλαμβάνω ότι θα ήθελα να είναι όσο το δυνατόν πιο αραιές.

4. Υπάρχει κάποιο "μυστικό" στην όλη διαδικασία που να κάνει τα πράγματα πιο έυκολα?

Ξέρω ότι κάποιοι στο εξωτερικό έχουν δουλέψει με επιτυχία αντίστοιχα ενυδρεία, αλλά δυστυχώς τα αγγλικά μου δεν βοηθούν στην σωστή ανάγνωση των σχετικών πληροφοριών μέσω βιβλίων και internet και γι αυτό απευθύνομαι στην Ελληνική εμπειρία, μπας και βγάλω άκρη... ;)

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Ντίνο η ιδέα σου μου φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα και ταυτόχρονα πολύ δύσκολη στη συντήρηση της!

Μην ξεχνάς εξάλλου ότι στη φύση τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά για να μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά ένα τέτοιο σύστημα!

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα την ύπαρξη ενυδρείων χωρίς καθόλου φίλτρο και μου έχεις εξάψει την περιέργεια!

Αν σου είναι εύκολο μπορείς να μας παρουσιάσεις τις σελίδες που βρήκες το υλικό και τα παραδείγματα σου!

Σου εύχομαι καλή συνέχεια και περιμένουμε τις εξελίξεις!

Link to comment
Share on other sites

Αν σεν κάνω λάθος, η Diana Walstad στο βιβλίο της "Ecology οf the planted aquarium" αναφέρεται σε τέτοια παραδείγματα, όπως και σε φυτεμένα ενυδρεία με αλλαγές νερού κάθε 3 μήνες... Δεν το έχω διαβάσει λόγω πολύ κακής γνώσης Αγγλικών, αλλά μάλλον πρόκειται για πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση...

Πάντως όποιος γνωρίζει σχετικά, ας καταθέσει εδώ τις γνώσεις και την τυχόν εμπειρία του. Θεωρώ ότι έχει τεράστιο ενδιαφέρον το θέμα...

Link to comment
Share on other sites

η αποψη μου ειναι οτι θα εχεις τρομερο προβλημα με αλγη,και η εν λογω κυρια χρησιμοποιει φιτρο και καθολου λιπασμα.το διαφορετικο στα ενυδρεια αυτα,ειναι οτι κατω απο το συνηθησμενο χαλικι ενυδρειων,εχει βαλει κοινο χωμα για γλαστρες.την σκληροτητα δε,δεν νομιζω οτι θα μπορεσεις να την κρατησεις σε χαμηλα επιπεδα λογω της εξατμησης.

Αν και το θεωρω ανεφικτο,δεν χανεις τιποτα να το δοκιμασεις,για να μαθουμε κι εμεις.

Καλη επιτυχια.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως είχα δεί ένα τέτοιο set up και θα προσπαθήσω να βρώ το

λίνκ αλλά δεν το έκανε αμέσως χωρίς φίλτρο... νομίζω του είχε

πάρει 6 μήνες να το φέρει στην τελική μορφή! Είχε κάνει και εξεραιτικά

προσεγμένη - μελετημένη επιλογή κατοίκων για διάφορες λειτουργίες!

Μέχρι και βάτραχο είχε μεσα!

Θα σου βρώ το σχετικό λιν μεχρι το βράδυ!

καλη τυχη!

Link to comment
Share on other sites

Εκ πρώτης, δείχνουν να είναι ενδιαφέροντα λινκς, αλλά με δεδομένο ότι ο μόνος τρόπος που έχω να τα μεταφράσω είναι το systran, φοβάμαι ότι δεν θα καταλάβω και πολλά - δοκίμασα και μου βγήκαν τα μάτια! Στα κρίσιμα σημεία, από μια γρήγορη ματιά που έρριξα, μάλλον δεν μπορώ να βγάλω νόημα στη μετάφραση...

Θα τα ξαναδώ όμως κάποια στιγμή που θα μπορώ πάλι.

