Jump to content
Sign in to follow this  
Guppy

Diy co2 απορία

Recommended Posts

Σήμερα έκανα co2. H συνταγή μου είναι: 3 ποτήρια ζάχαρη, 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγιά. Η απορία μου είναι με τη σόδα που ρίχνουμε μέσα, δεν έχω καταλάβει τον τρόπο, έχω διαβάσει τα σχετικά μηνύματα. Την σόδα πως την διαλύουμε;;; Μαζί με την μαγιά στο ίδιο ποτήρι ή ξεχωριστά;;; Τη ποσότητα;;; Και κάτι άλλο, όταν μου τελειώσει το μίγμα το πετάω ή προσθέτω μέσα σ αυτό την ζάχαρη και την μαγιά;;; Ευχαριστώ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tην σόδα την ρίχνεις μέσα στο έτοιμο μείγμα.Κουνας λίγο το μπουκάλι και είναι έτοιμο.Οταν τελειώσει πετας το μείγμα και φτιάχνεις καινούργιο.Ως προς την ποσότητα , λίγο στην μύτη ενός κουταλιού του γλυκού

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τη σόδα με τη μαγιά τις ανακατεύεις (με ένα κουταλάκι) σε ένα ποτηράκι μέχρι να διαλυθούν τελείως. Η ποσότητα σόδας για τη συνταγή που λες μπορεί να είναι περίπου όση η μαγιά. Όταν σου τελειώσει το μίγμα το αδειάζεις, το πλένεις και το ξαναβάζεις από την αρχή μπροστά :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nα πω ότι αν παρακολουθείς την ποσότητα του παραγόμενου αερίου να ελλατώνεται μπορείς απλά να προσθέτεις ζάχαρη αφού αυτή είναι η τροφή του μύκητα. Ο Γιάννης σου λέει να το πετάς για να είσαι σίγουρος, αν το προσέξεις λίγο μπορείς να γλιτώσεις τη διαδικασία ώστε να μην έχεις κενά διαστήματα που σημαίνουν μεταβολές στο pH. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

και επανερχομαι στο θέμα μου πως : με το DIY CO2 στην σκαλα γιατι δημιουργείται μια γλίτσα?

δεν μπορεί να αποφευχθεί αυτό?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η γλίτσα αυτή δεν ξέρω ακριβώς που οφείλεται, αλλά σε παλιότερες συζητήσεις εδώ και σε ξένα φόρουμ αναφέρουν ότι είναι απλά αντιαισθητική και καθόλου επικύνδινη για τα ψάρια. Για να μην φαίνεται, ο πιο απλός τρόπος είναι να βάλεις ένα bubble counter (εξωτερικό) και να μαζεύεται εκεί αντί μέσα στο ενυδρείο.

Όσο για την προσθήκη μόνο ζάχαρης όταν ελαττώνεται η ποσότητα παραγόμενου διοξειδίου θα διαφωνίσω. Το μίγμα εξασθενεί κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Το γεγονός ότι σταματάει να βγάζει αέριο δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι τελειώνει μόνο η ζάχαρη, αλλά και στο γεγονός ότι η ζύμωση γίνεται αδρανής. Από όσο είχα διαβάσει και σε ένα ξένο φόρουμ, γι αυτό προσθέτουμε και σόδα, για να καθυστερήσει η αδρανοποίηση της ζύμωσης, η οποία όμως είναι αναπόφευκτη. Σε δοκιμές που είχα κάνει παλιότερα που χρησιμοποιούσα DIY χωρίς σόδα το διάλυμα κρατούσε περίπου 20 μέρες, ενώ με σόδα έφτανα τις 25-30. Εγώ πάντως θα πρότεινα όταν βλέπεις ότι μειώνεται η ποσότητα φυσσαλήδων, να ετοιμάζεις σε ένα δεύτερο μπουκάλι καινούργιο μίγμα και να παίζεις εναλλάξ :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εάν αναμειξεις κιμωλία με ξύδι πάλι CO2 δεν παίρνεις?

Το έχει δοκιμάσει κανείς?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν και δεν το έχω δοκιμάσει, θεωρώ ότι θα είναι αναποτελεσματικό καθότι το ξύδι περιέχει μικρή ποσότητα οξικού οξέως οπότε θα έχεις μικρής διάρκειας παραγωγή. :thumbup: Μια δοκιμή πάντως θα μας πείσει για τα αποτελέσματα... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έτσι το κάνω, έχω 2 μπουκάλια 1.5 λίτρα και όταν τελειώσει το 1 κάνω καινούριο μίγμα στο άλλο. Η γλίτσα που πιάνει η σκάλα μήπως βοηθάει τις φυσαλίδες να προχωρούν προς τα πάνω;; Το λέω αυτό γιατί η σκάλα που έχω είναι καινούρια και οι φυσαλίδες ενώνονται και γίνονται 1 μεγάλη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

Πολιτική απορρήτου και Όροι χρήσης