Jump to content

Ανακάτεμα υποστρώματος με το χαλίκι λόγω σκουπας


Recommended Posts

Καλημέρα, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Εχω στήσει εδώ και μήνες ένα καινούργιο ενυδρείο 60 λίτρα και πρώτη φορά χρησιμοποιήσα υπόστρωμα (dannerle και από πάνω πολύ ψιλό μαύρο χαλικάκι). Το εχω και τρέχει τόσο καιρό χωρίς ψάρια μονο με φυτά ελλείψη χρόνου και επειδή αποφάσισα τώρα να βάλω ψάρια έκανα δύο φορές σε διάστημα 10 ημερών το 1/3 περίπου αλλαγή νερού (πριν την αλλαγή του νερού οι μετρήσεις ήταν όλες καλές εκτός από το PH που ήταν 8,5).

Εχω άλλο ένα ενυδρείο χρόνια χωρίς υπόστρωμα με χαλίκι στο οποίο έβαζα σε τακτά χρονικά διαστήματα σκουπα και θεώρησα "εξυπνο" να κάνω το ίδιο και σε αυτό! Βέβαια το νερό θόλωσε αρχικά και τώρα έχει κάτσει πάνω από το μαύρο χαλικάκι ένα ελαφρύ υπόστρωμα χώματος, τι κάνω; δεν μπόρεσα να βρω κάτι σχετικό στο forum. Ολες οι μετρήσεις είναι φυσιολογικές και το PΗ έπεσε στο 7, αμμωνία δεν έχει ανεβάσει.

Εκτός από την ευνόητη κίνηση του να βγάλω έξω όλο το χαλίκι, να το ξεπλύνω και να το ξαναβάλω με καινούργιο υπόστρωμα, έχετε να μου προτείνετε κάτι άλλο; Αν το αφήσω να τρέχει έτσι και βάλω ψάρια, κάποια στιγμή αυτό το λεπτό στρώμα υπάρχει περίπτωση να κάτσει κάτω από το χαλίκι από μονο του; Από ψάρια σκέφτομαι apisto με κάποιο μικρο pleco.

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

καμιά ιδέα;;;

Link to comment
Share on other sites

Πώς όμως κάνοντας σκούπα βγήκε το υπόστρωμα πάνω από το χαλίκι ?

Το χαλίκι πρέπει να έχει πάχος και αυτό 3-4 εκατοστά και όταν κάνεις σκούπα εννοείται ότι ο καθαρισμός γίνεται μόνο επιφανειακά. Εν πάση περιπτώσει αν έγινε ανακάτεμα θα έλεγα να προσπαθήσεις να σιφωνάρεις όσο περισσότερο μπορείς από το χώμα που έχει επικαθήσει πάνω στο χαλίκι και να προχωρήσεις. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΤΕΙ ανεπανόρθωτα.

Link to comment
Share on other sites

παντως το να προσπαθησεις να βγαλεις εξω ολο το χαλικι και να το ξεπλυνεις για εμενα να μην το επιχειρησεις καθολου γιατι αν τωρα ειναι σε αμεση επαφη με το νερο μια χ ποσοτητα υποστρωματος φαντασου ποση θα ειναι αν αρχισεις να βγαζεις χαλικι........οποτε η τραβας οσο μπορει η σκουπα η παρε λιγο χαλικακι ακομα και σκεπασε οσο μεινει γιατι για να λες οτι με την σκουπα σου ηρθε επανω και υποστρωμα δεν πρεπει να εχεις αρκετο παχος χαλικι <_<

Link to comment
Share on other sites

To χαλικάκι μου είναι τουλάχιστον 4 εκατοστά αλλά δυστυχώς είμαι στο γραφείο και δεν εχω τώρα το πρωί την δυνατότητα να ανεβάσω φωτο.

Η ζημιά όλη έγινε γιατί στο άλλο ενυδρείο που τρέχει χρόνια και έχω μονο χαλίκι, χωρίς υπόστρωμα, βάζω σκουπα μια φορά περίπου το δίμηνο στο μπροστά μέρος που δεν υπάρχουν φυτά όχι ομως επιφανειακά αλλά σε βάθος και δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ θέμα ισορροπίας ή θολώματος. Και δυστυχώς ξεχάστηκα ότι σε αυτό έχω υπόστρωμα και έβαλα σε βάθος επίσης. Εννοείται ότι αν το θυμόμουν και αν χρειαζόταν θα έβαζα μονο επιφανειακά.

Οπότε οι προτιμόμενες λύσεις αυτη την στιγμή είναι επιφανειακή σκουπα να δουμε πόσο έχει ανακατευτεί το υπόστρωμα ή extra χαλίκι μήπως σκεπαστεί το στρώμα που υπάρχει; να σημειωθεί ότι οπτικά ,γιατί το υπόστρωμα έχει καφέ χρώμα και ταμπλέτες ενώ το χαλικάκι είναι μαύρο, εκτός από το στρώμα που έχει κάτσει επάνω, δεν φαίνεται να έχουν ανακατευτεί ιδιαίτερα.

Το απόγευμα θα ανεβάσω και φωτό και νομίζω ότι θα μπορέσετε έτσι να έχετε πληρέστερη εικόνα για να με συμβουλευσετε.

Ευχαριστώ και πάλι

Link to comment
Share on other sites

Τελικά έπειτα από υπόδειξη μέλους, έκανα επιφανειακά σκουπα πολύ προσεκτικά και σε απόσταση από το χαλίκι, ξέπλυνα τα ξύλα και το προβλημα λύθηκε με επιτυχία. Η σκόνη που είχε κάτσει απομακρύνθηκε. Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Όλα καλά λοιπόν ... :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...