Αν νομίζουν οι υπεύθυνοι του φόρουμ ότι έχει ενδιαφέρον, ας τα εντάξουν στα προς μετάφραση και ας τα ανεβάσουν σαν άρθρα ή ότι άλλο... ;)

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον site, εξαιρετική λεπτομέρεια στην περιγραφή και σε βάζει σε πειρασμό να το δοκιμάσεις.

Link to comment
Share on other sites

Η ερώτηση είναι αν γίνεται φυτεμένο χωρίς φίλτρο. Η απάντηση είναι ότι γίνεται αλλά υπό προϋποθέσεις.

Δεν έχω καταλάβει αν ο στόχος είναι ένα low tech και low maintenance φυτεμένο ενυδρείο γιατί αναφέρεις diy co2 0,8w/lit και θα πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα.

Στις περιπτώσεις ανυπαρξίας φίλτρου βασικό είναι, να υπάρχει τουλάχιστον ένα powerhead (αναλόγως των συνολικών λίτρων) που να αναλάβει την επαρκή κυκλοφορία του νερού. Και καθώς θα μπουκώνει πολύ εύκολα αφού δεν θα υπάρχει μηχανικό, προφανώς θα πρέπει υπάρχει και ένα δεύτερο powerhead ή τρίτο κ.ο.κ.. Είναι σαφές ότι με δεδομένο ότι δεν υπάρχει φίλτρο χρειάζεται τουλάχιστον εβδομαδιαία επιφανειακή σκούπα, καθάρισμα από σάπια φύλλα κλπ.

H όγκος της φυτόμαζας απαιτείται να είναι πολύ μεγάλος. Ένα πυκνό φύτεμα της τάξεως άνω του 70% είναι απαραίτητο. Ανάλογη θα είναι και η ποικιλία φυτών προφανώς.

Το υπόστρωμα θα πρέπει να είναι φυτόχωμα, με πιθανή προσθήκη τύρφης, λατερίτη κλπ. Οι γνώμες και απόψεις εδώ διαφέρουν για το τι ακριβώς και σε ποιες ποσότητες πρέπει να περιλαμβάνονται τα παραπάνω. Το σίγουρο είναι ότι το υπόστρωμα μαζί με τα όσα προέρχονται από τις τροφές και τις εκκρίσεις των ψαριών θα είναι οι μοναδικοί τρόποι για να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τα φυτά.

Ο αριθμός των ψαριών θα πρέπει να είναι ο ελάχιστος δυνατός, δηλαδή πολύ κάτω από το μέσο όρο των ψαριών που κρατάμε συνήθως στα ενυδρεία μας. Ο κύκλος του αζώτου θεωρητικά δεν ολοκληρώνεται ποτέ σε τέτοια ενυδρεία καθώς εμπλέκεται η μεγάλη φυτόμαζα με μεγάλες ανάγκες σε προιόντα αζώτου.

Οι αλλαγές νερού θα πρέπει να είναι ανάλογες του φορτίου του ταίσματος και των γενικότερων συνθηκών. Στα αλα Walstad natural ενυδρεία γίνονται μικρές αλλαγές νερού ανά 2-3 μήνες. Συμπληρώνεται μόνο το νερό που εξατμίζεται. Θεωρητικά μετά από κάποιο διάστημα λειτουργίας το ενυδρείο έχει πολύ σταθερές συνθήκες σε pH και σκληρότητα.

Σε τέτοια natural συστήματα χρησιμοποιείται χαμηλός φωτισμός και καθόλου CO2 σε οποιαδήποτε μορφή. Τα φυτά αναλαμβάνουν τα απορροφούν τον απαιτούμενο άνθρακα με άλλους τρόπους.

Χαμηλός φωτισμός σημαίνει έως 0,40w/lit. Μέχρι αυτό το επίπεδο όλες οι ανάγκες σε άνθρακα καλύπτονται χωρίς επιπλέον προσθήκη.

Έγινε επεξεργασία - neon
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική αναφορά!

Εχεις δοκιμάσει κάτι ανάλογο ή αναφέρεσαι θεωρητικά? Σε ρωτάω γιατί θα με ενδιέφερε πολύ και το πρακτικό μέρος του θέματος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...